Skönhet är viktigt för text också

2010-08-13

Det ska dock tilläggas till resonemanget i:

Att skönhet som faktor för hur kommunikation uppfattas inte nödvändigt är lokaliserad till personer. Det kan annars vara vad man per automatik gärna vill tro p.g.a. "evolutionära mekanismer mellan könen" som kanske verkar utanför det.

Emellertid har jag dokumenterat det för andra språk där det fortfarande verkar och också utan att det behöver beröra skönhet bunden till individer eller djur. Mer rörande hur text presenteras runt om denna.

MIT såg att utseende påverkar valutgången men kroppspråk kan ha missats (ex: Sahlin och Reinfeldt)

MIT är ett av de universitet vars forskning jag följer regelbundet därför att de bedriver sådant i det område som intresserar mig mest d.v.s. vad som kan ha värde för den samlade modell över människans språk jag arbetar på.

Den orsak som gör det arbetet liksom andra liknande projekt andra arbetar med viktiga är att trots att vi idag har stora kunskaper kring detaljer klarar vi ännu inte av att generalisera till praktiskt användbara modeller.

Till demokratins beskydd krävs bättre modeller

Det innebär en potentiell risk därför att så länge vi saknar det kan vi inte utesluta att andra har ej publika sådana som kan tillämpas för mycket effektiv påverkan (sådant är helt säkert möjligt även om jag bedömer att det ännu rör i så fall begränsade delområden som kan vara tillämpat ovanför de normala trivialiteterna t.ex. rådgivning till politiker och företag ligger på som är mer eller mindre riskfri även om den helt säkert kan ge stora värden).

Detta är en fråga om att säkerställa demokrati och ge redskap för global demokrati. Det är önskvärt att demokratiorganisationer är lika effektiva i budskap som diktaturer och att demokratier kan detektera otillbörlig påverkan av diktaturer.

MIT behöver titta djupare från ett till perspektiv

Just frågan kring generalisering och tänka lateralt där klarar att titta i nya perspektiv runt ett identifierat samband är lätt att diskutera utifrån en studie MIT nyligen publicerad och som i pressmeddelandet nedan utmärkt sammanfattar vad man såg:

MIT researchers demonstrate how much candidate appearances affect election outcomes

Symmetriska politiker får fler röster - Men varför?

Här kunde med andra ord medborgare i USA och Indien prediktera med gott resultatet hur politiker i Brasilien och Mexiko skulle lyckas bara genom att bedöma dem från foton.

Slutsatsen forskarna drar om att ett vackert utseende är gynnsamt (vilket är känt sedan tidigare och vilka faktorer som inverkar) är säkert i sig riktig men menar jag ofullständigt och beroende på hur den uppföljande studien görs kan det resultatet bli mer intressant:

"The paper is an 'interesting and innovative study,' writes Panu Poutvaara, an economist at the University of Helsinki who also studies the influences of candidate appearances, responding to questions by e-mail. In Poutvaara’s view, by helping to confirm the general connection between good looks and ballot-box success, the study paves the way for future research that should address precisely why voters favor good-looking candidates: 'Is it because voters either enjoy watching good-looking politicians on TV, or think that they are better in social interactions?'"

Orsaken är att även om jag inte tvivlar på att ett gott utseende är gynnsamt i ögonblicket tvivlar jag på att detta ger det direkta värdet vid valresultaten där jag också bl.a. från den här studien kan se att bromsande faktorer bl.a. finns för kvinnor.

Tydligare kroppsspråk kan vara associerat med vackert utseende

En annan möjlig förklaring som är mycket mer intressant om den skulle visa sig gälla är att:

  • Vackra personer bemöts lättare i ögonblicket sedan de är små.
  • De gör att i någon mening kanske bättre tränas på kroppsspråk.
  • Där vi får situationen att ett vackert utseende är korrelerat med ett vältränat kroppsspråk.

Kroppsspråk för att uttrycka språkets "färg" d.v.s. förstärkande känslor ("Jag är hemskt upprörd hur X under prioriterar bla bla") liksom mer icke-kontextuella känslor ("Ni kan lita på mig - Jag är en enkel man - En av er.") utanför vad man säger är kraftfullt p.s.s. som ett antal andra "språk" vi kan använda för samma sak (musik, färger, storlek, konst m.m.). För en politiker i dagens visuella samhälle skulle det helt säkert vara mycket kraftfull.

Ett sätt att göra den uppföljande studien på

Här skulle man därför vilja att snarare än att man direkt identifierar vad väljaren reagerar på som tilltalande ta reda på om politiker de reagerar tilltalande på utifrån utseende också har ett tydligare kroppsspråk.

Vidare hur stor ev. skillnad i deras valresultat är för inte lika symmetriska politiker som har lika bra kroppsspråk (om jag nu har rätt i att dom har bättre kroppsspråk).

Om jag får önska det här eller jämförbart någon annanstans?

Svenska politiker med makt har fint kroppsspråk

Det är min erfarenhet av att ha studerat detta mindre formellt i Sverige att det tycks vara fallet att ett gott kroppspråk har betydelse. I Sverige gäller t.ex. att alla "högt upp" (partiledare eller personer partierna låter vara synliga respektive alla viktiga personer i regeringen) har ett fint kroppspråk.

Vad de är sämre på med ett fåtal undantag är oskickliga på att välja vad de uttrycker respektive synkronisera det med vad de säger.

Partledare Sahlin har tydligt kroppsspråk men behöver bli bättre

Partledare Sahlin har t.ex. ett bra kroppsspråk men tenderar irrationellt till att använda det för att uttrycka en surhet och besserwisser-altitud.


Foto: Bengt Nyman Licens: CC by 2.0

Ibland talr hon närmast som irriterat med kroppen samtidigt som hon låter sin röst tala sakta med reducerad känsla som om hon förklarar något för barn. Det motreaktion hos dom som inte håller med, tråkar ut de som håller med henne och ger ett intryck av att hon är "långsam" för dom som inte har en bestämd åsikt.

Oavsett vad hon säger i övrigt är detta ett starkare budskap därför hennes röst bär väldigt lite känsla. Detta kan vara en viktig (av givetvis flera sådana) till varför Socialdemokraterna haft problem sedan hon tillträdde.

Statsminister Reinfeldt kan ha övat kroppsspråk

Statsminister Reinfeldt är på samma sätt skicklig på detta och en av få som klarar att växla det så att det passar sammanhang. Bäst är han på att visa medlidande och att han bryr sig. Samt vad han är mer känd för uttrycka ett lugnt förtroende där vi känner att vi inte behöver oroa oss för att han ska springa iväg och göra en massa kortsiktiga ogenomtänkta åtgärder bara för att det stormar lite.

Statsminister Reinfeldt

En spekulation är att Statsminister Reinfeldt vid något tillfälle under karriären övade upp sitt kroppsspråk (kanske själv). Det är vad alla politiker och personer i övrigt där direkt kommunikation med kroppen har betydelse därför att det hjälper till med att göra det tydligt vad man säger och minskar risken för missuppfattningar.