En "enkel" lösning på fundamentalism

2009-09-18

I ett tämligen färskt inlägg tog jag upp hur diskussion påverkar trosföreställningar:

Utrikespolitisk Neokonservatism och Pragmatism i balans

Det viktigaste att inse där är att det grundläggande problemet bakom otaliga (alla misstänker jag) större konflikter är övertygelser så starka att rationella tankar utesluts. Detta behöver inte nödvändigtvis vara fallet på båda sidor. Läsbart är även denna meta-studie även om den egentligen bara sammanfattade sådant som varit känt (för mig) länge:

Många orkar inte ifrågasätta sina övertygelser

I inlägget här på Nyhetsbloggen (det första som refererades) skrev jag:

"Traditionellt har sådant hanterats genom diskussion mellan ett fåtal politiker. Men detta är inte effektivt i större delen av världen på det sätt det kan vara i Sverige där vi har för vana att följa den politiska debatten och delta i den genom samtal på arbetet, insändare m.m.

Ska man skapa samma förutsättningar i t.ex. Afghanistan krävs andra metoder. En av ett stort antal möjligheter för lånsiktigt värde (och inga snabba värden kommer där vara möjliga) kunde t.ex. vara att koppla enskilda skolklasser till varandra i USA och Afghanistan för gemensamma grupparbeten och diskussioner. Det kan också vara nödvändigt att hantera vissa typer psykiatriska problem orsakade av kriget. För att följa effekten av sådana åtgärder krävs givetvis mätmetoder.

Det området har jag gjort flera mycket längre argumentationer för tidigare om än ej på svenska. Men detta kan vara tillräckligt här."

Ett exempel på sådan argumentation har vi i:

A simple solution to the problem of fundamentalism

Det är inte den bästa sådana argumentation jag gjort. Tvärtom är tillämpningen opraktisk, orealistisk och präglad av extrem stress (datum ger förklaring till det). Jag önskade helt enkelt transformera negativ stress över vansinnigheter som förstörde annan utveckling till ett problem område där en lösning gick att hitta.

Fortfarande är tillämpningen ytterst talande och värd att läsa om man är medveten om den extrema stressen. Viktigt att innan inläsning är att fundamentalism (i bred bemärkelse) handlar om amygdala och att våra rationella delar av hjärnan "stängs ner". Lösningen har till syfte att tidigt detektera detta och pekar ut åtgärder som stärker rationella delar av hjärnan. Intressant att peka på är att de möjligheter till att stärka upp rationella delar av hjärnan inte har annat än uteslutande bekräftats i vetenskapliga studier därefter på vad som redan fanns innan.

Därmed inte sagt att denna lösning i sig var bra (för det var den inte). Väl medveten om detta spred jag den ändå till två entiteter och jag har under 2009 gjort samma sak med andra varianter av samma princip om än oftast mycket mer praktiska. Vad är då syftet med det? Jo det pekar ut ett annat tankesätt och ger inspiration till nya lösningar. Ofta ska sådan inspiration närmast vara vansinnig för ta riktigt bra.

Min tolkning givet förändringar i Whitehouse och DOD är att det fångats upp om än ytterst negativt. Och det följde klockan väl på det (nästan lika bra som att Kina stänger ner strategispel efter att jag skriver ett inlägg om att jag var road för många år sedan av sådant). Vi ser nu en inriktning med lösningar riktade mot fundamentalism som handlar om att detektera tidigare och därefter vidta tidigare åtgärder (t.ex. i form hjälpinsatser snarare än mer esoteriska lösningar i detta mitt mest extrema exempel).

Google Analytics på Nyhetsbloggen

Nu har jag satt upp Google Analytics här på Nyhetsbloggen. Jag känner att ni växt och jag vill se hur mycket.

Det är absolut inte så mycket att det ligger någon egentlig lönsamt i det här segmentet men ni kanske räcker för att betala domännamn och några öl :-D I så fall ska reklamen upp.

Poängen med Nyhetsbloggen har ju aldrig varit lönsamhet. Det har det aldrig varit med någon sajt även om ett fåtal bidrar acceptabelt. Givet deras tråkiga områden och att jag aldrig brytt mig seriöst (på nivån att det oftare inte blir av att besvara förfrågningar om annonsköp) i annan reklam än Google Adsense är det kanske förvånande därför alla säger att det inte ska gå på den trafik jag har. Då jag aldrig egentlig brytt mig i att lära mig Adsense eller ens hålla reda på vad respektive annonsposition genererar har jag ingen åsikt om det. Men jag misstänker att det redaktionella värdet påverkar budgivningen åtminstone direkt via lokal sådan och kanske också implicit och att det gör hela skillnaden.

Hur som helst kan jag rekommendera Analytics. Det är ett teknikledande verktyg och gratis. Vidare har ni integration mot andra Google-tjänster och man borde kunna förvänta sig att det växer ut i bredd.

Valet 2010 - Svensk regering sitter kvar tills den fälls

2010 har vi val till Sveriges Riksdag. Vi väljer inte regering. Regeringen sitter kvar tills de "fälls" i Riksdagen. När det sker får Riksdagens talman till uppgift att "organisera" arbetet med att hitta ett regeringsalternativ Riksdagen kan godkänna.

Just det här är ganska viktigt att inse därför att det har den indirekta ganska eleganta effekten att en minoritetsregering som är i minoritet därför att man inte vill samarbeta med SD inte nödvändigtvis inducerar att SD får inflytande.

Valet 2010 - Två Poäng till Alliansen

Enligt uppgifter i SVD igår tänker regeringen sänka beskattningen av enmansföretagare via ett grundavdrag på egenavgifterna. Jag är enormt tacksam. Numera är enmansföretagare inte längre (tror jag) huvudsakligen en välbeställd grupp och våra arbets- och ekonomiska villkor är ofta väldigt dåliga.

Jag gillar även regeringens fortsatta satsning mot piraterna utanför Somalia. Satsningen gör mig som svensk stolt och idéen att vi ska leda delar av operationen från ett av fartygen känns väldigt trevligt.

För närvarande har vi tre fartyg på plats. Korvetterna HMS Malmö (K12) och HMS Stockholm (K11), samt Stödfartyg HMS Trossö HMS Trossö (A264). Kanske är det dags att investera i ett större fartyg också att ha vid internationella insatser? Egentligen är de ju inte enormt dyra jämfört med flygvapen och övrigt försvar. Det har ju mest varit att vi inte tyckt att vi har haft nytta av dem i Östersjön.

Relaterade inlägg:

Japanska jagare kvar utanför Somalia

USS John S. McCain (DDG-56) jagar last med "kärnvapen"