Därför har tidningarna inte ökat Google-trafik som de borde

2010-02-05

Jag läste vad Björn Hedensjö skrev om att rekordmånga läser Dagens nyheter:

Rekordmånga läser DN.se

Orsaken var stora nyheter och i dom situationerna föredrar de flesta publicister de har högt inarbetat förtroende för:

Förtroende i media

Tillåt mig här att använda Dagens Nyheter för att illustrera några för tidningar vanliga problem när det kommer till Google.

1. Hur är det egentligen med Google-trafiken?
2. Ändringar i Google ska ge mycket mer trafik 3. Hur stor ökning ska en välbyggd tidning ha fått?
4. Hur mycket underpresterar DN egentligen?
5. Yoga just nu
6. Lös småproblem innan du gör stora investeringar
7. Själv hade jag byggt på Drupal
8. Ännu mer trevligt
9. Läs mer

1. Hur är det egentligen med Google-trafiken?

En helt annan typ av trafik är den från Google. Precis som för stora nyhetshändelser har förtroende betydelse och där menar jag Dagens Nyheter m.fl. tidningar ligger mycket högt. Trots det menar jag också att de presterar anmärkningsvärt dåligt i sökresultaten. Orsaken till är en mängd småmissar i hur sajterna är byggda.

En effekt av det ser vi när man tittar hur Dagens nyheter trafik utvecklas via mindre informativt Kiaindex.net och mer relevant för den här trafiken helt enkelt hur de presterar i sökresultaten. Jag ser ingenting som pekar på att Dagens Nyheter ökat sin trafik i detta segment ens i närheten av vad de borde.

2. Ändringar i Google ska ge mycket mer trafik

Mitt tydliga intryck är att Google har gjort en del förändringar av algoritmerna som inte specifikt gynnar just tidningar som Dagens nyheter men där dessa ligger extremt högt i dessa faktorer. Vi har också åtminstone ett officiellt dokument som angivit denna faktor som så vitt jag vet förr aldrig var angiven (kanske att jag såg det för tre - sex månader sedan) och sedan dess tror jag att den kan ha förstärkts några gånger.

Orsaken till förändringen är säkert snarast att gynna dom som söker och inte tidningarna men det gör den inte mindre gynnsam för tidningar.

3. Hur stor ökning ska en välbyggd tidning ha fått?

Hur högt den här faktor kan gå och bottnar ut i värde kan jag inte avgöra eftersom jag endast tydligt kan döma från egna sajter. Därifrån menar jag dock att det åtminstone borde ge en ökning på 10%. Men det är troligen tydligt mer och jag har samma period haft en ökning på 25%

Där kan möjligen ett par andra saker ha spela in (t.ex. åldrande av domänen) men det fanns ändå tyngre faktorer som vägde ner (mycket färre nya länkar). Så jag tror det är denna faktor och att det borde vara ännu mer för DN. Förutsättningen är givetvis att man inte som Dagens Nyheter och flera andra tidningar har en massa småmissar som stör ut verkan.

En gullig tidning som Dagens Nyheter borde inte tacka nej till en massa trafik. Trafiken kan istället hamna på otäcka sajter.

För en tidning som Dagens Nyheter är givetvis samma procentsatsen lägre eftersom de ligger i en mycket hög andel besökare som når dem på andra sätt. I det ligger emellertid inte bara förtroende utan också att man presterar väldigt dåligt från början från Google.

4. Hur mycket underpresterar DN egentligen?

Jag har gjort få fallstudier på Nyhetsbloggen men vi har ändå två talande sökord:

Fallstudie: Poker
Tidningarnas sökmotorpositioner för yoga jämförd

För båda sökorden har förtroende mycket stor betydelse. DN m.fl. tidningar borde därför naturligt ligga mycket högt och den nya faktorn borde därför få stor inverkan. För poker därför att de flesta aktörer ligger mycket lågt medan Dagens nyheter ligger högt (oräknat småsaker som nu hindrar det från att ge värde). När det gäller yoga därför att det finns mängder av gamla sajter från internets bardom om yoga där jag tror få gör något otillåtet alls (men jag gissar utan att ha tittat på dem på många år).

