Vad vi kan lära av Sarah Palin inför valrörelsen

2010-04-16

Så här inför valrörelsen kan det vara intressant att ta inspiration från det marknadsföringsmässigt mer intensiva USA. Jag gjorde en analys av en bild med Sarah Palin utifrån min Hedonimeter:

Sarah Palin visar hur budskap förstärks vid tal

När jag lyfter fram den här på Nyhetsbloggen där jag håller politiska kommentarer och det mer inrikespolitiskt relevanta bör sägas att kulturella referenser har betydelse för hur man gör sådant här. Även om samtliga faktorer är lika värdefulla här (dessa faktorer är triviala och undantaget mappa som just nu är den stora magin bland initierade är ytterst välkända).

Paketering bör därför inte göras på exakt samma sätt och det är allmänt något jag sett senaste månaden att svenska politiker inte sällan missar på. Området är dock nyare för oss och oavsett missar tror jag starkt på att det är kraftigt gynnsamt bara att titta över det. Det också för väljarna eftersom det hjälper till att tydliggöra budskapet.

Rörande hennes paketering i USA just här är den dock välgjord. Det hade inte blivit bättre än nu om jag hade givit tips. Ett par faktorer till hade gått att lägga men en kände jag inte till förrän nyligen (odokumenterad också) och värdet av den är svår att bedöma, och den andra är lätt överanvänd av Sarah sedan tidigare.

Saltkristaller i haglet i Uppsala

Jag har inte följt nyhetsrapporteringen om vulkanutbrottet på Island sedan i morse. Precis nu fick vi dock hagel här i Uppsala vilket är mer eller mindre naturligt för årstiden.

Dock roade jag mig med att sträcka ut handen och låta det samlas i den eftersom jag ville dofta händerna efter att ha gnuggat dem mot varandra för att se om t.ex. svavelföreningar fanns i haglet. Hagel fångar ju sådant bättre på vätska därför att partiklar bättre fångas upp hela redan ner.

Vad jag märkte och som är ovanligt fanns enstaka saltkristaller i haglet. Jag fick fyra stycken synliga på att ha låtit kanske 30 stycken ha träffat handen. Fast nu får jag direkt korrigera mig själv. Nu när jag tittar nära på handen ser jag att det är en mängd mycket mindre men fullt synliga om än inte lika spektakulärt stora.

Saltkristaller i hagel är ovanligt. Mindre partiklar t.ex. från ett vulkanutbrott bör dock utmärkt kunna skapa dem uppe i atmosfären. På dessa tenderar kondens liksom för alla partiklar att fästa och vi kan få hagel.

Innebär detta någon särskild risk? Jag är ingen expert på vulkaner och har inte brytt mig i att informationssöka men ändå skulle jag inte bli helt förvånad om min bedömning är helt korrekt. Vulkaner smälter ner allt möjligt under marken och det gör att innehållet i vad de skjuter ut kan variera enormt därför att förekomsten av mer komplexa föreningar varierar kraftigt. Det är ju t.ex. vad som länge gjorde svensk stålindustriframgångsrik därför att vi hade tilltalande järnföreningar i vår malm. Genom att vulkanerna sträcker sig sådana långa sträcker under marken går det dock inte att bedöma sådant trovärdigt från landets sammansättning. Vidare genom att det hela är så trögflytande och skjuts mer ut av värme explosioner kan det säkert variera enormt över tiden därför att helt enkelt olika delar sörjan skickas ut.

Därför går det inte bedöma ev. risker utan att ha analyserat det. Det är dock inte självklart att det är ofarligt. Vad man absolut inte ska göra är vad jag gjorde d.v.s. smaka av dem. Nu gjorde jag det dock och jag märkte ingenting av svavel vilket hade känts mer lugnande egentligen även om det troligen egentligen inte säger något. Däremot en diskret - jag menar det är ju också mer troligt lättare partiklar som gått upp tillräckligt länge för att bilda hagel så det verkar ju troligare så också - smak just åt alkalimetaller eller möjligen alkaliska jordartsmetaller. Att skilja de båda är svårt och de kan förövrigt lätt felbedömas med övriga metallsalter. Så visst att vi kan oavsett huvudsakligen lättare metallsalter allt möjligt otrevligt tillsammans med dem. Dock är mängderna säkert försvinnande små men det är ingenting hundar eller barn ska stoppa i munnen. Får jag lust kanske jag promenerar förbi universitet och stoppar det i en spektrometer.

Att låta rymden inspirera till en bättre värld

Gomorron Sverige berättar att President Obama just meddelat att USA ska fortsätta satsa på spektakulära rymdresor. Jag tror inte det behöver vara helt fel att göra även om jag verkligen saknar varje förutsättning att bedöma själva värdet av resorna. Däremot just nu när USA fortfarande har problem med pessimisms och negativa känslor p.g.a. de tidigare tydligare ekonomiska problem och de långa och svåra väpnade konflikter är stora inspirerade projekt bra för att saker ska fortsätta åt rätt håll. Särskilt där amerikanen kan minnas tidigare dominerande prestationer.

Satelliter är en stor industri

Rymdsatsningar ska heller inte ses som meningslösa i övrigt. Det är en enorm kommersiell industri som skapats genom åren utan att särskilt många tänker på det. Hela jorden fylls med satelliter för TV, bildinsamling och kommunikation. En del skjuts upp från Sverige i Kiruna (Esrange) som är gynnsamt avseende energiförbrukning p.g.a. att mindre rörelseenergi krävs för att orka ur fördjupningen i rymd-tids-väven som jordklotets gravitation skapar (i andra modeller kan man lika gärna se det på annat sätt).

