Sverige-grafen (uppdaterad med läsbar bildfil)

2013-07-02

Komplettering: Jag får efter notera här att grafen syns ordentligt mycket bättre direkt i Wikipedia. Orsaken tycks vara att de blir brutalt komprimerade när de laddas upp till Blogger vilket kanske inte är orimligt med deras 4.7 MB och 14 MB storlek. Den första finns hur som helst uppladdade i oförstörda på Google Docs:


https://docs.google.com/file/d/0B5IBnalBS0bxeGtkNXZURUZHOUE/

Utan SSL och snabbare: http://docs.google.com/file/d/0B5IBnalBS0bxeGtkNXZURUZHOUE/


Jag tog bort dom komprimerade graf-bilderna. Det kan för allt i världen inte vara möjligt att se något alls mer än tjockare samlingar av mängder av relatioenr eller koncept närmare varandra.


Verkar spm Google Docs fungerar ganska accepterat för en moln-baserad internetapplikationer arbetande med stor fil över SSL och klarar "ganska" jämn zoom genom att rulla in och ut mot eftersökt punkt med mus-hjul eller genom att klicka. Troligt snabbare över http men kanske inte helt klokt givet standard-förslag på URL m.m. som lätt sprider sådant till misstag på andra dokument men för den som ej använder Google Docs kan ju http vara snabbare (mycket snabbare visade sig).





Jag använde Sweden som test-koncept när jag försökte a ner standard-relationer att rita ut innan annan kontroll ha skett kring association elle anslutning runt om. Jag ser inte att jag lär göra dem större och förhoppningsvis mycket mindre så här är dom sparade. Eftersom jag dimensions-reducerade delvis genom existerande Wikipedia-koncept (för en del kring personer och orgnisationer och liknande) säger de för den intresserade också en hel del om hur engagerade olika delar av Sverige-delar varit där normaliserat deras naturliga spridd här.


Den första är mindre på kanske 8% till 12% procent av koncepten och kanske en procent eller annat litet knappast mer än 5% av antalet relationer och är med lite ansträngning läsbar också i webbläsare på en modern bildskärm. En motiverad och förhoppningsfullt första steg är antagligen och klicka den och få den visad i Google-bild-grunka något större eller spara ner den och titta i lämpligt bildprogram kanske. Google Chrome på Linux med en modern skärm klarade den dock acceptabelt med kanske 10 - 20 % av bilden i taget på 25 procent förminskning.



Borttagen.


Grafen ovan vill jag mer än att se som den största jag gör som lite av min livsgärning för Sverige och det svenska folket. Jag är säker på att man kan lära sig allt möjligt intressant, viktigt och samhällsnyttigt om man införskaffar sig lämplig utrustning för att skriva ut det bra i en god studiervänlig storlek. Precis som mycket matematik för ungdomarna i skolan något viktigt och bra. Vi måste ju tänka på alla motiverade amerikanska spioner som sitter dagarna i ändå och intresserat studerar små namngivna relationer kring konceptsäkert med bättre förstoringsskrivare än den vanliga svensken har - de har ju vägg skärmar för att föra samman mötet mellan medarbetaren och datorsystemets resultat-visualiseringar - men desto viktigare att alla individer i landet söker värdefulla tyska poltisika EU offensiver om namnskydd, språk, enhetligt standardiserad mons, hotande fundamentalistiska konspirationer, värdefulla innovationer och byggande en större vetskap och kunnande bland sina vänner om hur fältslag, länder, orter, produkter och företag passar samman.


Det är egentligen väldigt tråkigt att generera dem dimensionsreducerade på det här sättet eftersom egentligen all mer intressant association skärs. För endast ett koncept som utgångspunkt emellertid funktionellt för standardgraferna man bäst för genererar givet upp till i värsta fall en minut för länder m.m. för WikiMedia när bilden skapas.


Jag tror den nedan var den största jag gjorde för Sverige. Ev. kanske 5 till 10 procent-enheter fler (minns jag rätt cirka 400 kb för bild-koden).


Borttagen.


Nyligen på samma tema:


Grafer och diagram i WikiMedia (2013-06-23)

Grafer och diagram i WikiMedia II: Barack Obama ritad (2013-06-25)

Årsintensitet från Wikipedia infoboxar (2013-07-02)

2010-05-06 bland politiker, brittiska val, ubåtar, musik och burmesiska partier

Potentiell proto-agent: Konkreta samband och abstrakt mänsklig natur

Den här praktiska illustrationen eller mer exempel förenklingen tycker jag håller ganska väl genomgående för koncept intressanta att praktiskt bedöma hur de förhåller sig till roll som proto-agent både när uttryckt ex. "mänsklig" trots ett naturfenomen och olika varianter av det omvända och en del emellan.


Person

Vi konstaterar först att en människa alltid är potentiellt proto-agent tills avliden eller i den juridiska rymden bedömd hjärndöd.


Organisationer


En organisation av människor är också potentiellt proto-agent. Vid betraktar först den varaktiga organisationen ex. ett företag eller gäng stråtrövare som är välkända i en kanske en medeltida bygd.


