Den asiatiska kon lever i symbios med parasit kritisk för dess överlevnad

2015-09-24

Jag upplevde det svårt att sätta bra titel här så jag ger några alternativ så kan man välja själv vad tycker känns bra och ev. läsa resten med det som utgångspunkt med ett individ-baserat bias. En titel för alla finns kanske inte men jag tror nog så väl evolutionärt inspirerad sociologi, säkerhetspolitiskt intresserade, rasister, allmänt cyniska personer, och natur-intresserade kan hitta alternativ från bara dessa två alternativ (resten är upp till hur man läser övrigt):


  • Konflikt i parasit-livsformen äventyrar kornas fortlevnad.
  • Statskupp ej otroligt och människorna (icke-korna) kanske borde skapa riktiga värden av situationen?
  • Spännande tider i Kina när krigsveteranerna satt sig på gatan i tyst protest mot hur de behandlats. Kan det utvecklas till att de ropar något oartigt?
  • Kinas grannländer lugnade av hur sävlig kinesiska soldaten är. Säg till honom att sätta sig för bort-transport så lyder han.
  • Inte alla som ser ut som människor är människor: Några är varelse och äter av människorna om vi tillåter dem.

Här har vi något kanske i sig inte överdrivet intressant:I den mån det verkligen är organiserade gäng av brottslingar kanske en bra sak om rättsprocessen är seriös. Det tycks enligt en del uppgifter resp. bilder ej heller vara överdrivet - ganska litet faktiskt - av vapen beslagtagna.


Det på minner mig om en liknande större operation för inte överdrivet många år sedan. Ofantliga summor kapital som sägs ha beslagtagets under den: Miljarder på miljarder på miljarder. Större pay-out antar jag innan dess till allt möjligt lokalt.


Kanske visar sig Xi ha ett värde för sina medborgare? Men jag tycker givet tid nu i sin position att det börjar bli dags att leverera konkret.


Hur gör man under Xi om man tycker andra organiserade borttslingar i partiet borde anhållas av sina gäng-kamrater? Man låter dem ha din dator hackad några år medan du gör små anteckninar av och till arbetande upp till något acceptabelt. Oavsett nu en och annan orimlighet när man kom hem sent efter krogen. Och så tar du något lämpligt namn: Bo med kamrater.


Så är det för medlemmarna i den brottsorganisationer. Uttrycker du något som intresserar dem i öppenkanal som jag då dessa år nu för ganska länge. Och när du har dem i dator efter lämplig pre-tagg med något unix-kommande illustrerande lä,pligt med IP-adress. Så är det bara att välja ut.


Jag ska ha allt kvar här på någon kort-disk av USB-stick. Någonstans. Där här var ju ett par år unnan ev. delvis sträckande sig kanske sex månader innan jag flyttade cirka. Så vi är i ungefär nedtrappat avslut cirka årskiftet 2010 / 2011.


Och fan om jag inte tror att vi har ett typiskt drag i dom här brottsorganisationerna - partiet så väl som andra - som konsekvens av att makt är något du tar och försvarar i ett pseudo-regelsystem ej utan den större säkerhet i åsiktsredundans som val av alla medborgare i ständigt små-konspirerande som kan sträcka sig år - eller en karriär - ibland enstaka gånger kanske skarpt i hot mot något ovanför men vanligen mer av normalitet. Så borrar man någon som jag antar att Xi med kamrater säkert gjorda lär de väl ha hittat och de lär väl kanske rent av fortsätta hitta från fler där.


Visst att man kanske kan lägga skuld på mig här. Men vad är rimligheten i det? Vad finns rimligheten i hela situationen realiserande i konkretiserad verklighet från vad som faktiskt skedde. Särskilt givit säkert 10 - 20 berusande anteckningar flera så fantasifulla att jag räknande det som tämligen dött faktiskt ett tag.


Poängen är vad det säger om nivån för vad som krävs. Och som åren efter visat oss har vilken mer eller mindre verklig inspiration räckt bra gång på gång i antal av många tusen.


Vi ser nu samma "fenomen" lite varstans. Bland de sista nu och den i antal personer berörande flest av flera är komman förändringen av PLA. Här handlar det om cirka 150 - 175 000 officerare och sedan på det diverse personer befinannse sig på andra former av roller där man i rent (antagligen huvudsakligen jämfört med normal nivå i PLA) inbillade idéer om preferens att uttrycka risk realiserad för Xi med kamrater.


