Kartor från Google Maps i bloggar och webbsajter

2010-05-16
Sextant

INNEHÅLL

1. Bädda in Google Maps
2. Skapa kartor med Google Maps i mjukvara
3. Ställ in typ av karta
4. Zoom kan ge en blank karta
5. Både ortsnamn och latitud / longitud fungerar
6. Latitud och longitud hedrar vetenskapshistoria
7. Mer om kartor och navigering

Att visa kartor på en blogg eller nättidning är ett sätt att ge läsaren möjlighet att bättre se nyhetens kontext och vad den egentligen handlar om. Ofta lika viktigt tror jag att det skapar en till ingång till artikeln precis som faktarutor, underrubriker och bilder. Fler ingångar innebär att:

  • Fler besökare läser artikeln.
  • Besökarna lättare hittar fram till vad de söker.
  • Arbete och värde av artikeln tydliggörs.

I och med Google Maps är det heller inte längre svårt eller tidskrävande att bädda in kartor. Det är enkelt att göra bara genom att kopiera en bit kod.

För den som behöver avancerade funktioner finns Googles API:er där man via egen utvecklad mjukvara får i princip samma möjligheter Google själva har t.ex. som realiserade i Google Maps (fler funktioner finns än Maps använder finns).

1. Bädda in Google Maps

Det enklaste sättet att lägga till en karta på en hemsida eller bloggpostning är att bädda in den.

Beroende på vad du ställt in för kartan fungerar det inte alltid. Det gäller t.ex. om du klickat i vissa extra alternativ som Google Street View.

För att få koden att kopiera in klickar du på Link (eller motsvarande för ditt språkområde på samma plats):

Kopiera sedan den nedre koden. För latitud 59.858229 och longitud 17.642294 får vi:


View Larger Map

Storleken på kartan går att ändra genom att manipulera width och height men är det inte nödvändigt för att passa in kartan är det troligast att undvika det, och ändra neråt så lite som möjligt.

Kartan kommer som standard positioneras till vänster. Det går att ändra till mitten och höger genom att lägga till följande kod före den från Google Maps:

<div style="text-align:center;">

Och följande efter den:

</div>

För att lägga kartan till höger gör du på samma sätt men skriver right istället för center.

Nedan har vi kartan centrerad:

2. Skapa kartor med Google Maps i mjukvara

Att bädda in med den färdiga koden är inte alltid ett alternativ. I vissa applikationer vill vi kunna skapa kartor automatiskt från en position utan att vi innan behöver ha förberett koden i varje fall.

Det kan göras med Google Maps API. För det krävs först att man skapar en nyckel som används vid anropen. Det går snabbt via:

Google Maps API key | Google Code

Koden för kartorna går att göra med javascript men det går också "direkt" genom att bygga upp sökvägar till bilder ungefär som med Google Charts (guide) via Google Static Maps API.

Nedan har vi ett enkelt exempel (från Navigera spännande tak för nya intryck) för hur koden kan se ut:

<img src="http://maps.google.com/maps/api/staticmap?
center=41.224889,66.621094&zoom=12&size=500x500&sensor=false&
key=ABQIAAAAuCxr-9rN285Js-ppPHgkMBRihWQ5FHchXHmRIbg0gDpMkXseEhShEBCiT0kkhht_JMx6pmike_4SgA&
markers=color:blue|label:S|59.858229,17.642294"/>

Värdena för center anger latitud och longitud för positionen. För att ställa in hur nära platsen man vill gå ändrar man värden för zoom. Värdet för sensor måste anges och indikerar om positionen kommer från din besökare snarare än dig. Den långa strängen angiven för key är din nyckel till Google Maps API och är specifik för webbplatsen.

Inställningarna för markers används för att lägga till en pil. I detta fall är pilen blå och markerad med ett S (måste vara endast en bokstav). Därefter anges positionen för pilen med latitud och longitud.

3. Ställ in typ av karta

Via parametern maptype kan man ställa in vilken sorts karta som ska visas. Anges den inte blir det en vägkarta vilket är vad nästan alltid är vad som är intressant. Alla sorters kartor som stödjs är:

roadmap Vanlig vägkarta. Standar om maptype ej anges.
satellite Kartan ser ut som en satellit bild.
terrain Terrängkarta. Tydliggör höjder, vegetation m.m.
hybrid Detta är en blandning av satellite och roadmap där ett genomskinligt (transparent) lager med gatunamn och platser läggs ovanpå satellitkartan.