5. Yoga just nu

Det är möjligt att Google just nu är väldigt föränderlig i sökresultaten ändå är resultaten tydliga. Följer vi upp på yoga har vi nu:

5. Nyfiken vital
Yoga för nybörjare

8. Svenska Dagbladet
Yogan ger jämvikt i livet
Förövrigt ett väldigt bra foto. Förutom att vara en allmänt bra bild ger det en positiv förebild.

10. Aftonbladet
Hjärtsjuka blir friska med yoga

11. Metro
Stans svettigaste yoga

13. GP.
Fridfull meditation och yoga

57. Expressen.
Våga yoga

Foto: lululemon athletica Licens: CC by 2.0

Men var har vi Dagens Nyheter? Jag såg dem inte topp 200 trots flera relevanta artiklar och nyheter och särskilt:

Yogan blev vägen ut ur ett stressigt liv (2009-10-25)

Det är inget fel på Google utan det beror helt på en mängd felaktigt gjorda småsaker. Flera har jag tagit upp tidigare och hittas via:

Guider och tips
Google-tips för bloggar och tidningar

6. Lös småproblem innan du gör stora investeringar

De jag har sett har alla varit lätta att ändra. Även om Bonnier enligt vad jag läst ska byta plattform verkar det klokt givet att det är väldigt lite arbete att korrigera problemen innan så att man helt förstår vad det handlar.

Att investera i en stor dyr plattform gemensam flera tidningar utan att säkert veta att man kan det här tycks farligt riskabelt. Detta är heller ingenting där man kan lita på information. Man behöver testa det själv på aktuell problem-sajt innan man vet att man förstår problemet.

För en liten sajt med billiga plattformar är det en annan sak men varken DN eller övriga tidningar är små. Varje gång de gjort förändringar har de också missat ordentligt på allt grundläggande som att se till att flytta artiklar korrekt. Att total okunskap om det då fanns var tydligt från när jag e-postade och pekade på problemet för de artiklar jag försökt nå.

7. Själv hade jag byggt på Drupal

Den plattform jag själv hade valt att bygga på för en stor nättidning är Drupal:

"Drupal är en mjukvara i öppenkällkod men stöds av mängder av webbhotell. Vill man ha mycket hög anpassningsbarhet är det ett bra alternativ. Nackdelen med Drupal är att kodning och utveckling inte alls är lika enkelt som i Wordpress.

Mer information hittar du på:

Drupal.org

Nyfiken vital är en anpassning av Drupal och subdomänen för recensionen är en annan anpassning:

www.nyfikenvital.org

katalogen.nyfikenvital.org

Från: Börja blogga i 14 enkla steg

Detta därför att Drupal håller i hög kvalitet i ett flertal viktiga områden:

  1. Kostnadseffektivitet via öppelkällkod.
  2. Har hög anpassningsbarhet.
  3. Den klarar last.
  4. Har fördelar rörande säkerhet.
  5. Stöd finns från flera riktigt stora aktörer (t.ex. Disney och MTV) och även på deras trafiktäta sajter.
  6. Även har amerikanska myndigheter senaste året börjat använda Drupal på nya sajter. Det har nu börjat även i EU.

Dessutom är den åtminstone inte dyrare att bygga på eller om jämfört med kommersiella alternativ. Faktiskt är den billigare än alla jag känner till något om aktuella för dessa stora sajter (Wordpress.org är givetvis enklare och billigare men är självklart inte aktuell annat än för tidningar med föga ambition).

8. Ännu mer trevligt

Allt vi diskuterat här är riktigt trevligt. Det är enkla möjligheter till utökad trafik.

Här har vi en till faktor utanför Google som jag tror kommer gynna tidningarna allt mer under 2010 och 2011:

Hur underligt det än kan verka vill jag inte alls säga att en faktor av många fler till att tidningarna på nätet haft problem är att de inte ger referenser (utanför ev. talstreck). De har periodvis tappat förtroende och inom många områden litar folk inte riktigt på dem. Läser de något känner de därför behov av att kontrollera det inom vissa områden. Utan referenser innebär det ett extra arbete.

Den vinden håller dock just nu på att vända sedan kanske 60 dagar av tämligen komplexa orsaker som skulle ta fort stort utrymme att analysera här men det kan ha att göra med att folk känner ett behov av tidningar med resurser till seriös journalistik.

Det i sin tur innebär kanske att de oftare än tidigare väljer att läsa sådant och att kanske fler kommer annonsera. En motreaktion mot att bloggosfären växt snabbt med ganska många döda bloggar och en hel del oseriösa bör ligga samtidigt nära integrerat med detta.

