TV trevligt bra tycks vara i tillväxt

2009-10-21


Test av teckningar som illustration med denna trivala snabbskiss.

Idag fick jag tillfälle att titta på TV.

SVT2 - Rapport

Först såg jag Rapport och tyckte det både i helhet och detaljer var välgjort. Urvalet av nyheter var bra och tog upp många angelägna frågor.

Kring skolbarnens prestationer i matematik menar jag att följande är viktigt:

  • Undervisning lär ut matematik men stimulerar också tillväxt i hjärnan.
  • Hjärnan anpassar sig för att förstå matematik.
  • Denna går att göra effektivare än med traditionell undervisning.
  • Det kan räcka att prioritera 20 minuter dagligen för effekt.

Mitt resonemang om det finns i följande bokrecension:

Malcolm Gladwell - Outliers

Programledaren var duktig och kändes riktigt trevlig. Hon har det kroppsspråk jag tror är rätt för en nyhetsprogramledare till vardags. Att med ansiktsuttrycket överförstärka alla risker till det abnorma och alltid se gubbsur ut tror jag däremot inte någon vinner på. Inte heller att vara helt intetsägande.

För rättvisa och ärlighet mot alla manliga programledare måste jag dock här erkänna att jag är väldigt svag för vackra leende kvinnor. Kanske påverkar det delvis mina recensioner av programledare?

Deras nya studio gillade jag också. Inspelningar i den tycks fungera bra med SVT Play.

Jag ger Rapport fem plus av fem möjliga. Det inkluderar ett extra plus för att deras positiva stämning var fint synkroniserad med just nu uppfattar jag publikens allmänna känslor.

TV3 - Stockholm-Arlanda

Stockholm-Arlanda på TV3 är ett reality-program där de följer medarbetare på Arlanda. Jag är absolut inte expert på den typen av program men tyckte ändå att man lyckats väldigt bra:

  • Mitt intryck är att man är bättre på att filma on-the-go när det kommer till ljus. Eller kanske har bättre teknik för filmning eller teknisk förbättring.
  • Händelserna var lagom spännande.
  • Reality deltagarna hade tydlig och varierad personlighet.

Sammantaget kändes det som ett välbalanserat trivsamt program för familjeunderhållning. Det kan säkert relativt produktionskostnad bli en stor framgång. Familjeunderhållning är ju också vad jag tror TV3 riktat in sig på:

Är TV6 mer inriktade mot yngre män? Och TV3 mot familjer och kvinnor?

Programinformationen mellan TV-program och reklam var riktigt intressant. Den pekar på att Viasat tydligt satsar på "känslokraftig" TV med inriktning mot det mysiga och det menar jag är helt rätt. Därmed vågar jag säga att TV3 kommer se växande tittarsiffror.

DiTV var en fin prestation

Slutligen tittade jag på DiTV på TV8. Det är en nyhetssändning om ekonomi i samarbete med Dagens Industri. Trots manlig programledare var det en riktigt bra prestationer utan onödigt ödebetonad överkommunikation.

Kanske är detta också en åldersfråga? Att det bland äldre nyhetsuppläsare finns en tradition att göra allt dramatiskt till det absurda? Att han i DiTV specialiserat sig på att rapportera ekonominyheter kan nog också vara en positivt verkande faktor. De snabba svängningarna på börsen kan nog tänkas delvis ha immuniserat honom samtidigt som det för publiken dagligen är samma typ av "dramatik".

Inslaget med den tjusigt välklädda lite äldre kvinnliga redaktören som kommenterade börsen var trevligt bra gjort. Börsen är ju dramatisk och det fångade hon fint trots att den mesta handeln nu sker via dator.

Titta på TV-programmen

TV onDemand:

Rapport - SVT Play

DiTV - Play

TV3 Play

Programinformation om Stockholm-Arlanda:

Stockholm-Arlanda

Samarbetet mellan SvD och Metro har potential

I Dagens Media finns att läsa att Metro och SvD ska samarbeta:

Metro och SvD i allians mot DN

Det handlar om en gemensam satsning på platsannonsmarknaden. Där finns även att läsa att Schibsted tidigare i år köpte in sig i svenska Metro vilket jag hade missat. Det börjar verkligen bli dags att göra en liten karta över svenska mediekoncerner och vad de äger.

Metro och SvD passar ihop

Mer samarbete bland tidningarna kommer löna sig och är rent av nödvändigt. Mellan SvD och Metro tror jag stora potentiella samarbetsvärden finns att hämta. Möjligheter tror jag är fler och större än vad som framgår i artikeln.

De liknar varandra i framställning och paketering. Det bör göra synergi lättare går att nå. Lägre kostnader kan t.ex. gå att nå genom att utnyttja samma bevakning i flera kanaler om än kanske paketerat på olika sett. Sådan förändrad paketering underlättas av att Metro är en gratis tidning med roligare ytligare (om än förvånansvärt elegant) paketering. Ett långt reportage eller bevakning i flera nyheter kan paketeras ner till något kortare i Metro.

Båda har under året nått ungefär lika långt i förnyandet av webbplatserna. Ända återstår huvuddelen (minst 50% oräknat nya tekniska trender) av arbetet och där bör det gå utmärkt att göra det till stor del gemensamt.

Samarbete kräver öppenhet

Både kort- och långsiktig effektivisering bör därför gå utmärkt att nå. Kring alla samarbeten krävs sedan:

  • Prestigelöshet och öppenhet.
  • Att man lugnt tar saker steg för steg.
  • Tydliga ägare.

