Newsdesk testas

2011-09-02

För första gången vad jag kommer ihåg har jag nu prövat Newsdesk för att via dem föra ut ett litet pressmeddelande:



Jag får återvända med erfarenhet och intryck längre fram. Att skapa pressmeddelandet gick dock smidigt där mitt intryck var att en anpassning av välkända och ofta redan inlärda Wordpress.org användes.

Fråga om Google Gilla

En fråga jag fick om Google Gilla:

Hejsan!

Jag undrar om du möjligtvis vet ifall den nya gilla knappen på Google kommer påverka SEOn särskilt mycket? Dvs om många gillar ens hemsida leder det till en mer lyckad SEO för den sidan?

MVH
Sara

Mitt svar:

"Jag tror Google säkert kommer analysera datat de får in. Om de vid testkörningar där de följer upp på reaktioner hos webbsök-användarna får indikationer på att datat tillför värde relativt beräkningskostnad vägs det säkert in med någon given vikt.

Allmänt tror jag också att de ofta vill divergera datakällor även när motsvarande värde redan finns för whitening av annat data där sådant vägs in vid diskreta tidpunkter när andra större uppdateringar kan ske av mer huvudsakliga värdekällor ex. länkar.

Spekulativt lite utanför denna fråga är ett intryck jag fått i Uppsala att kvinnor upplever det manligt och tecken på goda gener att man dominerar Aftonbladet om än bara ett par timmar på Google Nyheter. Kvinnor ser det som sexigt och ler trevligt i butiker m.m. Kanske är Google Nyheter på väg att bli det nya Facebook? Kanske är också denna fråga ett uttryck av det? Det gör dig - eller mig åtminstone men om du läser ordentligt här kanske du också - till alpha-male relativt de vanliga webb-drönare Uppsala i bästa fall innehåller...

Databasjournalitik i Svenska Dagbladet

I kommentar till detta har jag efter import av nu många gig data i storlek på det färdiga data för till WARRIOR tydligare riktade anpassade datalagring (jfr subsystem Blue Light på 90 MB med relationer mellan abstrakta koncept) endast ett svar: CSV-filer. Visst det känns gammal-modigt. Teknik-fientligt. Slött. Men verkligen tro mig. Det finns så många datakällor på nätet att sitta och överuttrycka en egen planerad vacker databas graf är att begränsa data man kan importera och det vill man verkligen inte.

Därmed blir det typiskt att man efter några månaders spännande övning kommit till en punkt att man skapar ett trevligt litet innovativt perl-skript per webbsajt, databas, pdf-dokument, jpg-fil, böcker eller vad det nu handlar om för att generera trevliga CSV-filer (jag kör tab separerat).

Jag började först i TigerAnt med vacker XML. Väldigt elegant. Men egentligen precis det samma som CSV bara större och mycket slöare parsning och ständiga problem med nytt data trots standard. Efter att ha gått Perl och CSV har jag aldrig tvivlat. En ny big data source: 1 timme och man är i mål med lite tur. Och säg att jag totalt importerat nu cirka 1000 (men skulle det vid kontroll-räkning visa sig vara 5000 var det inte mindre otroligt och 1000 är nog den säkra undre gränsen) av i sig själva utvecklade datakällor (ex. thesaurus eller en standard eller en uppslagsbok men inte ex. Twitter som är oräknat i det och som jag håller sparade per tweet i gamla NetRunner).

Och tja refererade Guardian. Hum... Jag var visst och hämtade deras vackra data från deras fina API. Trettio minuter senare var det inne med övrigt som CSV-fil :-D Jag var ju givetvis också där något lite också publicerades och spindlade SvD :-D

Varför? Då vet man vad SvD vet och om det känner som kollektiv i dess minsta gemensamma nämnare.

Och glöm inte: En kraftfull tidning likt SvD ska vara en krigare för folkets frihet i försvaret mot diktatur, korruption och osmaklig människosyn:

trevlig helg önskas också Ola Henriksson med denna som tack för trevliga foton på stridsflygplan i varierande intensitet som gav mig värde i en fallstudie med Svenska Dagbladet.