Från: Förtroende i media

9. Läs mer

Användbara guider att läsa:

För tidningar: Att börja med

Fler hittas via:

Guider och tips
Google-tips för bloggar och tidningar

Dikt till en gyllene kvinna

De dikter jag skriver är en del av arbetet mot ökad förståelse av språket för mitt arbete med min metodik runt reklam och marknadsföring där jag liksom allt annat gärna också vill göra direkt personliga experiment eller själv dokumentera något (t.ex. fotografera) förutom att läsa studier.

Dikterna har jag valt jag att samla här på Nyhetsbloggen. Denna publicerade jag innan det på Pryltrend och återpubliceras därför här. Det är en dikt av typen till kvinna (vanlig för mig när tillfälle till inspiration ges) vilket verkligen är de enda jag skriver som av och till håller acceptabel kvalitet. Ibland när mer av den inspirationen finns än rörande denna dikt kan det dock "spilla" över ett tag till andra dikter.

Klarvit snö med en kvinna i rött.
Upplivande vindar med havsblå friskhet.
Leenden byts med en gyllene kvinna.
Utmanande blick och ivrigt studsande steg.
Intensivt röda läppar väcker mig från stum förundran.
Det härligt gulliga får den en gång trötta krigaren att vakna.

Ändå kan jag se att tror jag särskilt arbetet med att följa musik ett tag kan ha stärkt min poetiska "talang". Däremot övning i att skriva dikter vet jag verkligen inte om det höjer just den konstnärliga kvaliteen även om det blir lättare att skriva nya. De har trots det ett värde för Hedonimeter. Just denna är jag riktigt nöjd med och med datum från 2010-01-04 när jag fortfarande uteslutande skrev till kvinnor är den ett bra exempel på detta.

Elegant arbete av Uppsala polisen och Isobel Hadley-Kamptz i Expressen om polisskräck

Den här krönikan tyckte jag var intressant när jag läste i Expressen och råkade komma inpå den nu på nätet när jag letade efter en artikel om blått som ärets färg:

Isobel Hadley-Kamptz: Min skräck för polisen

En sak jag har tänkte på när jag var ut på Kulturnatten 2009 och sista nyåret är att Uppsala polisen har börjat använda en metod som gör deras arbete effektivare och innebär högre säkerhet både för polis och medbogare. Den här tror jag relevant för vad Hadley-Kamptz diskuterar.

En traditionell strategi för polis att kontrollera en situation är att kommunicera makt och kontroll. Dels minskar det risken för vissa typer av problem, får åskadare att stanna upp och gör att poliserna själva i typiska mönster kan överblicka situationen. Det kommer alltid vara ett av flera verktyg som ibland är nödvändiga.

I många situationer lönar det sig emellertid bättre med att vara väldigt trevlig så att personer knappt tror att de kommer tas till fyllecell. Just där blev jag riktigt imponerad av Uppsala polisen på båda helgerna. Detta är ju också dagar där det är en särskilt viktig strategi eftersom resurserna mer sprids ut. Vad jag noterade var att:

1. De promenerade väldigt lugnt runt i grupper och på ett sätt fullt jämförbart med hur folk promenerar för nöjesskull.

2. Samtliga trots att de troligen arbetat lite extra är på glatt humör. Hos vissa ser det givetvis konstlat ut men det är ju svårt att göra något åt. Det är som det mest positiva man såg båda helgerna när det gällde kroppsspråk.

3. Man hade i varje grupp som jag såg kvinnor med. Det är bra eftersom kvinnor åtminstone hos fulla yngre män mindre troligt upplevs som hot vilket är en anledning till varför det är viktigt med fler kvinnor inom polisen. En annan anledning är att de p.g.a. av viss skillnad i kognition helt enkelt är bättre lämpade i vissa situationer:

Kvinnor tänker efter och män reagerar vid fara

4. På nyår såg jag ett välgjort ingripande där de glatt pratar med en person de ska ta till gissar jag fyllecell eller om det var ett anhållande. Han insåg inte att de ville annat än prata med honom. Hela tiden oerhört trevliga. Hela gruppen pratar glatt tillbaka med dom. Oerhört vältränat.

