Arbetslöshetssiffror skattade vi med "up" snarare än positivt

2012-10-06
En trevligt bra träff kring ekonomin:


Nu mer konkret märkbart (ev. då jag inte tittat efter finns det kanske mindre nyhetsvärdiga siffror som också kommit eller kommer relativt snart - åtminstone antecknade jag några då jag hade för mig skulle komma).

Särskilt trevlig träff därför att jag endast utgick från en export av egendimensionerna till ett sammanfattat referens-data-db under vilken jag passade på att titta på senare i tiden. Jag gör arbete just nu kring relationerna mellan koncept medan sådant här är vad jag kallar egen-dimensioner inkluderande emotionella aspekter som nyhetsanalysen skattar fram över tiden stegvis för resp. samplingspunkt (ex. datum eller timme för timme). Större märkbart som här är dock resultatet av också mer märkbart i motsvarande egen-dimensioner och sådant syns ibland bra även utan upplösning ner på tid.

Kanske intressant för en del så är det inte primärt egen-dimensionerna positivt och negativt, News power, known eller unknown (rörande de grundläggande av egentligen fler än cirka 30 st i sista nyhetsanalysen), utan up och down. Jämför vi vad de söker skatta för populationer uttryckt i språk med de absoluta extrempunkterna i humör för en enskild person motsvarar abnormt högt up (mer än vad nyhetsanalysen någonsin ser) mani medan extremt högt down skulle motsvara kliniskt depression.

En relativ ökning av up motsvarar mer av ett språk indikerande aktivitet. Sådant behöver inte och ska här absolut inte motsvara vad vi i tolkning av formuleringar översätter till faktisk aktivitet d.v.s. vi kan ofta för tidigare indikationer än vi har här egentligen ha sannolikt helt jämförbart "antal" konkreta aktiviteter respektive jämförbart antal konkreta indikationer om kommande fler aktiviteter. Emellertid media, press-releaser företag, journaler, myndigheter o.s.v. tolka aktiviteter som pågår som mer "up".

Just i dom här sammanhangen gällande ekonomi är det lätt att tolka ovan som liknande positivt. Emellertid kan vi också få kraftiga up-toppar relaterat otäcka nyheter om hemliga grekiska utlandslån, och lämnar vi ekonomin och betraktar säkerhetspolitik gäller ju att ökning av konflikter, atrocities m.m. när de når media tenderar att ge toppar när den bakomliggande förändring relativt tidigare är ökande.

Det är därför att relativt få "up-trender" i USA märkts som det gick bra att se det här utan att behöva titta på egen-dimensionerna per datum över en period. Hade fler up-trender kommit och gått tydligare blir också faktorer vi grovt kan jämföra med "språk-inflation" vad man behöver ta hänsyn till vilka verkar olika för tidsperspektivet just nu under en pågående nyhetshändelse (d.v.s. även om nivån relativt vanligt är hög för händelsen minskar påverkan av en också hög up om den ligger på hög nivå flera dar utan att öka ytterligare), "nyhetstid" som är mellan-lång och bättre motsvarar referensexporten där jag tittade grovare för att verifiera att den nya koden för det var funktionell respektive referenstid som indikerar långsiktigt tämligen stabilt konvergerande "grundvärden" (ex. är en del koncept relaterade krigsutbrott tämligen emotionella oavsett specifikt kontext liksom relaterat bröllop åtminstone i engelskan där skillnaden att det senare mer ligger i den personliga-zonen ex. kan särskiljas genom större över lång-tid hög tillväxt i bilder på Flickr relativt krigsrelaterat medan det krigsrelaterade är konstant-nyhetsrapportering i media, och kring både romantik och konflikt publiceras det en hel del forskning).