URL och hierarki optimerad för läsare och Google

2010-01-16

Att beskriva vad innehållet på en sida handlar om via nyckelord i URL (här avses URL utanför domännamn) hör till vad Google värderas mest bland faktorer sajten själv kan styra över. Många tidningar utnyttjar inte detta alls eller har på andra sätt oerhört felbyggda URL:er. Ett exempel på en tidning jag idag såg i sökresultatet för hälsa som jag upplever har en lösning närmare något bra än vanligt var Sydsvenskan med:

sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/

Vi kan därför passa på att diskutera hur URL:er bör namnges för att fungera bra både för besökare och Google:

1. Varför värderar Google sökord i URL?
2. Hur ska en URL namnges?
3. Hur många huvudkategorier ska man ha?
4. Att göra navigering enkel
5. Title för att stödja hierarkier
6. Att länka relevanta nyheter och artiklar
7. Läs mer

1. Varför värderar Google nyckelord i URL?

Exakt varför och hur Google värderar dessa vet jag inte om de förklarat någon gång men följande orsaker kan jag tänka mig spelar in:

1. Det signalerar långsiktighet genom att det är mindre flexibelt jämfört med internlänkning där nyckelord ges via länkarnas ankartext. Värdering kanske därför inträder tidigare samtidigt som ger är en faktor som går att ta vid första indexering och ej är beroende t.ex. av interna länkar från andra artiklar och nyheter.

2. Vad sidan (och sajten) handlar om blir tydligare för den som söker information på Google. Det kan påverka ev. kvalitetsfaktorer som mäts där men kan mycket troligare värderas direkt i algoritmen p.g.a. detta.

3. Vad sidan handlar om blir tydligt för den som surfar på sajten. Detta tror jag kan vara en viktig faktor i Googles värdering och kanske mer än för två.

4. Besläktat med tre är att URL kan uttrycka hierarki. Exempel:

http://sydsvenskan.se/omkretsen/lomma/

Här är huvudkategorin i hierarkin omkretsen och lomma är en av flera underavdelningar där vi bl.a. också har:

http://sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/

Jag tror nog detta hanteras av Google men förr ev. mer implicit där det kanske inte var mer avancerat att tidiga nyckelord värderades mer oavsett själva hierarkin oräknat hur det länkades.

Det är möjligt att det är annorlunda nu (kanske också förr eftersom det är svårt att bedöma) men jag är inte alls säker på det. Trots allt gäller att underavdelningar hör hemma under huvudkategorin. Dessa ska ju ha möjlighet att ämnesrelevant stödja den huvudkategori de hör till vilket när det sker via interna länkar i denna typ av automatisk taggning där titlar inte alltid har ämnesrelevanta nyckelord kräver att de från början fått den interna länken med nyckelordet från huvudkategorin (för redaktionella länkar kan det vara annorlunda). Givet detta ges:

  1. Huvudkategori om den har rätt innehåll kommer ofta ranka bäst för sitt namn.
  2. Underavdelning på sitt namn.
  3. Och viktigast: Nyheterna för allt som är mer relevant för sökningen. (t.ex. huvudkategori + specifikt, underavdelning + huvudkategori + specifikt o.s.v.).

I praktiken som tidningar ofta byggs tar nyheten typiskt alla kombinationssökningar vilket är en orsak till varför tidningarna ligger under sin potential på nätet. Det är i detta fall den tredje punkten som blir det enda som täcker upp dessa. Samtidigt är aktualiteten för dessa kortvarig liksom att de sämre stödjs med interna länkar.

2. Hur ska en URL namnges?

För ett ämne man anser viktigt för besökare på sajten och Google skulle jag sätta som en huvudkategori. Bedömer vi t.ex. kost som viktigt hade det blivit:

/kost/

Har vi en specialiserad sida om mango blir det:

/kost/mango

3. Hur många huvudkategorier ska man ha?

Generellt gäller givetvis att det ska anpassas efter läsarna. Där finns dock stor flexibilitet och vi kan därför mer fundera på vad som gynnar trafiken från Google. Diskuterar vi våra stora tidningar gäller att de samlar ett enormt material liksom redan har massor av externa länkar. Vad som begränsar dem är snarast:

  1. Länkar kommer dåligt samlat.
  2. Nyheterna uppfattas ofta snabbt som inaktuella.
  3. Stora delar av innehållet visas i praktiken inte i sökresultaten.

För det första och andra problemet finns många mer effektiva lösningar men aktuellt här är att fler huvudkategorier troligen innebär att fler sidor som uppfattas som "ständigt" aktuella oftare länkas av och att bygga dem annorlunda med större värde förutom att visa nyheter ökar detta liksom fler trafikgivande faktorer ytterligare.

