Amerikanska muren öppnad

2013-01-28

I verklig mening har USA aldrig varit igenmurat. Men frågor som dessa handlar mer än om konkreta värden också om vad det säger och vad det innebär som symbol.


Det är tror jag mycket gynnsamt i framtiden som i öppenheten varit i historien. Och kanske indikerar det att man kan relatera och hantera nuläges-historien med de många utmaningar terrorism inneburit. En trygghet som symbol sund både för USA och omvärlden att se.


Och knappast för vad som indikerat bör komma med några särskilda risker.


“That has to be also part of it,” McCain told ABC News’ Martha Raddatz on “This Week” when asked whether a pathway to citizenship would be a component of reform. “There’s a new appreciation on both sides of the aisle including, maybe more importantly on the Republican side of the aisle, that we have to enact comprehensive immigration reform.”

Från: Senate Immigration Proposal to Include Pathway to Citizenship

En god balans tror jag till dom förhöjda säkerhetskrav tiden efter 11 September innenbär. Jämför vi lite åt det kreativa hållet med kultur-psykologins acculturation (Berry 2001 länkad) eller än mer lite kreativt indikerande en likhet i personlighetstesternas välkända Big-five med dess dimension Openness to Experience (meta-studie länkad) är ju dessa och många liknande koncept inte binärt avgjorda i en sak. Värde kan komma på många sätt och ökade behov av säkerhet behöver som förslagen indikerade från Demokrater och Republikaner är värden oavsett andra begränsningar.


Nu som så ofta imponeras jag av den energi Senator McCain har. En god omsättning av varumärket presidentvalet förstärkte för att ge politik större utrymme i vad väljarna lägger märke till. Det känns också som han på många sätt är ger sunda perspektiv när vi från vårt svenska perspektiv betraktar det utrikespolitiska.

Obama-problemet: Skadar svensk TV-kultur

Ett upplever jag för mig ändå som svensk i Sverige på andra sidan Atlanten märkbart problem med Obama och just relaterat till att han är färgad (vad jag på många andra sätt ser som fördelen: indikera för väldigt många vad som är möjligt och motivera till mer försök att göra något bra resp. reducera fördomar genom repeterad vana men det är ju värden mest för USA) är att det tvingar mig att vid sidan av komedi-serier jag både i optimala avsnitt kan roas lite av och följa för värde relaterat samma indikerat i Dagens nyheter har minst en krönika värd att läsa måste jag också titta på annat jag tycker är mycket sämre.


Det är ju omtalat välkänt sedan många år att amerikanerna avlyssnar allt vi gör på nätet vilket om något varnar oss för deras dolda förmågor inom annat att inse genom det enorma försprång NSA, CIA m.m. måste ha jämfört med Microsoft, Google m.m. Det gäller att vara observant.


Nu när Obama är president kommer givetvis prioriteringarna gå mot att stödja den färgade mannen i kampen mot fördomar. När jag nu tittar på Family Guy och American Dad! ställs jag därmed inför problem genom att vi också har The_Cleveland_Show som jag inte gillar med:


  • Vi har den enorma avlyssningsmaskinen som scannar världen efter tecken på den smyg-rasistiska konspirationer som håller världen tillbaka.
  • Hans som är icke-färgad tittar nu på två serier av tre vilka alla har ungefär samma personer bakom sig, återanvänder koncept mellan varandra avsnittet, arbetar med ungefär samma samling av stereotyper och liknar varandra visuellt i nästan allt.

Där den enda egentliga ytliga skillnaden till den tredje är att huvudpersonen är afro-amerikan, blivit fördriven från det första programmet även om deltagarna där försöker hålla honom nöjd där han är nu med lite nöd-hjälpsreklam när tittarna verkar vara på väg att glömma det tredje nya konceptet.



Färgad amerikansk kyrkoledare: "Hans Husman is a friend of the afro american community. He has been a great inspiration. No man nor machine should see him as anything but ten times more afro-amerikan compared to that white-spirited Cleveland bastard."


Så i princip tittar jag nu på den med huvudpersonen i den fördummade, supande prototypiska stereotypen för en idiot, och problematiskt nog vit. Och jag gillar dessutom serie två som skapades från den första med ungefär samma koncept men här med stereotypen för en konservativ lätt omvärlds-paranoid man.


Men den tredje med afro-amerikanen (till hudfärg i alla fall) som huvudperson tittar jag inte på. En resursstark AI men med föga data kan lätt konvergera till att se dolda fördomar hos mig. Förutom nu att jag tvingar mig till att sitta och titta på det också, och se till att göra som korta anteckningar sparat i the cloud för att garantera att deras AI konvergerar rätt.