Möjligheterna terrängkartan terrain skapar framgår bättre av bilden nedan. I detta fall för latitud 59.493412 och longitud 17.395104 för att få mer natur med sjöar och höjder med på kartan.

Vad vi får är med andra en karta liknande orienteringskartor men inte lika exakta.

Nedan ser vi en hybridkarta för samma position som tidigare:

4. Zoom kan ge en blank karta

Om den plats du söker inte kan ge en karta med angivet zoom får du en blank karta tillbaka. Nedan ser vi det när zoom sätts till 20 istället för 10 för tidigare exempel:

Jag hittade ingen information om hur det eventuellt kan detekteras varken här för staticmap (sökväg till bilder anges som i exemplen) eller för när javascript används. Några möjligheter för att göra det på hade kunnat vara:

  1. Ange metadata i PNG-filen.
  2. En funktion i API för att fråga om zoom-level finns.
  3. Göra redirect till en särskild adress.

Alternativ tre är egentligen inte bra och alternativ ett är troligen bara intressant när många kartor samlas för någon form av efterföljande databehandling.

Använder man de mer avancerade API funktionerna är det med största sannolikhet möjligt att hantera detta även om jag inte prövat dessa. Detta därför att vi kan se att Google Maps (exempel) gör det genom att hindra att man zoomar mer än vad som stödjs.

5. Både ortsnamn och latitud / longitud fungerar

Det ska också sägas att man inte behöver använda latitud och longitud utan namnet på en plats sägs fungera. Jag har inte prövat det och är inte säker på om jag alls tänker göra det.

Latitud och longitud är en symbol för en gammal fin tradition och kunskapssystem som gjorde det möjligt för upptäcktsresande, handelsmän och vetenskapsmän att ge sig ut i världen. De ritade noggranna små kartor, mätte med sextanter, kompasser och andra exakta och krävande verktyg, och tog med sig målningar, pressade plantor och annat spännande med sig hem.

Latitud och longitud är dessutom ett tilltalande entydigt sätt att ange saker på. Skriver man inte ortsnamn ska inte uteslutas att positionen som visas kommer ändras även om det blir rätt när man testar första gången. Idag upptäckte jag t.ex. att en ort som heter Uppsala finns i USA. Anges dock latitud 59.842055 och longitud 17.64404 är det entydigt varje gång även om ett nytt Uppsala dyker upp även i Sverige eller att man flyttar platsen när snarast den geografiska positionen avsågs.

6. Latitud och longitud hedrar tradition, noggrannhet och vetenskapshistoria

Kartor och noggrannhetens verktyg som kompass, sextant och linjaler byggde västerlandets tradition som än idag är grunden till vår styrka inom forskning och vetenskap.

Sextanter, kompasser och kartor är tradition, hantverk och vetenskapshistoria. När vi tänker på sextanten kan vi se en sjökapten som noggrant väntar in rätt tidpunkt för att noggrant mäta något viktigt på himlen.


Stjärnhimlen har fascinerat människan sedan vår evolutionära födsel och tveklöst har det stimulerat vår tekniska utveckling och så än idag. Att skapa kartor och mäta positioner fostrade generationer av män till stora vetenskapsmän. Positionering av stjärnor gjorde det möjligt för modiga sjömän att resa ut i världen att ta med sig doftande kryddor och vackra föremål med sig hem.

När vi idag tar kartan in i den moderna världens nya tekniska lösningar bygger vi vidare på en lång tradition. Att vi alla så villigt för kartor fångat möjligheterna att hitta platser och vägbeskrivningar hedrar oss och alla män som under en äldre hårdare tid utan satelliter dött medan de kartlagt och utforskat världen.

Sextant

Att få röra ett för världen så stort instrument som en sextant är att hedras mer än nästan ingen idag förtjänar. Ändå i min litenhet reflekterar jag över att skaffa en sextant för att få när den vidrörs få uppleva dess inneboende kraft. Bäst uttryckt i min dikt (fler dikter jag skrivit) till sextanten:


Standing tall an eye to hold in the storm to lead your men to calm waters.

The Escape out of the Labyrinths of houses put to dust by high waves, earth quakes, bombs...

The Sign creating The Road out of the Dark woods filled with Dæmons

An instrument to find a cute blue star in the sky of the endless black in enourmous space never ending but for the few lights.

The Tool to Navigate humankind to freedoom

A Friend of the Way, stars and all the Good Maps.

7. Mer om kartor och navigering

Relaterade guider om lokalisering, kartor och navigering på Nyhetsbloggen:

Geografisk lokalisering för anpassad presentation på nättidningar | Nyhetsbloggen
Satellitbilder för media | Nyhetsbloggen

Nyheter och tips om kartor och lokalisering med Google:

Buzz, webbkameror och foton på Google Maps | Nyhetsbloggen
Google Earth visar jordbävningen i Kina | Nyhetsbloggen

Fler tips och möjligheter för att illustrera inlägg och artiklar hittas via:

Illustrera med foto, filmklipp, kartor, teckningar m.m. | Nyhetsbloggen

Ännu mer om lokalisering hittas via:

Business intelligence | Nyhetsbloggen

Mer konstnärliga och uttryck av mental upphetsning och ödmjukhet inför naturen och människans storslagenhet relaterat till kartor och relaterade instrument av olika slag:

Poesi till Sextanten - Storslagenhetens Navigation | Nyhetsbloggen
Att navigera spännande tak för nya intryck | Nyhetsbloggen
Att låta rymden inspirera till en bättre värld | Nyhetsbloggen
En stjärna föds i absolut skönhet likt en symbol för universums storslagenhet | Nyhetsbloggen

Att navigera spännande tak för nya intryck

Att få nya intryck är viktigt om man skriver oavsett om det handlar om teknik, politiska nyheter eller skönlitteratur. Utan det blir det ofta svårare att skriva och kvaliteten går ner över tiden.

Möjligheter för att stimulera hjärnan via bl.a. nya intryck för att skriva bättre har diskuterats i flera inlägg som hittas via:

Kreativitet och inspiration

En ny sak jag upptäckte och tyckte var spännande var hustak. De har en helt annan arkitektur än man är van att se från den nivå man går på. Jag upptäckte det på en fasad som rengjorts idag och ska ta mig en tur ut och titta på fler tak.

Hustaken jag såg har vi i bilden nedan:

Den intresserade läsaren kan hittade hustaken via Google Maps kartan där jag fokuserat latitud och longitud till 59.858229 och 17.642294 där taket finns.

Latitud och longitud är navigeringsinstruktioner lämpade för upptäcktsresande, sjökaptener, kartritare och andra av de yrken som med sextanten som verktyg lade grunden till den moderna civilisationen som vi känner den idag. Eller som jag nyligen uttryckte det i en dikt:

Standing tall an eye to hold in the storm to lead your men to calm waters.

The Escape out of the Labyrinths of houses put to dust by high waves, earth quakes, bombs...

The Sign creating The Road out of the Dark woods filled with Dæmons

Sextant


An instrument to find a cute blue star in the sky of the endless black in enourmous space never ending but for the few lights.

The Tool to Navigate humankind to freedoom

A Friend of the Way, stars and all the Good Maps.
¨

Dikt om det hatiska mörker som vrålar mot oss i allt tätare väggar

Att dikta om naturen kan vara så inspirerande. I eftermiddagens varma trevligaste sol ser vi endast skönhet. Här i Uppsala växlar nu emellertid vädret snabbt och många gånger per minut kommer det djupaste mörker. Djuren tystnar och de demoner vi alla vet rör sig bara en meter bort vaknar: otäcka myror som förstör din picknick, flockar av svarta fåglar som bajsar ut farliga virus där dina barn leker, otäcka giraffer smyger sig nattetid in i din trädgård och smaskar i sig alla dina röda äpplen och de otrevliga små drakar som lever i avlopp och hänsynslöst äter hårband och strumpor vaknar för att sprida ångestfylld skräck.

Här har vi en dikt jag skrev för att hålla uppe mitt mod och kanske rent av i detta otäcka väder växlande mellan hatiskt mörker och ljus härlig sol för att gå ut och köpa en glass.

Jag valde att fortsätta skriva på engelska. Det fungerar bättre för poesi.

The first shadow of the afternoon
Black clouds marching up

Light of Thunder to come
Unnatural clouds crafted by the wrath of earth

Crows massing in tall trees
Scared squirrels fleeing over grass in the overheated air heavy in water
Pills stinks of rotten garbage

When eye in the sky pass
In the black night
A doom crafted by fear awakes

Några till dikter om vädret jag skrivit sista tiden:

Dikt till denna morgons första morgonrodnad

Fler dikter i urval:

Poesi till Sextanten - Storslagenhetens Navigation
Dikt till en Park

Mer poesi jag skrivit:

Dikter och poesi av Hans Husman

Skapa tabeller och grafer enkelt med Google Charts

Många produkter, tjänster och API:er Google ger tillgång är vad de själva använder eller troligt använder. Ett exempel är Google Charts med vilken man ganska enkelt kan skapa en stor uppsättning av olika grafer och diagram.

En stor skillnad från de flesta andra verktyg är att graferna skapas via bildlänkar till Google. Fördelar med det kan bl.a. vara:

  • Du behöver inte i detalj engagera dig hur illustrationen ska se ut utan pekar ut storlek, färger och typ av diagram eller graf.
  • Det är inte nödvändigt att lagra en bild utan den skickas från Google till besökaren.
  • Google Charts är väldigt enkelt att lägga till i gränssnitt och presentationer för webbhotell, analysrapporter m.m. för att både presentera data och ge användare möjligt att skapa grafer.
  • Google Charts kan gå att använda till inlägg, i forum m.m. där bilder annars inte går att använda.

Det sista användningsområdet är vad jag uppfattar att Google använder det till för och i ett flertal applikationer.

Att skapa ett enkelt tårtdiagram

Ett enkelt exempel är diagrammet jag använde i analysen av marknadsandelar för display annonsering där följande tårtdiagram illustrerande data:

Koden för diagrammet är en HTML-taggen för bilder - img och blir:

<img src="http://chart.apis.google.com/chart? chs=450x300&chd=t:16.2,12.1,5.5,4.9,2.9,2.4,1.4,0.7,0.7,0.6&cht=p3&chdl=Facebook|Yahoo! Sites|Microsoft Sites|Fox Interactive Media|AOL LLC|Google Sites|Turner Network|Glam Media|eBay|Tagged.com&chco=FFFF10,FF0000" align="center"/>

chs anger storleken på diagrammet och när tårtbitarna anges som exemplet ovan (genom att ange dem med chdl) är det ganska lätt att få en fungerande storlek. Använder man den andra typen av märkning (orden anges då med chl) där text till respektive tårtbit pekas ut med pil behöver bredden vara minst dubbelt så stor som höjden. Här sattes bredden till 450 och höjden till 150:

Till chd anges datat. I de flesta fall kommer det fungera utmärkt att låta Google Charts hantera skalningen men det går också att styra:

Text Format with Custom Scaling | Google Code

chco anger färgerna som ska användas. Om det anges som här FFFF10,FF0000 går den från den ena färgen till den andra. De går också att ange direkt för varje tårtbit i vilket fall det sker enligt t.ex. FFFF10|FF0000|FFFF10 för ett tårtdiagram med tre bitar. Färgerna anges i hex-kod och t.ex. uppslagssidan i Wikipedia kan användas hitta dem för respektive färg i kolumnen Hex code:

Web_colors - X11 color names | Wikipedia

Fler diagram och grafer

Google Charts stödjer en mängd andra grafer och diagram av olika slag. Dessa kan hittas via:

Chart Gallery | Google Code

Bland dessa kan kartdiagram vara intressant t.ex. följande exempel från Map Charts:

Relaterat

Bra sidor för att hitta fler guider och tips för bloggare och tidningar på Nyhetsbloggen är:

Google-tips för bloggar och tidningar | Nyhetsbloggen
Google Nyheter (Google News) | Nyhetsbloggen
Illustrera med foto, filmklipp, kartor, teckningar m.m. | Nyhetsbloggen