Företaget och allt likartat ger vi normalt namn. Vi tenderar också att välja förenkla hur vi uppfattar dem till ett fåtal representerande människor i en antal (eller snarare för kontextuella områden motsvarande tydligare vad vi kan söka till för att hitta orientering att enklast förstå egentligen från i en organisation när en pack leader eller åldrad stammedlen som ej orkar med jakten längre men välkänd för alla introducerar någon ny rekryterad) ungefär motsvarande small group dynamiken (där den engelska termen motsvarar mycket av den forskning som skedde i och efter Andra världskriget relaterat soldaters samarbete på mark, i flygplan m.m. förvånande praktiskt också idag även om uppdatering med moderna studier av och till kan vara klokt).


För våra stråtrövare har vi samma fenomen även om inte sällan i brist på ett vedertaget varumärke ex. geografisk-association tycks förekomma. Även då personerna är mer flyktiga får vi gärna byggandet till en tänkt mer representativ hövding diverse myter såväl som erfarenhet associeras lika gärna som hela gruppen. Förutsättningen är dock att det är en organisation som hinner repeteras över tiden. Även om det just för detta fall känns onödigt tidsödande att söka verifiera från vilken datakälla nu i detta trovärdig relativt myterna är det troligt att vi får varaktigt kanske rent av mycket större kraft i varumärket när namnassociation genomgående är tydlig. Känd från film, serier m.m. av mycket att döma åtminstone rörande det mesta overifierat har vi Dalton Gang.


Mänsklig grupp


Parallellt de tydligare organisationerna finns vad jag separerar som en egen typ och kallar HUMAN_GROUP. Här finns inte alls samma mer hierarkiska, dokumenterade och accepterade givna organisationer men det är trots det vad vi för en given kontextuell dimension (t.ex. musik, geografiskt område, språk m.m.) praktiskt eller "vedertaget" genom historien att ge dessa grupper en beteckning och inte sällan oavsett storlek och mer rationell variation till skriva dem egenskaper. Exempel kan vara samerna jag lätt fascinerades av kommande från Uppsala vilka idéer en del av norrlänningarna hade om dem både i agerande potensegenskaper relaterat jakt liksom olika former av negativa associationer. Det samma gäller ju den judiska kulturer där enskilda personers faktiska "medlemskap" i någon realiserad mening inte alltid har någon betydelse för hur andra bedömer det rotande runt i historien som under Nazityskland. Fysiker, matematiker m.m. tillskrivs ju ofta också egenskaper.


En av få gemensamma faktorer och överensstämmande med de tidiga är att vi ger grupper ett namn som tenderar att hålla väl över tiden, finns mer synliga personer låter vi dem gärna representera dem (ett praktiskt exempel är vad en ameriknaks kvinna berättade för mig för några år sedan om en uppfattande hon amerikansk vana av att diskutera europeiska kulturer och folk med flera generationer etablerade amerikaner som kom från samma länder).


Och viktigt är alla dessa grupper potentiella proto-agenter. Antingen naturligt därför att man själv uppfattar sig som grupp med ett gemensamt mer över tiden existerande intresse eller som så format av omvärlden. Vanligen märker vi naturligtvis sådant när de är proto-agentativa utanför gruppen d.v.s. vi approximerar dem gärna gemensamt till en helhet relativt omvärlden. De flesta märker föga om något av matematikernas publicerade forskning men när de allt mer irriterade sig på att kick-back-referenser till publicerade studier blev sämre när man publicerade i journaler icke-öppna rörande tillgång och samlade sig till gemensamma aktioner blev det mycket uppmärksammat därför att frågorna runt öppen-access för forskning är större och ännu större är copyright för innehåll än bredare.


Proto-agentativt ej mänskligt

Här finns flera - som jag definierade och införde mina typer - olika grupper där två är talande för två poler.


I den första har vi två undertyper SMALL_SPREADABLE och CAUSER. Causer är enklast att först diskutera inkluderande rengöringsmedel, läkemedel, kemiska reagenser, antimyrmedel m.m. Det är agentativt i en mening närmare instrument med en potentiell människa verkande bakom. Vilket vi givetvis inte alltid kan bedöma rörande om så är fallet eller inte (ex. relaterat bly, arsenik, kvicksilver som hittas i historiska personers kroppar vilket givetvis kan vara skador från ett besök hos läkare eller förgiftning såväl som bara otur).


Small spreadable har förmåga att sprida sig och syns inte utan särskilda verktyg. Här finns virus, bakterier, luftföroreningar m.m. Effekten kan dock vara märkbar och också om vi ej förstår den tilldelar vi företeelserna namn för att kunna resonera om dem. Digerdöden är ett exempel. När vi ej själva ser orsaken och ej heller kan referera någon som tycks kompetent och säger sig ha sett orsaken i ett mikroskåp eller annat stegras vår motivation med risk och möjlighet till att söka orsak. Inte sällan tillskriver vi olika huma groups, organisationer eller personer orsaken från mer generella associationer vi har bedömande det i relativ association jämfört med några andra godtyckliga grupper vi kan tänka oss orsakar digerdöden eller får Jesus att inte vilja återkomma till jorden eller får tomten att gråta.


D.v.s. vi är benägna att tillskriva Small spreadable proto-agentativa egenskaper. Och givetvis gäller ofta också att de är causer och som causer är ett potentiellt verktyg för synliga eller osynliga människor. De av och till återkommande terroristdåden med mjältbrand - oavsett om faktiskt antrax eller en godtycklig substans vi tolkar som möjligt spridande (den abnorma överaktivitet psykotiska personer har leder inte helt sällan till sådana ider genom att normalt begränsad låg risk aktivitet som normalt stannar av via systemen som konvergens till något troligare ej riktigt fungerar: jämför gärna också med När CIA övertolkade informationen) - är ett exempel.


