UCLA: Fredliga lösningar på konflikter

2012-02-26
Ett exempel på vad jag menade är bra i en större kategori diskuterat i Syriska oppositionen ännu politisk omogen av möjligheter som kan gynna just demokratirörelser i det lite längre perspektivet rörande allt från samarbeten till att lägga förutsättningar att bygga upp landet är detta färska initiativ jag nyligen såg hos University of California:

"UCLA is launching a series of public lectures, academic courses and programs aimed at fostering civil discourse and the peaceful resolution of conflicts.

UCLA Chancellor Gene Block will be among those teaching courses, along with experts on mediation and professors who have opposing viewpoints on politically charged issues.

[...]

The new initiative will formally get under way with a public lecture by former U.S. Senator George Mitchell on Thursday, March 1, in Schoenberg Hall. Mitchell's talk, "Turmoil in the Middle East: Its Effect on U.S. Foreign Policy," will be moderated by National Public Radio's Renee Montagne, co-host of "Morning Edition." The event is part of the Bernard Brodie Distinguished Lecture Series organized by the UCLA Burkle Center for International Relations."

UCLA launches new initiative on conflict resolution | UCLA.edu

Det är vad jag säkert skulle vara road och få ut mycket av (men säkert för dyrt).

Tidigare Senator George Mitchell har stor erfarenhet av de mest infekterade konflikterna och vad alla när möjlighet ges av och till i text, rapporter eller föreläsningar kan få ut värde av att läsa. Han är just nu - eller var fram till nyligen - President Obama's expertresurs på Mellanöstern. Läs mer i Wikipedia, hos UCLA eller detta uttalande av President Obama från Vita huset: Statement by the President on the Resignation of Middle East Envoy George Mitchell (mer material om Mitchell finns att hitta).

I en komplettering lägger jag till detta projekt och rapporten från 2010 jag kom att tänka på i samband med att jag läste nyheten jag skrev om tidigare från Royal Society: A new golden age? The prospects for science and innovation in the Islamic world. Förutom Royal Society inkluderande:

  • The Organisation of the Islamic Conference (OIC)
  • Nature
  • The Statistical, Economic and Social Research & Training Centre for Islamic
  • Countries (SESRIC)
  • The British Council
  • The International Development Research Centre (IDRC)
  • The Qatar Foundation
  • The Islamic Development Bank
  • COMSTECH
  • The Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization (ISESCO)
  • The Centre for Development of Industrial Technology (CDTI)

Senaten hade också en biografi om än tycker jag anmärkningsvärd kort: MITCHELL, George John, 1933-. Det är tycker jag bra att större myndigheter och motsvarande har sådan har information själva men det är ju heller inget självändamål. Och flera liknande informationskällor möjliga att använda här både från andra myndigheter, Wikipedia i citat efter informationsgranskning, citat-databaser relaterat journaler och tidningar m.m. finns ju att ta in för att ge en mer komplett bild utan tror jag någon egentlig kostnad. Viktigast potentiella värdet från mitt perspektiv som bl.a. skribent liksom kanske många världsmedborgare vore här den unika information denna entitet kan lägga relaterat till hans gärning i Senaten.

Uppgifter för ställningstagande, information om röstning i olika frågor, vad några senatorer eller f.d. kommer ihåg av honom (om avliden ej aktuellt här eller jämförbar kontextuell information relaterat till situation). Det är ju ändå personer som relativt mindre länder håller för de ofta mycket stora i befolkning och geografi betydande amerikanska regioner ett stort både nationellt och inte ovanligt internationellt inflytande. Mer än att de ev. förtjänas att minnas (vilket säkert är det vanliga) kan det vara information som av och till söks här och kanske saknas även när det kan tänkas haft betydelse om den funnits.

En uppgift kanske passande Library of Congress?

Facebook och hjärnans struktur

Komplettering: Jag insåg att jag bör be om ursäkt här. Jag drog mig till minnes att han ogillade en liknande mindre experiment jag gjorde relaterat till personlighet och teknologi. Ända anledningen är just att han skiljer ut sig i väldigt potenta egenskaper så jag lät namnet stå kvar givet att nu ändå är en ganska kraftfull positivt kommentar. I det ligger absolut ingenting inverkande av att vi var vänner många år då jag nu inte träffat honom på kanske åtta år utan att jag just gick över många sociala kontakter i tankarna för att se om jag såg något som uppenbart bröt modell snarare än att söka vad som bekräftar den.

