TV4 förändrade snus

2009-10-25

En kul sak apropå reportaget om tillsatser i snus TV4 gjort och jag läste om i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är att det kan ha förändrat tillsatserna i ett snusmärke. Det snusmärket (ej från Swedish Match) kan jag som periodvis storkonsument av snus säga är mer potent. Att det är "starkare" har säkert just med förstärkande tillsatser att göra.

Detta snus orsakar dessutom lätt ganska kraftig irritation på slemhinnorna. Sådan irritation har jag aldrig fått av andra sorter. Nyligen när jag sist köpte märket var den effekten helt borta. Förklaringen gissar jag kan ha varit att TV4 bevakat området och gjort dom nervösa.

Det är givetvis utmärkt och demonstrerar betydelsen av att ha flera konkurrerande reportage och debattprogram. Det gör att fler spännande frågor bevakas och att nivån lyfts. Dessutom var det lätt komiskt.

Ärligast kring snus vore givetvis att nikotinhalt anges och att förstärkande tillsatser öppet redovisas. Sedan ska man inte blunda för att positiva sidor finns av snus. Oerhört många har svårt att sluta röka och fungerar snus som ersättning är hälsovinsten hög samtidigt som kostnaden är låg. Därmed inte sagt att snus är ofarligt men det är mycket mindre farligt än rökning.

Mer om snus

Artikel om bevakning i TV4 hos Dagens Nyheter:

Spetsat snus skapar mer beroende

Om snus som alternativ till rökning på Nyfiken vital:

Rökfri tobak bra alternativ till rökning

På TV4's webbplats:

Extra beroende av svenskt snus

Även SvD tog upp nyheten:

Spetsat snus skapar mer beroende

Trevlig intervju med Jan Guillou - Medaljer till Thunberg och SvD

SvD har en trevlig och ovanligt bra intervju med Jan Guillou:

Att alltid stå pall

I samband med turbulens precis som den vi har nu med Jan Guillous KGB-kontakter är det lätt att sätta totalt fokus på det. Reportaget med Jan Guillou är från augusti 2008 men att tydligt lyfta fram det nu på förstasidan på SVD.se har stort värde genom att belysa sidor som lätt missas och är okända.

KGB-affären ökar upp detta läsarvärde ännu mer och givetvis för Guillou mer än när det gäller väldigt många andra. Jag känner dessutom att intervjun är väldigt insiktsfull och Karin Thunberg måste jag vid tillfälle läsa mer av. SvD och Karin Thunberg ger jag därför varsin medalj.

Jag gav förövrigt min kommentar till KGB-affären i:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

Och jag är nog ganska benägen att hålla fast i den slutsatsen. Det jag också känner är att han vid den tidpunkten i livet mycket väl kunnat byggt journalistiskt på det hela men sannolikt var det mer eller mindre en slump vad det skulle bli. Regelmässigt tycks externa faktorer och slumpen avgjort vad han skapat från. Det är i alla fall min slutsats även om han i självbiografin i efterhand ger rationella motiveringar till allt.

Ännu viktigare känner jag efter tittade på hans självbiografi m.m. annan information mycket trygg i att han alltid fattar rätt beslut i situationer där en dominerande entitet förtrycker en annan om han uppfattat detta. Det kan jag också se att han gjorde för Sovjetunionen och det talar starkt för att det han säger i princip är korrekt. Fast det kanske också kan gå åt andra hållet när det gäller vänner m.m. om han uppfattar hot mot dom.

Mer om Jan Guillou på Nyhetsbloggen:

Guillou är inte uppblåst - Han är tydlig

Mer tyckt om "Guillou skriver bäst om Guillou."

