Nu är poker på Google Nyheter tillbaka till 100% Aftonbladet

2010-01-14
Foto: TakenByTina Licens: CC by-nd 2.0
Tigrar har finare smak än katter och blir lätt illamående av råttor. Hade det inte varit för att de lite äckligare katterna var duktiga på att hålla råttorna borta hade tigrarna redan ätit upp alla katter.

Nu såg jag att poker på Google Nyheter var tillbaka till Aftonbladet dominerande topp tio. Det visar den mest karakteristiska egenskapen hos Google Nyheter: färskhet är viktigt. En till faktor som har betydelse och som nog spelar in för Aftonbladet är att kontinuerlig bevakning lönar sig (det gäller även webbsökning).

Fast jag tyckte var roligt roligt medan det varade att vara med topp tio eftersom det bara var Aftonbladet och jag:

Sökresultatet för poker i Google Nyheter

Det fick mig på riktigt bra humör och inspirerade till ett par komiska inlägg på Pryltrend:

Tiger som börjat äta en röd små katt?
Vad som skiljer tigern från små katterna

Man får göra det bästa möjliga av dom små framgångar livet ger timmarna de nu varar :) Det är viktigt att försöka ha roligt särskilt på vintern. Samt ta de chanser man får att bygga motivation om man nu behöver det (jag har "vissa" svårigheter att få saker gjorda p.g.a. låg motivation).

Om det sedan just gav något avseende trafik eller Adsense vet jag inte men det kan ju vara stimulerande med en ny tävlingssituation även om den egentligen är likartad och mindre viktig.

Fast vem vet: Med stor motivation kanske jag klarar att hålla Aftonbladets publiceringshastighet på allt från poker till resor :-D

Google får en gullig flodhäst

Några av tidningar jag följde fick varsin gullig katt i present här på Nyhetsbloggen:

Översikt: Katter tidningar fått av mig

Idéen var att roa mig själv och kanske er, samtidigt som en stark katt kan kännas uppmuntrande. Fungera som en positiv stereotyp i tider när våra större tidningar har ekonomiska svårigheter samtidigt som vi fortfarande behöver de prestationer som egentligen bara våra morgon- och kvällstidningar gör. Därmed inte sagt att jag kanske alltid lyckades hitta uppmuntrande katter och ett problem är inte minst att Aftonbladet och UNT fick mycket större katter än alla andra. Även om jag av praktiska orsaker lämnat idéen att alla katter ska vara kattungar vill jag att det ska vara ungefär lika stora för alla stora tidningar. Men det är ju lätt löst genom att leta runt på yngre pumor (Aftonbladet är också så lockande fylld med pumor) och lodjur.

Är Google en blåval?

Eftersom vi följer även Google borde de också få ett djur. Ett tag funderade jag på att ge dem en blåval. De simmar ju runt och fångar plankton men trots att plankton är små blir det massor av biomassa som räcker till att skapa världens största djur alldeles fyllt av fett:

Google är dessutom inspirerande. De skapar saker som de ger bort gratis eller säljer oerhört billigt och som inte för alls länge sedan kostade så stora belopp att mindre- och medelstora aktörer inte hade råd att köpa dem. Blåvalar är ju just blå och simmar i det blå havet, och blått är färgen som i det lilla är associerad med det kreativa:

Rätt ljus ger godare smak och starkare text

Google är inspirerande på många andra sett också. Genom att de har så många medarbetare gör de av och till en del bra saker som man kan lära av.

Dessutom är blåvalar stora och kan välta hela båtar (tror jag men jag vet inte om de gör det). Ändå är det ju många skeppare genom historien som blivit fett rika på av att jaga blåvalar. Bara en strandad blåval kunde vara himmelriket för en hel by just därför att de är fulla med saftigt fettrikt kött.

Problemet med blåvalar är att de inte är gulliga. Och Google blev ju under slutet av 2009 riktigt gulliga precis som tycker jag de tidningar jag följer. Och jag blev också gullig :)

Google är en flodhäst

Idag fick jag emellertid syn på en gullig flodhäst i Aftonbladet:

Två saker jag stal från Waynes Coffee och en lågpresterande flodhäst

Och jag fick för mig att en flodhäst kanske kunde passa för Google. De håller sig för sig själva i vattnet (där liknar de mig lite). Viktigast är flodhästar väldigt gulliga växtätare.