Avseende det tredje problemet är en orsak att nyheter inte sällan "kolliderar" d.v.s. att flera nyheter finns relevanta för samma sökresultat. Det är svårt att enkelt göra något åt detta men en åtgärd är att skapa redaktionella länkar mellan relevanta nyheter snarare än att det hantera det automatiskt. Skribenten får helt enkelt ta fram några nyheter och artiklar på sajten denna menar är relevanta (mer finns längre ner i 6. Att länka relevanta nyheter och artiklar).

I problemet ligger också att de sökordskombinationer som nyheter finns för i praktiken får för lite "kraft" från sajten samtidigt som den typ av automatiska kategorier och indexsidor tidningar arbetar med inte har egenskaper som gör att de värderas högt för den kraft som prioriteras till dessa. Ett sätt att hantera detta är att arbeta med fler huvudkategorier. Givet den stora kraft tidningarna har samlat från interna länkar varav det mesta går bort fångar får man här mer kraft egentligen utan någon kostnad.

Kring detta testar man sig bäst fram genom att utöka en kategori i taget. Effekten kan nämligen variera. Vidare tror jag att det också kan ligga en kostnad utanför vad som passerar via länkarna.

4. Att göra navigering enkel

En metod för att underlätta navigering som användbarhetsspecialister ofta rekommenderar är den jag införde på Hedonimeter när jag började sammanställa mitt arbete. Denna arbetar även Google med som vi kan se i bilden:

Vi ser att Google beskriver var användaren är ovanför texten via länkar:

Google HelpWebmasters/Site owners HelpMy site and Google › Site management

Detta gör det mycket tydligt för sökmotorn hur hierarkin ser ut och var respektive sida hör hemma. Vi ser även att samma relevanta underkategorier (men inte övriga underkategorier) länkas i vänstra marginalen där samtliga huvudkategorier också länkas.

Förutom att detta är bra för användare och sökmotor är det en utmärkt metod att utgå från när man bygger en ny sajt. Det blir överskådligt och gör det lätta att upptäcka eventuella problem med navigeringen. På det blir sedan lättare att lägga grafik vilket när navigering utvärderas kan störa.

En till fördel är att det blir tydligt för besökaren var han är utan att denne i andra situationer får onödigt mycket information. Vidare undviks de kostnader som kan finnas för länkning från hela sajten utan att tydlig risk för att indexering ska tappas.

5. Title för att stödja hierarkier

En till bra sak jag såg att Sydsvenskan gjort och som jag tror särskilt för tidningar kan fungera mycket bra är att ange huvudkategori i sidans title:

Det tydliggör för den som ser nyheten i sökresultatet vad den handlar om samtidigt som det underlättar för Google. För tidningen kan det möjliggöra mer trafik bl.a. på det sätt vi såg i exemplet där aktuell nyhet är:

Kommunerna uppmanas stänga solarier - Hälsa - Sydsvenskan

6. Att länka relevanta nyheter och artiklar

Avseende exemplet på Sydsvenskan ser vi att ett problem för besökarna är att den saknar interna länkar till andra relevanta nyheter och artiklar. Denne särskilt när sidan nås från Google söker kunskap om vad nyheten handlar om d.v.s. här inverkan på hälsa från solarier. Att nyheten ska ha besvarat alla frågor besökaren har är inte säkert.

Att ge besökaren som når nyheten möjligheten att övriga relevanta nyheter är därför lämpligt. Sydsvenskan har ett flertal relevanta nyheter med kompletterande information som kanske snarast var vad besökaren sökte svar på eller som kan komplettera informationen i nyheten. Dessa hittas snabbt och enkelt med Google:

solarium site:http://sydsvenskan.se

Ett urval av vad jag hittade som bör vara relevanta och kompletterande var:

SSI vill ha åldersgräns på solarier
Solarier ökar risken för hudcancer hos unga
Det är ljuset som är viktigt

För skribenten att göra en sökning med Google och välja ut några för nyheten relevanta nyheter och artiklar bör inte ta mer än ett par minuter (givet att nyheterna kvalitetskontrolleras före publicering så att skribenten inte behöver göra det innan intern länkning). En rad som förklarar vad nyheten handlar om kan när man så flexibelt angiver titel som tidningarna ofta gör vara bra.

Relevanta interna länkar är utmärkta för att utöka trafiken från Google.

7. Läs mer

Fler tips hur du bygger en sökmotorvänlig sajt finns att läsa hos Google:

Webmasters/Site owners Help | My site and Google | Site management

Några fler guider på Nyhetsbloggen som ger tips gynnsamma för trafiken:

Publicera tester och recensioner rätt för störst värde
Matt Cutts (Google) om laddningstid
Rätt länkning internt från lokala egna bloggar
Tipsa - Ordlistor hos våra tidningar

Ännu fler tips hittas via:

Google-tips för bloggar och tidningar