Jan Guillou imponerar med tydligt språk och ärlig noggrannhet

Poserar Guillou? Kanske men inte av uppblåsthet

Mer skrivet om ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”

Att sätta musik till Jens Liljestrands iakttagelse

Publicera tester och recensioner rätt för störst värde

INNEHÅLL


1. Vilka värden kan tester ge?

2. Vad gör tidningarna fel?

3. Gör testerna övergripande lätta att hitta

4. Ämnesrelevant redaktionell länkning

5. Tipsa specialistsajter

6. Värdet man missar

Tidningar och bloggar publicerar huvudsakligen nyheter och inlägg där läsarvärde är omedelbart. Särskilt hos morgontidningar är förekom dock långsiktigt värde av och till och även inom mycket värdefulla ämnen. Ett färskt exempel på DN tester kameror intressant för skribenter och bloggar testar kameror:

Bra kamera – då säger det klick

Tester av denna typ är mer genomarbetade och har läsarvärde under längre tid. Det kan också innebära högre kostnad när artikeln skapas vilket innebär att intäkterna måste bli högre. Varken Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet hanterar idag detta för tester eller annat material.

1. Vilka värden kan tester ge?

Ett test av kameror har om det får hög trafik kontinuerligt ett mycket större värde än om det bara en topp vid publicering. Orsaken är att riktad optimerad annonsering blir möjligt i ett ofta mycket lönsamt segment (t.ex. kameror och resor).

Bra tester i intressanta områden kan med rätt åtgärder dessutom kontinuerligt generera inlänkar från bloggar. Eftersom dessa kommer samlat på en sida med långsiktigt läsvarde blir effekten det ger mycket högre än tidningarna idag når:

  • Effekt på sökmotorerna blir väsentligt större än vad tidningarna idag når.
  • En orsak till värdet med sökmotorerna är just att detta indikerar att långsiktigt värde finns i artikeln.
  • Trafiken från bloggosfären ökar kontinuerligt och på "rätt" sida där den kan omsättas till pengar.
  • Både bloggar och specialistsidor är mycket benägna att länka bra tester.

Optimalt kan ett bra test klara att ge konstant växande trafik samlat just på den sidan.

2. Vad gör tidningarna fel?

Idag syns testet när det publiceras och hamnar sedan i en mycket grov övergripande kategori. Där döljs det snabbt av andra ytligare nyheter med lägre ekonomiskt värde. Effekt av detta är att:

  • Färre läsare på tidningen ser testet.
  • Mindre intern "kraft" avseende sökmotorer fördelas på testet.

Efter en kort tid syns testet knappt alls. Nästan allt möjligt värde har kastats bort.

FLER GUIDER FÖR TIDNINGAR


Rätt html för recensioner och tester

Inspiration för "krisens" ledare

Enkel åtgärd för mer Google-trafik bra för gamla tidningar

Låt känsla styra vid internlänkning och sortera trafiken

Profitera på Gulliga Djur

Illustrera artiklar och blogginlägg

3. Gör testerna övergripande lätta att hitta

En särskild kategori på tidningen för tester är en utmärkt och enkel start. Det finns ingen anledning att göra den mindre synlig än huvudkategorier eftersom det direkta läsarvärdet är högt. Att testerna blir lätta att hitta ökar deras trafik och därmed ökar för "rätt" tester intäkterna.

När läsarna hittar testerna får de också fler spontana inlänkar samlat på sig.

4. Ämnesrelevant redaktionell länkning

Andra ämnesrelevanta nyheter och artiklar bör när det ger läsarvärde länka till testet. Den typ av internlänkning som åtminstone Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, UNT och Metro idag allmänt använder är extremt dåligt fungerande med sökmotorerna:

  • Ej redaktionell utan automatiserad.
  • Lågt och högt läsvärde blandas vilket kan indikera för sökmotorn att värdet av internlänkningen är lågt.
  • Separerat så att den kanske behandlas som för sajten gemensamma länkar.

Här finns därför ett större problem i arbetsmetod och teknik att först lösa. När man löser det gäller det att inte snabbt införa nya lösningar därför att för ämnesbreda sajter med hög trafik (t.ex. Dagens Nyheter) är det väldigt lätt att göra fel.