Har Xi berättat om var vanföreställningen började någonstans för sina nära arbetskamrater? Kanske lite olika där det ev. gick lite fel rörande någon med efterföljande fängelse när han kanske inte kändes lojal i något spontant uttryckt. Jag spekulerar här.


Och problemet för Xi är att man inte har någon rättssäkerhet. Ska du vräka någon effektivt så du inte slösar tid tänder du eld på honom. Sätter du in pengar på banken kan du upptäcka dem borta och klagar du blir du dömd till fyrs års fängelse förutom allt möjligt otrevligt föregripande det. Och hela finanssegmentet där vi där hade ett av fåtal exempel på omfattande korruption är vad man knappt är representerat bland alla korruptions-anhållanden: Ty de är inget hot mot Xi. Att aktiemarknaden rör sig lite natruligt ned som alla som seriöst betraktade området innan och ej hade egenintresse av att övertyga (sig själv kanske först) såväl som andra om något annat skulle har vi potentiellt hot därför att folk känner sig lurade. Och så en bunt troligen mer eller mindre godtyckliga arresteringar för att pröva om man kan få branschen att sluta mäkla eller säljer via eget beslut för en lägre kris än man hade dagen innan. Det fungerade ej men det lär väl ta några år innan någon arresterar är tillbaka i frihet.


Och här i ändå ganska priviligerade exempel (förutom den man tände eld på sist här). Andra drabbas värre.


Vem är det inte som löper om man har lite otur och upplevs kanske fullständigt i fantasi som lite divergerad ffrån vad som för ögonblicket upplevs säkert hos en person. Inte partiet i låg- och mellan management. Ej partiet i absolut toppen. Ej PLA. Ej personer i större enterprise. Ej personer i privata företag eller mer uttryckta segment i marknadsekonomins särskilda konstruktioner som meta handel av aktier m.m. Och förvisso ej vanliga medborgare.


Varför man skulle behålla nuvarande absoluta makthavarare ens kortsiktigt om man inte gör närmast binärt stopp på all den omoral kan jag inte förstå som annat än någon form av kognitiv skada tidig propaganda inducerat som gör att man feltolkar svårigheterna med att uppnå förändring.


Man kan löst spekulera att realiteten i risken av tidigare en mer inbillad risk i det direkt kortsiktigt börjat i nivå skillnaden egentligen innebär bli verklighet för Xi. Jag har sett en del uppgifter - kanske ej direkt solida men ändå byggande på vad man visuellt sett - att ökad och förändring säkerhet för partitoppen skett. Så ev. ser man realiteten i att man kanske ej får sitta kvar länge.


Jag tycker att ett värde man kan säkerhetställa om man får Kina att hamna i en process till demokrati är möjligheten till att kraftigt minska risken för instabilitetet såväl som att få en god bas till att skapa en väluttryckt polis för att hantera de problem som vanligen kan poppa upp under sådana processer genom att såväl bibehålla head-count från PLA liksom hantera möjligheten till rollder där för de som tidigare bedömts för gamla och nu saknar inkomstkällar (inkl.pension). Detta är ju dessutom en viktig entitet att hålla neutral från det politiska: Att ha dem gå från dåligt betalda arbeten till att knappt eller inte alls kunna försörja sig uppnår inte det. Även om det ej resulterar i något större problem som försök till statsskupp är det vad som föder desperation och ibland brottslighet precis som nu i Kina.


Sådana här händelser vill man inte se med ett tusentals veteranter som inte kan försörja sig sittande (vilket är en breddare kulturell preferens jag kan uppleva att man behöver reflektera allmänt kring: Många andra folk runt om världen åtminstone står upp ropande saker):Att PLA-veteranen så naturligt protesterar återhållsamt från onödigt agiterade uttryck är vad jag tror många av Kinas grannländer gillar. En god soldat ska ha en via kaligrafi och dikt välövad självbehärskning och inte ociviliserat komma rusande skrikande och skjutande. Och så lugnare för diktaturen när befolkningen i övrigt tycks vara sävliga på jämförbara nivåer.

Och blir man nu framöver utrensad från PLA ska man inte räkna med något ty då är du misstänkt. Och är du misstänkt är det bättre att du särskilt första åren får kämpa ordentligt i det vardagligt basala som mat, bostad, hitta arbete o.s.v. istället för att hänge dig åt de troligen för de flesta innan händelsen inbilligade konspirationer mot Xi.


Vi får kanske rapporterat i tiden framöver om de misshandlats om organiserade borttslingar hemma igen eller i städen görande protesten som är den ej direkt ovanliga hanteringen för att ge folk såväl möjlighet att ta problem lokalt uppåt i hierarkin men se till att de kostar dem ordentligt så att de gärna ej gör det. Och om det blir några års fängelse får en bunt av dem.