Från SvD:

"Databasjournalitik har det pratats om länge och det finns intressanta projekt, bla på SVT. Men jag saknar fortfarande integrationen med den löpande journalistiken. Ambitiösa projekt har sett dagens ljus men snabbt blivit inaktuella för de har ingen förankring i de dagliga nyheterna. Ett stort hinder är att många journalister direkt känner sig obekväma när det handlar om för mycket siffror och tabeller. En annan att det finns få enkla verktyg. Men det är på väg. Googles Public data explorer kommer vi se mer av. Tableau är ett annat webbaserat verktyg för att visualisera komplex data. Documentcloud är ett annat mycket spännande verktyg som bla Guardian använt sig av och vi skulle hemskt gärna vilja testa det, bara det blir tillgängligt för fler utanför betatestare."
Läs mer i http://blog.svd.se/utvecklingsblogg/

Till media: Information warfare

Ok nu gör jag det här lite översiktligt så jag hinner undan det utan allt för mycket tid. Min ekonomi är djävulskt begränsad just nu och Culture Concepts är också viktigt där detta får ta den tid motiverat för att återanvändas i det.

Men jag tyckte det viktigt nog ändå. Artikeln bör tydliggöra varför i början och slut liksom självklart mellan det. Den gjordes för att vara som första artikel enklare översikt i den första grunden men fodrar ännu en liten insats i fördjupad läsning enligt anvisningar för verkligt värde.

Något långsiktigt seriöst förvaltat borde utvecklas av större medie-entiteter gemensamt. Ingen konkurrens-nackdel finns - Däremot kostnadsbesparing om man ser sig som seriös aktör d.v.s. riskeliminerar allvarliga hot.

Konkret anpassning för analys motsvarande Culture Concepts:

Men riktad flexiblare för medias behov är givetvis möjligt och just nu uppskattar jag för en kostnad motsvarande cirka fyra till åtta veckors anpassning beroende på behov och områden som ska inkluderas.

I mycket har jag dock varit glad att ha talat med er i media en tid här på Hans Husman om Media. Det var viktigt både i min väg till förståelse och hoppas jag kunskap ni fick tillbaka. Jag vet att det senare är intrycket bland en del åtminstone relaterade till affärsutveckling hos medieentiteter och ägare något övervägande i US fortfarande.

Låt oss fira lite här på fredagen korrekt för vår hälsa med trevlig musik. Utvald från vad jag minns att jag bloggade här för ett par år sedan när jag såg en "rörelse" som fick mig att se behovet av att småprata lite här med media om ditt och datt :-) Sitta och titta lite på er, analysera vad ni skrivit, titta hur det påverkat, lärt av er och givit en hel del väldigt bra tips i de områden jag kan väldigt bra.

Och alla lyckönskningar nu som då till Svenska Dagbladet som varit så viktiga för mig sista månaderna i utvecklandet av value till min modell.

Stå starka! Ni är krigare - När ni faller står föga bakom er... Från en poetisk-faktaruta i artikeln...

Nattens skymning där månens ljus är vår ända vän är den värsta. När de torterade skriker ser vi sällan den verkliga orsaken. Vem eller vad pekade ut dem som demokratins vänner?

När solen lämnat oss för vintern och endast månens ljus leder oss med mardrömmens förstärkta skuggor och den iskalla snöstormen piskar oss allt närmare döden och vägen bit för bit försvinner stjäl skräcken vårt sista hopp.

Att i nattens skrik vandra mörkret utan att falla i att blunda och sluta ge är svårt också för oss i säkra Sverige. Så många enklare vägar finns för oss.

Enklare inte i mindre arbete utan därför att vi slipper bry oss. Eller bry sig bara i verklig mening tomma ord men väpnade för en debatt utan just någon verklig mening där folk slutat bry sig i dom som inte bryr sig annat om den egna prestigen.

Aftonbladet ökar prioritet på politiska bevakningen

Läs mer i Aftonbladet prioriterar upp politiska bevakningen.

PS: Mitt mjukisdjur Hästen

Jag får dock erkänna rröande Att ta ställning: För Hunden mot Hästen - Låt oss äta hästarna med våra vänner hundarna för stärkt samarbete! att jag förgullat min balkong med en häst-mjukis-djur jag försett med en svensk-flagga och en ridande nalle.

För att också fortsätta på temat:

Men mod och vad som är tufft är två olika saker. Vad vi värderar under begreppen avgör hur vi ser på mod. Värderar vi långsiktigt ansvar i media eller vår bild i det enskilda ögonblicket? Vissa positioner kräver det långsiktiga ansvaret.

Svaret på frågan hur tuff Hans Husman är blir därför: Det beror på hur du definierar och vill värdera tufft. Ingen allmängiltig definition riktig för alla finns.

Att ta ställning: För Hunden mot Hästen - Låt oss äta hästarna med våra vänner hundarna för stärkt samarbete!