"Sökmotorspecialister" och dyligt har när det kommer till stora ämnesbreda sajter typiskt ingen kunskap eller erfarenhet utan pekar på lösningar som kan fungera för mindre lösningar men missar att realisera det enorma ämnesbreda värde tidningarna har liggande latent liksom betydelsen av att ge läsarvärde mot regelbundna besökare. Dessutom har de en förkärlek för att tro att sökmotorerna måste luras vilket morgontidningarna helt saknar behov av.

Jag vet inte hur jag nog ska uttrycka den trafik tidningarna missar. Kanske genom att säga att rätt gjort borde morgontidningarna ranka topp tio på tusentals lönsamma nyckelord bara genom bättre internlänkning.

5. Tipsa specialistsajter

För ett test med redan hög lönsamhet eller där potential kan det t.ex. löna sig att tipsa specialistsajter och bloggar inriktade på området. Här är det sannolikt specialistsajter tidningarna bör inrikta sig på och länkar från dessa bör gå direkt till testet med rätt nyckelord i ankartexten. Länkar från bloggar kommer tidningarna ändå få i stort antal bara testerna syns på tidningen.

Värden det kan ge på rätt tester är att:

  • Trafiken från sajter som länkar kan över tiden ge mätbara intäkter.
  • Ämnesrelevanta seriösa länkar bygger tidningens ämnesspecifika rankning.
  • Tidningarna är idag extremt svaga på ämnesspecifik ranking.

6. Värdet tidningarna missar

En bra avslutning är att fundera på hur stort det potentiella värdet tidningarna missar. För tester med långsiktigt (för kameror sex månader?) högt läsarvärde tar tidningarna idag avseende trafik kanske 5% av vad de har möjlighet till utan väsentliga förändringar i teknik eller arbetsmetodik. I denna snabba bedömning har jag dock helt avstått från att väga in hur de toppar i länkar tidningarna idag får i samband med publicering.

Korrigering avseende brottspåföljder

Avseende följande inlägg:

Expressens avslöjande av Jan Guillou

Lade jag till en korrigering enligt:

"Allmänt är jag motståndare till dödsstraff liksom väldigt långa fängelsestraff. Det gäller här och i övrigt. Ändå tycker jag att det finns en poäng att behålla den direkta känslomässiga reaktion jag visade nedan därför att denna illustrerar hur allvarligt jag och många andra ser på detta."

Det vill säga jag tror inte att någon att påföljderna dödsstraff eller livstidsfängelse för de flesta aktuella fall avseende vad som diskuterades (vilket inte rörde "KGB-affären") är korrekta.

Ändå precis som jag skrev var det väldigt bra att ta med min spontana känslomässiga reaktion även om jag tvekade en del på det. Det kändes riktigt att uttrycka och just därför att det utmärkt illustrerar hur allvarligt jag och många andra ser på det p.g.a. den enorma skada och lidande det kan orsaka. Kändes då så sant just då även om jag visste att det inte var vad jag praktiskt eller i övrigt tycker.

Där ser jag förövrigt ingen moralisk skillnad mellan att leverera PR eller precis vad som helst riktat för att hjälpa regimen att bibehålla makten. Däremot reducerad funktionalitet t.ex. i sökmotorer menar jag är helt accepterat eftersom det inte orsakar någon skada. Men självklart ingenting som gör det lättare att identifiera regimkritiker.

1 Medalj till Nyhetsbloggen

Idag har jag redan givit Svenska Dagbladet en medalj för föredömlig kompletterande bevakning av Jan Guillou och KGB-affären:

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Jag tar dessutom och ger mig själv en medalj för utvecklingen av Nyhetsbloggen utifrån tillväxt av läsare bland målgruppen. Denna utvecklingen går riktigt bra. Rent av avseende regelbundna läsare utanför sökmotorer och dyligt är utvecklingen både snabbare och mer stabil än någonsin tidigare.

