1 Medalj till DN för Frige Dawit Isaak

2009-10-28

Det är en medalj som egentligen förtjänas av fler tidningar men det var hos Dagens Nyheter jag såg den:

Frige Dawit Isaak

Ni ska inte bli modfällda och tro att ni gjort ett dåligt jobb p.g.a. det jag pekade på i:

Konsten att be om hjälp

Tvärtom tycker jag att det är bra gjort i alla områden där ni försökt. Men det kanske finns något runt de möjliga lösningarna som kampanjen ska leda till som problematiserar och då kan det vara bra att stanna upp och tänka till mer så att dom fångas upp.

Ni ska inte bli ledsa eller irriterade när jag tittar på er nu. När ni hunnit ifatt lite och hunnit tänka kommer det bli så gynnsamt för er alla. Det finns så många möjligheterna ni inte sett och till skillnad från mycket annat kostar det så lite i investering.

Offentliggör Rosenholz-kartoteket!

Jag delar helt Johan Wennström, SvD, åsikt att Rosenholz-kartoteket måste publiceras:

Så leder Guillou till Stasi

Hur ska vi kunna se klart och gå framåt utan förstå bakgrunden? Nu har det ju också gått en hel del tid och frågan är inte längre akut-infekterad på samma sätt. Vidare om namnen någonsin läckt någonstans i från (t.ex. från Östtyskland till kommunistiska länder vi har idag) kan de användas för utpressning. Jag kan inte inse att något trovärdigt argument finns för att inte publicera dom. Någon form av krishjälp för personer på listorna som har svårt att hantera det kan ju också sättas upp.

Vad vi kommer hitta där vet jag dock lika lite som någon annan. Men publicera namnen även om de alla är triviala! Det kan så vitt jag förstår beslutas av Regeringen direkt utan att det vid hinder nedanför behöver gå via Riksdagen. Att göra det kan inte annat än att vara gynnsamt i valet.

Det jag tyckte var så komiskt när jag läste något på ledarsidan om Guillou-affären för några dagar sedan var att han motiverade trovärdighet i kontakterna med KGB att han var maoist. Det om något är ju ett argument för att det är viktigt att all information nu kommer fram. Värre regim än den har vi ju knappast idag.

Jag funderar förövrigt om inte en del reaktioner vi ser nu och kanske tidigare i associerade frågor är kopplade till att de där listorna inte ska publiceras. Det kan nog vara några stycken bl.a. i media som inte vill ha dom publika.

Men hur är det med tidpunkten?

Nu hittar jag inte självbiografin och tidslinjen jag så smått började när jag läste den men jag undrar om inte tidpunkten känns fel kring det här?

"Men sanningen är en annan. Initiativet till IB-avslöjandet kom från två av varandra oberoende källor på våren 1972. Den ena källan var en yngling som befann sig i kretsen kring FiB/Kulturfront och som kände en släkting till en person som arbetat inom IB."

Från: Norsk student var den verkliga IB-källan
Av: Lars Olof Lampers sekreterare i Säkerhetstjänst-kommissionen 1999–2002 skriver så här i insändaren i SvD.

Är det inte lite sent i tiden? Var det inte dokumenterat påbörjat? Givetvis stämmer det ändå men det kan i så fall helt enkelt vara hjälp med initial information. Jag menar det är givetvis ingen som tror att KGB hade någon kartläggning eller en massa bevis om att IB fanns. Däremot är det troligt att de kände till den, insåg att den inte var tillåten i Sverige och önskade den publicerad. Jan var givetvis perfekt för att samla in information, skriva o.s.v. Hade KGB ett par kontaktpersoner med information skickades de givetvis till honom.

Fast att klara att sätta upp tidslinjerna från den självbiografin och publikt känt är inte direkt något jag orkade peta med annat än förstrött av och till medan jag läste boken. Och det är ju flera personer och händelser som är intressanta än vad som framgår i boken om man tror att mer finns där.

Och hur såg ekonomin ut åren efter fängelset?

För mig att lägga energi på det där är inte kan lägga mer tid på. Inte mer än nivån att jag skriver det här men väljer bort att leta rätt på självbiografin och anteckningarna. Jag har inte plats för att rulla pappren heller för alla tidpunkter.

Jag behöver hur som helst prioritera kommersiellt arbete. Ändå om det kom igenom här. Det borde börja rulla upp också framåt i tiden. Sedan kring så mycket annat är ju min erfarenhet att det inte kommer hända något om jag inte gör det eller trycker framåt.

Vad kommunister irriterar mig.

Hur som helst kan jag sätta zen på det här också av diverse orsaker.

