Demokrati: Sökmotorer har viktig roll

2011-09-01

Hur enskilda sökmotorer värderar artiklar, nyheter och webbsajter i olika vyer (ex. webbsökning, bildsökning och nyhetssökning i Google) kan man lätt ha olika åsikter om. Inte sällan tror jag färgat av högst personliga värden. Viktigast där är dock att frågetecken om out-of-band "korruption" ekonomiskt eller värre till diktaturer påverkan inte finns. Givet det handlar nog många negativa tolkningar ofta om avsaknad av prestige-löshet, ekonomiska intressen eller just att man oftast och just för Google väldigt säkert felaktigt tror att just out-of-band prioriterar ned det egna.

I Googles nyhetssökning ser vi vad jag upplever som ett värde Google har i nyhetssökningen. Aftonbladet.se är det självklara svaret på många sökningar på Aftonbladet oavsett var de görs och de kommer också framlyfta överst. Vi kan dock se att mer än att vilka nyheter som helst Aftonbladet publicerat på nätet ligger en stor tonvikt på redaktionellt material om Aftonbladet och överst som senast publicerat (i särklass viktigast på Google Nyheter i min tolkning) har vi Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor i Nyfiken vital:

Vi ska heller inte glömma problemen Google konkret haft med diktaturen i Kina. Kanske var det på sätt och vis bra även om problematiken med avlyssningen och infiltrationen av e-post-konton inte kan bedömas av mig. Men det indikerade dock tydligt för alla IT-aktörer att inget förtroende för implicit IT- och informationssäkerhet går att ha i Kina.

Om Google och sökmotorer i Nyfiken vital:

Google för media i Hans Husman om Media:

E-post till Schibsted respektive Chefredaktör Helin (Aftonbladet)

E-post till Chefredaktör Helin:

"Hej!

Se enligt nedan. Förutom uttryckt och kommenterat ser jag frågan här också viktigare att diskutera därför att Aftonbladet genom att vara ett så framgångsrikt och välkänt varumärke är ett föredöme för många andra och därmed kan argumenteras underlätta att understryka dessa frågors betydelse.

Nyfikenvital.org om än en kommersiellt mycket liten nättidning är läst dagligen av cirka 6000 unika läsare enligt Google Analytics.

Vänliga men kritiska hälsningar
Hans Husman

E-post till Schibsted också inkluderat till Chefredaktör Helin:

Hello,

I wrote personal and published a article about Aftonbladets great importance as entity in Sweden regarding democracy high-lighting a problem a feel exists. Feel free and read and comment with the later more general article:

Demokratifrågor avgör medias framtid och prövar vår styrka
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/3703

And the first perhaps more valence intense:

Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/3702

Also on another matter and perhaps without possibilities given the critique about Aftonbladet and indirect it's owner I do look for collaboration in Swedish media regarding a model of human cognition regarding creativity and search. If at all interresting for you - great value do exist for media in a lot of ways - I would of course be very happy if you could direct my email to one of your experts in the area. I would be happy to give more information. Information about it exist published in Nyfiken vital:

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/3671

Though perhaps dumb to "attack" you it is as I wrote in "Demokratifrågor avgör medias framtid och prövar vår styrka" for question regarding democracy the moment when personal value is at stake that our strength is tested.

Best Regards
Hans Husman
Nyfiken vital

Jag såg särskilt det senare som viktigt att publicera givet att jag nu indikerade en annan fråga vilket ju kan tänkas skära just de frågor jag tagit upp och senast i Demokratifrågor avgör medias framtid och prövar vår styrka.

Tyngd på demokratifrågor etiskt rätt och traditionella medias väg till långsiktig överlevnad

I Demokratifrågor avgör medias framtid och prövar vår styrka har två viktiga perspektiv diskuterats för att komplettera Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor.

När jag sökte på demokratifrågor i Google träffade jag också på denna läsvärda och viktiga debattartikel från Göteborgspostens ledare: Stoppa inte debatten. Jag upplevde att den kändes viktig och visar på hur den dominerande kulturen i Sverige i media såväl som allmänt är tungt riktig när det kommer till demokrati och åsiktsfrihet.

