Brittiska sjungande robotar är sociala

2010-07-26

Idéen att koppla sång och social förmåga tillsammans kan säkert ha värde givet att inlärning av tidsfönster i sekvenser styr förståelse av en aspekt av musik.

Idéen med sjungande robotar är också så härligt brittisk även om forskningen tycks ha en bit att gå innan vi kommer se lösningar motsvarande denna: En kul idé om en ny annonstjänst.

Hela forskningssatsningen Interdisciplinary Centre for Computer Music Research (ICCMR) gör och också samtliga av associerade satsningar är överhuvudtaget mycket imponerande:

  • Prestera både forskning med mer konkreta praktiska värden och bygger en allmän teoretisk grund.
  • Resultatet tycks goda i förhållande till vad det kostar både jämfört med Sverige och USA.
  • Det berör flera områden som alla har värde för praktiska tillämpningar respektive utbildning.

Här liksom många andra gånger de senaste åren när det gäller UK imponeras jag av hur skickligt projekt för att finansiera forskning klarar att väga mellan alla av dessa värden på ett sätt där ingen del vägs ner utan stort värde tas ut i alla områden. Detta utan det ofta normala enorma slöseriet som tycks öka för varje år som går.

En satsning som idé liknar mycket vi i Sverige brukar göra är Welcome Trust (om de satsat pengar hos Plymouth University vet jag dock inte) men som skiljer sig just i att man bättre klarat att optimera alla dessa områden. Att säga att de har lång erfarenhet är inte försöka se vad orsaken är där det är mer meningsfullt att se:

  • Kontrollmekanismer.
  • Kreativitet i hur samlade konceptuella satsningar hittas.
  • Breda kontakter utåt.
  • Mycket mindre av den sammanblandning där rådgivare av olika slag är associerade med institutioner där man gör satsningar som vi ser gång på gång i Sverige.

Det sista är givetvis vad som kan tyckas svårare att hantera i ett litet land men gör man satsningar med enorma summor finns ingen anledning att inte hantera sådant med utländska rådgivare för att få separation.

En sak sådan separation skulle för hindra är finansiering av forskning där färdiga bättre gjorda resultat redan finns publicerade om än gjorda i andra länder. Det är vad vi har exempel på här där det föga förvånande aldrig så vitt jag vet (säkert p.g.a. att man kastar bort onödiga år) praktiskt realiserade värden i näringsliv. Ett sådant område är musik men vi har också en mängd exempel på projekt hos universiteten redan medicin och hälsa där bokstavligen tiotals ibland mer än 100 studier redan finns publicerade där man kan föreställa sig att doktoranderna lika bra bättre får sin utbildning i att följa upp mer meningsfulla projekt. Kanske är ett delproblem just här idéen om att publicera artiklar i svenska journaler även när det inte specifikt berör svenska förhållanden. Vi glömmer ändå så lätt bort omvärlden utan att sådant behövs.