B-52 Stratofortress: Ett mysigt lugn med minskad osäkerhet för alla sidor

2022-03-03

B-52 Stratofortress är verkligen ett av de mysigaste och mest harmoniska vapnensystemen vi sett skapade under modern tid. Stridsflyg har regelmässigt något över-stressat över sig och går inte ens förrän långt senare om alls följa i nyheterna följa vad de har för sig.

Stratofortet med sin harmoniska strategiska perspektiv på tidens gång och välkommnande mjuka former skapar i fredlig kontrast reducerad osäkerhet: De kommer i sin makliga strategiska takt inte sällan samtidigt med en nyhetsrapportering när de glatt lyfter till en ny plats eller rutt där de på plats inte sällan sätter sig och mediterar en längre tid på hög höjd blickande ut över den onändliga horisonten. Jag tror nog detta värde bättre i formen kommer till sin rätt i en av Boeings första prototyper:

Prototypen ser vi dessutom visar ambitiös motivation i nospartiet ej störande den i övrigt mer mulligt jovialiska designen. De militära flygplanens newfoundlandshund.

I kontrast till modeller närmare nutid där man menar jag missriktat försökt få dem att se mer stridbara ut. Ett viktigt värde med dem är emellertid att kommunicera strategisk struktur av en varaktig natur: Ett tydligare språk vars syfte är att reducera osäkerhet och avvärja väpnad-konflikt. Och går vi in i vapnad-konflikt är de mer mjuka värdena av planen knappast vad som gör till eller från.

Omvänt för stridsplan m.m. fast-time action tror jag säkert att man vinner på att pressmterial, design m.m. från inköp och framåt upplevs otäckt snabba Helst ska de skrämma slag på folk på ett sätt som inkluderar funktionalitetens prestanda ( d.v.s. målar vi tänder på ett stridsplan från 1960-tal gör det troligen ingenting vettigt och kanske ej heller för moderna modeller ).

Tydliga genom predikterbar närvaro för familjen strategiska bombflyg oavsett dessa, ryska och antar jag andra länders inte sällan följande fasta rutter över ibland stora avstånd. Och lätt avdramatiserande genom sin mysiga natur,. Så med glädje vi kan välkomna vår flygplans vänner B-52 Stratofortress när de över Sverige kommer glatt flappande med sina vingar uppåt önskande bli upplyfta in i vår glada kram-goa stratosfär sökande ett nytt mål för säsongens migration.

Se också Symbolens kraft: Interkontinentala missilen vs Strategiskt bombflyg (ex. med läsvärd artikel av Sergey Lavrov från 2013). Mitt favorit vapen.

Edit / PS: Detta tror jag var ett gigantiskt misstag av Ryssland. Luftens newfoundlandshund kommer säkerligen bli chockerade följt på upprörda: A truck carrying six lions, six tigers, two caracals and an African wild dog from a sanctuary east of Kyiv reached Poland on Thursday | Reuters .

Likhet form med mulligt gula djur -> Jämförbara djur -> Djurens stora flock gemenskap i sentiment kan tas in -> Medvetenhet föreställd innebär att vi lägger till mänskliga egenskaper -> Alla B-52 Stratofortress runt om från nedåt Nordpoolen såväl som själva Europa mot Ryssland rimligen bir sura och likt en stor geting-flock ger sig på Ryssland för att försvara sina bröder och systrar i djurparker. -> Likt arga flockar med getingar ger slutligen att man ska ta varning i förväg om man ger sig in i marker där de har revir...