Schibsted är dock duktiga så det kommer säkert gå bra.

Bokrecensioner

Ibland skriver jag om de böcker jag läst. Det har här på Nyhetsbloggen.com varit fallit när jag tyckte de givit mig betydelsefull inspiration. Här hittar du enkelt dessa bokrecensioner. Dessutom finns länkar till inlägg med tips och guider runt recensioner på nätet. Slutligen finns tips om böcker användbara för publicister.

1. Bokrecensioner på Nyhetsbloggen

Recensionen och diskussionen av Outliers uttrycker väl vad jag tror är viktigt inom (men inte utesluta) skola:

Malcolm Gladwell - Outliers

John McCain's Why Courage Matters diskuterar mod och gav mig styrka när jag kände mig svag:

John McCain - Why Courage Matters

Vad McCain menar med Mod

Ett till "Mod" John McCain inte menar

Jan Guillous självbiografi gav mig mycket. Mina reflektioner täckte jag upp i sex inlägg. Länkar till dessa hittas samlat via:

Jan Guillou - ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”

2. Publicera recensioner

Via följande inlägg hittar du tips hur du gör html på rätt sätt för recensioner:

Rätt html för recensioner och tester

Möjligheter Google vill möjliggöra är bl.a. att sajtsökning kan visa bilder och betyg från recensionen.

3. Bra böcker för publicister

Väldigt intressant tycker jag är att det finns många ganska populära serier i tidningar som är enkelt tecknade. De kan ändå ge värde genom en insiktsfull eller kul reflektion. Kanske kan liknande enkla teckningar bli ett till verktyg för mig? Publicerar man i bloggar och oberoende nättidningar är låga kostnader viktigt och att kunna teckna åtminstone enkelt är ju kostnadseffektivt.

En bok om teckning jag av och till tar mig en titt i är Teckna Manga. Den skrev jag om på Pryltrend och senast idag i följande julklappstips:

Prylar för att teckna - Billig och nyttig julklapp

Särskilt mycket träning i teckning har dock inte blivit av men jag gjorde i alla fall den här snabba skissen idag:

4. Google Books

Google Books har öppnat dörren till digitala böcker:

Google Books finns och är användbart

Svenska mediebranschen på rätt väg

Nu känns det som svenska mediebranschen är uppe på banan igen. Att man arbetar framåt och löser problem. Skillnaden jag ser är stor. Det kommer inte bara gynna mediebranschen utan hela Sverige.

De kommande åren blir konsolidering, anpassning och utveckling framåt viktigt. Aktörer som nu börjat arbeta konstruktivt framåt kommer vara de som står starka och växer på övrigas bekostnad.

Jag är direkt imponerad av förbättringarna som nu går att se. Och överraskad över vilken stor gömd styrka som fanns. Jag blir nästan rädd för all nättrafik ni kommer ta.

Hos svenska medieaktörer finns mycket för resten av världen att lära.

Jas 39 Gripen allt närmare Brasilien

Min gissning har varit och är att SAAB kommer få sälja Jas 39 Gripen till Brasilien. Orsaken bakom det är först och främst att saker likt magi skar sig med Frankrike:

Jas Gripen till Brasilien

Foto: Ministerstvo obrany České republiky

1. Brasilien söker teknik

Vidare är det en bra gissning att SAAB är mer benäget att dela teknik med Brasilien och just i denna affär tror jag att det är helt kritiskt. Brasilien håller på ta steget till ekonomisk stormakt och de vill få hjälp att gå till avancerad tillverkning. Det skrev jag om i:

Apropå JAS 39 Gripen i Brazilien

En mycket bra artikel om Brasiliens nya roll i världen publicerades nyligen i Dagens Nyheter (rent visuellt var hela den DN en av årets trevligaste nummer). En kortare version av den finns på webben:

Nu hoppas världen på Lulas Brasilien

Uppgifter i NyTeknik pekar på att jag får rätt:

Brasilianska flygtekniker redan inne i Jas-fabriken

NyTeknik hämtar uppgifter från ett pressmeddelande SAAB skickat ut:

Brazilian engineers already working on the Gripen fighter project

2. Lokala samarbeten viktiga

En kritisk faktor associerat till tekniköverföringen och den faktiska processen kan ligga i vilka lokala intressen man samarbetar med. NyTeknik ger följande uppgift:

"Saab har valt ut fem brasilianska företag som man vill samarbeta med – Akaer, Friuli, Winnstal, Minoica och Imbra Aerospace. De uppträder gemensamt under holdingbolaget T1."

För att bedöma värdet av samarbetet behöver man titta på hur det ser ut för Hornet och Rafale. Det har jag inte gjort och vågar därför inte tycka om T1.

3. Brasiliens DOD kritiskt

Övergripande politiska faktorer kan alltid i stora statliga affärer spela in. Här tror jag dock att det som tänkt verkligen är brasilianska DOD som kommer besluta. Det gynnar tror jag SAAB mer än Dassault.

4. Jas i Brasilien bra för Sverige

Avslutningsvis tror jag starkt på att SAAB tar denna affär. Jag tror att det kan visa sig ganska snabbt gynnsamt för andra delar av svensk industri genom att ge mängder av kringaffärer. På längre sikt ger det en bra grund för samarbeten och kontaktnät som kommer stärka ännu större delar av svenskt näringsliv.