Och från perspektiv av diktaturens absoluta makt ovanför stödsystemet roller nedanför har i partiet har jag svårt att man inte skulle annat än reducera risker för egen del. Situationen som den är nu förvärras ju inte otroligt och förvärras gör den kanske inte just för andra än just dessa personer. Snart nog om inte folk får nog - och de lär de få innan - så befinner abnorma andelar av alla samhälls-viktiga delar i fängelse för korruption.


Varele äter Människa

Vad Xi egentligen är accepterande precis vilka övergrepp som helst menar jag att man behöver ett särskilt namn för: Varelse. Något mänskligt kan saknas. Det ser ut som människa i formen. Ytligt när vi bara betraktar skepnaden av det förväxlar vi det med människa. Men det agerar ej mänskligt. Det är mer av någon form av parasit-form som ev. bar< genom en väldigt annorlunda funktion i hjärna divergerat om nu genetiskt styrt (men traumatiserad såväl som distansierad lärande sig att ej se befolkning som människa kan också fårklara) uppstått närande sig på rent parasiterande på människor. Tagande vad de har i utbyte mot våld.Om nu Xi är varelse. Jag tror nog att vi är i tid där det börjar kännas som övertygat så om inte konkreta förändringar märks. Det ska bli spännande att se hur slavinlärda befolkningen är till att samarbete när varelsen ska äta av en själv, ens barn, äldre generationer eller vad helst. Kanske sättande sig på gatan tyst i värsta fall. Eller ställa sig diskret lite undanskymd på något torg och hålla upp en lapp artigt utan att föra uppmärksamhet till sig med högljuda utrop.


Förr eller senare lär väl någon mot-reaktion komma. Men även om inget kan ursäkta varelse i sig från ett mänskligt antagande (vilket om så ställer en del ansvar på andra människor i hanterandet av dem som rättegång m.m. under transformation) så måste man också acceptera att troligen approximativt alla av vad parasiten lever av är människa och i det bär ett eget ansvar för sig själva, sin familj och sin nation. Jag kan - hoppas jag inte som mer människa av kultur eller något annat - uttrycka vad som är rimligt eller demonstrera hur ensidigt varelse resonerar rörande värde att ta eller risk mot att kunna fortsätta äta.


Men är man boskap så är man och skulle jag i det mindre troliga då se någon väg att fösa korna till att få något gjort skulle de fortfarande vara kor: Antagligen försökande övertyga en om att se till att mjölkningsmaskinen står redo varej kvälll för dem att vandra in il så att det inte känns konstigt med all mjölk fortsatt producerad efter att jag eller Xi slaktat kalvarna.


Kan det vara något av en lokalt kulturellt betingad symbios mellan två livsformer? Skapade från någon evolutionär-process? Den som överlever lär väl få se om det hinner ske under förväntad livslängd.


Nästa gång jag ser en asiat här i Sverige som ser kinesisk ut ska jag fråga om han är mat eller varelse. Är han mat ska börja äta av honom rebelbundet så han känner sig hemma. I och försig kan jag förstå lite hur man kan hamna i en situation som Xi också. Verkligheten som den är kanske är att det är förväntat av befolkningen att man ska agera som de är vana. Och gör man det inte känns det inte bra för någon och istället blir det någon annan som får ta rollen.


Kanske har vi vissa grupper av folk som stora grupper i Kina som naturligt genom tusentals år av olika nivåer på att vara ägd bonde som avlats till att föredra den verklighet de nu har? Skulle det vederhäftigt visa sig vara så får vi nog i Sverige fundera igenom om det är bättre eller sämre för oss att acceptera en försvarlig andel kineser som invandrare: Kanske skapa en särskild form av "medborgarskap" för dem reducerande arbetsbelastning på övriga medborgare. Det tycks attraktivt men jag kan tänka mig många destruktiva drag störande kreativitet med bättre lösningar på problem effektiviserande vår verklighet bättre trots eget arbete. Vi kan ju se att inte ens större delen av partiet i Kina har är ens i närhet av vår levnadsstandard här.


"A herbivore is an animal anatomically and physiologically adapted to eating plant material, for example foliage, for the main component of its diet. [Exmpelvis kossor du föder upp på ris för mjölk och kött.]

{...]