Samtidigt är det inte många djur som vågar ge sig på att jaga flodhästar. Jag vet ingen som slåss med flodhästar om de inte är tvingande och ännu färre som överlever. Inte ens krokodilerna vågar ge sig på dom. Däremot går flodhästar ibland upp och betar och spillningen kan vara nog så värdefull.

Därför bestämde jag att Google får en flodhäst och denna hittade jag på Flickr. Att hon har en unge passar bra eftersom Google så ofta knoppar av saker:

Foto: Frank Wouters Licens: CC by 2.0

En sak värd att komma ihåg med flodhästar att även om få djur kan ge sig på dem finns en sak som effektivt dödar dem: torkan. Slutar vattnet att rinna till sjöarna de håller till i blir det problematiskt och många om inte alla dör. Mest kritiskt för flodhästar är därför att alltid hålla ett öga på att vattnet hela tiden rinner in i sjön och det stämmer bra med Googles intresse och expertis rörande statistik.

Den statistiken delar de ju fritt med alla via Google Trends och numera även andra verktyg. Och så är det ju med sjöarna där flodhästarna bor att andra djur också har nytta av dom. Man kan plocka spillningen eller om man är fågel sitta och plocka löss från flodhästarna utan att oroa sig för krokodilerna. Det känns ju gulligt.

Nyhetsbloggen rankar 1 för "Äldre journalister lättläst"

I min guide om negativa stereotyper och de problem de orsakar tog jag också upp problemet som äldre journalister representerar. Här på Nyhetsbloggen har jag alltid försökt vara noga med att anpassa materialet så att åtminstone de "yngre" bland äldre journalister ska klara att ta till sig materialet trots ofta ganska allvarliga kognitiva problem, underliga icke-demokratiska idéer och spionkontakter från sin ungdom. Läs gärna mer om problemen äldre journalister representerar och vad du kan göra för att hjälpa dem:

Lättläst för äldre journalister - Varning!

Jag blev därför väldigt glad nu när jag såg att Nyhetsbloggen rankade på plats ett för sökningen äldre journalister lättläst:

Givet den stora tillväxten av äldre journalister varav många säkert redan har lässvårigheter bör detta ge massor av trafik. Dessutom innebär givetvis det dåliga minne äldre journalister har att de behöver söka mer på nätet rörande hur man skriver och allt annat rörande deras yrke.

Var försiktig med negativa stereotyper

Stereotyper är begrepp som bär på en värdeladdning som kan påverka oss. Begreppen motsvarar en föreställning som finns hos väsentliga delar av populationen och som ofta medvetet eller "omedvetet" kommuniceras i text, bild eller film. Det behöver inte vara idéer som annat än få genomtänkt delar eller skulle erkänna påverkar dem.

De är lätta att utlösa och påverkan passerar obemärkt

Stereotyper har stor påverkan på många av oss och troligen har de viss verkan på alla. Ändå märker de flesta inte att de har inverkan.

Idag finns studier som bl.a. visat att kvinnor presterar sämre i matematik när negativa stereotyper blir utlösta trots att det idag är känt att kvinnor inte har några sämre intellektuella förutsättningar för matematik.

Andra studier har dessutom visat att det är lätt att utlösa negativa stereotyper och att påverkade personer sällan märker det eller vill erkänna att det har påverkat.

Vad skribenter behöver tänka på

En skribent för större tidningar måste inse att andra läser vad han skriver och vara noga med att inte utlösa negativa stereotyper. Det kan orsaka skada och medverkar när det sker i större omfattning till att konkret försämra samhället.

Ett sätt som kan motverka negativa stereotyper är att vara noga med att välja ord och begrepp som saknar negativ värdeladdning. Det är lätt att missa det om man inte "medvetet" tänker på det och jag kan se att jag själv kan missa här av och till. Vad som krävs är att man medvetet kontrollerar vad man skrivit för att se att inga negativt värdeladdade ord förekommer i texten.

Vidare för större tidningar och dylikt är det rekommenderat att listor över ord som inte ska användas finns. Där bör även korrekta alternativa termer finnas angivna.

En metod för att minska påverkan av negativa stereotyper som också i forskning visat sig ha effekt är att balansera med positiva stereotyper. När det gäller kvinnor och matematik kan man tänka sig att positiva förebilder kan ha sådan verkan. Det kan handla om att kvinnliga matematiker eller arbetade inom yrken med mycket matematik besöker elever innan val till universitet och gymnasium. Mer relevant för media handlar det givetvis mer om att visa upp positiva förebilder i TV-program och artiklar.

