Fas I av Nyhetsbloggen klar

2010-03-26

Nyhetsbloggen har funnits några år men jag började utveckla den 2009. Där är nu fas I i klar vilket inkluderade:

1. Användbara guider inom några områden jag redan behärskade. Ett långsiktigt motiv var för att utveckla bloggen och kortsiktigt för att kontinuerligt peka på några saker tills jag såg en reaktion på det. Jag arbetat i och med branschen i mer än tio år och Nyhetsbloggen passar för att följa området och en del tyngre material är passande.

2. Dokumentera tekniknyheter och guider inom nyare områden jag bedömde var intressanta att följa.

3. Ungefär lära mig vilka större svenska entiteter vi har i media för att se vad som ev. kan gå att använda i Hedonimeter när jag någon gång senare 2010 börjar mappa faktorer mot statistik.

4. Viktigast behövde jag få dokumentera ner viss kunskap för ett annat tydligare ideellt projekt. Eftersom jag fick inspiration rörande annat från svenskt media var det passande att också publicera det på svenska. Hade jag haft mer tid hade jag gjort det på engelska.

Jag kunnat göra det enklare och just att publicera mer riktat blir alltid lätt "ineffektivt" men även om knappast någon märke det råkade jag lova att göra just detta:

Paradoxens mitt (6/08/2009)

Det är ju inte så att det hade engagerat någon läsare som kan ha noterat det men... Verkligen att det under vilket annat år än 2009 också hade gjorts mycket bättre men man får alltid försöka bygga med vad man har.

Just att jag dokumenterat ner tyngre kunskap intensivt en period blir nu mycket mindre vanligt. Den tunga kunskapen är heller inte vad någon normalt delar. Se det som jag av olika orsaker sökte viss annan inspiration och kunskap och gav detta tillbaka genom att också publicera det. Är det till nytta även för våra svenska tidningar är det alldeles utmärkt. Alla jag följt gör riktigt fina tryckta tidningarna också jämfört med de stora engelskspråkiga även om de flesta har en lång väg att gå nätet.

Jag kommer följa tekniknyheter ungefär som normalt för liknande bloggar. Hierarki och struktur lär säkert utvecklas av och till när jag får lust. Nu när guiderna finns här kommer de troligt också uppdateras av och till.

Även om jag egentligen inte kan påstå att fas I av Nyhetsbloggen jämfört med andra publikationer givit någon glädje att arbeta med eller lär betala sig är det ytterst tillfredsställande att ha slutfört det även om det tog ett antal månader längre än jag trodde. Det är dessutom sammankopplat med ett ideellt projekt jag äntligen mer eller mindre ner till det sista nu avslutat. Det glädjer mig ännu mer eftersom det tid till annat roligare och förutsättningar att återhämta privatekonomin också. Även om det är lätt egoistiskt orkar man vissa saker bara ett begränsat antal år och det kan förövrigt vara nog så svårt att inse.

Integrativ komplexitet: Överraskningsangrepp -> Trevliga förhandlingar

Fascinerande nog fångades också så mycket från 2009 som jag då kände var ytterst relevant och som jag nu upplever också visade sig vara det i det till paradoxens mitt fortsättande inlägget:

"I Changes in Integrative Complexity Prior to Surprise Attacks från 1988 pekar man också ut kopplingen till oförmåga att se olika perspektiv med oförmåga att flexibelt lösa problem har koppling till att konflikter uppstår. Jag tror därför att det inte är överdrivet att säga att i varje typ av förhandling där en konflikt riskeras att det är kritiskt att deltagarna är på gott humör."

Från: Paradoxens mitt II (6/08/2009)

Att sätta i relation till den här och liknande händelser som då hade börjat segla upp:

China Yuzheng 311: Kinas största patrullfartyg för att övervaka fiskevattnen (3/15/2009)

Jag hade egentligen där redan lämnat dom här frågorna men det kändes meningsfullt att göra lite till. Det kan visst verka lite löjligt men den där artikeln pekar på ett oerhört viktigt samband. Vi kan vara på väg in i en oerhört problematisk period inklusive kapprustning. Problemen kan kanske avvärjas men det gäller att man fångar fler möjligheter än vad som användes under det Kalla kriget. Det handlar om att föra in inspiration och betrakta humör som en faktor i spelet både på enskilda personer men viktigare för aktuella populationer och det kommer just ner till integrativ komplexitet. Jag har diskuterat positiva metoder flera gånger och ett inlägg som illustrerar några principer via mer välkända saker som Google har vi för det mycket enklare Afghanistan:

Ett stabilt Afghanistan kräver kontakt med övriga världen (12/07/2009)

Foto: Oimax Licens: CC by 2.0

Köper Geely Volvo?

