Semesterprojekt: Matlagning, Ukulele, Hieroglyfer och Swahili

2012-06-30
Swahili påbörjat förra året utan att jag märker att jag kommer ihåg just något. Intressant med hieroglyfer som praktiskt använda i Egypten åtminstone större delarna av använda i åtminstone de vanligaste formerna är att en del egenskaper i språket annars egentligen förutom tryckta tidningar (men i två extremt olika tidsperioder) är svårt att se lika tydligt. Något att återkomma till kanske här när kapitlet där jag använde hieroglyfer som exempel är korrekturläst.

Kost: Kalla pannkakor smörgrillade i ugn med något socker under grillningen serverade med en god men mycket prisvärd lufttorkad skinka och vattenmelon. Också ser vi tigersås i den ena mindre skålen respektive socker i saké-glaset. Också färsk kokos.


Mer Matematik i Skolan är Vuxenvärlden som tar Ansvar

Vi måste också alla förstå apropå Bort med matten! DN:s sifferlösa IQ ska bli hel-svensk att mer matematik i skolan är vuxenvärlden som visar ansvar. Eller som jag uttryckte det i svaret på en kommentar (som utlovat är jag här komisk för att roa riket och därmed öka människans lycka):

Så klart!

Och det finns ett till super-bra argument för massor av matte i skolan man bäst smyger lite med här i kommentaren:

1. Vi vet att matte är bra och viktigt för samhället.
2. Problemet är att matte inte är kul.

Vem äger det första problemet? Väldigt få bland ungdomarna därför dom är mer sällan politiskt engagerade och kan heller inte förrän 18 års ålder rösta.

Vems är problem nummer två? Utbildar vi massor av ungdomar gediget i matematikens tidlösa skönhet är det ett problem med växande tyngdpunkt hos dem där det säkert är vad de i mycket hunnit vänja sig vid kanske redan innan de nått arbetslivet för en del "matte-intresserade" och spekulerar jag för de flesta redan kanske efter 10 - 15 års arbete inklusive examensarbete och ev. sommar-arbete på med bildanalys hos SAAB luftvärnsrobotar, partikelacceleratorer, kärnkraftverk-kalibrering och andra manliga för ungdomen stärkande sommar-sysselsättningar.

Bort med matten! DN:s sifferlösa IQ ska bli hel-svensk

Vi som av och till läser DN regelbundet (kostnatt fritt) vet att även om Dagens Nyheter har många kvaliteter finns områden där de lämnar de mesta ansvaret till läsaren. Det gäller inte minst allt som berör tillämpad matematik. Att deras medarbetare propagerar mot behovet av matematik i skolan beror dessbättre på en enkel missuppfattning:

"Kanske är det så att lägre matematik-intresse speglar det faktum att matematik inte längre är så väsentligt som äldre generationer inbillar sig. Kanske bör det inte ens betraktas som ett huvudämne i skolan, utan ett ämne för att yrkesinrikta sig på i gymnasiet? Som latin?"

Från: Matematik som huvudämne tillhör dåtiden politikerna bör satsa framåt

Jonas Thente's missuppfattning ska vi först tydlig göra för honom genom att peka på de verksamhetsproblem Dagens Nyheter har. DN själva skrev ju igår att är man i kris vill man höra hela sanningen och inte att problemets fulla vidd förtigs fören. Trots Thentes märkbara förvirring ser vi ändå fram emot den kommande fortsättningen så vi får läsa vad han byggt sina fantasifulla åsikter på. Troligt statistiska undersökningar, databassökningar, textanalys av publicerade artiklar, litteratursökningar bland forskning och djupintervjuer hos olika för Sverige viktiga typer av arbetsgivare.

Vi motiverar dock upp Thente här genom att peka ut en bunt kvalitetsproblem med DN som visar att de bättre hade anställt någon som kan de område Thente föraktar. På så sätt blir han motiverad och fuskar inte bort fortsättningsartiklar som dagens krönika.

Problematiken med DN:s mattemat märks redan i deras faktakontroller där allt annat än grundläggande statistik och sannolikhetslära ligger utanför vad de ens rör vid. Mest märks det i alla uppgifter som aldrig dyker upp därför att den pedagogiska omvandlingen till läsbart inte har gjorts redan åt dem istället för att de läser och förstår och förklarar för läsarna. statistiken har det och kommer det aldrig refereras.

Kring en mängd nyheter relaterade till forskning, politik, katastrofer, natur m.m. finns utmärkt statistik att hämta från databaser, publikationer eller nyhetsmaterial. Sådant material presenterar långt ifrån alltid siffrorna redaktionellt färdigskrivna för dagstidningsläsare och på den nivån bottnar DN normalt ut. De behöver nästan få statistik för att inte tala om annan matematik filtrerad färdigt från någon som berörs av nyheten eller är engagerad (ex. ett opinionsinstitut vilket i sig är ett ordentligt problem inte minst i samband med valrörelserna därför att tidningarna kan inte tillräckligt för att handla om undersökningarna och låter sig luras att köpa skräp medborgarna sedan med tidningarnas och TV:s förtroende tror betyder något).