Att få bra tillväxt av trafik på en blogg är svårt utan följande metoder jag undvikit:

  • En massa social länkning.
  • Omfattande Twingly-länkning med syfte att ta ut trafik.
  • Inriktning på ett fåtal stora sökord på Google.
  • Sensationella eller kontroversiella inlägg.

Nyhetsbloggen är tveklöst elitistisk i den mening att den ställt höga krav på läsarna. Till Nyhetsbloggen har jag nu initialt närmast valt ut de jag vill ha som läsare och den träffbilden har varit mycket bra. Det trots att jag var utarbetad liksom "distraherad" när jag valde att bygga upp den. Givetvis har det av och till stört er läsare vilket jag vill be om ursäkt för.

En lustig effekt just nu av allt ovan är att ni läsare avseende mediebranschen har ovanligt stor kunskap, erfarenhet och inflytande.

Det ska bäst förändras (om det blir av) med kontinuerligt ökat antal läsare. I utvecklingen framåt ska fokus ligga på:

1. Långsiktiga guider.

Ex: Profitera på gulliga djur

2. Recensioner av media.

Ex: UNT city visar hur en bra nöjesbilaga görs

3. Medaljer.

Ex: Åter rör sig klimatfrågan framåt

Tätare kortare bevakning lär säkert också förekomma av och till. Det samma gäller bokrecensioner när det handlar om böcker jag tror kan ge media värde man annars kanske inte upptäckt.

Även den större gruppen bloggare kan få mycket stort värde av befintligt material men att bygga upp dessa läsare kommer med den väg jag valt ta längre tid. En orsak till det är dessa har svårare att lägga tid på längre om än mer givande material. De tenderar att gilla korta guider med enkla lösningar även när det inte ger konkret värde. En hel del initialt material har dessutom effektivt filtrerat borta många läsare genom att vara avancerat, grundläggande (d.v.s. kräva att man tänker mycket själv) eller "ovanligt". En viss anpassning för att bättre fånga upp bloggosfären är dock trolig.

1 Medalj till Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet får 1 Medalj för sin bevakning av KGB och Jan Guillou. Nu var det inte dom som gjorde avslöjandet men de förtjänar ändå medaljen därför att deras bevakning var exemplarisk:

  • Sammanfattar korrekt vad som är känt.
  • Lyfter fram balanserade uppgifter.
  • Tar upp öppna frågor.
  • Ger färg från tiden.

Kring dessa frågor är det är lätt för press och bloggosfären att göra fel. Det gäller att tillföra kunskap och redaktionellt värde som är:

  • Genomtänkt utan ytliga känslor.
  • Inläst på fakta från alla sidor.
  • Sammanfattat och intressant.

Här kan morgonpressen med sin kunskap och erfarenhet tillföra stort värde för läsarna liksom hela Sverige. Det ger dem en långsiktig plats i mediebranschen.

Jag vill dock säga att "ytligare" känslor absolut inte fel i morgontidningar men hör hemma i bevakning av prylar, film och annan upplevelse. Där kan rent av mer sådant inte sällan vara bra för att göra tidningen attraktiv och lönsam.

Artikeln har diskuterats tidigare på Nyhetsbloggen:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

Mikael Holmströms perspektiv - Exemplarisk förebild

Holmströms genomarbetade men ändå sammanfattade perspektiv kompletterade excellent huvudartikeln och var ett föredömligt exempel på hur sådant ska skrivas:

Kontakten når alltid en gräns

Där tog han upp ett urval av alla de öppna frågor som finns och det märks att Holmström läst in sig på fakta. Läsaren får via perspektivet något att fundera på och en bredare bild på frågan.

Hans perspektiv demonstrerar samma unika värde morgonpressen kan tillföra läsarna.

Har jag varit orättvis med medaljerna?

Jadå det har jag absolut varit och flera av de tidningar som bäst klarat förnyelse fick kanske sina medaljer senare. Orsaken till det var att jag ville påverka utvecklingen till vad jag kände var positivare för tidningarna och Sverige. Dessutom tenderar jag regelmässigt att känna för dom som gråter mest.

