Momsen på frukt behöver bort

2010-01-24
Foto: TakenByTina Licens: CC by-nd 2.0
Tigrar är lite blyga och skriver hellre erotica istället för vad Aftonbladet-katten skriver.

Vad jag så många gånger beundrat hos Aftonbladet är inte bara deras politiska engagemang utan förmågan att driva fram förändring i dom mindre frågor viktiga för oss vanliga medborgare men som alltid tappas bort. Att lägre, eller ingen, moms på frukt faktiskt sparar pengar är jag så övertygad som jag kan bli:

  • Det säljs inte särskilt mycket frukt jämfört med mycket annat.
  • Frukt är oerhört nyttigt och reducerar risken för sjukdomar.

Aftonbladets artikel Fruktälskare rasar mot [erotica]-moms är därför välkommen.

Att som Äldre- och folhälsominister Larsson föreslå att "närproducerade rotfrukter" är ett alternativ därför att de är billigare känns orealistiskt. Frukt smakar gott och är därför ett alternativ till choklad på ett helt annat sätt än den morot hon föreslår.

Jag tycker också att det är ett elegant journalistisk illustration att ställa momsen på frukt mot erotica. Det är ju också som jag visat kanske inte vetenskapligt men i alla fall i en metodik som bygger på faktorer identifierade i studier att den här typen av nöjen blir trevligare när alla intryck samspelar: färg, doft, smak, befintlig stämning m.m. Jag föreslog ju några sätt det kan användas där en mötespunkt mellan frukt och erotica går att hitta:

1. Sensationen av att äta med kvinna som tallrik
2. Diktens sensoriska njutelse i romantiken
3. Stekta ägg via poesi sensoriskt förstärkt njutelse

Smaskiga gula frukter var ju också vad jag huvudsakligen föreslog till experimenten i punkt ett. Men tigrar är lite känsliga: vi uppskattar en vacker dikt, en superb måltid, kanske lite sång, trevliga ljus och aromatiska dofter för den exceptionella sensoriska njutningen. Sedan läser man i tror jag Expressen krönika om nyhetsjournalisternas otäcka erotica-fester där ni gjorde jag vet inte vad på Stockholms krogar och jag blir alldeles generad.

Oavsett det är det ju så passande med ett härligt foto på två vackra debattörer och en med passande attraktivt rött hår i gult ljus.

Rött hår med silverspegel i gyllene ljus
En saftig aprikos med stänk av rött
Sensuellt engagemang för en bättre värld
Härligt skrattande ögon

För en yngre skribent som jag vore det ju ett privilegium att få möjlighet att gå ut och ta del av den längre erfarenheten en välkänt lyckad karriär som Dopping har med rent av internationell erfarenhet. Det ger nya intryck för att utveckla den egna förmågan som "skribent" framåt.

Aftonbladet är så lyckligt som inte bara samlat så många vackra kvinnor utan dessutom intervjuar dem på lång rad.

Poesi till en vacker servitris

Precis som jag skrev tidigare idag hoppades jag dikta till en vacker kvinna delvis för att jag bedömer det kanske inte kritiskt men i alla fall väldigt viktigt för världens framtid:

Mer i röd eld och gul värme

Den här skrev jag till servitrisen på Korfu där jag stannade och åt lunch:

En rådvill krigare stannar hungrig vid ett vägskäl
En så vacker servitris med blont hår och det vackraste leende

Glada ögon byts men föga mer,
för av dagens ljus och hennes skönhet bländas rösten som i kriget ekat högt

Men kanske vandrar han tillbaka senare idag eller en annan kväll?

Fler dikter:

Röd Eld eller Gul Värme?
Mer poesi
Dikt till en kvinnlig krönikör
Stekta ägg via poesi sensoriskt förstärkt njutelse
Diktens sensoriska njutelse i romantiken
Dikt till en gyllene kvinna

Vuxna skapar en lönsam vapenindustri när chansen ges

Här har vi otäcka tankar som kan drabba ett svagt sinne söndagar när ekonomin känns ännu sämre än vanligt. Idéen att jag inte skulle försöka förgulliga världen är åtminstone mindre troligt än att jag anpassar om saker till en ny vapenindustri. Kanske lite "lustigt" formulerat genom att dörren är öppet för att göra båda sakerna samtidigt och vad som sägs är just försöka? Oavsett det är jag av praktisk erfarenhet tämligen trygg i att jag rörande moraliska frågor alltid fattar rätt beslut.