Komiskt formulerat givetvis. Visst att man ska vara försiktig med det men jag en cynisk misstänke om att en hel del häst-kommentarer är del av att driva trafik utan någon egentlig relevans för vad man frågor om :-)

"I mycket tycker jag att det är befogat att uppleva hästar som hotfulla och en potentiell irrationell samhällskostnad. Hur mycket pengar tror du nu inte ridolyckor orsakar?

Dessutom mycket otäckare för mig som utsatt skribent på nätet känns det för mig att ni häst-extremister kommer i gäng med er otäcka häst-propaganda.

Hur ska jag som föredrar hundar tolka det? Är det fel på mig. Accepterar man inte sådant längre i Sverige.

Här från och med nu: Aldrig mer hästbilder.

Låt oss göra korv av hästarna och spara pengar för samhället och frigöra mat att rädda människoliv med i protein-tillskott."

Från: Hästbilder i Hans Husman Talks about Free Photos

Men skämt och skämt. Jag har ju delat med mig av mina otäcka sammanstötningar där jag dock dådkraftigt stått upp för vad som är rätt och med gåvor att överbrygga gränsen med och sträcka ut en hand för allas vår frihet mött hästarna själv i person:

Hästar kan vara gulliga... Men hur mycket väger de? Vad händer om de sätter sig på dig? Eller slår till dig med främre knytnäven kanske stålbeklädd med de hatiska vapen de alltid bär ibland med spikar? Hästar är hot. Låt oss äta dem!

Ännu mer läs min tidigare publicerade utredningen om faran med hästen... Och det potentiella vapen liggande överallt för vem som helst att plocka upp... Kanske kommer Fritz med en kvalleri-chock användande våra egna hästar.

Våra vänner hundarna och hästarna är naturligt beväpnade krigare

Försvaret har stridshundar också. Stridshundar är flexibilitet, rörlighet och möjlighet att göra vad den vanliga soldaten inte kan.

Tjänstehund Herman med Hunförare Hans Husman 1994.

Du kan spåra rätt på folk som du annars behöver ha hela luften ständigt bevakad intensivt förutom stängsel m.m. Hundar är också effektiv bevakning. Du kan ha ett utmärkt larm i el, mekanik o.s.v. Men du når ändå sällan längre än två alternativa system vilket är väldigt låg redundans (tre - fem totalt givet perimeterskydd o.s.v.) medan hunden tillför ett som är helt parallellt (om det inte bygger på att man ska höra hunden via mikrofoner o.s.v. i vilket jag betvivlar nyttan (uppfyller det inte formalia på skydd är det givet att ett angrepp finns där det kringgås och reduceras till två parallella larm i vilket fall man får utgå från att en angripare aktuell här också gör det).

Vad man dock kan beklaga är att häst inte längre används skarpt (förutom parader och sådant vilket givetvis är stort värde i sig). Men vi får inte glömma att hästen har följt oss genom historien och alltid adderat sin kraft i svårigheter. Och är vi så mycket sämre än amerikanerna att vår säkerhetstjänst inte klarar av det? CIA har ju ridit runt nere i Afghanstan sedan 1980-talet.

Är man för tjocka? Eller är man hästrädda? Varför skickar vi inte ner några underrättelse officerare till häst. Det är så mycket prat om radar, stealth, smarta missiler m.m. Men du ser bara så mycket. Lite folk på marken och du ser saker du missar från luften. Då träffar man kanske mer värdefulla mål också.

Och det är tradition och hantverk. Det är dom här Hollywood-filmerna som skapar helt meningslösa idéer om hur saker ska ske effektivt där folk tror jag mer och mer börjat blanda samman med verkligheten. Så sitter man lösningar som kostar enormt för att leverera i problem där vi redan har mycket bättre lösningar. Som att detektera miner m.m. vilket ju hundar är excellenta för. Jag bara väntar på att militära lösningar börjar komma med soundtrack.

Själv var jag ut och utforskare hästens möjligheter och matade hästarna med röda äpplen för inte alls länge sedan (september 2010). Det är den dådlust, framförhållning, förmåga att lära nytt och se möjligheter jag kan sakna hos alla dom här hästhatarna som bespottar hästens möjligheter.

Att skriva om hästar och använda ett kanske lite ovanligare ord utan någon som helst negativ innebörd kan ändå resultera i en större mängd riktigt sura och aggressiva kommentarer om saker som borde hända med en. Åtminstone förr när bilder ganska lätt gav bra trafik. Hästar - att göra skämtbilder på Bin Laden fruktar jag inte. Men hästarna håller jag mig borta från.

