Dikt om en elak liten fransk hund

2010-05-24

Papillon Foto: Richmurphy Licens: CC 2.0 by

När vi ännu en gång återvänder till våra modiga kanadensiska hundar kämpande för överlevnad och framtid för sina valpar under en hårdare tid när brist på mat var mer regel än undantag på vintern och fruktansvärda isbjörnar vandrade in under sommaren är det vackert att kunna minnas de fina apelsiner den Portugisiska vattenhunden gav sin Newfoundlands flicka.

Men denna hårda tid var inte bara en svår kamp där det vackraste visade sig - det var också en tid när det sämsta kunde sprida skada och sorg. Hundar som ännu inte varit länge i landet behövde ibland tid på sig att förstå att för att klara prövningarna behövde de samarbeta för att inte dö. Trots att de ibland felade av dumhet kunde skadan vara stor för andra hundar.

A Newfoundland girl fat with nothing but pups
Treasuring an orange given to her in love from her Portuguese water dog -
strong and hansom with a fun curly coat

In hard hunger saving it
To eat for summer magic of the warm sun
Making her strong the very day her pups comes out

A France dog just came to town a few months ago
Papillon was her name

Fat from licking tasty sugar
Everyday eating cupcakes in a sofa

Going out in a warm little dress
Stealing an orange

Foto: Scottfeldstein Licens: CC 2.0 by

Ett urval från den episka berättelsen om det äventyr ett hårt liv gatans hundar i arktisk-kyla och svält upplever. Hjältedåd och självuppoffring sällan upplevt utanför kraften moving pictures kan tillföra när episka dikter visualiseras: vi minns alla Kiplings Djungelboken med dess gigantiska revenue för bl.a. Disney ändå saknade som för t.ex. mina dikter en kontinuerlig berättelse med roll-utveckling såväl som spännande sido-historier lämpliga för teve-mediet (som labradoren som kom den ryska pricessan). De som handlar om våra modiga hundar är i urval:

Dikt till en modig Canadian Eskimo Dog
Poesi om modiga hundar som fiskade, apporterade ankor och kunde använda fiskenät
Dikt om två kärleken mellan två hundar i den karga kanadensiska vintern
Dikt om ögonblicket när labradorerna uppstod
Poesi om trofasta brittiska hundar
Dikt om en prinsessa i exil

Dikt till en modig Canadian Eskimo Dog

En liten dikt jag skrev med en kort ögonblicksbild från samma modiga fisketur som förra dikten.

Våra modiga kanadensiska pionjörhundar tvingades ut för att hämta ett kanske bortglömt fiskenät som möjligen kan ha någon fisk för att rädda livet på Nova Scotia Duck Tolling Retrievers valpar. Denna ögonblicksbild ligger lite längre fram jämfört med den från när de samlar mod för att ge sig ut på isen där så många hundar före dem dött.

Men fiskenät kan vara tunga av is och kanske fisk...

Let the net go Canadian Eskimo Dog!
It drags us all down!

I have dragged sleds weighting much more
I will swim it in myself!
I bit you loose

No!
You will drawn!

Fler dikter jag publicerat på Nyhetsbloggen.

Canadian Eskimo Dog
Canadian Eskimo Dog.

Poesi om modiga hundar som fiskade, apporterade ankor och kunde använda fiskenät

Bakgrunden till Kanadas modiga hundar som gav oss flera av världens idag modigaste hundar är sedan länge bortglömd. Likheterna med olika raser säger oss en del men kanske mindre i genetiskt släktskap än likartade faktorer som färskare i tiden aktiverat samma arvsanlag som alla hundar (egentligen avseende det delas de upp i om jag kommer ihåg tre grupper t.ex. en med arvsanlag dominerade av varg i Mellanöstern) egentligen bär på.

Indianernas hundar användes troligen mer som vi en gång i tiden använde våra hundar och det bör ha bevarat och aktiverat arvsanlag med mycket praktiska värden. Hundar som den naturligt förekommande föregångaren till newfoundland och labrador troligen en bred blandning av engelska hundar och indianernas brukshundar var t.ex. en modig fiskare som gärna dök i för att hämta nät eller fånga en härligt fet fisk. I bilden ser vi en modig Nova Scotia Duck Tolling Retriever som givit sig ut i det fruktansvärda vattnet för att hämta kanske en symbol för de ankor och fiskar hans förfäder hämtade.

Foto: Malgorzata Korbel Licens: CC 2.0 by-sa

Att själv kunna fånga mat är en värdefull egenskap i Kanadas utmanade natur där vinterhalvåret är i ett helvete av snö, sprickor som plötsligt visar sig i isen, isbjörnar som vandrat över från Arktisk och brist på mat. I ett ovärdigt försök att fånga något lite av den storhet vi såg hos dessa hundar skrev jag följande dikt.

Then food is sparse -
Then a brave dog must try it all to find fish or just anything for his pups and girl so they get another year to keep fighting.


Now lets all go fishing!

The water will freeze to ice in our coats
But the ocean holds healthy meat -
Shiny fat fish making you'r pups strong
Gives the girl a fine coat

Let's fish!
Let's all jump up and down until we break the ice
In the darkness we don't see the deep scary waters

Jump in - Swim into shore with forgotten nets
Perhaps a tasty fish or two
Tasty fish!

Fler dikter jag skrivit.

Exempel på lämplig desperat behov av att fiska musik. Modig, hoppfull och fylld av energi men vi förstår ändå från den att alla hundar inte kommer tillbaka levande.