"Carnivores {rovdjur] in turn consume herbivores for the same reason, while omnivores can obtain their nutrients from either plants or animals. Due to a herbivore's ability to survive solely on tough and fibrous plant matter, they are termed the primary consumers in the food cycle(chain). Herbivory, carnivory, and omnivory can be regarded as special cases of Consumer-Resource Systems." [Ex. du går till butiken och handlar eller besöker som partimedlem besöker din by med kor och tar lite av dem av och till.]

Från: Herbivore | Wikipedia


Känt är att ibland när rovdjur som äter herbivorer utrotas eller reduceras kraftigt i antal kan herbivorerna bli sjuka. De är beroende av robdjuret. Sjukdomar som annars hade hanterats av carnivoren (Xi berättar att han ska köra dina sjuka familjemedlemmar till en bondgård långt borta där de ska få springa fritt som de vill). Det kan i värsta fall utröta herbivorerna. Utan skogens jagande djur som vargen, norrlänningen och kungen-flocken Kan renen såväl som älgen dö ut.


Och kanske ska man erkänna risken för att alla kanske inte är riktigt som vi men att det inte är fel det heller. Kanske är det mer fel att bara anta att de är som vi= Riskerar vi att utrota en nisch i världen som ändå skapar ett värde vi alla har nytta av (legotillverkar en mängd konsumentprodukter där man var själva kärnan i utvecklingen till att ge oss billiga och efter några bra annat än kortare tid välfungerande saker att handla: Batterier, ficklampor, radioapparater, hårddiskar, datorer m.m.). Dör alla kineserna i sjukdom för att partiet försvinner tappar världen ett unikt värde som de bidrar med och är kanske unik evolutionär information som kan ta naturen en evighet om någonsin att få tillbaka. Vi har ju redan exempel på hur man kan hitta botemedel mot sjukdomar utnyttjande denna evolutionära information: Du kan ex. köpa nya organ från herbivorernas carnivorer. När de slaktar bland herbivorerna blir det överskott i njurar m.m.


Ingen ska ta mig för racism här emellertid. Jag håller bara frågan öppen här i en "kulturell-mening" då jag ändå tycker att saker pengar på ett väldigt eget förhållande här jag inte riktigt känner igen från människor här med som två människoliknande människor: Rovdjur och bytesdjur kanske båda viktiga för varandra. Och om så säger jag heller inte att dom behöver vara mindra värda än vi bara därför: Som jag pekat på har ju naturen givit oss något här som producerar konkreta värden för hela världen.

Voice of America ska veta att Sverige inte blir "pressade" utan i alla väsentliga risker har redundans topp tio i världen

Att i domäner man engagerar sig försöka göra lite större siffror och från det undervisa genom föredöme är en fin gammal egenskap hos Sverige. Och rent praktiskt rörande förutsättningar byggnader och budget tvivlar jag verkligen på att det går att få till att det i kostnad under överskådlig tid är något mätbart problem:


"Sweden’s labor ministry is working to find asylum seekers jobs. But with more than 1,000 asylum applications coming in every day, Sweden is under pressure and is asking other EU nations to do their fair share to relieve it."

Från: Migrant Surge Tests Sweden's Open-Door Policy (September 23, 2015 5:24 PM) | Voice of AmericaHur som helst är jag lite förvånad för att man fått intrycket av att vi skulle vara pressade. Sverige är just nu ett av de länder som har störst möjligheten i världen normaliserat antal innevånare att hantera sådant här om vi väljer att så göra. Det pressar oss inte i någon märkbar mening. Har vi lust och tror det är bra skulle vi kunna ta emot massor av människor utan att det upplevs pressade. Det finns stor redundans att absorbera de flesta utmaningar oavsett område: flyktingar såväl som extremt väder, katastrofer, invasioner, epidemier m.m. I nära nog varje område gäller jämfört med världens alla länder att man presterar skattat topp tio eller i något fall ej längre ned än topp 20.


Komisk teckning: När yngre flaggor ger sig ut på äventyr är det viktigt att äldre kommer med (2012-02-03). Illustration jag gjorde på temat av Sveriges engagemang i Libyen tillsammans med bl.a. England och Frankrike: Springande lite framför har vi den yngre nationen USA som de två äldre nationerna följer med för att hålla reda på.

Och jag tror trots refererat små gnäll som alltid är att förvänta från populationer om människor oavsett problemområde att de flesta svenskar förvisso gärna undviker en mer uttalad utmaning men ändå på sätt och vis skulle tolka att det var kul och utmanande. Självklart välkomnar ingen en riktigt problematisk epidemi eller naturkatastrof samtidigt har allt man kan göra ett gott hantverk i att hantera sin tillfredsställelse och att som normalt alltid aldrig riktigt få möjlighet att realisera skapelse i sådan hantering ligger kanske en viss otillfredsställelse.


