Världsbankens statistik enkelt och fritt tillgänglig

2010-04-22

Världsbanken har nu öppnat upp delar av sin statistik fritt på nätet. Den finns också tillgänglig via API:er. Läs mer i pressmeddelandet:

World Bank Frees Up Development Data

Värdet av att Världsbankens data blir fritt tillgängligt

När det gäller frågan om värdet av sådant här kommer det ner till vilka som har tillgång till statistiken och ev. känslighet i den. Visst finns unikhet i sammanställningen och även i delar av datat men det är inte data som inte redan finns tillgängligt för fler aktörer än Världsbanken.

Skillnaden detta ger är att den blir tillgänglig för fler och de som har mest nytta av det är troligen tidningar, bloggar och media allmänt men även vissa analytiker, människorätts- och miljöorganisationer (och jämförbart).

Detta är samma typ av nytt värde utan att situationen egentligen avseende känsligare frågor förändrats som diskuterats tidigare:

"Detta ger dock också intressanta möjligheter för media (och givetvis olika typer av underrättelsetjänster både i demokratiska och icke-demokratiska länder). Någon anledning för media att inte skapa nytta från det finns inte och några möjligheter är:

1. Att skapa en översiktsbild av en plats och tidpunkt utifrån flera datakällor: inköpt satellitbild om lämplig fanns på plats, ev. foton och filmklipp tagna lokalt, vad folk skrivit om platsen för ungefärlig tidpunkt o.s.v.

2. Identifiera personer som befann sig i närheten av en plats vid en viss tid för att ta kontakt med för mer information om vad de kan ha sett.

3. Få okända samband mellan entiteter, platser o.s.v. att framgå. Har t.ex. chefen för vapentillverkare A rest till person B hos myndigheten C i hemmet i samband med pågående upphandling? I så fall kan han givetvis ha fastnat på satellitbild eller blivit fotograferad och upplagd av någon på Flickr. För journalister som bevakar sådant är det alltid värt att söka runt och se vad som dyker upp."

Från: Geografiskt lokaliserad information för insamling

Nu har jag tillgång till statistiken om jag behöver den redaktionellt eller för andra ändamål. Tidigare krävde det mer tid och det är typiskt inte tid som media lägger i redaktionellt arbete med vissa avgränsade undantag.

För Världsbanken, regeringar, stora banker eller vilket stort företag eller person som helst med finansiering förändras ingenting. Resultatet blir därför ökad demokratisk kontroll och diskussion.

Statistiken hos Världsbanken

Grafer, statistik, information m.m. hittas via:

data.worldbank.org

Information om deras API:

Data API Overview | data.worldbank.org

Relaterat om datakällor, verktyg för datanalys och diskussioner om möjligheterna de ger finns i:

Business intelligence

Skapa "Sidor" till Google Blogger

Det går nu att skapa sidor till Google Blogger och det är inte särskilt svårt. För de flesta räcker de fem första stegen medan några kan behöva läsa också sista steget.

1. Välj Blogger in Draft istället för Blogger genom att gå till:

draft.blogger.com

2. Vill du fortsätta använda Blogger in Draft klicka i Använd På prov i Blogger som min standardinstrumentpanel enligt:

Det är inte självklart att man vill det trots en del nya funktioner eftersom andra saknas. Däribland gäller att editorn när man väljer Redigera HTML saknar nödvändiga knappar som för att ladda upp bilder. Det gör att du först måste ladda upp bilderna via Picasa alternativ göra det i Skriv vilket ställer om din HTML.

3. Klicka först Inlägg och sedan Redigera sidor:

4. Efter att ha klickat på publicera väljer du var sidan ska placeras eller om du länkar till den själv.

5. Adressen till sidan får du genom att därefter klicka på Visa sida. Sidan jag skapade fick URL:

www.nyhetsbloggen.com/p/bloggar-sociala-media-och-sokmotorer_22.html

6. Sidor har fått en helt ny pageType för vilken hjälpsidorna inte har uppdaterats (dröjer gissningsvis tills den ingår i vanliga Blogger). Typen visade sig vara static_page.

Har man som jag modifierat layout-koden för att inte skriva ut viss information beroende på sidan kan den behöva hanteras. Det skedde för Nyhetsbloggen enligt:

<b:if cond='data:blog.pageType == "static_page"'>
<p><data:post.body/></p>
</b:if>

Därefter är det klart.

Mer användbart till Blogger

Fler användbara guider för bloggar på Blogger:

Google-tips för bloggar och tidningar
Illustrera med foto, filmklipp, kartor, teckningar m.m.
Börja blogga i 14 enkla steg
Användbart för skribenter