Därför borde ökningen av kvinnor i media vara bra

Det finns många anledningar till att ökningen av kvinnor i media är bra. En av dessa är emellertid att flera av de tydligaste forskningsresultaten rörande riskerna med negativa stereotyper just rör kvinnor och matematik. Det borde därför vara lätt för dessa att inse de generella problem som finns vilket kanske kan leda till att situationen på sikt blir bättre.

Mitt intryck just nu är emellertid att tidningarna är fyllda med negativa stereotyper och att kvinnor kanske rent oftare använder dem. Kanske är en möjlig orsak att de vant sig vid att använda positiva stereotyper rörande kvinnor och män? Jag har emellertid inte försökt följa detta formellt men funderar på att regelbundet börja jämföra ett par tidningar. Kanske Aftonbladet och Expressen?

Var stereotyper kanske verkar i hjärnan?

Jag har ännu inte hittat någon seriös genomgång hur stereotyper verkar i hjärnan. Ändå finns en del forskning som man kan tolka som att den del av hjärnan som påverkas är samma delar som är viktiga för arbetsminne (d.v.s. orbitofrontal cortex). Det innebär inte att andra delar av hjärnan inte är implicit kritiska (det är tvärt om troligt) i att få effekten att utlösas.

Foto: Paige Gabert Licens: CC by 2.0

Många som arbetar inom media är äldre. Det gör att de ofta har kognitiva problem som stör deras arbetsprestation.

Även om det inte gäller dig är det säkert fallet för flera av dina kollegor. Information om problemen det orsakar och möjlig behandling finns hos Sjuvårdsrådgivningen (1177):

Blodkärlsdemens

Påverkan här skulle i så fall förklara mycket av vad som är känt och däribland att de så tydligt kan sätta ner resultaten i uppgifter relaterade till intellektuella färdigheter i ögonblicket (t.ex. matematik). Viktigare förklarar det att personer har svårt att se påverkan eftersom det inte är helt lätt att fånga en påverkan som ligger just i den del av hjärnan där vi håller saker som sker nu aktuella för oss.

Lär dig mer: Lättläst för äldre journalister

Särskilt för media såg jag att Media-awareness.ca hade samlat material. Det är egentligen anpassat för ungdomar men svenska skribenter presterar på en nivå där man förstår att ett "svårt" (notera hur jag kallar sådant material "svårt" trots att det är normalt och det gör jag för att inte utlösa negativa stereotyper genom att peka ut dom som dumma):

What is a Stereotype?

En möjlig orsak till att material anpassat för ungdomar är nödvändigt för många svenska skribenter kan vara att den höga genomsnittliga åldern gör att många helt säkert fått nedsatt minne och tydliga kognitiva problem.

De kan fortfarande prestera acceptabelt när de skriver om sådant de redan följt många år men det är mycket svårt för dom att ta till sig nya tankar.

Det kan också ha att göra med att äldre som sökte sig till medieyrken var personer som från början inte riktigt klarade yrken med större prestationskrav.

Troligare är emellertid att dessa faktorer och flera andra samverkar. Schibstedt har t.ex. flyttat till ett kontor i de centrala delarna av Stockholm och det ska inte uteslutas att partiklar från bl.a. bildäck negativt påverkar deras kognition. Äldre journalister är ofta också feta och högt blodtryck är känt för att försämra funktionen i hjärnan.

VARNING!


Äldre journalister är ett så pass allvarligt problem att vi kommer behöva diskutera och följa problemområdet hela 2010.

Det handlar inte bara om nedsatt kognition utan också om att vi vet att många äldre journalister troligt hade olämpliga kontakter med gamla "östblocket".

Nu har vi en samling senila journalister med icke-demokratiska föreställningar som är lästa av stora delar av svenska folket.

Att fördjupa sig ("svårt" material för yngre journalister)

Nu har jag börjat samlat strukturera min metodik rörande hur information påverkar oss och hur det kan optimeras mot läsaren. Det är givetvis intressant inom reklam och marknadsföring men själv även för skribenter.

Wikipedia har ett bra sammanfattande material rörande negativa stereotyper även om den har missat en del senare studier. De viktiga av dessa fångas emellertid i referenserna på Hedonimeter.

Stereotype threat
Stereotype

Se även detta senare inlägg:

Att lyfta fram kvinnliga förebilder

Där följande koncept diskuteras:

Kvinnliga förebilder inom vetenskap i Nyfiken vital