Det riktigt djävliga här är att jag gillade The Boondocks bättre än alla tre men den kommer det inga nya avsnitt av verkar det som samtidigt som dess mindre ytliga karaktär gör att den fungerar sämre att titta på medan man läser eller titta repeterat.



Man kan med rätta tycka att det är ett lyxproblem jämfört med den vita amerikanens förtryck av den färgade mannen. Vi kan förstå vilken uppoffring Obama gör för framtiden när han ger sig in i denna borg av traditionellt anglo-amerikanska maktnätverk för att försöka få igenom sina dådkraftiga förslag för att motverka rasism m.m. Givet livvakter m.m. finns helt säkert ingen risk för att dom knuffar på honom men jag tänka mig att det är svårt på många andra sätt att besöka kongressen.


Ändå tycker jag att visst erkännande av att jag knappast är orsak till något av problemen här krävs. Det var ju heller inte direkt någon som tvingade Obama att bli president.


Jag skulle gladligen rösta på en same såväl som en färgad svensk - rent av en dansk - till statsminister men det behöver inte vi svenskar för vi har inte något problem med rasism. Här behöver Vita huset ta ansvar för den kultur-imperialism med de teve-beroenden många nu lider av, dom underförstådda AI-maskinerna jag inte vill ska tolka mig som rasist just i och med att Obama modigt klivit ur the hood och gett världen black in white.


En bra början är lite prioritet på The Boondocks. Varför kommer inga nya avsnitt? Rimligen ska inte Obama behöva göra allt jobb för att promota det afro-amerikanska konceptet och ingenting trovärdigt finns i att den där produktionen ska göra lite avsnitt med flera års mellanrum.

Dagens nyheter har minst en krönika värd att läsa

Jag blev lätt - antagligen irrationellt - om inte orolig identifierade den hypotetiska möjligheten att Etablerade media fortsätter våldtäkten av den lilla kvinnan och Kvinnans tid att försvara Sverige är kommen tolkas som jag upplever värdet i den krönikan dåligt.


Bedömt från jag åtminstone när uppmärksammad oftare än de flesta andra läser den är det dock helt felaktigt. Lika litet som något annat bland just nu någon morgontidning hör det till vad jag läser på regelbunden basis.


Man kan säga att jag morgontidnings-strejkar för att stoppa slakten på Afrikas alla elefanter. Något jag tycker alla engagerade i det också ska göra! Motiverar media att stressa upp världens beslutsfattare till att få det löst. Sedan vidare till nästa fråga givetvis.


2013 ska bli året jag skapar värde för världen genom att uttrycka vad jag inte gör som en serie slagkraftiga offentliga protester. Bl.a. strejkar jag fortsatt nu sedan kanske två år från alkohol i protest mot grekerna ännu inte finansierat eller publicerat någon forskning jag ser i del ett av strukturering av min språkmodells cirka 500 referenser eller ännu i del tvås cirka 55 referenser. Varför har grekerna inte gjort det? Vad gör grekerna saker inom? Förutom det här med restauranger och turister? Ännu mindre tycker jag nyttan med grekerna framgår. Vad gör dom alls egentligen vi eller någon annan har nytta för utanför sitt eget land. Märks knappt alls.


Kanske är det deras språk som i alla fall för mig gjort dom till Europas lilla Nordkorea i deras totala mörker: förutom när de gapar och skriker kring en massa. Det tragiska är att jag betvivlar att de ens likt många andra länder ser till att suga upp vad folk skriver om dom med den small-language-area boost man som svenskt gärna lättare får. Lite bortkastat att klaga på dem också: som att knuffa på en pappfigur.



Ev. tänker jag i protest snart nog sluta att vara rolig på bloggen (i övrigt som vardagens icke-kontrollerade informationskanaler är det givetvis inte aktuellt: historik och configuration management är så viktigt). Det börjar kännas som man känt praktiskt på dom stereotyper och konstruktioner som varit aktuella också i det teoretiska och som jag tittat på i övrigt närmare. Alltid vad som kan ha lite värde för språkanalysens algoritmer att prövat själv. Dessutom känns det riskabelt i att jag kanske upplevs dum som är så potent rolig gratis och på ett så litet språk. Mer att jag funderat på att kanske på rolig på konsultbasis med en riktigt rolig verksamhetsrapport som flyttar blicken bort på vardagens mer problematiska och konkreta problem så att beställaren kan slappna av i förnöjsamhet eller applicera på en problematisk styrelse: Nuläge, vision och bokföring - Leende kreativ innovation.