Lant-nationalismen hälsar på för att bevaka villa-förortens tristess-händelser

2013-07-21

Besök av en brukshunden över natten. Ljudmarkerande i en ovan miljö kamouflerad bakom den svenska flaggan säkert i förberedelse inför en tid när en förändrad omvärld igen kan kräva Svenska Brukshundklubbens förberedelse inför behov av utökad bevakning av pansarvagnar, flygplan, byggnader m.m. oavsett om hotat av sabotage-förband eller terrorism. Med hennes 14 år betvivlar jag att risken för realisering är hög där även om bordercollie-schäfer-korsning gärna blir riktigt gamla.



Liksom det förberedda "hundförsvaret" var i storlek och kvalitet unikt för Sverige och cirka tre till fem andra länder gällde och gäller det samma tillverkningen av ett stridsflyg. Förvisso inte billigt men å andra sidan är vi om jag vet rätt just nu tre stycken i världen som aktivt utvecklar ett nytt stridsplan och inte fler än fyra eller fem förra gången (mer troligt korrekt fyra).


För landsortens skogsmänniskor levande av vattenkraft, träd, och neråt Skåne äppelodling och badturister är så klart bussar vad de regelbundet förklarar hör till vad man nära nog aldrig upplever i verkligheten. Här markerande hon bussen cirka 700 m bort i ungefär 20 graders vinkling med ett stort antal villor med skogstomt och befinnande sig på ett relativt motlut på ungefär 40 grader.

Affärsidé: Sovjetunionens världsmuseum och minnesmärke

Givet den enorma påverkan på nutidshistorien Sovjetunionen och mer allmänt den stalinistiska världsrörelsen känns det korrekt att världen gemensamt försöker bevara en bit av den. Nordkorea har ju mycket gammalt vapenskrot från hela perioden såväl som mången politiskt typisk stereotyp korrekt pedagogiskt överdrivet.


Jag kan tänka mig att om man satsar inte allt för mycket gemensamt i ett internationellt samarbete så kan landet vara köpbart. Och kan på så sätt bevaras utan risk att det fortsätter divergera in i den egna underligheten glömmande allt mer av det historiskt mycket mer intressanta som påverkade halva världen.


    Stor "kanon" (Koksan (artilleri) och en vapenteknisk ögonblicksbild från 1978) mycket imperativ och traditionellt typiskt för militära subkulturer manligt uppmuntrande i sin visuella design: säkert för manliga studenter på studieresa korrekt uppmuntrande till tekniska utbildningar. Kanske går det att ha några sådana här och liknande funktionellt för turister att provskjuta med (givetvis inte på själva människo-delen av utställningarna)?

Dessutom kan jag se ett värde för befolkningen. Även om man givetvis inte kan förändra allt för mycket (lika lite som vi vill att våra enstaka urskogar nära nog omöjliga att bo eller försörja sig på civiliserat ska bli till åkermark eller skogsbruk eller städer) ger nu skolresor, turister och troligt nödvändig viss basbudget för att inte göra det hela "besvärande" att möta med svält, risk för kravaller m.m. en näringsgrund på befolkningen kompletterande deras förstörda marker ej möjligt idag.


All förstörd mark kan genom detta runt om huvudstäder bli till nytta för att ställa upp utomhus utställningar av pansarvagnar, kanoner m.fl. spännande och lärorika vapen. Ska vi tro Wikipedia - som i allmänhet kring länders beväpning är jämförbart korrekta med andra liknande aktörer d.v.s. ungefärligt men vanligen väldigt nära sanningen i allt relaterat antal och beteckningar om än kanske inte alltid "precision" och "modifieringar" - är Nordkoreas grundresurser inför en till och med gigantiskt tidslinje av nästan ett århundrande av vapen imponerande (jämför med Sverige som trots enorm landsbygd, gamla fort m.m. skrotar väldigt mycket tycks det). Bara pansarvagnar har den historiskt imponerande uppställningen:


Type 59 1959 1000
T-62 1961 - cirka 1975 1000
T-55 1946 – 81 (i USSR och inklusive varianter och föregående T-54) 2000
PT-85 (amfibisk vilket är tänkbart större turistvärde att köra runt med) Inga uppgifter i Wikipedia men baserad på VTT-323 d.v.s. tekniskt ungefär 1960-tal. -
PT-76 (också amfibisk) I USSR 1953–1969 men ev. modifierad i Nordkorea för att hantera reservdelar m.m. 500
Chonma-ho 1980 - ?. En god chans att dra nytta av före detta industriarbetare då denna pansarvagn är vad Nordkorea pysslat ganska mycket med själva i olika versioner. 800 - 1000 st.
P'okpung-Ho 2002 - ?. Mycket spännande och pedagogisk genom att den balanserar resurs- och teknikbrist genom att låna "delar" från äldre pansarvagnar man har i parken. Cirka 500 - 600 st.
Rörande antalen ovan gäller mycket troligt att ganska många är tomma skal man slaktat på reservdelar men som likväl kan vara uppställda eller rent av körs runt.

Det är nästan löjligt att försöka visa utställningsvärdet Nordkorea sitter och håller på med tabellen ovan. Men Korean People's Army Ground Force (Wikipedia) ger en bättre översikt över allt spännande de har för "markstrid".


Nordkorea är en bit kulturhistoria att bevara oförstörd. Och till god nytta för befolkningen när till gäller möjlighet till näring och antibiotika m.m.!