I Expressen och SvD såg jag uppgifter om att Geely kanske kommer klara att köpa Volvo:

"Inom en vecka ska Volvoaffären vara klar enligt Ford Motor och Zheijang Geelys tidsplan. På lördag kommer Kinas vicepresident till Göteborg för att träffa regeringen. Även representanter från Zheijang Geely kommer till Sverige om affären går i‑lås de närmaste dagarna."

PV-köpet väntas bli klart i helgen

Jag kan inte som jag tidigare skrivit se något värde med det alls för Sverige:

Svenska köpare av Volvo bäst för Ford och Sverige
Volvo är för bra för att inte vara svenskt
Blandade Länktips: 2009-11-01

Geely har haft problem med finansiering både 2009 och 2010, och om valutakursen korrigeras under 2010 vilket knappast verkar osannolikt tar de tekniken till Kina men lägger ner tillverkningen av Volvo - Om nu inte Volvo betalar sig själv.

Jag har absolut ingenting emot handel med Kina. Det är ett fantastiskt folk - med världens vackraste kvinnor - och kan jag kan inte nog uttrycka hur uppfriskande det är dom få gånger jag numera som jag surfar förbi dom största kinesiska sajterna.

Men jag gillar inte idéen att ha en så pass stor arbetsgivare i Sverige som såvida det inte redan är fallet inte osannolikt kommer vara finansierad av kinesiska kommunistpartiet. Hur ev. problematiskt det är på en storleksordning har jag egentligen inte brytt mig att tycka något om.

Även om jag inte har någon initierad information eller för den delen ens brytt mig i att följa vad som allmänt publicerat är jag dock inte lika säker på att affären blir av. Det finns ett flertal saker som kan rädda situationen:

1. För det första vet jag inte säkert vad Geely egentligen köper. Men inte osannolikt är - kanske väldigt - avgränsade tekniska lösningar viktiga. Inkluderas inte flexibilitet rörande dom kan jag tänka mig att affären havererar.

2. Var någonstans Geely har sina pengar vet jag inte heller men är de i fel land kan mycket väl valuta rörelser störa affären när det handlar om belopp på denna nivå. En eller ett par procent gör skillnad. Det skulle inte förvåna mig det minsta om de dumpat pengarna i någon skvalp valuta i ett skatteparadis utan valutasäkring. Hur skickliga dom än är i affärerna tenderar kinesiska företag att vara ganska roade av spel och dobbel.

3. Blir frågan politiskt infekterad från ett nytt håll kan det påverka därför att situationen nu allmänt är uppfriskande dynamisk.

Personligen vet jag verkligen egentligen inte hur viktigt jag upplever det är att hålla dom bort. Men jag kan om inte annat känna "viss" kulturell irritation av debattartikeln vi hade i Expressen 2009. Nu hittade jag inte den men det var det där sanslösa skräpet om att vi behöver mod för att ta emot kinesiska ägare av den där gamla uppsalabon som mäklar affärer med dom nu. Söker jag inspiration om mod går jag till McCain:

Vad McCain menar med Mod (9/21/2009)
Ett till "Mod" John McCain inte menar (9/22/2009)

Och har jag spenderat 10 kr på att läsa Expressen medan jag dricker öl på en trevlig restaurang en lördag vill jag inte få det värdet förstört av exempelvis osmaklig dynga

Nu hittade jag den helt sanslösa sörjan:

Frédéric Cho läxar upp oss svenskar (10/30/2009)

Bara tanken på att regelbundet behöva läsa den typen av debattartiklar så fort Geely önskar någon förändring rörande skattefrågor, revision och redovisning eller vad som helst är plågsamt.