Sidor går nu att skapa i Google Blogger

2010-04-21

Blogger har aldrig stött sidor på vanligt sett utan inlägg har fått användas till det. Det huvudsakliga problemet med det är att de ingår i pagination (datum- och ämnesarkiv t.ex. Google där inlägg visas efter varandra) även när det stör för användarna utan att tillföra värde och att deras URL får datum.

Nu har Blogger (Blogger in Draft som vem som helst kan välja att börja använda istället för vanliga Blogger) emellertid fått stöd för sidor:

Create Pages in Blogger

Blogger behöver stödja Wordpress templates

Den största förbättring Blogger dock kan göra är att ge möjlighet att använda Wordpress templates med jämförbara funktioner. Givet att Wordpress.org är öppen källkod finns alla förutsättningar för Google att optimera koden utmärkt för sina unika krav och möjligheter.

Att engagera sig i Wordpress samhället ger Google värdefull erfarenhet från ett av internets viktigaste samhällen. Det skulle säkert givet att man som vanligt ger värde uppfattas positivt.

Wordpress är också en av internets vanligaste publikations plattformar. För Google att engagera sig nära Wordpress.org ökar förutsättningarna för att Googles produkter kommer användas hos många fler.

Google har förbättrat Adsense länkenheter

Google uppger på Google Adsense blog att de förbättrat länkenheterna. Det inkludera:

1. Mer sofistikerade algoritmer för att ranka vilka ämnen som passar för sidan.

2. Ett system som kontinuerligt optimerar resultatet genom att lära sig vilka ämnen som sajtens unika bäst gillar.

Resultatet sägs ha blivit lyckat:

"The results are overwhelmingly positive -- topic quality, user response rate to topics and ads, and monetization metrics have all improved in significant, measurable ways."

Från: Link units revamped | Google Adsense blog

Vad är Adsense länkenheter?

Adsense länkenheter är en annonstyp där endast nyckelord visas. Klickar besökaren på dessa visas ett sökresultat med annonsörer som erbjuder produkter relaterade till nyckelordet.

Länkenheterna går att presentera på flera olika sätt och i bilden har vi ett exempel taget från Nyhetsbloggen:

Fler exempel och instruktioner hur du lägger till dem på din sajt finns hos Google:

adsense.google.com
Hur lägger jag till länkenheter på min webbsida? | Google.com

Relaterat på Nyhetsbloggen:

Klickfrekvens på länkar och Adsense för tidningar
Google-tips för bloggar och tidningar

Google Buzz bra för antal "RSS-prenumeranter"

Att följa värdet av Buzz är svårt liksom de flesta sociala media. Särskilt gäller det egna åtgärder.

Antalet följeslagare säger lite eftersom kulturen är att följa många fler än som blir lästa.

Trafik går ibland att följa

Att titta på trafik som genereras är en möjlighet som ibland fungerar. När det gäller bl.a. Facebook kan jag dock se i Analytics att det av och till ger trafik trots att jag aldrig överhuvudtaget brytt mig mer i Facebook än att pröva det tror jag två gånger utan att egentligen göra något.

För Buzz vet jag dock inget vettigt sätt att se det på: Google tvättar bort ursprunget noga. Självklart om du själv postar länkar kan du skicka dem via någon redirect-tjänst men det känns inte aktuellt för mig.

Antalet RSS-prenumeranter

Ett intryck jag dock får är att Buzz har gynnat antalet RSS-prenumeranter på samtliga sajter jag följer via FeedBurner och lyft fram i min Buzz. Skillnaden är inte stor i antal jämfört t.ex. med trafik från webbsökningar men däremot i procent.

Avseende länkar från bloggar har jag egentligen inte sett någon skillnad på dom sajter där skillnad i det antal spontana inlänkar som kan vara aktuellt går att särskilja (för sajter där antalet är högt är förändringar för små för att synas). Där är ju dock Pryltrend den som avseende innehåll är mest länkvänlig men dess design är ju för ögonblicket väldigt dålig (ska korrigeras) vilket ju välkänt dödar allt sådant men inte alls lika mycket nybildning av antal RSS-prenumeranter.

Relaterat

Jag är ingen expert (inte i närheten) av vilka funktioner som finns i Buzz. Men några tankar från mitt perspektiv där jag inte suttit och läst in mig på hjälpsidor, blogginlägg m.m. har givits i:

Att utveckla Google Buzz I: Stimulera diskussion
Google Buzz stimulerar diskussion med ny funktion

Läsvärt kan även följande inlägg vara:

Buzz, webbkameror och foton på Google Maps
Buzz i urval om mediebranschen
Geografiskt lokaliserad information för insamling