Industrier och affärer runt byggandet av satelliter och ny teknik man kan använda dem för är också väldigt stort. Det berör dock mindre Sverige än världens största länder inom teknik d.v.s. Japan, USA och Kina men EU lägger också bättre förutsättningar för gemensamma projekt vilka det finns ett flertal av.

För de europeiska projekten sker mycket samarbete via ESA. Ett färskt exempel är uppskjutandet av Maxus 8 från Esrange utanför Kiruna. Den var 12 minuter i tyngdlöshet för genomförande att fyra experiment.

Google Earth för en bättre värld

Satelliterna skapar också nya tjänster och de kommer fortfarande där Google Earth är ett färskt exempel på hur de allt mer direkt börjar beröra vanliga människor. Att köpa fotografier har det funnits möjlighet till länge och det finns en mängd företag med kommersiella satelliter som säljer bilder även om ingen har samma upplösning som GeoEye-1. Även om beställda bilder av en plats vid en tid inte är gratis med GeoEye-1 eftersom det kräver att den riktas stoppas andra bilder enligt planerad fotografering in i Google Earth för gratis tillgång.

Google Earth tror jag kan bidra till en bättre värld genom att:

1. Visa vackra bilder av jorden från ett perspektiv vi inte är vana vid. Det vi hela tiden ser glömmer vi lätt bort och vi får inte glömma skönheten i naturen. Att påminnas om den kan ge värde för arbetet mot miljöförstöring. Faktiskt tror jag att det redan givit viss effekt men när det gäller den här typen av diskret verkande faktorer är det väldigt svårt att följa. Det är dock ett av de huvudområden jag följer i Hedonimeter i perceptio även om jag ännu gjort mindre för inspirerande och ännu inte formellt tittat annat än av och till rörande GeoEye-1. Möjligen gör jag en fallstudie över det när jag är klar med gulliga djur men det är troligare att jag först gör det för traditionella landskapsbilder som jag tror har likartad påverkan och som oftare används i neurovetenskapliga studier vilket gör det lättare att sätta grundkunskaperna.

2. Genom att Google Earth ger tillgång till teknik och möjligheter fritt som förr endast stora länder och företag gör det verktyg tillgängligt för många fler. De skapar möjligheter till att möjliga intressanta projekt att komma som också kan gynna människan. Exakt vad vi kommer se som systematiskt kan ge stora värden är ännu svårt att bedöma även om mycket redan kommit eftersom tekniken ännu är ny. Fascinerande nog är Googles tjänster och produkter typiskt väldigt lätta att anpassa i egna lösningar.

3. Med GeoEye-1 skapas också möjligheter för media och andra intressenter att följa viktiga händelser som sker eller upptäcka problem. Det första kan kräva att man betalar för riktning men för större händelser i naturen (vulkanutbrottet på Island finns säkert redan GeoEye-1 bilder av) eller samhället (ett exempel är bilderna av protesterna i Iran 2009). För det senare upptäcks massor av intressanta saker bara i de vanliga bilderna som går in i Google Earth och ett fint exempel är den enorma miniatyr av Indien som Kina hade byggt upp.

Satelliter mot sjukdomar och svält

Satelliter används allt mer för att motverka problemen sjukdomar, svält och naturkatastrofer orsakar. Det är ett område där europeiska rymdstyrelsen ESA gjort flera satsningar genom åren.

Det är ett område vi av och till följer på Nyfiken vital. Där gjorde vi nyligen en liten uppdatering av huvudsidan:

Rymden, satelliter och rymdforskning

Det av två orsaker:

1. Därför att i nuvarande kvalitetsprojektet är en del att bättre lyfta fram händelser, bilder, nyheter och information som inspirerar till en bättre värd. Det diskuteras bäst på vår blogg:

Att inspirera till en bättre värld | Nyfiken vital Blogg

Det diskuteras också direkt på uppslagssidan:

"Rymden hör inte till de vanligaste ämnen Nyfiken vital bevakar. Satelliter är emellertid på väg att bli allt viktigare för att kontrollera sjukdomar, torkar, översvämningar och mycket annat viktigt för mänskligheten. De kan även upptäcka miljökatastrofer som oljespill.

Möjligheter för allt fler att uppleva världen från luften via Google Earth kan även vara något som hjälper till att inspirera till en bättre värld. Mänskligheten behöver ta större hänsyn till miljön och varandra. Att se skönheten hos jorden och uppleva andra delar av världen närmare kan göra det lättare. Ökad närhet och impulser från andra kulturer via text och foton delade av andra på nätet precis som satellitbilder kan också vara till en hjälp."

Från: Rymden, satelliter och rymdforskning

2. Dessutom kanske mindre inspirerande hade jag på känn att President Obama troligen skulle meddela just ett antal större satsningar upp mot rymden. Även om jag inte höll det som troligt givet att vi inte regelbunden följer rymden ville jag ändå se om kanske också innehåll på huvudsidan ev. kunde få den att ta positioner som gav trafik på Google. Oavsett detta ser det alltid bra ut när ett område blir nyhetsintensivt att redan ha visat att man är aktiv i det och som här genom att vår uppslagssida för rymden ligger på startsidan.

Relaterat

Möjligheter satelliter tillför media har tidigare diskuterats i:

Satellitbilder för media
Geografiskt lokaliserad information för insamling