    Luftstriderna under det koreanska kriget var en historisk brytpunkt. Dessutom ett exempel på internationellt samarbete på båda sidorna om vad som idag är skiljelinjen mellan de två krigförande delarna av Korea. På "Nordkoreas" sida hade vi sovjetiska piloter också om det nu kritiskt för utgången på kriget Kina som var viktigare och kom att bromsa Sydkorea från att komma för nära gränsen till den nuvarande Nordkoreanska gränsen till Kina genom att man-up med riktigt mycket folk såväl som fordon. MIG-17 i bilden är ett vapensystem nästan "utrotat" och används idag bara i Nordkorea och Tanzania. Låter världen tiden gå är risken att ett unikt historiskt arv av vapen kommer att falla sönder och missunnas framtiden. Nuläget är akut hotande för stora delar av av vapnen och världen bör agera snart för att rädda dem från att bit för bit slaktas ner för reservdelar.

Komplettering - Defekta Fakta: Som jag misstänkte direkt efter att ha kompletterat med bildtexten ovan blandade jag samman MIG-17's roll och de sovjetiska piloternas funktion troligt med Vietnamkriget. Detta oavsett att MIG-17 användes där första gången d.v.s. själva ide-konceptet är sammanblandat oavsett ev. äldre MIG-typ ev. använd. Den som söker korrekthet rörande det bör bäst titta igenom andra källor ex. börja med Korean War i Wikipedia.


Det förändrar emellertid inte det ansvar för historien vi alla delar. Och värdet av att förvandla Nordkorea till ett minnesmärke såväl som en unikt nyskapande form av museum vi alla kan besöka och för ett par veckor uppleva i direkt närhet inkl. kanske rent av skjuta lite på Sydkorea under säkra former.

Ökad komplexitet i skärning komik och riktad information

Trots att jag egentligen av och till finner mix med komik av och till som troligt lätt problematiskt på denna presentationsplattform där inte samma visuella signalering är möjligt prövade jag i ett antal inlägg nyligen att reducera skillnaden ytterligare en bit och där heller inte utnyttja den vanliga markeringen via taggar med en, två eller alla tre av Komiskt, Komiskt inlägg och Kul.


Detta gäller (och även om de flesta inte riktigt alla):



Mängden skämt relativt annan information kan dock skilja sig radikalt mellan dem. I Att marknadsföra oljan energieffektivt kräver mannen med hatten (2013-07-19) finns ex. en mer komiskt del inlagd som mindre del relaterat könsroller medan vi i Sveriges friska natur hoppade för att rädda finska energiindustrin från internationellt sammanbrott (2013-07-19) i huvudsak har ett föga politiskt korrekt angrepp på den finländska "kulturen" (grovt inkorrekt) medan det faktiska värdet av just energiaffären mer generellt för Sverige eller den förändring av marknadsföringsvärdet av Google's huvudblogg nu när de strategier vi tidigare särskilt om jag minns rätt för cirka två år sedan diskuterade av och till allt eftersom de upplevdes inledas är mycket välfungerande ej togs upp alls vilket får vänta till ett andra inlägg indikerande ett antal andra Sverige-nyheter från Google sista månaden.


Av erfarenhet bakåt vet jag också att läsare av och till blandar samman det men också indikerat är att det snarast är läsare som just inte läser innehållet utan söker enskilda begrepp att snabbt ta ut och kommentera ev. del av att göra det i bredd över en mängd bloggar och nyheter eller riktat mot en person.


Ev. synpunkter på komplexitet för de sista varianterna är dock intressant för mig. Givetvis skulle jag kunna säga att jag har stort förtroende för mina läsares förmåga kring sådant här men det kritiska är ju inte förmåga utan förmåga görligt realiserad på det sätt man läser på. D.v.s. cue kan göra att man ej läser alls därför att det känns obehagligt anti-finländsk och gör läsaren rädd för att Hans hetsar Sverige till militärt angrepp på Finland vilket man helst inte vill tänka på alls. Eller lika troligt finns ett antal läsare som egentligen uteslutande med få undantag läser mycket seriösa politiska inlägg och irriteras och störs på allt oseriöst komiskt man helst vill ha bort fullständigt (och möjligen i enstaka fall kanske omvänt att endast komiska inlägg läses eller i alla fall att det kan uppstå runt ett fåtal läsare under ett fortsatt långt tidsperspektiv).


Så ta gärna söndagen till att läsa och fundera och skriv en liten rapport eller i alla fall punktformad lista med åsikter med exempel på inlägg man menar är indikerade för dem. Gör gärna jämförelser med andra publikationer (ex. är min humor väldigt tråkig så indikera gärna om det är grovt på nivå med The New Yorker eller om ej fullt på den nivån ungefär var det ligger). Genomarbetade rapporter kan komma att belönas genom att publiceras här (givetvis anonymt).


Komplettering: För att inte verka potentiellt människo-förslavande adderar jag bäst Affärsidé: Sovjetunionens världsmuseum och minnesmärke (2013-07-21). Och givet temat på detta inlägg kan jag dessutom 100% tryggt kosta på mig att vara helt ärlig: det skulle bli ett kul museum och mycket bättre för befolkningen även om nu givetvis föga mer än lite mer mat och medicin kan adderas - så egentligen varför inte?.