- Det var 2010 och "risken" var att jag under året skulle starta vad som med åren kunde bli en ledande vapenindustri inriktad på Third Generationen Internet Warfare för att stärka min katastrofala ekonomi. Jag kände mig mycket trygg i att köpare skulle finnas i flera NATO-länder. De investerade alla på nätet i vad som senaste sex månaderna allt mer hade börjat likna kapprustning.

- Alla stora aktörer kämpande för att bli ledande inom mitt område men jag låg först. Nu var det dags att beväpna dom alla så att de duktigt började slåss. Det gav förutsättning för ständigt växande leveranser.

- Jag gnuggade mina händer mot varandra och låg elakt mot den ännu ljusa himlen vi hade över staden. Snart skulle den bli alldeles svart men mina bankkonton feta.

- Alla intäkter var bra för därigenom skulle jag kunna göra mycket gott för världen via olika filantropiska projekt. Kanske ett informationsprogram i Afrika om vikten av att vara celibat innan äktenskap för att hindra HIV-spridning?

- Att jag ett tag lekt med tanken att istället skapa möjligheter för entiteter utanför det militära för att därigenom göra världen gulligare kändes väldigt fjärran. Det var idéer från en yngre omogen förlaga till den värdefulla samhällsmedborgare jag var på väg att bli.

Oavsett den mer komiska diskussionen ovan kan ev. följande inlägg vara intressant för läsare bland tidningarna:

Att förstå hur ansiktsuttryck kan användas i reklam

Att hitta en bättre värld?

I recensionen av Gladwells Outliers diskuterade jag vad jag menar är den logiska fortsatta tanken dit han inte når inte minst därför att dom viktigaste forskningsresultaten ännu saknades. En möjlighet är precis som jag skriver att via enkla åtgärder förbättra studieresultaten:

En bättre skola med mycket höga studieresultat utan omänskligt hårt arbete

Det även möjligt att använda detta för att ge oss en bättre värld. Jag har tagit upp det här också men då det är ett avancerat område där tidigare diskussioner troligen var onödigt komplicerade kan därför två enklare inlägg skrivna idag vara bättre att rekommendera:

Dataspel för att stödja inlärning | Pryltrend
Dataspel för en bättre värld | Hedonimeter

Särskilt den sista rekommenderas för dom som läser Nyhetsbloggen.

Något att komplettera med här och som jag tidigare inte tänkt på men känner är viktigt är att varje del av Hedonimeter pekar ut en kraftfull ny metod för att förbättra världen. När det gäller den del jag i då (ej införd i Hedonimeter i då varande form) kallade arbetsminne finns precis som jag skriver på Hedonimeter stora möjligheter att kompensera för de skador bl.a. svält och våld orsakar men på samma sätt finns risker:

"Här vilket kanske är ännu mer kontroversiellt är den typ av åtgärder som man pekar på viktiga för att balansera de negativa aspekter som är möjliga och vilka kanske redan utnyttjats av en diktatur (jag tror det) 2009."

På gott och ont när det gäller perceptio valde jag att göra arbetet öppet. Det underlättar verkligen mitt arbete eftersom det mycket lättare struktureras vilket gör att mindre stress krävs. Ändå i allt sådant här vet jag också vilka mina mest intresserade läsare är:

För perceptio på gott och ont är det öppet rött mot blått.

Diktaturen följer arbetet och lär sig otäckt snabbt. Det försprång som fanns är tveklöst tappat att bedöma från censur, studier som startas och kompetens som köps in. Allt sådant här är långt borta för de flesta i Sverige men det förändrar inte världen att man väljer bort vad man ser eller att man fastnar i gamla idéer modern forskning visat är felaktiga.

Tveklöst är det motiverande men samtidigt är mina resurser oerhört begränsade. Ändå känner jag en viss förhoppning att vad som intresserar sig för att använda en strukturering av forskningen anpassad för praktiskt positivt arbete ska visa sig vara större. Om det visar sig stämma och jag klarar att göra vad som krävs för att se till den förutsättningen ges återstår att se. Men nu valde jag den här vägen för perceptio och det får bära eller brista.

Optimalt förutom att ge världens positiva media samma verktyg diktaturerna och annat negativt snart nog ändå har vore att även försöka skapa ett projekt där vi allmänt mer riktat försöker att öka gulligt (carmen) i världen:

Magi mot ondska

Samma sak kan ju förövrigt gälla ytterligare en del av Hedonimeter som handlar om prediktion:

Prædicere