Nu har ju medaljerna inte haft något konkret värde så det har inte gjort något. Svenska Dagbladet kommer dessutom snart få fler medaljer i samband med recensionen av deras näringslivsbilaga.

Att hantera destruktiva infiltratörer

Informationen som ges här kanske kan upplevas vara sådan som lätt kan missbrukas av extremistgrupper och liknande. Samtidigt ligger ett värde för människorätts- och demokratigrupper att ha tillgång till den. Det värdet för världens utveckling bedömer jag ytterst genomtänkt med tillgång till stark nutidsanalys och kunskap som större.

Betydelsen blir rent av mycket större när man även väger in att aktörer inom media kanske underskattar risken för infiltration oavsett om den är rent tekniskt eller via personer. Är det så att man vid något onormalt petar lite och det direkt börjar dyka upp identifierade problem på rad är det en stark indikation på just detta. För att hantera det räcker dock försiktighet väldigt långt och ej hanterade problem idag bedömer jag om de finns är nästan helt tekniska. När det kommer till infiltration via personer tror jag media hör till de som är duktigast på identifikation respektive hantering.

Diskuterar man generellt rapportörer och infiltratörer har jag alltid förvånats över att folk har sådana svårigheter att identifiera dom. Någon guide till hur man gör har jag inte men det kommer ner till onormalt beteende. Här sätter vi istället fokus på frågor som uppstår när en infiltratör uppmärksammats.

1. Vem arbetar infiltratören för?

Att se vem en infiltratör arbetar är betydligt svårare. Även om sannolikheten är hög för en viss aktör gäller åtminstone i frågor där riskerna är höga att man inte lättvindigt ta det för riktigt. Följande samband bör alltid beaktas:

Risk = Sannolikhet X Skada

Även om aktören inte är malign i uppdrag gäller att om de inte kan tillföra värde ska endast risk beaktas. I andra situationer kan värde vägas mot risk. Tänk på att risk även inkluderar att de kan läcka information eller agera klumpigt utanför sitt uppdrag eller funktion.

2. Bör en läckande kanal stängas?

Att det bästa nödvändigtvis är att stänga en kanal där en infiltratör lyssnar är långt ifrån självklart. Alternativet är att hålla kanalen levande för att bygga värde från den.

3. Att kunna skrika

Även om aktören inte bedöms kunna tillföra värde i samarbete (även om den i sig mycket väl kan vara ytterst positiv för utvecklingen) kan en implicit kanal vara önskvärd. Särskilt gäller det frågor där direkt kontakt inte är möjligt. Sådant är oftast fallet på väldigt hög nivå i stora politiska frågor.

Vidare kan du vilja ha kanalen för att vid akuta risker kunna skrika. I dessa fall behöver man behandla kanelen ganska snällt.

4. Identifiera indirekta och implicita läckor

Du kan använda kanalen till att trycka ut markerad information och se om den dyker upp på fel plats. I så fall indikerar det antingen att infiltratören direkt är en del av "fel" aktör eller att "rätt" aktör direkt eller indirekt läcker. Därmed vet du också att aktören framledes bör undvikas. Det är givetvis ett fåtal aktörer inom demokrati och människorättsfrågor som har kontaktnät för att denna möjlighet ska finnas.

I andra situationer är dock agerande på information helt öppet men där får risken för att sammanträffande inte underskattas. Vi människor har naturligt oerhört svårt att hantera sammanträffanden.

5. Förgifta dataanalys

Trycka ut manipulativ information för att först träna aktören till att följa den. Därefter kan det utnyttjas för att vinna fördelar. Ofta kan det räcka utmärkt att utnyttja människors svårighet att bedöma vad som är sammanträffande eller inte. I stora frågor inträffar konstant tusentals händelser där vissa saker alltid dyker upp. Tillräckligt allmän information ger därför konstanta träffar.