Av och till i brist på bättre händer det att vi lånar in mer vedertagna symboler och associerar med small spreadable. Det tycks mycket mindre vanligt idag men när etablerat håller vi gärna fast vid det i böcker m.m. Och vanligt mänskliga i sina visuella drag. Förutom de för digerdöden vanliga skeletten och representationer för "döden" har vi nedan Arnold Böcklin Die Pest (1898)



I den andra poolen har vi det nära enormt märkbara. Det bästa exemplet och givet vår långa kulturhistoria av att be till vädergudar såväl vår vana idag att namnge oväder med människonamn också gav en egen undertyp med WEATHER. Och jag hoppas fortfarande på att HUMAN_GROUP: HANS LÄSARE ska agera proto-agentativt för att implementera att nästa orkan, storm eller cyklon döps till Orkanen Hans (eller varför inte Orkanen Hans I). Några välkända exempel på namngivningen från moderna tider är i väntan på ovädret Hans: Cyclone Tracy och Cyclone Jasmine.


Cyklonen Jasmin under hennes glansdagar på nivå fyra av fem på Saffir–Simpson.

Varför är nu väderfenomen så troliga att få namn såväl som övergripande för återkommande problem mänskliga gestalter förr i form av gudinnor och gudar? De är av och till överraskande men samtidigt predikterbara i kort och snabb-tid. Samtidigt är de ute efter vårt värde vilket i relativ sannolikhet nära nog uteslutande annars gäller människor, djur och också om vi vill inkludera dem small spreadable.


När ett träd faller gör det typiskt i en avgränsad händelse. Det saknar återkommande d.v.s. repetitionen för den enskilda instansieringen och gör ingenting därefter överraskande men ändå vad man med erfarenhet, offer m.m. kan prediktera eller gissa som att hoppa upp och falla ner igen (det sista sker dock av och till men mer då i samma uppfattade händelse eller när trädets tidigare instansiering ej längre riktigt gäller d.v.s. är ett vedertaget fallet träd snarare än ett mörket träd eller ett träd).


Stormen kan bete sig nära nog mänskligt i hur den över-motiverade hjärnan modigt navigerande runt på havet kan uppfatta det. Kanske ändra vindriktning för att förfölja. Och också förutom förstörelse introducera under som fisk-regn och vrakgods (en vedertagen ritual för att offra till vädergudarna var ju att ljus-signalera under stormiga nätter för att skänka mörkrets varelse en del av dagen de ej annars får se igen och så kommer det gåvor från havet: fisk, salt m.m. som flyter iland).


Gemensamma proto-agentativa indikationer

I lokalt språk-kontext har vi den övergående skalan från att referera i grammatiken och meningsbyggnaden från tydligt proto-agentivt agerande (vilket givetvis inte behöver gälla alla människor) till det föga agentativa. Det kan nu gälla allt från människor till digerdöden.


Potentiellt proto-agentativt har vi gemensamt att vi tilldelar det ett namn och över-tiden tenderar att använda det återkommande repeterat i agentatva sammanhang.


Vidare kan namnet i sig vara vad som normalt används för människor.


Och till det centrala konceptet kan vi flera ytterligare namn associerade. Dessa namn kan vara mer eller mindre stabila i sin association för den tidsperiod vi betraktar såväl som nära personnamn eller konceptuellt troligare varumärken eller geografiska platser.


Desto mer varierade associerade namn tenderar att vara ju mer rör vi oss mot grupper och representativt lösare organisationer. Och desto mindre funktionellt konvergerande mot det mer stabila desto mer av grupp är vi. Ju mer funktionellt återkommande vi har för en uppfattad grupp desto troligare finns också en för gruppen organisation som tagit som sin uppgift att uttrycka sig i kollektivt språk (ex. en fan club, ett sameting, en påtryckargrupp, en av flera sekter inom en större religion ex. oftare i Sverige Svenska kyrkan - "svensk", "kyrka" och "kristen") d.v.s. där vi ett mellan-stadium i mycket styrt av vad som är den praktiskt mer funktionella approximationen för vad som är intressant för oss eller är det troligare. Dock gäller ju att själva det fenomen vi använder gör att vi gärna vill tolka till small group världen och se en representation för det större också när den ej är verklig.


För större HUMAN GROUP gäller ju att det enkla särskiljande testet ges av det större antalet som märks i personer oavsett ev. enskilda toppar. För en religion vilken som helst såväl som en kulturgrupp hör det till det vanliga att folk antingen missionerar eller vill sammanfatta sin erfarenhet för andra att lära av medan motsvarande i företagsvärlden naturligt hamnar mycket oftare till det kompetensområde man upplever sig höra till snarare än att missionerar eller skriver instruktionsböcker till företaget (även om det ibland också förekommer där: normalt vad man ska ha respekt för kan leda till problematiska standard-tolkningar och kanske vanligare i den överhettade ekonomin).