Jag har ingen aning vad det är för förhärdade människohatarna men helt säkert förvridna mentalt i sin hänsynslöshet - en religiös kult kan vi tänka - givet den frihet och den mängd otrevligt hotfulla texter de kan uttrycka för att stoppar in lite latin som de tycker liknar något vad som helst antar jag. Från det förstår vi hur förhärdade hästhatare man här ändå måste vara för att inte bara avstå från hästens styrka utan också våga det men dom här otäcka pengarna som kan som svärma ner på din blogg och uttrycka sig otrevligt. Du vet ju säkert inte ens vad ett trens är. Jag hoppas att en häst sparkar dig. Döm om min förvåning att hästarna inte försökte sparka mig.

Nå hästar pratar man inte illa om. Bäst håller man sig till kor utan en korrekt utökad text om hästens värde och gärna peka ut några verkliga hästhatare de kan besöka istället. Nå jag har bildbevis på att jag är en stor hästvän. Jag har plockat röda äpplen och matat hästarna med. Vi kände en stor vördnad och förstår att de är viktiga is aamhället.

Men jag skulle inte gå in till dem då vi lätt kan se hur de kan tänkas hoppa upp på bakbenen och trycka överbenen runt halsen på dig för att fälla dig till marken och krossa dig med sin överlägsna tyngd. Eller smyga sig fram eller stå i bakhåll dolda bakom ett träd för att hugga tänderna i ditt öra eller bita av din näsa. De enorma tänderna kan också lätt vara vad klarar att balansera en tung dolk att hugga huvudet av dig eller kanske rent av hantera en förenklad automatkarbin. De föds ondskefulla krigare törstande efter blod och kan vara viktiga allierade i kriget mot alla tänkbara fiender.

Har de förlorat sina vapen. När den enklare människosoldaten drar sin kniv eller bajonett kan hästen fall tillbaka på sin enorma bakben. Kanske räcker de inte för att destruera en pansarvagn men med ett överraskningsmoment säkert väl ett eller rent av upp till tre närskyddsförband.

Titta på bilden. Är det inte född mördare och hatisk krigare vi har där? Se hur den vänder sig bort för att konspirera med sin stridskamrat... Troligen spottar den på marken för att uttrycka sitt ogillande och hat för mig trots att jag kommer med röda äpplen.

Nå hästen får jag väl säga att jag betvivlar. Jag svårt att komma på någon nytta vi har av dom. Men det kan finnas och de är inte särskilt dyra jämfört med andra fordon. Och vi har ju alla sett Apornas PLanet. Skaffar inte vi hästen är risken att aporna gör det och då kan det sluta illa. Vill vi att aporna ska komma och jaga oss till häst? Om inte behöver vi hästens blodtörstiga mentalitet för att klara oss ifrån det.

Det socialdemokratiska perspektivet på media

I uppföljning av pågående genomgång i Nyfiken vital av media från perspektivet Aftonbladet finns en uppföljning där frågetecknen diskuteras från Socialdemokraternas perspektiv.

Aftonbladet är viktigt. Levande diskussion är viktigt. För perspektiv nära nog konvergerade till de sista två sidorna om linjen är respekt för demokrati, levande diskussion där man ger och tar och styrka i rösterna på båda sidorna om linjen vad som alltid är viktigt. Båda sidor ska stärka varandra.

Den längre och säkert lite långrandiga diskussionen för i dessa frågor mindre intresserade finns i :-)

Hjärnhalvorna och perceptionen

Väldigt kul av det lilla jag läste - har inte riktigt tid att läsa hela studien nu - där det tycks bekräfta och understryka mer eller mindre (skämtsamt från ett av subsystemens namn på svenska) hur just detta uttrycks i modellen. Tidiga sammanfattning av expertområden om än ej fullt uttryckande som nu i modell finns i:

Den senare är den bättre starten för förståelse i modell-tänk medan den första har större praktiskt värde som guide för kreativitet. För skärningen med visuell perception måste ett flertal artiklar i Nyfiken vital läsas men de kan för den intresserade hittas via Människans språk.

Studien finns publicerad i Current Biology:

Enklare och för de flesta säkert tillräcklig kunskap finns i pressmeddelandet:

Hur Google Nyheter påverkar Google Webbsökning

En uppföljning av Demokrati: Sökmotorer har viktig roll kan vara intressant för att illustrera att kontinuerlig redaktionell nyhetsbevakning i den korta tiden särskilt har jag upplevt när Google detekterar nöjda klick från sökmotoranvändare. Nu ser vi oss på plats fyra på sökordet Aftonbladet i Googles webbsökning. Det är ett indrag av nyhetssökningen.