Dessa sedan många år välkända problem kanske ändå inte är särskilt viktiga numera när DN inte längre är en lika dominerande nyhetskanal utan kanske vad som i en mer varierad värld konvergerar mot sitt uttryck av lite mysigare lättsamma nyheter med en litterär och humanistisk prägel med vetenskap-light lite lagom otäck utan att skrämma någon på allvar (ex. artikeln om riskerna för bankrusning).

Ett större problem existerar dock. Utan att ha den kompetens som saknas kommer DN knappast klara den omställning varje klok tidning redan påbörjat där man ser till att uttrycka IT-system för att hålla access med en mängd databaser runt om i världen liksom världens pågående informationsuttryck. Behovet är kanske i Sverige ännu inte lika tydligt därför att det märks från urvalet av nyheter, en del fakta missar, att personkontroller på egna medarbetare via fritt tillgänglig information detekterat jäv korruption till en religiös sekt hos en skribent (ej DN) o.s.v. att ingen tidning på allvar infört denna typ av system än.

I den världen är matematik viktigt. Dessa system möjliggör oavsett hur elegant välgjorda de är. Och de är lika benägna att lura journalisten med underliga siffror och tecken som PR-konsulterna och opinionsinstitutet är idag. För varje år som går blir värdet av nyheter publicerade i en matematik inkompetent dagstidning mindre. De förtunnas och så sakta och försiktigt har omvandlingen till en dagstidningarnas Det Okända börjat där ett smygande tidigt steg kan ha varit gårdagens "nyhets-vetenskaps-skräck-triller" om IT och bankrusningar.

Kanske är jag för elak. Men det börjar verkligen kännas som att bl.a. DN börjat uttrycka viss fördumning lite varstans. De hade bättre förändringsfart för ett tag sedan där man såg att problem löstes. Nu kan jag se att man försöker något men jag tycker mycket i tidningen inte verkar orka med det. En del av DN:s utveckling de kommande åren tror jag bäst är motsatsen till Thentes idéer om skolan: Fler experter inom områden viktiga för DN verksamhet men som de idag saknar.

Prof Sir Mark Walport tar kontrollen över Storbrittanien

Här gjorde man tveklöst ett gott val: New chief scientist to bring forthright approach. Det är väl balanserad mångsidighet mellan administrativa och praktiska frågor med praktiskt insikt.

Förhoppningsvis stirrar han sig inte inte blind på United Kingdom utan kan medverka till att göra något åt den kapitalförstöring inom forskning EU sedan åtminstone år bedriver där det inte är ovanligt att små trivialiteter undersöks till stora kostnader för att agera spännande-färgglatt-dokument-skapande svarsmasking som alternativ till att lägga en minut på en litteratursökning eller köpa en referensbok.

Jag blir aldrig klok på om dom där projektet drar till sig sämre forskare eller om de är skenprojekt för annan verksamhet de bedriver - antingen egen forskning som får extra finansering utan att de egentligen behöver göra något eller om de kanske arbetar på ett stort hemligt EU-projekt ex. det enorma standardiseringsramverk det ryktats om i månader nu som EU hoppas glädja oss med till nästa ju genom att eliminera alla de otrevliga egenheter och överraskningar som tenderar att störa och förvirra förutom diverse utom europeiska underhållningar (i Sverige ex. Kalle Anka) där motsvarande en ursprungsmärkning tvingande nödvändig vid viktiga dagar ska träda in lagom till högtiden.

Kina blockerar Bloomberg and Businessweek

Korruption och omoral hos härskarna är som indikerat både vad det finns för skickliga resursstarka media aktörer som BBC m.fl. att hitta exempel på och vad som hjälper till att informera befolkningen om sidor av förtryckets osmakligheter de kanske annars aldrig får reda på.

Rapporterat av BBC:

China blocks access to Bloomberg and Businessweek sites

Excesser i exotiaka droger knappt kända för alla andra än de som har råd att betala Kinas mest exklusiva taoist munk berett av oheliga ingrediser - kanske för en föryngrande verkan levanda skördade kroppsdelar från nyfödda spädbarn, körtklar från ungdomar och örter som brukaren tolerant mot sars men en given spridare. Det är ondska på nivåer vi alla troligen betvivlar men vårt referenssystem vi skattar troligt och otroligt från saknar helt information om vad Kinas härksare pysslar med för att hålla sig unga. Vi vet inte säkert.

En sak vet jag dock säkert och det är att flera bland de äldre i toppen inte längre är helt riktiga i huvudet. Oavsett hur man ser på Kinas politiska framtid vore det en välgärning om de yngre i parti och militär tog ett initiativ och skapade möjligheter till att lösa alla problemet så nära associerat just till partitoppen.