Tredje världen går att vänta med

2009-12-14

Att nå hela vägen fram i klimatfrågan under konferensen i Köpenhamn är inte möjligt. Det viktigaste är att frågan rör sig framåt och de tunga hindren mellan inflytelserika aktörer gått till en viss samsyn där utvecklingen framåt också reglerats.

I Dagens Nyheter kan vi nu läsa att Kina är beredd att stranda förhandlingarna om inte I-länderna bidrar med stora belopp till fattiga länder (om Kina tänker bidra med kapital från sina enorma valutareserver återstår att se):

"Afrika är på väg att ställa långtgående krav på i-länderna under klimatmötet i Köpenhamn. Nu får de stöd av Kina. Lyssnar inte omvärlden till de fattiga länderna kommer premiärminister Wen Jiabao inte att signera något avtal, uppger flera källor."

Från: Kina hotar spräcka klimatavtal

Att Kina skulle försöka bromsa förhandlingarna var väntat. De vill inte ha några begränsningar av egna utsläpp oavsett om det handlar om växthusgaser, tungmetaller, klorföreningar eller något annat. När det gäller växthusgaser kommer de "tvingas" till begränsningar därför att utsläppen påverkar omvärlden och därigenom negativt kan påverka deras export.

Om man inte orkar hela vägen i Köpenhamn finns åtminstone två sätt att utesluta för att nå en ändå konstruktiv överenskommelse. Ett sätt är att utgå från att en enda överenskommelse måste inkludera alla aktörer. Problemet är att det kan innebära att väldigt mycket måste utelämnas för att få med "alla". Det trots att många har liten betydelse när det gäller utsläpp både betraktat som tillverkare och konsumenter.

Det andra sättet är att se till att samsyn har nåtts mellan de största aktörerna för hur de ska göra med egna utsläpp. Frågan om tredje världen är givetvis komplicerad. Orkar man inte fram där har man nästan löst lika mycket för de närmaste åren om åtminstone EU, USA och Kina når fram till en samsyn avseende hur mycket de själva ska minska sina utsläpp med. Reduktioner för dessa måste givetvis vara större än vad man kunde ha förväntat sig att hela konferensen skulle ha klarat att nå fram till.

På Dagens Nyheter finns en särskild temasida där allt publicerat om klimatmötet hittas:

Klimatmötet i Köpenhamn