Jag umgicks från gymnasiet, genom teknisk fysik och första åren jag arbetade med en Lars-Fredrik Smedberg som liksom alla människor har goda och dåliga egenskaper. Hans bland goda egenskaper mer imponerande upplevde och upplever jag dock lite ovanliga.

Förutom att vara på många sätt ovanligt intelligent hade han en mycket tydlig drivkraft i vad jag i modell för populationer kalla commotion här i den mening att han kunde arbeta mycket koncentrerat och målinriktat på avgränsade frågor under lång tid.

Det är i sig inte ovanligt men det i kombination med förmåga att se abstrakt helhet, förstå egentligen i kontext av tiden på Mynta Management & IT alla för projekt och verksamhet relevanta faktorer från det ekonomiska i projekt och leveransbehov till det sociala (där han i det senare alltid var ovanligt social genom åren).

LF kunde jag aldrig förklara i modell då han inte stämde in på en av de grundläggande principerna rörande vad vi kan kalla divergens i brett för det abstrakta tänkandet och det målfokuserade. Han var dessutom alltid väldigt skeptisk till mer än droger utan också läkemedel minns jag från gymnasiet även om han var socialt road och drack normalt med alkohol så vissa typer av läkemedel respektive droger var säkert inte förklaringen till drivkraften framåt.

Någon gång mitten av 2011 råkade jag dock på en studie jag hade bort som rörde mer fakta om amygdala och känslor. Amygdala valde jag ju att i det ej neurobiologiska exakt beräkningsmässigt men i övergripande koncept inkludera i modell-koncept som en enhet vi projiserar ner värdering av ex. positivt eller negativt. Där ges från många dimensioner i hjärnan ej belastande kommunikation mellan dem ett mått. Dock förloras ju kontext vilket varje del behöver fånga upp. Därav att vi ibland kan reagera tämligen irrationellt girigt, ilsket, glatt eller positivt. Den ger oss ett känslopåslag skattat från relativ skillnad och det är sedan upp för prefrontala cortex och andra övergripande kontrollfunktioner att via impulskontroll vid ev. behov förhindra att man reagerar på felaktiga sådana signaler (vilket i sig är indirekt träning av också amygdala). I den förenklande modell jag valde att använda därför att den passade väl in och kunskapen om den enskilda människans hjärna är en viktig dimension på forskning att ta hänsyn till för vilket en enklare mappning till hjärnans funktioner har värde.

Att värdera grafer och nätverk vet vi ju från datorvetenskap hör till det mest kostsamma om delarna i sig ska skicka värden till varandra. Tänker vi oss dock som för spatiell neuroner (och andra dimensioner som vi numera vet) konvergenser till neuroner uttryckande dimensions-utsträckningen kan vi ju också se projektion ner från respektive del till amygdala vilket ger en billig approximation. Jämför gärna med exemplet på slutet i En orsak Google blev mindre framgångsrik i sociala media rörande storlek på hierarkiska maktstrukturer i kulturer Västerlandets tidiga utforskare av världen mötte. Bigger is value för hjärnan även när samarbete utifrån rationella indikationer är högst riskabelt från flera perspektiv och målsättningar.

En större beräkningskraft d.v.s. storlek och/eller täthet gör ju att större nätverk, fler dimensioner på data m.m. grovt kan värderas. LF var också mycket talangfull på att värdera och prediktera värde på det mesta. Jag såg nu detta pressmeddelande från Royal Society jag tycker stämmer in här:

"Scientists measured the volume of grey matter in 165 adults and looked at the correlation with their number of friends on the social website, Facebook. They found that the more Facebook friends a person had, the larger the volume of their grey matter in several regions of the brain including the amygdala, which is the area responsible for processing memory and emotional responses."

Från: Facebook on the brain

Det är ju grafer liksom i sociala kontakter traditionellt i rummet. Mer beräkningskraft i amygdala och du kan få ut en större tillfredsställelse av fler sociala kontakter därför att du kan värdera en större graf utan att den kognitiva ekonomin börjar göra det besvärande.

