Ögat på konspiration: Uganda - Sudan & Fel rörande Algeriet

2011-02-13

Jag skrev fel i ett tidigare inlägg:

"Överföringen till Egypten från Algeriet är möjligt ett exempel på samma sak."

Från: Därför är Egypten kritiskt

Orsaken är helt säkert att jag repeterade nutidshistoria ganska nyligen rörande den franska kolonialismen i Afrika snarare än något annat.

Även om en fortsatt spridning från Egypten givetvis är förväntad har jag inte försökt ta in aktuellt data för att bedöma hur, hastighet och var det tycks fångas upp snabbare. Därav var det inte en felskrivning speglande att jag skulle ha tittat på frågan och predikterat Algeriet eller ha annan kännedom om protester som nu pågår där:

Thousands in Streets of Algiers Demanding Change of Government

Allmänt talat är det dock ett land som tycks ha förutsättningar just för att komma väldigt tidigt (vi behöver lateralt över hela processen se detta som att vi under ungefär 5 - 10 år har den tid där mycket positivt finns att hämta genom att stödja detta aktivt med fler positiva händelser respektive stöd av typen jag föreslog i Att tänka långsiktigt i Egypten) tidigt därför att det ligger nära Sudan, Egypten, Tunisien, Marocko o.s.v. där vi i alla haft viss waving sedan månader.

Ett tips till våra större svenska tidningar om de har system uppsatte för underrättelseanalys motsvarande att söka cues via korrelation mellan händelser (vad jag kallar nuhetsnät och det man söker för nuhet) som kan vara besläktade att undersöka vidare - vilket jag inte har just nu bl.a. därför att jag bygger ett nytt med en ny mycket mer avancerad modell baserad på människans språk som dessutom ska klara kreativa och skapandet av nya idéer - är skärningen mellan Uganda och Sudan i kontext av politiska aktörer som rörde vid alla de händelsekedjor och collaboration fram till valet i år.

Nu när Nordafrika är i positiv förändring kan det vara viktigt just att vara observant på ev. frågetecken sedan förr i dom kritiska regionerna. Om vad jag misstänker är riktigt kan det indikera en mängd problem som från det kan komma att uppstå de kommande åren och störa dom positiva förändringarna.

Sudan är så kritiskt för hela regionen de närmaste åren. De har lidit mycket och sådant påverkar mer än man kan tro och det är därför viktigt att saker går bra. Om så är det oerhört positivt därför att vi människor är inte kontinuerligt jämförande som en våg utan relativt - mer eller mindre - oavsett om det handlar om ljusstyrka, ljudnivå, känslor eller mat. Positiva förändringar i Sudan får därför enormt positivt effekt även om det relativt oss fortfarande kommer vara fattigt och tyckas väldigt lidande (men mycket bättre för dom). Det blir positivt samverkande med andra länder och i det vill jag nog räkna Sudan och Egypten till de viktigaste. Sudan därför att med lite tur kommer de leverera mest positiva känslor verkande ut lokalt i regionen och Egypten därför att positivt som kan ske där bättre förs ut till länder och områden längre ut (ex. Iran och Kina).

Det är möjligt att vi inte bara har något fult där och något ännu fulare som skedde i rörelserna inför valet med i allt stor potential som internationella nyheter (möjligen mindre troligt att man klarar att nå fram även om så är fallet men å andra sidan med rätt analysverktyg och den tillgång till datakällor jag tror våra större mediekoncerner bör ha är det ju heller ingenting som tar tid och energi).

Relaterat till Sudan hade New African också en fantastiskt bra bild nyligen på dessa politiska ledare:

Vi tog därför med dom i Att analysera motivation och samarbete i nyheter för att se morgondagen som exempel på hur man kan skapa värde med vad vi kan kalla stereotyper, schema, koncept o.s.v. Här påminner man läsaren - eller mer korrekt alla vid mötet också där bilden är tage - om att Sudan har olja genom att uttrycka vad som via den amerikanska kulturer just här utmärkt repeterat via TV-serien Dallas (med J. R. Ewing och alla andra).

Efterföljande nummer av New African var också ett fint exempel på hur media kan använda positiva stereotyper för att utan kostnader skapa värde hos läsarna där styrkan hos afrikaner både på kontinenten och i UK lyftes fram. Det är också positivt värde för tidningen själv därför att läsarna gillar det.

Jag har förövrigt ev. en mycket större nyhet möjligt av internationell potens i en mycket aktuell fråga troligt hela åren. Men jag tänkte ge den till någon svensk tidning att titta på senare när jag kommit lite längre med TigerAnt. De är egentligen inte relaterade men jag behöver vid någon punkt analysera en större mängd språkdata för statistik runt koncept, förekomst av ord, korrelation mellan idéer o.s.v. för att skapa en statistikkälla. Givet robot.txt och så finns ju mycket att välja mellan men det kan vara bättre att göra det med visst samarbete och sådant kanske går lättare om man som vänskapsgåva kan ge dem en av den månadens största nyheter i ett internationellt perspektiv. Mycket stor.