Just nu genom att det bara är Nyfiken vital som bevakat Aftonbladet redaktionellt där material handlat om Aftonbladet med hög relevans i tid och ämne är det bara Nyfiken vitals artiklar som syns. Det förändras dock ofta snabbt där aktuellt material alltid prioriteras men även andra kvalitetsfaktorer värderas inklusive ämnesinriktning.

Just genom att det är nyhetssökning försvinner det efter ett tag liksom också själva artikeln eller nyheten inkluderar i nyhetssökningen. Nyhetssökning är för innehåll aktuellt just nu.

Däremot kan så klart visningen i nyhetssökningen påverka webbsökningen om Google från den tillfälliga visningne i nyhetssökningen detekterar positiva kvalitetssignaler. Det gäller för nyheter inte minst om materialet har ett långsiktigt värde webbsökningen värderar där det bygger vidare diskussioner över tiden och refereras med senare liknande nyheter.

Kvalitetssignaler kan t.ex. diskussion i blogginlägg där nyheten länkas men nog mindre viktigt numer än ofta framställt där sociala media har en betydelse och känt är att Google integrerat mer direkt med viktiga sådana som Twitter.

Mer om Google Nyheter i Hans Husman om Media:

Hans Husmans otäcka perversationer, svagheter och underprestationer

Från ingressen till Medias ansvar och den styrka egen svaghet skapar (titeln är inte felstavad):

Att erkänna svagheter i den egna personligheter är vad andra kan tycka är bra att man gör och inte negativt påverkande men vad man själv kan ha stora problem med att göra. Några svagheter jag skrev om redaktionellt här inkluderar nu nyligen:

I denna artikel ges fler exempel på perversationer, moraliska svagheter och pinsamheter från min på rent genererande nivåer otäcka personlighet. Läsare med styrka som inte bävar inför det osmakliga kan läsa vidare på eget ansvar medan känsliga och läsare yngre än 18 år måste ombes att hålla sig till våra vanliga tryggt tråkiga forskningsnyheter.

Samtidigt att våga se egen svaghet och tala om det kan göra oss starkare. Förutom en trygghet och säkerhet i sig själv kan det konkret för känsliga roller ge just ökad säkerhet genom att stänga dörren till att det ska missbrukas. Den diskussionen är högst relevant för samtliga perspektiv hos Aftonbladets medarbetade diskuterade i:

En del av att ta ansvar i media måste vara att våga se den egna svagheten.

Potenta Rubriker för Google och Läsare tillsammans

Ett strålande föredöme i hur man ska skriva läsar-potenta rubriker är New Scientist. Forskning är inte alltid det högsta känslo intensitet men de gör ofta spännande rubriker. Några exempel från 20 august 2011:

  • Do a dance for me, RoboBee
  • Onwards och upwards
  • (Särskilt up med varianter är dessutom ett i emotionell tolkning tydligt positivt ord och indikerar ett fåtal studier mer så än vanligt. Det bör ha berörts i Nyfiken vital även om jag just nu inte hittade det där, via Google Scholar eller Sciencedaily men studien kan möjligen ha gjorts av Max Planck om jag minns rätt. För motsvarande koncept se de klassiskt välkända kategorierna som finns bearbetade till svenska i Makt i Ord vilka relativt WARRIOR motsvarar cirka 1/2 promille av dess core-statistik runt emotional valence.)

Dessutom måste man älska den engelska buldoggen som luktar på blommor på sidan 36. Också skickliga i internationellt hög nivå är The Economist.

Däremot behöver dessa rubriker inte vara bra med Google. När sökmotorn indexerar sidor är det ju viktigt att den beräknings- och bredbandseffektivt ska kunna tolka ut vad en sida handlar om där det också enkelt och tidseffektivt också för sökmotor-användarna ska framgå vad sidan handlar om. Nyckelord i rubriken och titel är därför viktigt.

Hans Husman om Prylar gjorde jag ett experiment att försöka få med båda typerna av värden:

Vi har också den retoriska manövern att låna termer känslomässigt intensiva från i andra frågor. Ett troligt problem med denna rubrik - även om jag inte räknat tecknen - är dock att den nog är för lång och slutet inte tas med i sökresultaten.

Mer om sökmotor finns att läsa både här och i Nyfiken vital där jag helt enkelt tar och citerar länkarna från föregående inlägg Demokrati: Sökmotorer har viktig roll: