Satellitbilder för media

2009-10-29

En möjlighet jag tror underanvänds i media är bilder från satelliter. Det finns sedan några år flera kommersiella satelliter där "belysning" av marken vid någon tidpunkt går att beställa (om satelliten är där på rätt tid).

Det mest tilltalande alternativet är givetvis GeoEye-1 genom hög upplösning (50 cm), avancerad mjukvara enkel att använda och tilltalande priser. Fler alternativ finns och en ganska komplett lista på kommersiella satelliter finns i Wikipedia:

List of Earth observation satellites

De två tror jag viktigaste leverantörerna är:

www.digitalglobe.com

www.geoeye.com

Vad är Google Earth?

Google Earth är en mycket avancerad mjukvara och system för att enkelt visa bilder och kartor gjorda via satelliter. Bilder från Google Earth kan med lite tur vara från GeoEye-1 innebärande det bästa idag möjligt. Ett par exempel har vi dock nedan varav den första är från där jag bor och det andra en "modernare" bild från Sydney tagen med GeoEye-1 omvandlad till 3D.

Google Earth finns åtminstone till Microsoft Windows, Mac och Linux och kan laddas ner från:

earth.google.com/intl/sv/

Att även bilderna från Google Earth kan skapa stora nyheter har vi ett exempel på här:

From sky, see how China builds model of Indian border 2400 km away

Kartor lätta att hitta med

Det största värdet som flest människor kommer få värde från är troligen bättre kartor integrerade i mobiltelefoner och annat bärbart. Här kan vi se att Google fångar lateralt tänkande med "alla" sina produkter och enkelhet. Hela Google går att nå från "alla" mobiltelefoner.

En möjlighet "luftkartor" ger är dessutom att hjälp med navigering blir mycket enkelt. Det gäller särskilt när GPS är integrerat. Även om angivelsen är ungefär blir det mycket enklare att hjälpa någon att hitta fram t.ex. om de kört vilse i en storstad. Förr var sådant svårare att dra nytta av men nu finns det enkla tjänster som har det integrerat och klart och däribland Google även om jag inte testat det från Google än.

Svenska Dagbladet får en Jaguar

Här får Svenska Dagbladet sin katt officiellt. En jaguar:

Foto: Tambako the Jaguar
Licens: Creative commons by-nd

Expressens leopard har vi här:

Foto: Mister-E
Licens: Creative commons by-sa

Vilka tidningar stödjer publicering av Rosenholz-kartoteket?

Eller mest intressant vilka gör det inte?

Svenska Dagbladet gav snabbt sitt stöd till publicering av de svenska namn vi fått från Rosenholz-kartoteket (och hoppas jag implicit alla andra namn på misstänkta Stasi-egenter):

Så leder Guillou till Stasi

Det visar att de prioriterar demokrati och i en fråga som denna där ett antal belastade personer i media finns indikerar det var förtroende går att lägga.

Att publicera namnen är också vad som är rätt och nödvändigt. Ändå har det motverkats av många med inflytande och det sker nu också. Guillous kontakter med KBG nu kända gör emellertid att de måste publiceras.

Tidningar som inte öppet och tydligt ger sitt stöd till det under veckan känner jag tveksamhet inför. Finns något hos respektive sedan tidigare som varit underligt pekar det på att misstanken var riktig.