Även när vi som konsumenter missionerar om ett verktygsvärde vi upplever - ej helt ovanligt och troligt en del av normala flock-funktioner för att dela erfarenhet - söker vi då ofta uttrycka mer övergripande områden och desto tydligare missionerande ju bredare och allmängiltiga d.v.s. abstrakta blir de världen vi ser (mer livsstilsbetonade i en grupp av exempel eller motsvarande ytterst konkret jämfört med lvstil med lika övergripande abstrakt i resp. område specifikt för tekniska prestationsvärden som antas indikera övergripande enkel lösning för teknikområdet: krocksäkerhet torde vara vad som är ett enkelt exempel på hur vi kan bygga det första med flera av de senare givet antagandet att informations-konsumenten ej kommer processa de faktiska värdena i vilket fall vi ej har den abstrakta tydliga konvergenspunkten och när vi växlar handlar det genomgående i allt praktiskt för den som ej är del av teknikområdet övertiden att jämföra ett eller ett fåtal enkla paketerade värden säljande organisationer ser som värdefulla att ge enkel tillgång till och därefter gå tillbaka till att konvergera det övergripande för oss abstrakta verkliga värdet ex. krocksäkerhet eller en mobil-telefon vi predikterar belönande tillfredsställelse av att äga och använda).


Vidare gäller ju självklart att vi för organisationer lättare kan ta ut gemensamma för samhället accepterade och strikt definierade "id-nummer" (ex. organisationsnummer). Resonemanget för att praktiskt separera mellan grupp och organisation är emellertid som diskuterat långt ifrån alltid så enkelt löst. Särskilt relaterat politiska frågor är det oftare att vi har organisationer och en eller flera grupper nära besläktade eller där den ena vill representera det andra eller ibland tvärtom att en grupp önskar att en organisation (kanske en geo-politiskt entitet) ska ta ansvar för deras problem och lösa dem.


Vi kan avslutat återkoppla med egenskaperna Dowty såg i proto-rollen agent (och nära men ej riktigt samma sak som potentiell agent):


  • Volativt involverad i händelse eller tillståndet.
    • Vad vi uttrycker från perspektivet här enligt:
    • Involverad i händelse volativt d.v.s. det finns föränderliga resultat i tillstånd eller enklast positionering i rummet eller kanske var vi har armen.
    • Och vi bör för den volativa egenskapen se att fokus ofta är på vad som uppfattas och uttrycks vara målet vilket vi också avser och är den ofta lite tyngre egenskapen. D.v.s. kastar vi bollen är vanligt fokus i hur händelsen att bollens tillstånd förändras vilken proto-agenten är involverad i snarare än att armens positions ändras.
    • Beordrar en organisations chef att något sker kan vi därför när vi betraktar organisationen utifrån mer sammanfattande ex. uppfatta det som att "Israel" flyttar luftförsvar närmare gränsen medan om vi tittar på soldaten som kör upp utrustningen på lastbilen tycker att han är mer agentativ.
  • Ha vad Dowty uttryckte som sentience d.v.s. ha medvetande om vad som sker och förmåga att uppfatta särskilt föregripande. Snubblar du på en sten du inte såg reduceras dina proto-agentativa egenskaper.
    • Perception eller kontext av sensorer är ett intressant alternativt sätt att uttrycka det när vi följer samma koncept samlat över en längre tid snarare än att analyserar ett givet stycke text.
    • Med samma exempel relaterat Israel upplever vi "Israel" som konvergerat dess geopolitiska ledning som väsentligt mindre agentativa relaterat beslut luftförsvarsenheten fattar fortlöpande efter att ha tappat kontakt med försvarsledning såväl som politisk ledning.
    • Framgår det sämre behöver det dock inte påverka hur vi konvergerar. Och samlat över tiden tenderar det växande med hur starkt själva det gemensamma konceptet är att ändå konvergera upp till det i inverkan på association och attityder. I det behöver det inte ens ha betydelse om alla levande runt händelsen är döda sedan många år.
    • I filosofisk såväl som praktisk tolkning gäller omvänt också att ju mer vi vet att du visste om något desto större ansvar kan vi enkelt tillskriva dig.
  • Orsakande händelsen.
    • Lokalt direkt i språket trivialt genom att vi uttrycker när aktuellt just att entiteten var orsaken.
    • Praktiskt följande koncepten över längre tid, mängder av nyheter och olika tolkningar för en nyhetshändelse är det givetvis inte lika enkelt.
    • Fattar vi beslut om att orsaka något är det dock tungt.
    • Upplever vi eller andra att vi är med och orsakar något är det också potent.
    • Vill vi att något ska inträffa har det också viss effekt här även om mindre.
    • Och allt från vårt perspektiv är en fråga om vad som uttrycks i kollektivt språk. Om alla tror sig veta och uttrycker att du är väldigt motiverad att ICA-butiken i Obola ska stänga och du dessutom är ägare av den och en parallell i närliggande Yttersjö by där den första gör förlust och den andra vinst och än mer så om alla i Obola bilar över tid är du i folks tolkning skyldig till att den stängs även om din upplevelse snarast är att fastighetsägarens hyreshöjning var orsaken.
    • Olika händelser, motivationer, tolkningar m.m. tenderar med andra ord att orsaka resonerande. Att vi lägger pusselbitarna och försöker först världen med mer eller mindre insiktsfulla slutsatser som resultat. Där är vi sällan rädda att ha fel eller att uttrycka det (säkert gissar jag en flock-funktion där det normala är att signalera diverse med varandra och gemensamt konvergera till något som tycks funktionellt).
  • Rörelse.
    • Här och mycket bredare ser jag hellre rörelse från hur våra biologiska neuronnät organiserar sig där den spatiella organisationen går igen hur vi lagrar vår kunskap också för andra kunskapsdomäner - "kartor" oavsett geografiska eller organisation av en vetenskap.
    • Förändras din position i flocken: Att du nu är närmare den andra flocken i idéer oavsett om du är kvar på samma plats har du "flyttat" dig.
    • Slutar du att utbyta kunskap och information med en enhet har vi samma effekt i tolkning men utan motivation eller beslut tolkar vi det hellre mindre agentativt.
    • Införskaffar du dig kunskap om hur olika koncept inom partikelfysik eller grillande förhåller sig med varandra och i vilka ordningsföljder man ska göra diverse saker för att få sin partikelaccelerator resp. grill att fungera indikerar det gärna både praktiskt och hur vi tolkar det:
      • Att du varit agentativ i införskaffandet eller att någon som relativt dig har en beslutande position har varit agentativ i det.
      • Att en idé och motivation om att tillämpa kunskapen finns. Desto mer konkret kunskap ju tydligare och mer näraliggande känns målet det kan syfta till. För de yngre fysikerna som behöver sätta samman acceleratorn är det huvudmålet medan deras mer esoteriska professor har en vision om en nästan magisk partikel kritisk för att få alla pysselbitar att passa samman att hitta till vilket billion-pris som helst nästan. Konkret resp. mer abstrakt där det snarare bara är en sak del av en större karta med idér, koncept och relationer med alla möjliga - kanske flera hundra yngre fysiker som agerar del i det stora fältslaget.