Det i sig innebär kanske inte på några års sikt att det systematiserat fortsatt är den effektiva lösning rörande dom här flyktningsströmmarna. Stora flyktingläger finns mer närastående som tveklöst i mycket kan göras bättre när vi tittar på Arabiska halvön. Och för Eritrera behövs en ny regim.


Kanske särskilt för Eritrera kunde man kanske försöka ge förutsättningar för flyktingarna att engagera sig för sitt hemlands fratid via plattform för att börja tänka politiskt inför framtiden så att man vid regimskifte har bättre förutsättning att göra något bra. Såväl som kanske ge riktad utbildning för vissa nyckelroller som polisfunktioner, sjukvård m.m. och varfrö inte en militärtjänst för att e förutsättning att hantera förflyttande av diktaturen bort från makten.


Det är mycket passande att flyktingar under tid i flykt engagerar sig fortgående för sitt hemland och till det ges behövligt stöd oavsett andra utmaningar man möter. Jag kan se att det dessutom ger goda kontaktytor inför kommande samarbeten och möjlighet till affärer mellan länder längre fram i tiden.


För flera grupper känns det inte orimligt att man borde ha exilregering lokaliserad i Sverige (det gäller nu några stycken). Men för antal såväl möjligheter man har här jämfört med ibland mycket begränsade mer närastående länder finns unika förutsättningar här.


Går vi fler år bakåt kanske mer närmare - om än ändå mycket distansierat som uttryckt - detta i koncept här. Men jag tror att väldigt lite av det kvarstår sedan många år nu. Kanske knappt vad man riktigt minns längre då ett land som Sverige med sin tradition av 1000 organisationer gör att man ibland tappar som minne utanför det som ligger i en annan sida av kulturen i accounting, redovisning och allt det.


Jag kan emellertid se en poäng med kanske särskilt det konkretiserade arbetet i och runt konceptet nytt land att vänta. Inte bara försöka engagera sig i små föreningar, en och annan insamling, och protestera lite när fel person kommer på besök. Utan även försöka konkretisera viktiga funktioner för att ge stabilitet för ett framtida nytt land. Kanske svensk polisutbildning och arbete med kompletterande utbildning i något lämpligt paket på ett år eller så vid universitet. Medicin inkluderande kanske minst på nivå kunskaps-komplext per individ lägre än ex. läkar-rollen i form av kunskap allmänt och teknisk-förståelse i hanterande av med tillgång till det samma för rent vatten o.s.v. ska inte underskattas i vad det kräver i planering, kunskap, budget-lösning sträckande sig i planering många år med hänsyn alternativ för hur utvecklingen kan tänkas gå.


Sverige och andra välfungerande länder nådde inte till var vi är snabbt och direkt. Även om stabil infrastruktur särskilt i allt praktiskt relaterat vatten, el m.m. tar både år att bygga och krävande dessutom många år att få till funktioner att förvalta och vidarutveckla gäller inte att andra system i samhällsstruktur kräver mycket mindre (oavsett vad prislappen är på "föremål" och byggnader är: Är de lägre tenderar man nog ofta att underskatta vad de kräver kunskap och planering). Amerikanerna själva är ju spreddade i allt från kineserna till mexikaner, amerikanska investbanker, invanderande papister med själva påven - the ring leader - i spetsen, Iran's kärnvapen m.m. deras ledande republikanska politiker nyligen sammanfatat för oss i CNN att de inte otroligt med alla problem har svårt att se något annat och börjar förstå andra som "pressade".


En god polis demokratiskt skolad och med erfarenhet av arbete i ett land där man har ett fungerande samhälle med relativt de flesta länder goda kontrollfunktioner för att hålla kvalitet rimlig (även om jag kan se att dessa kontrollfunktioner gör att ta upp i Sverige för polis såväl som flera andra områden) ger rimlig förutsättning att leverera stabilitet i samhället utan någon form av medfödd förmåga att klara av en minst sagt krävande roll tillochmed i ett stabilt samhälle och desto mer i förstört land som ska byggas upp.


