Sveriges gulligaste företagsledare 2009

2009-12-29

Eftersom jag bara följt media och sökmotorer 2009 fick jag begränsa mig till dom branscherna och där fanns mycket nog att välja mellan. För att göra saker rättvist har jag noga tänkt igenom det här om än inte explicit. Företagsledare här behöver inte vara VD eller styrelseordförande utan någon med ledarskap inom organisationen.

Anledningen till att gulliga företagsledare är bra är att jag så smått tror att de kan bidra positivt till en bättre värld och ett starkare företag. Jag har ännu inte utvecklat det i detalj men kommer snart göra det men tills dess kan man läsa:

Gulliga vapen för en snällare värld

Kul tankar om gulligt

Gullig mat förbättrar världen utan jobbiga märkningar

Även följande citat är läsvärt även om det här specifikt rör ansiktsuttryck på bilder:

"När vi istället möter "glada" ansikten ökar det aktivitet i de delar av hjärnan som ofta sägs ha med belöning att göra. Det kan innebära att du väldigt konkret blir en aning mer avslappnad och gladare. Ökad aktivering här istället för orbitofrontal cortex innebär att du kommer uppfatta mindre hot både i aktuellt ansiktsuttryck liksom omvärlden i övrigt."

Från: Ansiktsuttryck | Nyfiken vital

Vad är en Gullig företagsledare?

En gullig företagsledare ska uppfylla följande egenskaper:

  • Ska uppfattas vara lätt bestämda och organiserade.
  • Se söta och gulliga ut d.v.s. motsatsen till otäcka (se tydliggörande här vad som avses).
  • Vara intelligenta.
  • Göra ett bra arbete.

Ett utmärkt exempel är Yoko:

Även om hon inte är verklig illustrerar hon precis vad jag sökt.

2009 års Gulligaste företagsledare

1. Först och främst Marissa Mayer på Google:

Marissa Mayer

Hon ser gullig ut, har alltid gjort ett fantastiskt arbete och dessutom har Google varit oerhört gulliga 2009. Ett par exempel:

Snälla Julklappar från Google

Japanska kulturen färglägger Google

Googles nya gränssnitt imponerar

2. På plats två har vi Anna Dahlberg, Expressen. Hon försvarar elegant demokrati, åsiktsfrihet och pressfrihet. Dessutom ser hon minst sagt trevligt bestämd ut och gör ett konstant bra jobb så långt jag kan bedöma utifrån.

Nedan ser vi ett fint exempel där hon bestämt säger åt våra politiska partier att "Visa stålarna" :-D

Expressen är också den tidning som jag tycker på många sätt bäst presterat under 2009 (tryckt). Några saker jag gillar med Expressen tänkte jag utveckla i dagarna med utgångspunkt från samma nummer fotograferad ovan.

3. Gomorron Sverige är alltid ett trevligt nyhetsprogram när jag får möjlighet att se det. På plats tre sätter vi Marianne Rundström:


Foto: SVT

Utförligt motiverat tidigare i:

Gomorron Sverige är det trevligaste TV-programmet

Gomorron Sverige - Hög kvalitet i tekniktrendigt paket

4. Plats fyra kan beteendevetaren Maria som brukar ta betalt för mig hos doktorn få. Gulligt klädd i rött inte allt för länge sedan vilket säkert avgjorde. Dessutom alltid kompetent och noggrann. Både gullig och lite bestämd. Dessutom misstänker jag en viktig organiserade resurs i det mesta där :-D

5. Vi kan inte bara ha kvinnor heller så vi avslutar med en väldigt gullig manlig företagsledare - P J Anders Linder - på SvD:

PJ Anders Linder om Politik och Samhälle | SvD

Jag får alltid en varm gulligt varm känsla av att läsa hans blogg. Rent av att om man det inte hade varit för att jag tycker att det är viktigt att lyfta fram kvinnor så hade han och Marianne Rundström fått byta plats i listan. Orsaken är att P J Anders Linder är väldigt retro-gullig vilket är inne just nu medan Marianne Rundström kanske lite mer än nödvändigt hela tiden försöker hålla programmet aktuellt med det senaste nytt inom allt från IT och till bio. Linder är hemvänt gulligt från barndomen när man då hade köpt ett antal år gamla begagnade romaner. Idag väldigt rätt.