Mer intressant på Nyhetsbloggen:

Tidsanalys i grävande journalistik

Högre värde från tidningarnas bloggar

Inlägget på Svenska Dagbladet USA-blogg uppmärksammade mig på några enkla möjligheter till bättre utnyttjade av tidningarnas webbplatser. Inlägget diskuterades i:

Eric Schmidt tror på lateralt nöje

Och inlägget hos Svenska Dagbladet finns här:

Framtiden: snabb, kinesisk, googlig

Förutom de sammanfattade raderna saknade inlägget flera enkla komponenter som knappt tar någon tid alls och samtidigt bygger tydligt värde.

Länkar till fördjupad information

Det tar just det ingen tid alls att se till att länkar till fördjupad information finns. I aktuellt inlägg kan det t.ex. vara själva tjänsten och recensioner av den. Det ökar värdet för läsarna och gör dem mer benägna att återvända.

Mycket bra för sådana här inlägg är också att länka andra branschprofilers åsikter. Vad tror t.ex. viktiga personer på Microsoft och Twitter?

Ingen egen reflektion

Det behöver inte vara ett problem att en egen reflektion saknas och här där syftet är att lyfta fram någon annans syn på saken är det kanske fallet. Ändå har en egen reflektion på ett par avslutande rader alltid värde. Det inger förtroende genom att visa att skribenten kan något själv om ämnet.

Mer värde med länkar till egna artiklar

Ännu viktigare att få med hade varit länkar till relevanta egna nyheter och artiklar. Även om länkar från inlägg på tidningarnas egna bloggar bör vara tämligen begränsat jämfört med hela det värdet som går att få genom att rätt använda interna länkar är det en enkel punkt att starta från. Hela det värdet och möjligheterna diskuterades i:

Publicera tester och recensioner rätt för störst värde

Att tidningarnas bloggar sällan uppdateras och ofta saknar djup är kanske en indikation på att de lönar sig dåligt? Bra att ha länkat till på SvD kanske hade varit ett test av mobiltelefoner som har integration till sociala media? Precis som diskuterades i artikeln ger det möjligheter till trafik som SvD m.fl. utnyttjar dåligt och en typ av annonseringsintäkter de helt saknar vilken knappast konkurrerar med befintliga.

Eric Schmidt tror på lateralt nöje

Foto: Roger Casas-Alatriste Licens: Creative commons by-sa

Paris Hilton är lateralt nöje:

  • Varumärke.
  • I TV, tidningar, bloggar och filmklipp.
Kraftfull upplevelse:
  • Sensuell.
  • Rolig.
  • Nyskapande.
  • Kontroversiell.

Eric Schmidt om jag ska tro Martin Gelin med sin USA-blogg på Svenska Dagbladet. Det har sammanfattat ett filmklipp där Schmidt intervjuas:

Google web in 5 years

Jag nöjer mig att läsa SvD:s sammanfattning där vi bl.a. kan läsa:

"Distinktioner mellan TV, radio och nätet kommer försvinna"

Det handlar tror jag i ett viktigt steg om vad jag kallat nöje onDemand där man når flera kanaler och klarar att lyfta befintliga tittare och läsare så att ett samlat värde går att få från dom:

Lateralt tänkande: TV + Tidning + Webben = Nöje onDemand

En bra möjlighet för Schibsted som har del i gratistidningen Metro, morgontidning, kvällstidning, webb-TV m.m. En möjlighet med det är att mer effektivt använda skribenterna för att skära kostnaderna:

Samarbetet mellan SvD och Metro har potential

Inlägget skriver en rad om kinesiskt innehåll också utan någon egen reflektion. Schmidt sägs mena att nätet om fem år kommer domineras av kinesiskt innehåll. Självklart blir det så men mindre självklart är att just detta påverkar oss läsare. Snarast blir det indirekt genom att många av dessa fortsatt ökar i antalet på det engelska språkområdet. Det vill säga vi kommer få ett växande innehåll på engelska skrivet av kineser.

Även några andra punkter sammanfattades bl.a. runt Youtube.

Till Expressen: Extra fin medalj & Kattunge & Tre vanliga medaljer

Expressen får en extra fin medalj för sitt avslöjande av Jan Guillous kontakter med KGB. Även om jag tror att vad han konkret gjorde i sig nog inte var särskilt negativt (kanske konstruktivt) är det viktigt att det kommer fram nu när han sammanfattat sitt liv. Dessutom är ju frågan om något mer finns kvar nu lättare att nå.

Medaljen är Eldfågel...

Till Expressen har jag också utsett en kattunge. Det har tidigare bara Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet fått. Denna leopard-unge valde jag särskilt ut därför att den precis som Expressen tufft och modigt smyger fram:

Foto: Mister-E Licens: Creative commons by-sa

Dessutom får Expressen tre vanliga medaljer:

Slutligen firar vi er och Bonnier med Radar för att ni fick in det konkreta dokumentet på er radar.