Även tycker jag att det är mycket rimligt under kontrollerade former att ge förutsättningar till att utbilda mer militära funktioner. Men jag är helt på det klara med att den åsikter troligen avviker radikalt från vad de flesta tycker känns annat än lite jobbigt. Det finns en moraliskt poäng understrykande det ensvar individen - oavsett hur associerad till en offer-roll begreppet blivit - att minnas sitt personliga ansvar för sitt hemlands framtid och planera för att förädla det till något funktionellt. Det kan ske via något mer civilt oavsett nu i politiska roller, "informations-funktioner" (kanske media-kanaler riktade till hemlandet, kunskapsdelande till personer i hemlandet rörande motstånd m.m.), utbildande sig för att kunna bygga upp vaattenförsörjuning eller tror jag ofta en viktig roll för många ytterst problematiska diktaturer där man verkligen behöver en god demokratiskt skolat väpnatmotstånd och/eller en militär-funktion därefter för att falla sönder i inbördeskrig.

Minnesanteckning: Nyligen publicerade "Consciousness"

Uttrycket "har fel" också i mening avvikande från vad jag skriver är inte riktigt korrekt. Jag inser ganska snart senare att vad jag avsåg skrivande minnesanteckningen med medvetande ej är vad huvuddelen i början av artikeln avser. Snarare är vi i min kommentar berörande närmare de kortare delarna kring delvis besläktade fenomen eller ev. som författaren ser som del av ett för honom större koncept:


15. Implicit self-attribution – the observing I. Men där det mer automatiserade ständiga är vad jag egentligen avser och kanske när det medvetet väljs att göra reflekterande helt enkelt prioriterande det släkande ut dess normala funktionalitet delvis (som när riktar uppmärksamhet mot vad som helst som signalerar eller existerar tenderar det ofta att gå ner lite i aktivitet: En ganska vanlig kognitiv-teknik för att hantera allt från ångest till fysisk smärta) vilket kanske gör reflekterande det upplevt tydligare. Än när det på en mer normal nivå under normalt brett arbete troligen arbetar på sin optimmala antaget högre nivå.

Följande citat är ju också väldigt align i referensen till orbito-frontala cortex även om jag inte omedelbart minns författaren. Här har vi ju att döma funktioner för att värdera och jämföra värden som inlärd representation. D.v.s. medvetenheten om att vi fattat ett beslut upplevande "att jag" gjorde det oavsett hur bortom all kontroll över vad som sker under beslutatet vi egentligen är i allt som sker i hjärnan kan vi då spekulera har som kanske ett syfte så att vi senare implicit eller kanske riktat reflekterande kan jämföra dess resultat:

"cs experiences are generally attributed to an experiencing but implicit self, the ‘‘observing self,’’ as William James called it. Self-functions appear to be associated with precuneus and orbitofrontal cortex in humans. However, it engages a wider network of cortical and subcortical regions, such as the vestibular balance system."

Från: Consciousness. Bernard J Baars (2015), Scholarpedia, 10(8):2207. Scholarpedia


Och min minnesanteckning jag önskar ha kvar ej bearbetat på något sätt då jag vill ha den sparad just som spontant skriven då förutom själva innehållet som sådan hör till ett divergerat område jag samlar test-data för kreativt-resonerande i maskin-intelligens till att någon gång när tillräckligt finns använda för att ta upp en ny-grupp av dem (om det blir av igen att göra).


"Fast han har fel.

Vi är alltid den som upplever oss vara samma person oavsett fysisk eller psykisk förändring, ålder m.m.

Diassociation är en ovanlig men känd biverkning av metylfenidat och skulle jag gissa amfetaminer.

Modafinil såg jag Wikipedia refererade som det ända läkemedel som har effekt mot kroniska tillstånd av disassociation upplevande att kropps-effekter, känslor m.m. ej riktigt hör till dig.

Så i all rimlighet lär vi oss att integrera en upplevelse av att något - vi - beslutat / är / har åsikter / minns m.m. trots att nära nog ingenting av detta är vad vi hanterar medvetet annat än att sätta en målsättning, metodik eller liknande av integererade händelser fö ratt ta in information, eller beakta och hantera information vi känner som "presenterar sig" via mekanism vi saknar all direkt känsla av.

Och så mycket vi känner att vi beslutar beslutar vi innan vi tycker oss besluta. D.v.s. just säg "inlärningen" av att vi har beslutat som vi förväxlar med beslutet. Kanske så vi kan minnas beslutet i värde m.m. och jämföra det när resultat kommer senare.

Så det är dom frontala regionerna.

