Obama vinklad: Stereotyper, fördömer, perspektiv m.m.

2013-05-23

Vi utgår från Premiärminister Cameron tilldelades fyra President Obama och en Bo (2013-05-17) där vi börjar och slutar med President Obama medan den betydligt enklare kortare Premiärminister Cameron lämnas i övning till läsaren. Jag nöjer mig vidare med ca 1/4 - 1/3 av Obama så det finns fler att leta rätt efter dom. De lite svårare eller kanske mer okända är vad jag närmast indikerar.


1. Bild två föreställande crap-spelare. Utnyttjar djup-perspektivet känt från förekommande när kulturell distans önskas uttryckas av fotograf. Effekten i övrigt är mindre studerad i modernare forskning men föga otroligt markerar den också i inverkan viss distans.


2. Samma bild med bildtext uttrycker diverse fördomar och idéer om hur livet på bakgatorna normalt bör ha varit för de flesta färgade.


3. Idén om den lata afrikanen och afro-amerikanen som saknas impulskontroll och har svårighet att hantera pengar är övergripande tema från början till slut för Obama-delen och börjar rent av i Cameron-delen rörande noteringen att Bo tigger av asiaterna så fort han släpps ut på gatorna.


4. Obama-fotot har ett antal tämligen uppenbara komponenter - ex. cigarren anslutande till Camerons notering om att Obama skulle träffa folk från Havanna kring cigarrer - men kanske mer "diskret" ändå mycket uppenbart är det en svart panter.


Jag räknade totalt 15 eller 16 st när jag skrev den så antagligen ligger vi på cirka 10 - 12 kvarstående. Minns jag rätt räknade jag per instansiering snarare än unikt vad de syftade på.

Passivt sexuellt depraverad redo för Sex six feet under

Efter att under några veckor tittat igenom HBO's försök att smälta samman deras pornografi-produktion med deras drama-serier till Game of Thrones är det svårt att uttrycka hur enorm skillnad i påverkan deras visualiseringar gör. Inte heller uppskattar jag fullt de stimulanser inom andra domäner som dykt upp och behöver praktiskt passera igenom de utvecklade tortyr-scenerna av den yngre sonen (äldsta kvarvarande tror jag) av ö-härskaren som hölls gisslan.


Problematiken att försöka bedöma faktiskt värde på det här sättet är att det inte alls är att förvänta att det är samma sak om man tittar på det en gång per vecka följande säsongerna. Om något lutar jag nog mer åt att HBO redan beslutat sig för att en framtid finns i det här. Kanske en re-make av Six feet under med sex scener nere i balsameringsrummet: Sex six feet under - i ett fascinerande tabu-överskridande möte mellan släktingar, levande & döda, hetero- och homosexuella, djur och människa...