Väljer Brasilien Rafale iställer för JAS?

2010-02-05

Den trevliga gratistidningen Metro uppger i sin webbutgåva att den möjliga försäljningen av JAS till Brasilien tycks osäker:

"Brasilen uppges välja ett franska Rafale istället för Jas Gripen. Men uppgifterna dementeras av presidentpalatset.

Igår kom beskedet att Brasilien köper 36 stridsflygplan av franska Dassault."

Från: Uppgifter: Brasilien vill inte ha Gripen

Eftersom jag tidigare följt den affären ska jag ta och kommentera det här också:

Jas Gripen till Brasilien (9/09/2009)
JAS 39 Gripen till Brasilien? (9/09/2009)
Apropå JAS 39 Gripen i Brazilien (9/17/2009)
Jas 39 Gripen allt närmare Brasilien (10/21/2009)
Missar SAAB affären med Brasilien? (10/30/2009)
Trycks JAS bort från Brasilien? (11/08/2009)

Jag tror inte att det ännu är klart om Brasilien kommer köpa från Frankrike eller Sverige. Däremot tror jag att det avgörs under månaden och kanske redan mot slutet av nästa vecka.

Även om det ännu inte är klart tror jag att det reda sedan slutet av oktober är mer osäkert att det blir Sverige. Innan det bedömde jag det som väldigt troligt att SAAB kunde få den här affären och det var ju ett väldigt omslag eftersom ingen tidigare trodde att de hade någon chans alls. Det är precis som jag sa att det kan bli som att vända på en hand och den handen kanske vändes i slutet av oktober men jag tror mycket väl att den kan vändas igen och att det ännu inte är avgjort.

Vad påverkade SAAB:s möjligheter?

Jag tror att det kom och kommer ner till följande fyra faktorer:

1. Dassault uppges ha reducerat försäljningspriset. Uppgifterna som har cirkulerat om detta och som jag har skäl att tro stämmer pekar på att det handlar om väldigt mycket pengar.

2. Brasilien är en växande ekonomi som är precis i början på att ta stegen mot att bli en av världens ledande ekonomi. För dom är mycket viktigt att bygga samarbeten som innebär att de får tekniskt kunnande.

Idéen att Sverige och andra I-länder har något att förlora på att hjälpa dom med det är helt falsk. Tvärtom skapar det möjligheter för oss att sälja för enorma belopp.

Det förutsätter att vi kommer in bra i Brasilien och JAS kan vara en excellent väg för det. Dels bygger det kontaktnät men också genom motköp och transferering av tekniskt kunnande öppnas dörrar in i industri som är i störst behov av tekniskt kunnande.

Vidare bedömer jag det som minst sagt troligt att Brasilien samtidigt (d.v.s. de kommande 20 - 30 åren ) kommer rusta upp sitt försvar högst väsentligt.

3. I sådana här affärer spelar givetvis motköp in. Det är ett komplicerat specialistområde som dessutom kräver en insyn i affären och resurser att bedöma sådan insyn. Bara sifferuppgifter om antal miljarder säger väldigt lite. Jag saknar allt av detta och kan därför överhuvudtaget inte tycka eller tro något om det. Däremot har jag direkt svårt att tro att Sverige inte skulle kunna åtminstone matcha franska motköp.

4. Dessutom handlar det självklart om förtroende liksom andra typer av samarbeten. Här är det givetvis ett antal personer som kanske kan påverka åt båda hållen i Sverige såväl som Frankrike. Generellt utan att kommentera den här affären är sådant som kan påverka här:

4.1. Vouch och motsatsen. Positivt att någon man har stort förtroende för som kanske blir tillfrågad om någon detalj p.g.a. av tidigare kontakter rörande något där denne uttrycker att affären är god avseende vad man frågat. Motsatsen när samma person inte känner att han kan uttrycka detta.

Foto: Ministerstvo obrany České republiky

4.2. Prestige vilket kan verka både positivt och negativt. Positivt kan vara att Kung Carl XVI Gustaf av Sverige besöker landet och får någon politiker upplevas positiv av konungens blotta närvaro. Högt uppsatta politiker kan ha samma verkan och där har ju Sverige satsat duktigt. Just i Frankrike tror jag dock att en svensk regeringsledamot väger tunt. Frankrike har ju uppbyggda kontakter och i det mediala är de ju båda tråkiga och knappast något som intresserar väljarna. Konungen däremot med medaljer och vagn är tror jag starkt.

Negativt kan vara om någon politiker inte vill backa från ett tidigare uttalande. Eller om man hos säljande land har något som ej korrigeras och andra inte har lust att lägga tid på det.

4.3. Historik. Med Frankrike har Brasilien ett samarbete sedan många år. Det kan innebära att man har förtroendekapital i historik. Motsatsen är också möjligt. Hur det ser ut kan variera från entitet till entitet. Visst missnöje kan t.ex. (och jag "gissar") hos delar av försvarsledningen med franska leveranser. Samtidigt kanske förtroendekapital finns t.ex. (och återigen jag "gissar") hos ledande politiker.

På det kan ju mutor påverka i sådana här affärer men jag är tämligen skeptisk till att det just här har någon avgörande verkan. Gissningsvis kommer det verkligen vara militären som avgör den här affären och jag tror inte att de är intresserade att bli köpta.

Vad avgör om SAAB får affären?

Faktor ett bedömer jag inte varit särskilt avgörande.

Det är mycket möjligt att om SAAB inte får affären att det är faktor 4 d.v.s. förtroende som avgör. Här ska man dock betänka att SAAB ändå från början var uträknade ur affären och om samma faktor slår åt andra hållet är ju ändå ingenting förlorat.

Inte heller ska man underskatta betydelsen av att transferera teknik. Där ska man dessutom se till att lägga ordentligt med tid på att noga men också mycket pedagogiskt tydliggöra värdet för Brasilien.

Gärna i tydliga siffror. Jag tycker absolut inte att man ska vara rädd för att föra ut uppgifter om det i pressen och där affären står nu ganska tydligt. För jag tror verkligen inte att man ska oroa sig särskilt över en negativ verkan och särskilt mycket att förlora just nu har man inte. Inte heller tror jag att man ska vara svenskt övernitisk med detaljer som ändå ingen egentligen inte blir mer korrekta för att man lägger en månad på meningslöst för omfattande beräkningar.

Vad innebär det här i Indien?

Jag tror kraftfullt att ungefär samma faktorer avgör i Indien som i Brasilien med ett undantag. Det undantaget är att om Brasilien väljer JAS är det mycket positivt i Indien. Tackar de däremot nej till JAS kan SAAB glömma Indien. Att Sverige har historik i Indien tror jag inte betyder något varken positivt eller negativt.

På det kan givetvis någon faktor verkande i Brasilien tills dess tydligt ha förändrats. Det kan i så fall tänkas förändra saker. Där skulle det dock behöva slå ordentligt.

Mer om JAS

Konspirationen mot Bertil Ströberg