Och det är tillfredsställande att se detta förklarat därför även om jag kan uppleva undantaget ej möjligt att förklara som ovanligt gäller att människor alltid är människor. I den större populationen kan vi vara säkra på att han troligt är ett exempel av en tillräckligt stor grupp för att inverka i de kollektiva skattningarna.

Oväntat fick President Obama's Google+ mängder kinesiska läsare

Kina representerar ju en enorm stor andel av världens befolkning. I levande diskussion märks de fortfarande mindre särskilt på nätet p.g.a. diktaturen.

BBC News rapporterar emellertid att President ObamaGoogle+ plötsligt fick en mängd kinesiska läsare som åtminstone en kortare tid klarade att passera förbi censuren:

"President Obama's page on Google's social network site has been inundated with messages in Chinese after restrictions in China were removed.

Every current topic on Mr Obama's Google+ page attracted hundreds of Chinese comments.

Some contributors made jokes; others said they were occupying the site in the style of western Occupy campaigns."

Från: Chinese 'netizens' inundate Obama's Google+ page

Det är tror jag verkligen svårt att dra några slutsatser. Google+ är avsett för diskussion och hur personer som annars är förhindrade att göra det tenderar att uttrycka intensitet på det när de vet att tiden möjlighet finns för är kort är svårt att bedöma.

Givet problemen de möter hemma och den korta tiden är dock att förvänta diskussion, uttrycken av vad man vill säg och antal personer naturligt komma högre i intensitet per tidsenhet drivet av en känsla av motivation och kanske desperation.

Det är tror jag en sund mätning av en sida av problemen snarare än vad man betraktar som spam eller jämförbart.

Jag tvivlar också på President Obama tog illa upp. Snarast är det bra att uttrycka relativt problem-och-stöd i denna riktning givet samtalen relaterade Nordkorea och problematiken Kina och Ryssland skapat nu också för det Syriska folket.

Knappast heller Google givet den implicita marknadsföringen av nya Google+ jag prövade själv för någon vecka sedan men inte kört mer än några gånger: Google+ Hans Husman. Däremot testade jag Google Buzz mer som jag antar detta delvis bygger på.

En orsak Google blev mindre framgångsrik i sociala media

När vi e-postar och troligt ofta för många när vi söker uppfattar vi det mer privat. Jämför vi med vår visuella värld motsvarande vad vi gör i hemmet. Många surfar också i hemmet.

Tittar vi på Buzz hade den likheter med Gmail både i paketering var på "Google-API-rummet" den fanns (nåddes direkt från Gmail menyn och kanske inte alls i övrigt). Även utseende hade likhet.

Betraktar vi hur Google ofta skapar tjänster ligger de utplacerade i olika Google-produkter och hos sajter som integrerar mot dem. Styrkan är just att dessa typiskt är "moln-applikationer" där poängen är integration där de behövs.

Nackdelen är att det för vissa användningsområden kan ge en känsla vi kan likna med att befinna oss på en gå-gata på en obestämd plats.

Oavsett hur väl tekniska funktioner för integration med andra användare är finns i mindre utsträckning (än två mot-pooler vi tittar kort på längre fram) en känsla av ett fast community. Du kan ha möjlighet att uttrycka intensitet med regelbundna användare men det känns mer som att ropa eller ringa till dom på stan.

Det behöver inte vara dåligt därför att på samma sätt behovet av mobiltelefon finns när vi är på stan kan det för en del behövas på nätet.

För särskilt sociala media handlar ju mycket precis som för människor annorledes om kultur och grupp man tillhör. Den känslan underlättas nog av att träffa dessa i något så stort och enormt varierat som nätet på samma plats.

Vad vi uppfattar som en sådan plats kan nog precis som i det fysiska geo-rummet (ex. din bostad, din stad och idrottsarena) om likhet. Regelbundna möten på platser vilka har associerad likhet d.v.s. varande samma plats tenderar att vara koncentrerade och bygga en kultur lättare. Extrem-punkten (med svenska mått mätt) mer än mobiltelefoner är idrotts-evenemang där vi kan se hur kraftigt associerad kultur kan byggas.