En praktisk användbar kompletterande relation är den mellan del och helhet. Den har också föreslagits av och till som parallell dimension till proto-rollerna agent och patient. När vi uttryckte egenskaperna för proto-rollen agent närmare vad vi här diskuterade för några grupper av potentiellt proto-agentativt vi önskar följa över tiden gäller att vi av och till också såg hur det kan vara styrande bl.a. i tolkningen från en nyhetshändelse eller en mängd nyheter en dag till inverkan mot mer övergripande koncept.

Här gäller dock upplever jag helt isomorfologiskt och praktiskt helt jämförbart hanterat att när tolkningen i någon mening är tydlig är det självklart för oss. Men att vi sällan annat än där det mycket tydligt definierade - helst nära nog juridiskt t.ex. i bolagsstrukturer eller geopoltiska organs delar - gärna förenklar världen mer än vad som är rimligt. En del av ett företag agerande i ett kunskapsområde kan också vara en lösare del av ett mer abstrakt kunskapsområde stora nog att påverka eller som del av företagspolicy engagera sig i kunskapsorganisationer eller som Google gör i open-source-projekt eller Microsoft i områden relaterade deras plattformar. Och ännu mer abstrakt behöver man definiera vilka dimensioner vi vill se världen i för vad vi söker. Vilka former av kopplingar mellan de motsvarigheter till dom biologiska neuronerna vi önskar beakta.

Självklart just i dom mest praktiska områdena när enskilda meningar analyseras är ju dock enkla sammanhang som att golvbrunnen är del av rummet och huset och att ett fiskhuvud är del av fisken och ev. inte längre är det längre i direkt fysiskt kontakt om vi gör händelsen rensa fisk mycket praktiskt. Men ju närmare en mening desto konkretare kan vi göra just den tolkning för att bygga de övergripande abstrakta som styrs av våra intressen och varierar från lite till mycket mellan människor och för en människa över tiden.

2010-05-06 bland politiker, brittiska val, ubåtar, musik och burmesiska partier


Innehåll

Att hoppa runt med eftersom datat för exempel koncepten är ganska långa.


Graferna för datum-perioderna
Exempel: En av många politiker för 2010-05-06
Exempel: Ett av flera val för 2010-05-06
Manchester tågar / släpar (här får vi ju ingen emotionell association) sig till valurnorna
Populärkulturen
Något kanske intressantare: Rakhine Nationalities Development Party
Och något i domänen vapen: En ubåt


Nyligen på samma tema:


Grafer och diagram i WikiMedia (2013-06-23)

Grafer och diagram i WikiMedia II: Barack Obama ritad (2013-06-25)

Årsintensitet från Wikipedia infoboxar (2013-07-02)


Graferna för datum-perioderna



Graferna syns bättre om man klickar dem.


För dessa grafer har endast datum använts som förutom år också har både månad och år (men i de grafer som går över flera år samlade till månaderna). Först en mer övergripande från första till sista mer exakta datum förekommande.




Och för en ännu längre period: 1991 till och med 2013.



Och med större upplösning mellan 2009 till och med 2011:




Toppen vi ser illustrerar utmärkt följande:


"Också om jag själv i andra områden ser mycket värde med många fler datakällor ser jag föga anledningen till att söka något annat kring datum och år för historiska händelser. Den gav här cirka 20 MB av mycket god kvalitet."

Från: Årsintensitet från Wikipedia infoboxar

Söker vi mer än historiska datum för händelser (jfr skolböcker) snarare intensitet och förändring kring koncept och deras relationer behöver man istället statistik från nyhetsanalys, bloggar, sociala media eller sökordsstatistik om man kan ta ut det i tillräcklig mängd "utan normamlisering".


