TV4 förändrade snus

2009-10-25

En kul sak apropå reportaget om tillsatser i snus TV4 gjort och jag läste om i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är att det kan ha förändrat tillsatserna i ett snusmärke. Det snusmärket (ej från Swedish Match) kan jag som periodvis storkonsument av snus säga är mer potent. Att det är "starkare" har säkert just med förstärkande tillsatser att göra.

Detta snus orsakar dessutom lätt ganska kraftig irritation på slemhinnorna. Sådan irritation har jag aldrig fått av andra sorter. Nyligen när jag sist köpte märket var den effekten helt borta. Förklaringen gissar jag kan ha varit att TV4 bevakat området och gjort dom nervösa.

Det är givetvis utmärkt och demonstrerar betydelsen av att ha flera konkurrerande reportage och debattprogram. Det gör att fler spännande frågor bevakas och att nivån lyfts. Dessutom var det lätt komiskt.

Ärligast kring snus vore givetvis att nikotinhalt anges och att förstärkande tillsatser öppet redovisas. Sedan ska man inte blunda för att positiva sidor finns av snus. Oerhört många har svårt att sluta röka och fungerar snus som ersättning är hälsovinsten hög samtidigt som kostnaden är låg. Därmed inte sagt att snus är ofarligt men det är mycket mindre farligt än rökning.

Mer om snus

Artikel om bevakning i TV4 hos Dagens Nyheter:

Spetsat snus skapar mer beroende

Om snus som alternativ till rökning på Nyfiken vital:

Rökfri tobak bra alternativ till rökning

På TV4's webbplats:

Extra beroende av svenskt snus

Även SvD tog upp nyheten:

Spetsat snus skapar mer beroende