Förutom att det minskar risken för onödigt våld gör det också patrulerande polis mycket diskret trots uniform. Just i situationer som nyår och Kulturnatten där ett enormt antal personer mängder rör sig är det viktigt (och där är också förutsättningen att vara diskret trots uniform som störst). Det är själva förutsättningen för att kunna ta alkohol från ungdomar, hinna ta någon som begår våldsbrott o.s.v. De blir diskretare men har ändå unformen på sig vilken är nödvändig om de behöver kommunicera kontroll över en situation.

För en piketstyrka är arbetssituationen och kraven den ställer annorlunda. De patrulerar inte utan rycker ut för en föreställer jag mig nästan alltid innan angiven situation där man snabbt behöver pacifisera den. Styrkan behöver snabbt nå platsen, blixtsnabbt röra sig ut och få kontroll över situationen. Det kan t.ex. handla om en pågående misshandel där tid har betydelse för utgången.

Att se sådana ingripanden kommer alltid upplevas som otäckt och otrevligt. Just det sätt de behöver agera, hur de bär uniform o.s.v. gör att de tar av sig sin personlighet och det är vad som stör vår perception och aldrig känns riktigt bra. Ändå är funktionen nödvändigt. För att minska risken för övervåld vilken alltid finns hos personer som har den här typen av yrken där man möter våld är det menar jag viktigt (och här vet jag att polisen inte gör tillräckligt) att:

1. Ha seriös uppföljning av psykiatrisk tillstånd och se till att poliserna har kunskap och verktyg för att kunna hantera stress och att de får utökad hjälp utan problem (här kan givetvis en kultur problematik finnas men sådant vet jag säkert går att hantera om man gör det rätt).

2. Att otrevliga situationer de upplevt behandlas enligt evidensbaserad vård. T.ex. om de har blivit hotade med vapen eller själva behövt använda våld mer än normalt t.ex. behövt skjuta någon eller ha sett det ske.

3. Troligen vilket jag har för mig att man inte gör är det nog bra att rotera på medarbetarna mellan mer psykiskt krävande arbeten och mer lättsamt. Att blanda enstaka äldre poliser i gruppen kan också ge värdefull erfarenhet även om de kanske inte har samma fysiska förutsättningar i riktigt alla situationer.

4. När det gäller dessa insatsstyrkor är självklart ännu viktigare att regelbundet uppdatera med ny forskning rörande hur våld säkert används eftersom de oftare behöver använda våld. Utan att jag har någon statistik föreställer jag mig att många poliser egentligen aldrig behöver använda sitt skjutvapen men för insatsstyrkor och piketstyrkor är det ju tämligen troligen att det händer några gånger.

5. Avseende föregående punkter ska man också tänka på att psykiatriska problem som uppstår efter våldssituationer inte behöver manifstera sig på arbetet utan kanske i hemmet eller i utökad sjukskrivning. Det kan både orsaka lidande och innebära stora kostnader även om det just inte belastar polisbudgeten.

Viktigast vad vi lär från Uppsala polisen är just att hålla sig aktuell med forskning kan öppna upp för effektivare metoder som både minskar risken för medborgarna och poliserna. Där kan vi alla lära oss betydelsen av att inte fastna i föreställningen om att det sätt vi gjort något på länge nödvändigtvis måste vara det optimala.

Även om det är min uppfattning att annorlunda formella kontrollmekanismer är en bra åtgärd. Inte minst att separerar ut utredning av polis till en egen enhet (det har ingen nersida och innebär ingen utökad kostnad) bedömer jag att sådana åtgärder troligen har ganska liten faktisk verkan jämfört med vad jag pekade på här. Det även om man räknar bort det värde det faktiskt ger för poliserna oavsett den risk för överbild i en pressad situation tidigare otrevliga händelser kan medföra.

2010-02-05 II - Tankar & Arbete

Tidigare arbete under denna "arbetsdag" (jag arbetar tämligen hårt just nu så jag gör flera sammanställningar per arbetsdag):

1. Följande analys där jag prövar att applicera faktorer från den metodik rörande reklam och marknadsföring jag arbetar med på ett populärt dataspel är läsvärd. Det kommer bli ännu intressantare längre fram när fler också är kvantifierade.

Därför är Kingdom Hearts populärt

2. Eftersom vi följt den möjliga JAS affären med Brasilien av och till på Nyhetsbloggen tog jag gjorde en kort kommentar rörande var jag gissar att den står just nu. Jag tror åtminstone inte att den är sämre än någon annan svensk publicerad analys. Däremot har kanske SAAB och kanske myndigheterna bättre insikt.