För den större 2010-05-06 representeras den till försvarlig del av diverse brittiska val där vi har ett stort antal personer som genererat datum när de valts in eller lämnat vad de varit valda till innan.


Exempel: En av många politiker för 2010-05-06


Lite - i alla fall - roligare genom att ansluta direkt till Gordon Brown och Tony Blair.


ann keen

THE_DATE
 activeYearsEndDate
  2010-05-06


BLUE_IS_ASSOCIATION
 GEO
   brentford 1
   united kingdom 2
 GEO_POLITICAL
   united kingdom 2
 ORGANIZATION
   brentford 1
   university of surrey 1
   waterloo, london 1
 PERSON
   ann coffey 1
   gordon brown 1
   mary macleod 1
   tony blair 1

BLUE_LIGHT_CONNECTOR
 academician 1
 alumnus 1
 brentford 3
 nurse 3
 person 1
 politician 1
 united kingdom 4


DATE_AREA
 1948-11-26 1
 1997-05-01 1
 2003-08-14 1
 2007-06-28 1
 2010-05-06 1


REFERENCE_DIMENSIONS
 1948 births 1
 academics of the university of west london 1
 alumni of the university of surrey 1
 alumnus 1
 british nurses 1
 female members of the united kingdom parliament for english constituencies 1
 living people 1
 members of the united kingdom parliament for english constituencies 1
 nurse 1
 people from flintshire 1
 person 1


ROLES
 academician 1
 alumnus 1
 nurse 1
 politician 1

VALUE_AREA
 activeYearsEndDate
   2010-05-06
   2007-06-28
 CITIZEN_OF
   united kingdom
 RESIDENCE_AT
   brentford
   waterloo, london
 activeYearsStartDate
   2003-08-14
   1997-05-01
   2007-06-28
 electionMajority
   4411
 BLUE_IS
   person
 SAME
   Ann Keen
 HAS_WIKI_CATEGORY
   living people
   british nurses
   female members of the united kingdom parliament for english constituencies
   1948 births
   academics of the university of west london
   alumni of the university of surrey
   members of the united kingdom parliament for english constituencies
   people from flintshire
 HAS_PRIME_MINISTER
   gordon brown
   tony blair
 GENDER
   female
 HAS_SUCCESSOR
   mary macleod
   ann coffey

 HAS_EDUCATION_AT
   university of surrey
 HAS_NATIONALITY
   united kingdom
 office
   Parliamentary Under-Secretary of State for Health Services
   Member of Parliament
   Parliamentary Private Secretary to the  Chancellor of the Exchequer
   for Brentford and Isleworth
 birthDate
   1948-11-26
 BLUE_DIMENSION
   has_part
 NAMED_ENTITY_DIM
   alumnus
   nurse
   academician
   person
   politician

YEAR_AREA
 1948 1
 1997 1
 2003 1
 2007 1
 2010 1

Exempel: Ett av flera val för 2010-05-06



barnet london borough council

THE_DATE
 lastElectionDate
  2010-05-06


BLUE_IS_ASSOCIATION
 GEO
   barnet copthall 1
   council 1

BLUE_LIGHT_CONNECTOR
 council 2
 local authority 1


DATE_AREA
 2010-05-06 1


REFERENCE_DIMENSIONS
 council 1
 local authorities in london 1
 local authority 1
 london borough councils 1
 politics of barnet 1


VALUE_AREA
 SAME
   Barnet London Borough Council
 lastElectionDate
   2010-05-06
 HAS_WIKI_CATEGORY
   local authorities in london
   politics of barnet
   london borough councils
 OWNER_OF
   barnet copthall
 numberOfMembers
   63
 NAMED_ENTITY_DIM
   local authority
   council
 BLUE_IS
   organization

YEAR_AREA
 2010 1

Manchester tågar / släpar (här får vi ju ingen emotionell association) sig till valurnorna


Och ett till för storstaden Manchester (föregående är ej för hela London): För Manchester ser vi en till begränsning i enklare historiska-händelse-data i att vi inte från det praktiskt på den data mängd Wikipedia-sidorna ger utan kategorisering eller infoboxar får ex. den kulturella associationen till jeff noon's romaner varande en av gissar jag internationellt läst som skildrat en mindre tråkig (om än fiktiv) sida av Manchester. Det är ju annars en stad som kan upplevas lite post-tidig-industralisering-en-aning-förfallen i övrigt.


manchester city council

THE_DATE
 lastElectionDate
  2010-05-06


BLUE_IS_ASSOCIATION
 GEO
   city of manchester stadium 1
   hulme arch bridge 1
   manchester 2
   manchester central convention complex 2
   manchester regional arena 2
   manchester town hall 3
   manchester town hall extension 2
 ORGANIZATION
   manchester 2
 PERSON
   richard leese 1

BLUE_LIGHT_CONNECTOR
 council 2
 local authority 1
 manchester 6
 manchester town hall 6


DATE_AREA
 2010-05-06 1


REFERENCE_DIMENSIONS
 council 1
 local authorities in greater manchester 1
 local authority 1
 local government in manchester 1
 metropolitan district councils of england 1