Integrationerna av signalen så att något att medvetna finns [Red. Avser konceptet som jag upplevde i dom tidiga delarna av artikeln. Knappast väl-reflekterad tolkning med någon kontroll av om jag upplevde det korrekt. /HH]

Samtidigt är automatbeteende välkända. Och är uppstår de? Hos personer med gravt störd feedback rörande inlärning p.g.a. mycket inarbetat drogmissbruk. Alkolisten kan närmast omedveten utan en känsla av beslut eller jag gå och handla alkohol och först bli riktigt beslutande igen efteråt. Det samma för flera andra droger. Även om några undantag ej riktigt lika klara finns också när nu systemet är överaktiverat istället och de närmast över-beslutar allt möjligt hit och dit."

Den ända gemensamma nämnaren är inlärnings-dimensionen. Kanske lättast att se kopplingen till i vad i vissa aspekter i out-come resultat av ett konkret viktigt beslut kan ses som reward-baserad learning från biverkningen av metylfenidat hos ett fåtal resp. hur modafinil uppges kunna ha viss effekt (jag kontrollerade inte det senare och är egentligen lite skeptisk till att motsvarande effekt ej kan nås via flera andra läkemedel - ev. kanske inte studerade för dem - möjligen spekulativt sertraline eller andra "lugna" mindre centralstimulerande återupptagningshämmare av dopamin.]:


  • Som biverkning kan vi spekulera att i någon dimension av effekten (men kanske inte andra effekter av läkemedlet) har hjärnans naturliga system kommit till en störning: Mindre känslighet med efterföljande sämre känsla av att man faktiskt är den som det hela hör till. Med minskad känslighet via sämre effekt av dopaminets-roll i att gå över nätverk - lite som en karta från a, b o.s.v. - ligger ju just mycket konkret från signalering en centralitet till en annan bland neuronerna en artificiellt större tolkad distans därför att mindre signal når fram jämfört med vad hjärnan lärt sig är normalt vid samma signalering innan. Alltså just att saker kanske blir lite längre ifrån i upplevelse oavsett vad här.
  • Och när modafinil som är en svag återupptagningshämmare av dopamin jämfört med metylfenidat [Red. Som jag vill minnas men utan att kontrollera det. /HH] kan vi ju tänka oss förutom som förväntat omvänt från ovan att en kompensation av en systematiskt defekt nedreglering till det normala att dess egenskaper är sådan att risken för att samspela med tillståndet vid ev. för modafinil skapad tolerans är tämligen låg. Erfarenheten av mer potenta läkemedel som metylfenidat är ju också att de vid låg dos nedanför användning som skadar systemet genom att skapa själv.inlärning kan hålla sig från tolerans under väldigt många år (även som jag såg i någon studie byte av och till till liknande preparat men inte riktigt det samma (minns jag rätt tittade man i studien på metylfenidat-effekten hos barn och ungdomar som ätit de några år och noterade försämrad effekt hos en del där byte till Adderal eller liknande hanterade det alternativt en månad utan medicinen).

Men spekulationen om sertraline är självklart egentligen närmare en gissning. Men jag kan föreställa mig att hela det här egentligen är föga "riktat" krävande mer av koncentrerad uppmärksamhet, direkt som när vi ser utfall av beslut med kanske en belöningskänsla o.s.v. behov av kanske ens effekt-nivå på dopamin-återupptagning i nivå med Modafinil. Jag tror det är ganska "brett över neuroner och funktion" i längre effekt-nivå rörande de relativa avstånden, och att något mer låg-effekt-verkande på systemet som Sertraline kanske når en god effekt åtminstone i dosering där det börjar blockera återupptagningen av dopamin förutom serotonin (Sertraline är mer känt som Zoloft och kanske fortfarande är världens mest sålda SSRI liksom det flera år var det i särklass bäst säljande antidepressiva överhuvudtaget: Det skiljer ut sig från flera andra genom en effekt också på återupptagningen av dopamin om än svag i vanligare dosering men växande med oseringen högre). Därmed inte sagt att det kliniskt är ett bättre alternativ vilket jag verkligen inte kan bedöma: Men jag kan tänka mig att det kanske oftare om än "svagare" praktiskt är vad man hellre undviker kontra sådant som Modafinil givet att dosering kanske ska upp till 150 - 200 mg för att få effekten där ju risken för hypomani m.m. kanske inte är direkt försumbar för personer som ej leder av egentlig depression med en del att ta av i motsatt riktning så att säga innan.