Väljer Brasilien Rafale iställer för JAS?
Stora affärer och risken för industrispionage

3. Jag gjorde en del anteckningar rörande filmklipp eller bilder med intressant användning av färger eller någon annan faktor jag bedömer intressant till min metodik:

Mer romantisk musik - Madonna - True Blue
Abba med Agneta Fältskog i rosa - Nina, Pretty Ballerina>
Alia Kniven (Dune) - En kvinna i gult?

4. Även till min metodik och ett par möjliga tillämpningar sparade jag även undan en del gulliga filmklipp:

Romantiskt filmklipp inför Alla hjärtans dag
Gulliga tigerungar har schäfer som lekkamrat
Trött kattunge i gulligt filmklipp

5. Här är ett riktigt otäckt filmklipp. Det har sparats därför att det är viktigt att ha som referenspunkt. Jag tycker dock inte att någon ska titta på det och absolut ingen under 18 år.

Otäckt filmklipp med katter och hundar

Alla filmklippen hittades på fenomenala Youtube. Jag kan inte nog uttrycka min tacksam för Youtube och hur enormt användbart det.

6. Jag läste DN när jag var på stan och kommer att kommentera debattartikeln. Den var välskriven och har rätt i sak. Några uppgifter tror jag dock är inkorrekta bl.a. avseende jämförelsen mellan USA och Sverige, rörande antalet regeringsmedarbetare som arbetar med censur i Kina samt några till saker.

7. Musik jag lyssnar på just nu för att försöka bygga ökad förståelse av det området är fortfarande:

Den gör mig dessutom på bra humör och lyriken är ju också lite komisk.

"Okay, so you're a rocket scientist
That don't impress me much
So you got the brain but have you got the touch
Don't get me wrong, yeah I think you're alright
But that won't keep me warm in the middle of the night
That don't impress me much"

Från: Shania Twain - That Don't Impress Me Much (lyrics)

Samt Gwen Stefani med Crash:

"Now you know you're qualified
You're in the pole position
Put it in first gear, step on the pedal and drive fast"

Från: Gwen Stefani - Crash (lyrics)

8. Kvällstidning jag tänker läsa idag blir Aftonbladet men imorgon planerar jag att byta till Expressen. Dessutom har jag läst Metro vilket var ett tag sedan.

9. Annat arbete jag gjort är att e-posta Åhlens rörande deras kvalitetsproblem. Vi får väl se om jag får något svar. Om inte ska jag se till att ta mig en tur hos dom regelbundet veckovis hela året och längre än så om det krävs.

Uppföljning både på Pryltrend och Nyfiken vital visar att jag ytterst sällan engagerar mig i något problem. Så från det inser man tyngden i det och jag har ju "några" läsare som det når.

10. Ett par studier jag åtminstone planerar att läsa pressmeddelande rörande är:

Moms' depression in pregnancy tied to antisocial behavior in teens
Moms influence how children develop advanced cognitive functions
Scientists Discover Alterations in Brain's Reward System Related to Attention-Deficit/hyperactivity Disorder

Dessutom ska jag läsa senaste National Geographic.

11. Jag skrev en dikt med lite tankar. Mer allmänt kan jag förövrigt säga att jag är på riktigt bra humör. Bättre humör än på flera år faktiskt.

Poesi till Gulliga vapen

12. På Nyfiken vital uppdaterades en av huvudsidorna i vår uppslagsbok:

Uppslagsbok: BA - BÖ

En artikel rörande kompletterande behandling man kan göra själv rörande depression ska också publiceras. Alltid kring sådant ska understrykas att depression är en sjukdom med mycket hög dödlighet och evidensbaserad medicin är alltid viktigt och måste vara grunden. Andra åtgärder kan emellertid ge värde t.ex. motion.

Stora affärer och risken för industrispionage

För en stor kund som Brasilien i det här segmentet:

Väljer Brasilien Rafale iställer för JAS?

Givet att de bygger upp sin industri på väg mot att bli ekonomisk supermakt bedömer jag förövrigt att industrispionage kanske ett problem som de väger in risken för i affären.

Jag tror knappast att de oroar sig just för Sverige. Däremot har problematik från vissa aktörer fullständigt exploderat de senaste åren där man agerar mycket aggressivt. Implicita risker kanske bedöms och rent av ses som viktiga.