ROLES
 leader 1


VALUE_AREA
 HAS_ROLE
   leader
 lastElectionDate
   2010-05-06
 HAS_LOCATION
   manchester
   manchester town hall
 HAS_LEADER
   richard leese
 BLUE_IS
   organization
 LEADER_OF
   manchester
 BLUE_DIMENSION
   has_part
 SAME
   Manchester City Council
 ORGANIZATION_HAS_PART
   manchester town hall
   manchester central convention complex
   manchester regional arena
   manchester town hall extension
 HAS_WIKI_CATEGORY
   local authorities in greater manchester
   metropolitan district councils of england
   local government in manchester
 OWNER_OF
   hulme arch bridge
   manchester town hall
   manchester central convention complex
   manchester regional arena
   manchester town hall extension
   city of manchester stadium
 numberOfMembers
   96
 NAMED_ENTITY_DIM
   local authority
   council

YEAR_AREA
 2010 1

Populärkulturen


Och som i allt man genererar från särskilt Wikipedia tar populärkulturen i koncept-mängd en enorm andel även om ganska begränsat just för det här datumet. Ett ex. av knappast mer än 15 - 20 st har vi nedan.


am i crazy

THE_DATE
 releaseDate
  2010-05-06


BLUE_IS_ASSOCIATION
 GEO
   song 1
 PERSON
   linda perry 1

DATE_AREA
 2010-05-06 1


REFERENCE_DIMENSIONS
 2010 singles 1
 alternative rock songs 1
 little fish songs 1
 medium 1
 song 1


VALUE_AREA
 HAS_GENRE
   alternative rock
   garage rock
 releaseDate
   2010-05-06
 SAME
   Am I Crazy
 BLUE_DIMENSION
   has_part
 runtime
   259.0
 HAS_WIKI_CATEGORY
   2010 singles
   little fish songs
   alternative rock songs
 NAMED_ENTITY_DIM
   song
 HAS_PRODUCER
   linda perry

YEAR_AREA
 2010 1


Något kanske intressantare: Rakhine Nationalities Development Party


Rakhine Nationalities Development Party bildades detta datum och försvann i år (17 June 2013) för att bli del av det nybildade Rakhine National Party vilket vi uppmärksammar at "HAS-relationerna" tycks ha missat att uttrycka.vilket kan ha att göra med att det var ganska nyligen givet att datum för slutet av detta koncept också saknas. Ett störande litet kvalitetsproblem jag kan se skulle upplevas mycket intressantare om man hade anställda man kunde irritera med så pedantiska tidsförskjutningar kring mindre organisationer i mindre till medelstora geo-politiska entiteter.


rakhine nationalities development party

THE_DATE
 formationDate
  2010-05-06

BLUE_IS_ASSOCIATION
 GEO
   burma 1
   rakhine state 1
   sittwe 1
 GEO_POLITICAL
   burma 1
   rakhine state 1
   sittwe 1
 HUMAN_GROUP
   rakhine people 1
 INFORMATION
   rakhine people 1

BLUE_LIGHT_CONNECTOR
 burma 2
 party 1


CULTURE_AREA
 rakhine people

DATE_AREA
 2010-05-06 1


VALUE_AREA
 HEADQUARTER_AT
   sittwe
   rakhine state
   burma
 formationYear
   2010
 SAME
   Rakhine Nationalities Development Party
 BLUE_DIMENSION
   has_part
 HAS_IDEOLOGY
   rakhine people
 HAS_PRESIDENT
   aye maung
 formationDate
   2010-05-06
 NAMED_ENTITY_DIM
   party

YEAR_AREA
 2010 1


Och något i domänen vapen: En ubåt


Den större nyhetsintensiteten kring den får vänta tills dess personal super sig fulla och kör på land här eller någon annanstans i närheten.


russian submarine b-585 saint petersburg

THE_DATE
 commissioningDate
  2010-05-06

BLUE_IS_ASSOCIATION
 ORGANIZATION
   admiralty shipyard 1

DATE_AREA
 2010-05-06 1


VALUE_AREA
 layingDown
   1997-12-26
 BLUE_DIMENSION
   has_part
 SAME
   Russian submarine B-585 Saint Petersburg
   Russian submarine B 585 Saint Petersburg
   russian submarine b 585 saint petersburg
 shipLaunch
   2004-10-28
 commissioningDate
   2010-05-06
 HAS_BUILDER
   admiralty shipyard

YEAR_AREA
 2010 1

Sverige och Kanada: Trevlig fortgående nyhetsintensitet

Sverige tillsammans med Kanada som kombinationssökning tycks fortfarande vara en av de nu mer unika positiva områden som märks i Google's nyhetssökning:



Tycks för vi nog säga ganska välgående relativt när jag först uppmärksammade det först (men då som här noterat i kontext av andra nyhetshändelser relaterat bl.a. Libya) 2011 och rörande mer lokaliserat Sverige kort tidigt 2012 och sedan väsentligt mer senare 2012. Rent av mycket Sverige - Kanda nu.


Det finns också få länder som är så moraliskt stabila att se Sverige umgås med i nyhetssökningen som Kanada. Oavsett nära nog - om inte allt - kan man vara trygg i att Kanada tar ett stabilt, moraliskt och genomtänkt perspektiv. När jag t.ex. nyligen ytligt tittade igenom i samband med protesterna i Turkiet hur NATO-avtalen egentligen såg ut dröjde det inte länge innan jag kunde konstatera att de paragrafer som idag i kontext av den mer "include it all" visionen borde vara de mest intressanta var vad Kanada bidrog med vid skapandet av NATO:


"The main Canadian contribution to the North Atlantic Treaty was Article 2 which committed members to maintain a "free" political system and to promote economic cooperation, in addition to the more usual diplomatic and military matters.[2] However trans-Atlantic unity in political and economic matters has not come to fruition, as European states have looked toward the European Union and its antecedents while North America has the North American Free Trade Agreement[.]"