Vanligt där och i övrigt vill vi gärna förstärka och forma den visuella formen och färgen. Ett fredligare exempel än banderoller associerade med mer än idrott också läktarvåld och kravaller är trädgårdar och tavlor m.m.

Betraktar vi Flickr har vi just likheten med det återkommande geografiska
rummet. Det är en hemsida även om integration med andra är möjliga. Hemsidan även om länkar med bilderna kan förekomma känns avgränsad. Tydligheten för vad som är en användares "lägenhet" är hög därför att du möts direkt av dennes bilder. Subkultur skapas lätt och kanske oftare ärligare än oftare något vanligare högintensitet out-liers (ex. drivande trafik eller politiskt engagerade i det irrationellt överdrivna) därför att bilden i sig kräver viss tid och också vid ren-scraping tenderar nog vid denna regelbundna långsammare tid än ex. Twitter filtreringen i skapandet sociala relationer vara stabilare (därmed inte sagt att jag tror Flickr i applikation för användarna är samma sak eller ersätter Twitter eller Facebook eller är det för data mining).

Samtidigt är det konceptuellt och visuellt tydligt skilt från vad vi uppfattar mer privat. Det delar ex. ingen likhet med e-post. Rent av trots att de flesta (idag kanske alla) loggar in via Yahoo sker det via överflyttning till deras hemsida. Samma värde Flickr får där tror jag också andra sajter kan få via Yahoo eller ex. Facebook och Google för tredje-parts-login. Problem och privat-data associeras inte med tredje-part utan dessa men av samma anledning tror jag en del av särskilt Facebook (varande närmare mötet i det lugnare mer privata än Google) får allmänt större problem kring data privacy p.g.a. just denna inloggning. Den hade bättre haft ett skilt utseende i något utan att bryta den implicita trust likheten ger i trygghet hos användarna.

Området är ju tämligen väl-studerat och en relativt god bild av hur det tros fungera i vår kognition finns även om massor av kunskap ännu saknas i helhet. Det går också att ta upp många liknande fenomen genom historien som både är mer irrationella och av och till direkt osmakliga. De föreställning som lätt byggdes om afrikaners underlägsenhet torde till stor del tidigt vara relaterat just med en väldig olikhet i hudfärgen d.v.s. det ytliga visuella. Vi ser visst liknande företeelser för andra folk men ju mindre sådan ytlig-likheten är med Västeuropa desto mindre tycks föreställningarna varit. Där tycks också längd haft viss betydelse.

Relevant för sociala media är förövrigt att rörande fördomar är också beräkningsbilliga skattningar troligen ofta i folks erfarenhet dessa tider (och idag) effektiva och användbara rörande socialt inflytande viktigt för hur också hela folk uppfattades. Det finns visst roliga exempel när man jämför hur olika indian-kulturer existerande dessa perioder respektive eller/med historiska. Ett exempel vi kanske oftare är hemma-blinda för är dock Egypten relativt andra kulturer i Arabvärlden respektive Afrika utanför Arabvärlden.

Handsnidad jaguar i teak från Honduras nyligen inköpt. Att köpa ex. varor med Fair trade är en metod för att minska problemen både i länderna vi köper ifrån och världen allmänt.


Både den lätt-skattade civilisationens storlek utifrån den hierarkiskt "pyramid-formade" samhällsstrukturer kan ha spelat. De i energikostnad och storlek imponerande pyramiderna gav ju också en tydlig visuell ledtråd om dessa.

I den världen är kanske Google i den ytliga visuella likheten mer som de långa perioder mycket rika nätverk av Arabiska handelsmän som färdades över stora delar av Afrika liksom ända till Kina. De flyttar varor och pengar men är just rörliga där infrastrukturen (kanske kameler, hästar och en handelsman du känner igen) är vad du identifierar. Handelsmannen söker ju också rätt på saker.

Flickr givet de fascinerande visuella uttrycken i landet liksom sajten kan väl utan andra orsaker sägas vara Egypten.

Läs mer relaterat till likhet:

Världsproblemen med störst byråkratiskt utrymme
Relationer och likhet: Exempel politisk och ekonomisk analys i geo
Sniffs värld

Illustrationen är Sniffs värld där fler tillhörande bilder finns. Klicka där på bilderna för att se dem i rätt storlek. Flera anknyter till likhet.