Väljer Brasilien Rafale iställer för JAS?

Den trevliga gratistidningen Metro uppger i sin webbutgåva att den möjliga försäljningen av JAS till Brasilien tycks osäker:

"Brasilen uppges välja ett franska Rafale istället för Jas Gripen. Men uppgifterna dementeras av presidentpalatset.

Igår kom beskedet att Brasilien köper 36 stridsflygplan av franska Dassault."

Från: Uppgifter: Brasilien vill inte ha Gripen

Eftersom jag tidigare följt den affären ska jag ta och kommentera det här också:

Jas Gripen till Brasilien (9/09/2009)
JAS 39 Gripen till Brasilien? (9/09/2009)
Apropå JAS 39 Gripen i Brazilien (9/17/2009)
Jas 39 Gripen allt närmare Brasilien (10/21/2009)
Missar SAAB affären med Brasilien? (10/30/2009)
Trycks JAS bort från Brasilien? (11/08/2009)

Jag tror inte att det ännu är klart om Brasilien kommer köpa från Frankrike eller Sverige. Däremot tror jag att det avgörs under månaden och kanske redan mot slutet av nästa vecka.

Även om det ännu inte är klart tror jag att det reda sedan slutet av oktober är mer osäkert att det blir Sverige. Innan det bedömde jag det som väldigt troligt att SAAB kunde få den här affären och det var ju ett väldigt omslag eftersom ingen tidigare trodde att de hade någon chans alls. Det är precis som jag sa att det kan bli som att vända på en hand och den handen kanske vändes i slutet av oktober men jag tror mycket väl att den kan vändas igen och att det ännu inte är avgjort.

Vad påverkade SAAB:s möjligheter?

Jag tror att det kom och kommer ner till följande fyra faktorer:

1. Dassault uppges ha reducerat försäljningspriset. Uppgifterna som har cirkulerat om detta och som jag har skäl att tro stämmer pekar på att det handlar om väldigt mycket pengar.

2. Brasilien är en växande ekonomi som är precis i början på att ta stegen mot att bli en av världens ledande ekonomi. För dom är mycket viktigt att bygga samarbeten som innebär att de får tekniskt kunnande.

Idéen att Sverige och andra I-länder har något att förlora på att hjälpa dom med det är helt falsk. Tvärtom skapar det möjligheter för oss att sälja för enorma belopp.

Det förutsätter att vi kommer in bra i Brasilien och JAS kan vara en excellent väg för det. Dels bygger det kontaktnät men också genom motköp och transferering av tekniskt kunnande öppnas dörrar in i industri som är i störst behov av tekniskt kunnande.

Vidare bedömer jag det som minst sagt troligt att Brasilien samtidigt (d.v.s. de kommande 20 - 30 åren ) kommer rusta upp sitt försvar högst väsentligt.

3. I sådana här affärer spelar givetvis motköp in. Det är ett komplicerat specialistområde som dessutom kräver en insyn i affären och resurser att bedöma sådan insyn. Bara sifferuppgifter om antal miljarder säger väldigt lite. Jag saknar allt av detta och kan därför överhuvudtaget inte tycka eller tro något om det. Däremot har jag direkt svårt att tro att Sverige inte skulle kunna åtminstone matcha franska motköp.

4. Dessutom handlar det självklart om förtroende liksom andra typer av samarbeten. Här är det givetvis ett antal personer som kanske kan påverka åt båda hållen i Sverige såväl som Frankrike. Generellt utan att kommentera den här affären är sådant som kan påverka här:

4.1. Vouch och motsatsen. Positivt att någon man har stort förtroende för som kanske blir tillfrågad om någon detalj p.g.a. av tidigare kontakter rörande något där denne uttrycker att affären är god avseende vad man frågat. Motsatsen när samma person inte känner att han kan uttrycka detta.

Foto: Ministerstvo obrany České republiky

4.2. Prestige vilket kan verka både positivt och negativt. Positivt kan vara att Kung Carl XVI Gustaf av Sverige besöker landet och får någon politiker upplevas positiv av konungens blotta närvaro. Högt uppsatta politiker kan ha samma verkan och där har ju Sverige satsat duktigt. Just i Frankrike tror jag dock att en svensk regeringsledamot väger tunt. Frankrike har ju uppbyggda kontakter och i det mediala är de ju båda tråkiga och knappast något som intresserar väljarna. Konungen däremot med medaljer och vagn är tror jag starkt.