Aftonbladet-artikeln ny-publicerad

Den tidigare länkade längre artikeln med diskussionen om det högre ansvaret större media aktörer behöver ta i demokratifrågor därför att det är rätt att göra liksom för att säkerställa sin långsiktiga position som efterfrågade aktörer finns en senare "identisk" artikel nu publicerad i Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor (titel något annorlunda dock) där orsaken är angiven i den första enligt:

"Senare version publicerad i Ny ledning krävs i Aftonbladet - Medias ansvar börjar och slutar i demokratifrågor (orsaken är att ge artikeln löpnummer högre än tidigare publicerad där fel gjordes)."

Problematiken Aftonbladet: Längre artikel finns nu

Publicerad i Nyfiken vital finns nu en längre genomgång av Aftonbladet-problematiken och hur media för trovärdighet och samhällsvärde behöver resonera med oerhört hårda gränser i allt ens i närheten av demokratifrågor:

Aftonbladet hotfull riskfaktor i demokratifrågor - Ny ledning krävs

Jag som helnykterist har inte följt någon särskild metodik eller program givet ingen beroendesjukdom orsakande direkta svårigheter att sluta dricka utan insikten att jag dricker för mycket och därmed förr eller senare får allvarliga problem av det. Dock som publicist inom hälsa har jag ett ansvar i hur jag skriver och agerar varför jag gjorde följande uppföljande nyhet om det i Nyfiken vital där jag citerar inledningen:

"Väljer man att bli helnykterist därför att man ser att det är bättre för en själv som jag är sedan flera månader nu tror jag att det ligger ett värde i att vara tydlig med att tala om det. Skriver man om hälsa tar man dessutom ett utökat ansvarig.

Därför nu när artiklar relaterade till WARRIOR publiceras ut uppdaterade på startsidan vill jag igen peka på att jag är helnykterist för att inte låta den gamla notisen om det komma onormalt långt bakåt "dold" bakom uppdateringarna."

Från: Helnykterist - Tydlig information och att ta ansvar som publicist inom hälsa

Både Aftonbladet och Expressen är unikt viktiga för Sverige därför att de genom att flexibel och ekonomiskt mer kraftfull betalningsmodell i ögonblicket där lösnummer-försäljning driver fram redaktionell granskning kompletterande morgontidningarna. För dem är samma ansvar lika viktigt.

Klarar de inte av detta ansvar där man ser dem som tydliga säkerhetsrisker utanför det individuella i granskningen är deras möjlighet att långsiktigt finnas kvar begränsade. Min allmänna bild är att båda presterar - för kvällstidningar som vi ju vill ska vara mer hungriga för att ge den bevakningen - relativt väl när det gäller specifik granskning i genomsnitt.

För Aftonbladet menar jag dock också att tillräckligt stora frågetecken finns rörande ledningen och associerade skribenter för att Aftonbladet redan bör ses som ett potentiellt hot i demoikratifrågor.

Låt oss dra oss till minnes problematiken som upptäcktes av Expressen ("peer-review" mellan kvällstidningarna är utmärkt och någon kollegial låt gå attityd vill man inte ha varför pressombudmannens skandal slutsats är allvarlig rörande för Sveriges demokrati grundläggande skyddsmekanismen och sätter hela ämbetet i skam) där Jan Guillou visade sig ha tagit emot pengar av Sovjetunionen för att leverera underrättelserapporter.

Orsaken till att han valde att ta det uppdraget kan vi med säkerhet inte bestämma idag. Viktigt är dock att Jan Guillou höll uppdraget åt Sovjetunionen hemligt.

Även om han kan ha ändrat syn på demokrati, kommunismen eller aldrig varit en fiende till fria val o.s.v. måste man därför inse att han korrekt eller inkorrekt kan ha värderat det högt att hålla uppdraget hemligt. Därmed kan man heller inte utesluta att han varit öppen för utpressning.

Minns även här de varningar och minnesanteckningar jag publicerade 2008 och 2009 samt också uppdaterat senare 2009 efterföljande skandalen rörande risken att tidigare till Sovjetunionen rapporterande kan ha tagits över av Kina. Underrättelsesamarbete i det individuella kommersiella av tidigare medarbetare i Sovjetunionen eller fortfarande medarbetande i Ryssland givet där nu sämre ekonomiska förutsättningar medan Kina både har motiv och pengar kan ha fört över kunskapen.