Foto: Claudio Gennari Licens: Creative commons by-sa

Antag t.ex. att du har en diktatur där organiserad brottslighet är destruktiv för befolkning, utländska aktörer o.s.v. men vuxit sig stark som en av diktaturens stödgrupper. Kan du få dem slå hårt mot en av de mest inflytelserika entiteter bland dessa är det utmärkt och får också den omedelbara effekten att alla andra jämförbara entiteter direkt förändrar sin syn på saker och ting.

6. Inducera kostnad

Styr du information som är het gäller att du kan styra arbetsbelastning. En ren säkerhetsåtgärd är t.ex. att generellt alltid vid identifierade infiltratörer se till att deras utredningsarbete kostar ordentligt i pengar eller politiska misstag.

En väg att tillföra säkerhet är just att varje angreppsförsök innebär en kostnad. Det ska vara dyrt att angripa eller infiltrera.

7. Extrahera information

Typ av frågor indikerar vad aktören inte känner till och särskilt när de upplevs ha kort om tid indikerar det var de tänker slå till.

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

SvD:s hade idag en artikel om Jan Guillous kontakter med KGB. En nätversion finns:

KGB-scoop lockade ”naiv” Guillou

Uppgifterna Jan Guillou ger om sitt beteende liksom tidpunkter och från vad som är känt från de fåtal andra källor som finns upplever jag stämmer med hans liv i övrigt och den personlighet jag via självbiografi och visst annat material uppfattat att han haft:

Jan Guillou - ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”

Detta tog jag en ordentlig genomgång av idag under min promenad. Några saker att peka på:

  • Ett fåtal projekt i Jan Guillous liv har pågått annat än några år. Därefter växlar han aktivitet.
  • Han försvar press- och åsiktsfrihet och uttrycker ofta ogillande av vad Sovjetunionen står för.
  • Att gå längre och genomföra mer chansartade projekt som kan pågå länge i tid har han gjort många gånger.
  • Ett flertal projekt tycks komma till slutförande närmast av ren tur.

Jag ser därför ingen anledning att betvivla hans uppgifter. Det är ändå utmärkt att uppgifterna kommit fram och jag tror knappast att de skadar hans renommé.

Även om det är väldigt lätt att uppfatta motsatsen är världens politiska situation just nu mer problematisk än den någonsin var under kalla kriget. Jag tror knappast att det blir långvarigt och är nog snarast sedan kanske en månad på väg att falla tillbaka till normal utveckling. Ändå finns risken att det inte blir så. Kring frågor som dessa kan vi därför inte längre på samma sätt som förr ta risker att något dolt finns kvar.

Mindre gatusopor i Uppsala på söndagsmorgonen

Jag fick intrycket när jag var ut på stan på förmiddagen att det kanske var mindre sopor på gatan. Under festnätterna sprids ju allt möjligt skräp ut. Det är en effekt av att alkohol sätter ner flera funktioner i hjärnan. Kanske en diskret följdeffekt av vad vi diskuterat i:

Exceptionell lördag för Uppsala

Uppsala glatt men lugnt

Lördagsnatten i Uppsala trevligt aktiv utan excess

Lördagsnatten i Uppsala trevligt aktiv utan excess

Uppsala har tagit första steget mot att bli en stor stark tiger. Ekonomisk potent och riktigt betydelsefull i trender och åsikter.

Lördagsnatten tycks roa folk men vara lugn:

  • Ungefär normalt med folk (eller fler) ute.
  • Åtminstone inte mer drickande än annars.
  • Vid tågstationen var det lugnt med fyra berusade vilket är lite och inga fulla ungdomar alls.
  • Det skulle förvåna mig om den här lördagen inte blir lugnare än annars.

Givetvis är det inte förvånande. När folk blir gladare och lugnare minskar överkonsument av alkohol liksom risken för våld.

Relaterat:

Exceptionell lördag för Uppsala

Uppsala glatt men lugnt