Negativt kan vara om någon politiker inte vill backa från ett tidigare uttalande. Eller om man hos säljande land har något som ej korrigeras och andra inte har lust att lägga tid på det.

4.3. Historik. Med Frankrike har Brasilien ett samarbete sedan många år. Det kan innebära att man har förtroendekapital i historik. Motsatsen är också möjligt. Hur det ser ut kan variera från entitet till entitet. Visst missnöje kan t.ex. (och jag "gissar") hos delar av försvarsledningen med franska leveranser. Samtidigt kanske förtroendekapital finns t.ex. (och återigen jag "gissar") hos ledande politiker.

På det kan ju mutor påverka i sådana här affärer men jag är tämligen skeptisk till att det just här har någon avgörande verkan. Gissningsvis kommer det verkligen vara militären som avgör den här affären och jag tror inte att de är intresserade att bli köpta.

Vad avgör om SAAB får affären?

Faktor ett bedömer jag inte varit särskilt avgörande.

Det är mycket möjligt att om SAAB inte får affären att det är faktor 4 d.v.s. förtroende som avgör. Här ska man dock betänka att SAAB ändå från början var uträknade ur affären och om samma faktor slår åt andra hållet är ju ändå ingenting förlorat.

Inte heller ska man underskatta betydelsen av att transferera teknik. Där ska man dessutom se till att lägga ordentligt med tid på att noga men också mycket pedagogiskt tydliggöra värdet för Brasilien.

Gärna i tydliga siffror. Jag tycker absolut inte att man ska vara rädd för att föra ut uppgifter om det i pressen och där affären står nu ganska tydligt. För jag tror verkligen inte att man ska oroa sig särskilt över en negativ verkan och särskilt mycket att förlora just nu har man inte. Inte heller tror jag att man ska vara svenskt övernitisk med detaljer som ändå ingen egentligen inte blir mer korrekta för att man lägger en månad på meningslöst för omfattande beräkningar.

Vad innebär det här i Indien?

Jag tror kraftfullt att ungefär samma faktorer avgör i Indien som i Brasilien med ett undantag. Det undantaget är att om Brasilien väljer JAS är det mycket positivt i Indien. Tackar de däremot nej till JAS kan SAAB glömma Indien. Att Sverige har historik i Indien tror jag inte betyder något varken positivt eller negativt.

På det kan givetvis någon faktor verkande i Brasilien tills dess tydligt ha förändrats. Det kan i så fall tänkas förändra saker. Där skulle det dock behöva slå ordentligt.

Mer om JAS

Konspirationen mot Bertil Ströberg

Poesi till Gulliga vapen

Sommaren 2009 såg vi förändringen
Efter oktober 2009 var alla tunga mätpunkter undantagslöst positiva
Det för fas II - Att US hittade tillbaka till sin stolthet
Men även övrigt

En ny president löste problemet
Vinden hade vänt

Men vad som är planerat räcker inte.
Tråkigt men mycket mer krävs

Impulstiv aggressivitet - Det snabba hugget
Måste harmoniseras
Med riktigt gulligt gult

Ännu vet jag inte hur
Strategi behöver sättas
Tiger och Gullig kanin krävs
Mäster strateg och Älskare
Harmoni för Harmoni

Youtube så klart... Flickr givetvis...
Ännu mer gulligt finns
Maskerat om det krävs
Kanaliserat genom muren...

Taktiken desto svårare...
Vilka röda äpplen fungerar?
Var finns tiden att skapa?
Hur mäta?
Utan att röra vad som tyst sover?
Omöjligt...

2010-02-05 - Arbete & tankar

Min arbetsdag är långt ifrån klar. Jag räknar med att vi ska publicera en till artikel på Nyfiken vital samt troligen ett par inlägg på SEOTaktik varav ett komiskt om ett säkerhetshål jag upptäckte i serveringen på McDonalds.

Givet det arbetsschema jag börjat ställa om till (16 h arbete, 6 h sömn och 2 h övrigt) blir dessa uppföljningar inte för full arbetsdag.

Förövrigt det roliga med det här inlägget medtaget i förra redovisningen är att jag misstänker att det kan ha haft en stämningshöjande effekt på deras personal. Utan att gå in på detaljer fick jag vissa indikationer på det.