När Jan Guillou's "samarbete" med diktaturen avslöjades av Expressen kom nästan omedelbart en reaktion av Jan Helin. Reaktionen kom så snabbt att ingen seriös genomgång eller reflektion kan ha skett. Han reagerade tycktes det då för mig nästan instinktivt som om Aftonbladet och han angripits. Det är oroande och indikerar inte det ansvar som krävs för en chefredaktör för en av Sveriges tre viktigaste publikationer.

Frågan om olämpligt rapporterande är inte endast gammal skåpmat utan kan vara ett aktivt pågående problem. Sådana problem kan inkludera flyktingspionage, redaktionella utredningar som sker som represalier riktade mot personer som donerar pengar till demokratiarbete m.m. Sådant kan därför resultera exempelvis och allvarligast i att personer som utvandrat ex. från Kina och reser tillbaka arresteras, torteras och dödas därför att gamla förrädare mot demokrati och frihet rapporterat dem som engagerade i friheten.

Vi hade också som publicerades i Aftonbladet krönikor av andra som förringade problematiken. Där bl.a. uttalades att sådant här var bara gamla högermän som brydde sig i. För att igen besvara följande oansvariga kolumn skriven av en Natalia Kazmierska vilken kändes mer eller mindre som ett beställningsjobb av vem som helst som kan finnas med i dom listorna:

"Varför är högermän så besatta av kalla kriget? De senaste veckorna har röster höjts för att vi ska damma av Stasilistan, ett mytomspunnet register över ett 50-tal svenskar som kan ha vänstrat med den östtyska säkerhetstjänsten.

Ingen kan neka till att det finns många kittlande pojkrumsingredienser här: hemliga agenter, dubbelspioner, kodnamn, kartotek och CIA-kopplingar.

Exakt varför det är så viktigt att offentliggöra listan har jag däremot svårt att förstå."

Från: Varför måste Stasilistans osanningar bli offentliga?

Därför att gamla spioners ännu pågående verksamhet kan resultera i att människor dör efter år av tortyr eller vilket som helst helvete en representant för diktaturen tänker ut.

Min bild av analys gjord inte bara av mig för hur jag predikterat utvecklingen i Kina är en möjlig väg:

Den som gör sin bedömning bör ta hänsyn till den liksom andra bedömningar och utifrån där aktuell risk management göra rätt skattning. Korrekt risk management aktuell för vad som här diskuteras indikerar dock att Aftonbladets ägare måste börja ta ansvar och se till att förtroende för Aftonbladet som oberoende aktör där risk för att skribenter samarbetar och säljer information till diktaturer inte finns.

Flyktingspionage är en allvarlig risk för enskilda. Indirekt kan det också vara en risk för Aftonbladets skribenter om ex. en anhörig mördas efter tortyr kan det leda till inkorrekt agerande. Flyktingspionage är ett allvarligt hot och ett problem för hela världen. Inte minst gäller risken journalister. Det begränsar den frihet Sverige står för.

Där världen rör sig nu särskilt efter revolterna i Nodafrika och Syrien behöver Aftonbladet en ny chefredaktör och alla andra förändringar i management för att återställa tryggheten. Just nu känns Aftonbladet hotfullt och farligt särskilt när vi även väger in samarbete enskilda personer haft i Palestina-frågor där diktaturer i arabvärlden var viktiga finansiörer.

Norge och norgmännen är ett starkt folk som under den nazistiska ockupationen lärde sig att man står upp mot diktatur, tortyr och mord. De viker sig lika lite för Kinas kommunistparti som Hitler:

"Nobels fredspris 2010 går till den kinesiska dissidenten Liu Xiaobo – en av förhandsfavoriterna. Valet riskerar att väcka kritik från Peking.

Klockan 11 på fredagen kom beskedet från den norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland i Oslo: Årets fredspris tilldelas den kinesiska demokratikämpen Liu Xiaobo."

Från: Årets fredspris till Liu Xiaobo
Tills Aftonbladet fått ny ledning känns det korrekt att citera och länka hellre DN än eventuell bevakning i Aftonbladet. Jan Guillou ivrigt försvarad av företrädare för tidningen är trots allt uttalad maoist.

Är det dom feta intäkterna som får att glömma ansvaret alla - särskilt media - ska ta för demokrati?

Är en kommande lansering i Beijing på väg?

Eller har man helt enkelt missat att uppmärksamma problemet i Norge? Aftonbladets redaktionella ledning har haft nog med tid på att själva ta ansvar och avgå. Nu är det dags för ägarna att lösa problemet.