Från: Canada–NATO relations

Sedan kan jag misstänka att Kanadas turistvanor är ganska lika svenskens men å andra sidan betvivlar jag verkligen utanför butiksförsäljning i och runt gamla stan till båt och/eller bussturister om just något mätbart värde på nivå att jag och antagligen nästan alla som läser detta lär märka det praktiskt på något sätt alls. Gissningsvis vinner vi mer på att rikta in oss på att bevara den svenska turisten i Sverige än att attrahera utländska turister som land (för Stockholm som del är det ju dock annorlunda). Men troligen finns det mycket annat. Runt gruvindustri kanske.


Också är Kanada en enkel och mycket praktisk mätpunkt rörande diskussion som rör politiska frågor av intresse för Sverige men där de är mer positionerade som särskilt just NATO genom att de har väldigt stora likheter med Sverige i internationella värderingar. När Kanada och Australien är nöjda med NATO är det troligt väldigt icke-ansträngande för Sverige att engagera sig mer än redan. Innan dess lutar man sig bättre tillbaka ett tag och nöjer sig med de mycket substantiella bidragen vi redan gör och helt säkert fullt tillräckliga om man alls ska fästa någon tilltro till vårt försvars-koncept av ett litet försvar nu och bygga upp det första när vi behöver (eller i värsta fall har behövt det). Det är en organisation som växt mycket och det kan kräva en del strukturförändringar det inte är självklart att ännu fler nya beslutande medlemmar har något att bidra till. Dessutom har jag och troligen de flesta svenskar svårt att se något värde i att vi kan få fler händelser där kärnvapen passerar över svenskt territorium. Olycksrisker ska inte alls helt uteslutas.


Tidigare relaterat Kanada

Kanada är vildmarkens skönhet (2011-05-25)

Kanada i Kina: Mer än handel (2012-02-10)

Kanada stannar i Syrien USA lämnar (2012-02-06)

The Globe and Mail (Kanada): Stockholm mest kreativt (2012-02-02)

Kanada II (2012-02-02)

FN & Folkmord: Kanadas moraliska tyngd är värd respekt (2012-02-02)

The Globe and Mail (Kanada): Stockholm mest kreativt (2012-02-02)

Kanada stänger ambassaden i Syrien (2012-03-05)

Kanadensisk styrka balanserar världen (2012-08-18)

Kanadensisk nationell marknadsföring: Intressant Sverige? (2012-11-01)

Världsmusikens Kanada-dag firar firas med Shania Twain (2013-06-12)

Grafer från "Bulldozer / Airlifter eran"

För att samla diverse ögonblicksbilder från Bulldozer och Airlifter dataexporten.


Grafer och diagram i WikiMedia (2013-06-23)

Grafer och diagram i WikiMedia II: Barack Obama ritad (2013-06-25)

Årsintensitet från Wikipedia infoboxar (2013-07-02)

2010-05-06 bland politiker, brittiska val, ubåtar, musik och burmesiska partier (2013-07-02)


Ibland kan jag få ut troligen ganska sunt rent personligt upplevt värde av att framställa något som lite enklare än det nödvändigtvis är. Mindre från föreställd plåga av andra i deras möte med plattformarnas begränsningar och mer för motivera till att skapa bidra till viktigt gemensamt värde genom att skapa en motiverad användarbas som engagerar sig i dom mer än jag riktigt kan se som görligt i bredd och bidra till ett visa på intressanta kunskapsbyggande roligt visuella projekt för ungdomar som leder dem in till produktiva yrken där jag kan se att bygga upp visualiseringar kodstyrt från mångdimensionellt data är både spännande, lärorikt och tillväxt genererande.


Möjligen kan jag ha gjort det för dom två första inläggen besparande läsare tid som kanske inte är intresserad av att göra rent av väldigt mycket mer än vad som direkt framgår i inläggen. Däremot inte sagt att WikiMedia var en vek plattform att lägga kodstyrd visualiseringar på. Tvärtom presterande den många gånger över vad jag förväntat mig och det finns diverse bra subsystem att lägga in utan att man själv behöver kapsla in något också. Men det är inte riktigt som Excell eller i närheten av det besparande kanske en del en hel del tid.

Årsintensitet från Wikipedia infoboxar

Referenser kring framtiden är kometer och dylikt och rent från religiösa referenser. Från grafen lär vi att kollektivt språk är avgörande för hur intensivt ett år är. Och Wikipedia är lite små-viktig i det sammanhanget därför att det är en bekväm datakälla för dom som inte ids importera annat: god bredd, ofta mycket acceptabel kvalitet jämfört med liknande enkla datakällor att ta ut data från i bredd och bekvämt tillgänglig i diverse färdig-filtrerade datafiler. Också om jag själv i andra områden ser mycket värde med många fler datakällor ser jag föga anledningen till att söka något annat kring datum och år för historiska händelser. Den gav här cirka 20 MB av mycket god kvalitet.


KLICKA FÖR ATT FÖRSTORA GRAFEN