McDonalds demonstrerar effektiv reklam

Foto: Yukari Frankly Richmond Licens: CC by-sa 2.0

1. På Pryltrend där analys utifrån metodiken för reklam och marknadsföring jag bygger upp har vi följande publicerats:

Madonna - Lucky Star
Elegant visuellt ofullständig Youtube-spelaren och en korrigering

2. Övrigt på Pryltrend mer långsiktigt antecknat:

Gulliga filmklipp gör dig snällare
The Mamas & The Papas - California Dreaming
Madonna - Crazy For You
ATC - I'm in heaven (when you kiss me)
Shania Twain i gult - That Don't Impress Me Much
Abba - I Do, I Do, I Do, I Do, I Do

3. Idag läste jag inga svenska tidningar varken på nätet eller tryckt. Den som jag oftast läser just nu är emellertid Aftonbladet men det varierar verkligen. Snart lär jag tröttna på dem och gå över till Expressen.

Tecken på att det är dags att växla är när man blir mer än normalt störd av att deras skribenter publicerar reflektioner hur de ska klara att "relatera" till en poesisamling från sin historiematerialistiska föreställning. Finns det ingen redaktör? Det är så fascinerande dumt med eller utan applikation på poesi att det är obegripligt hur man ska kunna förklara det för någon som inte själv insett det.

Fast jag antar att personer man kan lära en metodik en gång i livet och sedan går igenom resterande livet och fortsatt försöker tillämpa den på allt utan att tänka kan ha sina funktioner också. Jag tror säkert att ett flertal diktaturer har attraktiva arbeten att erbjuda.

Jag kan trösta mig med att jag troligen är en av ett fåtal som faktiskt läser en artikel på kultursidan rörande poesi. Kan vi ha varit så många tio som läste den? Kanske men det bör väl åtminstone ha varit fem stycken vilket är fyra för många. Ja tänk om man hade levt i Sovjetunionen och tvingats läsa sådant här skräp varenda gång man öppnade en tidning oavsett om det rörde poesi, frukt, snöröjning, familjeliv eller precis vad som helst.

Herre gud. Och folk undrar hur jag "bara" kunde förlora min tro på människan. Bara... Jo jo. Det adderar upp. Människors dumhet och korruption adderar bit för bit genom åren tills man en dag tappat all tro på mänskligheten. Så får man försöka hitta tillbaka till den men med insikten att man bäst tydliggör hur folk gör rätt i enkla listor på kanske max tio punkter.

4. Favorit musiken från dagens nya upplevelser på fenomenala Youtube är:

5. Universitet jag i särklass beundrar mest är utan tvekan University of California. Anledningen demonstreras elegant i:

Pay it Forward: Elevation Leads to Altruistic Behavior
Snälla filmklipp gör dig snällare

6. Här ingriper jag för att skapa en bättre värld för alla Uppsalabor:

Åhlens Uppsala är dyrare, sämre och lite smaklöst

Det skapar dessutom elegant contra till det efterföljande gulliga inlägget och kan därför förstärka dess verkan.

7. På Nyfiken vital:

Snälla filmklipp gör dig snällare
Recept på kimchi
N-acetylserotonin förklarar varför SSRI är antidepressiva

8. På Nyhetsbloggen:

Arbete
Poesi till det Gulliga året
Mer frukt på nätet ger mer fruktätande
En till dikt om en blå vinter
Lyrik till blivande hit?
Dikt till Krigaren

Krigaren krävs för motivation
Men bäst blandas det med massor av gulligt
För 2010 ska bli det gulliga året för hela världen

En kur med gulliga hundvalpar och kattungar
Medan vi fortsätter öka upp motivation mot rock star

Arbete

Här samlas inlägg där jag dokumenterar vilket arbete jag gör. Jag har inte gjort dem för alla dagar och det kommer säkert variera i framtiden också.

3/1 2010
4/1 2010
4/1 2010
5/1 2010
7/1 2010
8/1 2010
9/1 2010
9/1 2010
10/1 2010
12/1 2010
12/1 2010
13/1 2010
14/1 2010
15/1 2010
25/1 2010
26/1 2010
31/1-2010
1/2-2010
2/2-2010 II
3/2-2010
2010-02-05 - Arbete & tankar
2010-02-05 II - Tankar & Arbete