Winston Churchill i blått ljus

2013-04-27

Winston Churchill Englands legendariska sista stora sjölord - marin-minister under Första världskriget (hans självbiografi från den tiden är lättsam och intressant läsning där han bl.a. berättar hur han förklarade för Tyskland att den brittiska skattebetalaren gärna slantade in en relativt liten summa mer i skatt för att bibehålla kilo-flott-försprånget där det då redan praktiskt nära nog överspelade målet om dubbla slagkraften fortfarande refererades) och Premiärminister under Andra världskriget: Perioden England inledde med ruled the waves utan mycket tävlan alls till att vid Andra världskrigets slut ungefär nått fram till moderna tiders mindre sjöromantiska verklighet - får nu något lite av så mycket mer han gjorde sig förtjänt av (£20 kunde han varit värld) genom att snart finnas avbildad på en ny £5 sedel:


Klicka för att förstora bilden

Gör vi en ytlig snabb reflektion av sedeln från möjligheterna diskuterade i kan vi konstatera:


  • Winston Churchill mycket ovanligt för nationella symboler varande personer känns igen av många också utanför UK.
  • Man har lyckats väl tycks för mig att understryka drag och djup på ett sätt som gör avbildningen tydlig.
  • Big ben i bakgrunden får vi anta symboliserar att klockan är slagen för Tyskland.
  • Görande Big ben lite mindre tydligt kanske är lämpligt genom att inte konkurrera med den mycket potentare symbolen.
  • Hellre ger Överhuset och Big ben tror jag riktigt lite engelsk stämning till Winston.
  • Rörande stämningsbakgrunden har jag emellertid en känsla av att ett annat färgval både hade varit lika funktionellt i värde, understrykit Winston mer och bättre stämt med vad jag tror de flesta associerar till London.
  • En diskretare grå-nyans hade tror jag givit fog förstärkningen något lite i alla fall till Winston trots bakgrund och är ju genom smog färgningen av fasader London-nyansen (har man rengjort överhuset kanske? Rimligen borde det även om så ha varit kol-grått på Winstons tid).

Det är inte överdrivet - men konkret märkbart - nöje att se Winston på sedeln. Varande en av få symboler också människa jag gjorde fallstudier på har jag en upplevd närhet till honom. Jag har den största respekt för varje person som klarar att leverera det som faktiskt krävdes så pass länge och det utan någon romantiserad bild av realiteterna: Reser du dig upp på morgonen och orkar stå hela dagen, kvällen och delar av natten är det bra, och om inte för många dagar börjar linjen falla. Och såg du aldrig vad seger innebär när Frankrike föll stod du aldrig upp från början: Att när linjen faller ställa sig så att linjen stannar upp och kommer tillbaka i ande och/eller kropp för att stå med dig. Att betala din och andras kostnad för att göra det.



Kanske är det bra för oss nu under början av det 21 århundradet att minnas Churchills styrka oavsett vilka utmaningar vi var och en står inför.