1 Medalj till Svenska Dagbladet

2009-10-25

Svenska Dagbladet får 1 Medalj för sin bevakning av KGB och Jan Guillou. Nu var det inte dom som gjorde avslöjandet men de förtjänar ändå medaljen därför att deras bevakning var exemplarisk:

  • Sammanfattar korrekt vad som är känt.
  • Lyfter fram balanserade uppgifter.
  • Tar upp öppna frågor.
  • Ger färg från tiden.

Kring dessa frågor är det är lätt för press och bloggosfären att göra fel. Det gäller att tillföra kunskap och redaktionellt värde som är:

  • Genomtänkt utan ytliga känslor.
  • Inläst på fakta från alla sidor.
  • Sammanfattat och intressant.

Här kan morgonpressen med sin kunskap och erfarenhet tillföra stort värde för läsarna liksom hela Sverige. Det ger dem en långsiktig plats i mediebranschen.

Jag vill dock säga att "ytligare" känslor absolut inte fel i morgontidningar men hör hemma i bevakning av prylar, film och annan upplevelse. Där kan rent av mer sådant inte sällan vara bra för att göra tidningen attraktiv och lönsam.

Artikeln har diskuterats tidigare på Nyhetsbloggen:

Jan Guillous uppgifter om beteende och tidpunkter

Mikael Holmströms perspektiv - Exemplarisk förebild

Holmströms genomarbetade men ändå sammanfattade perspektiv kompletterade excellent huvudartikeln och var ett föredömligt exempel på hur sådant ska skrivas:

Kontakten når alltid en gräns

Där tog han upp ett urval av alla de öppna frågor som finns och det märks att Holmström läst in sig på fakta. Läsaren får via perspektivet något att fundera på och en bredare bild på frågan.

Hans perspektiv demonstrerar samma unika värde morgonpressen kan tillföra läsarna.

Har jag varit orättvis med medaljerna?

Jadå det har jag absolut varit och flera av de tidningar som bäst klarat förnyelse fick kanske sina medaljer senare. Orsaken till det var att jag ville påverka utvecklingen till vad jag kände var positivare för tidningarna och Sverige. Dessutom tenderar jag regelmässigt att känna för dom som gråter mest.

Nu har ju medaljerna inte haft något konkret värde så det har inte gjort något. Svenska Dagbladet kommer dessutom snart få fler medaljer i samband med recensionen av deras näringslivsbilaga.