Relaterat

Fler inlägg från sista åren relaterat medvetande eller "komponenter" besläktade med konceptet finns säkert att hitta men här ett urval ur några aspekter Google föreslog mig (samt några diskuterande orbitofrontala cortex:När medvetande diskuteras - från implicit tillämpning dataanalys med dator - tycker jag att det är viktigt att understryka att hela diskussionsområdet om medvetna maskiner i mänsklig mening som blivit populärare sista åren här inkl. politiker bl.a. i enstaka antal (de flesta tänker och lär sig väl lite mer tänker) som pratat om lagstning är defekt. Möjligen kan något i en begränsad mening kanske förväxlas i ytlig mening men det gör det ej medvetande lagstiftning från det som ansatts är därför vansinnigt: Inte ens i mening av djurskydd eller liknande. Jag tycker man allmänt ska ha större respekt för hur sådant irrationellt tänkande kan riskera att sprida sig födande möjligen extremism förstörande förutsättning att få ut goda världen av vara vanliga döda digitala-datorer och de lika olevande dataprogrammen.Samma irrationella tänkande som när folk när de första hemdatorerna kom inbillade sig allt möjligt dumt om dom: Medan ingen frisk person idag från ett samhälle med datorer idag i vardagen eller hemma skulle få för sig något liknande.


Korrigering / Komplettering innan publicerat

Jag får erkänna att jag bara antog att påverkan dynamik via dopamin kom från D2-receptorerna och kanske några till i huvudsak som är fallet normalt för återupptagningshämmare dopamin. Skrivande sista stycket insåg jag att det bättre borde kontrolleras. Någon annan verkningsmekanism i den här familjen skulle förvåna mig (en av flera saker som talar för det är att jag ser varningar för att Modafinil kan missbrukas och orsaka beroende) en del men jag såg bl.a. i Effects of Modafinil on Dopamine and Dopamine Transporters in the Male Human Brain: Clinical Implications (JAMA. 2009 Mar 18; 301(11): 1148–1154. doi: 10.1001/jama.2009.351) möss utan dess receptorer fortfarande fick ökad vakengrad. I all rimlighet bör det tänker jag kunna medieras via andra dopamin-receptorer kanske bara genom att öka nedbrytningen av fritt dopamin till nor-adrenalin?


När man försöker lära av hjärnans system för att just skapa modellsystem användbara för att tolka människan oavsett om det nu för mig gäller språk eller som också är vanligt försöka förstå beteenden eller för att utveckla läkemedel är det väldigt tacksamt att betrakta något av det tydligaste draget om det i sig är tillräckligt för modellsystemet syfte. När man sedan återvänder sådant i andra sammanhang som här resonerande om en substans man egentligen kan föga om något om men antagande att den just är funktionell mot mer välkända substanser använda förvisso kliniskt men intressantare för modellsystem för att få ut kunskap om hjärnan bara antagande att den nog väldigt troligt verkar just jämförbart så kommer det självklart med risker att man får något som kanske välkänt (eller kommer visa sig) avviker rörande något "förstås" felaktigt. Så möjligen kanske något särskilt i verkningsmekansim finns (även om jag i all ärlighet trots okunskap preparatet skulle bli ganska förvånad: Vill man vara väldigt generaliserande finns klassiskt för psykiatriska läkemedel äldre än tio år innan ett par nya familjer påverkande jon-kanalerna direkt kom egentligen bara fem grupper av preparat vilka jag nog diskuterat tidigare).


Jag såg förövrigt efterföljande här tittande lite mer bland studier men utan att läsa dem annat än titel och åtminstone delar abstract eller värderande dem på något sätt att det tycks känt att Modafinil har som förväntat för övriga centralstimulerande läkemedel (och i en ännu större grupp inkluderande via indirekt effekt läkemedel med risk för bereonde) effekt via D2-receptorerna (och någon till dopamin-receptor: Förväntat bör vara D1 även om jag inte har artiklarna öppna men säkert fler också kanske i mindre utsträckning: Kan de återupptas i en ska vi inte förvånas om de kan återupptas i andra också men för ev. effekt troligare att D1 var refererad).


Så här blir det ibland när jag mest kommenterar för egen del: Publikt läsbart gör att jag ändå tycker att en del saker bör tydliggöras och viss QA men samtidigt ej rörande något egentligt område där det har betydelse för läsaren avstår jag sedan från mer av kvalitetsdrivna referenser. Mer av läsarens ansvar att ta de lösa riktningarna och söka själv på Pubmed (eller Scholar.google.com om än sämre för neurobiolgi och medicin den jag själv brukar använda där ändå van med den från bredare ämnesområden jag annars söker och räcker vanligen mer än väl till - Dessutom håller vanliga Google Pub-med abstract och hela artiklarna minst sagt väl indexerade).