Dagens Nyheter skadar skribenternas kreativitet och gör dem tröttsamt långsamma

2013-01-22

Jag har en känsla av och till att när Dagens Nyheter knutit till sig nya skribenter senaste åren har det inte varit bra över tiden för deras idéer. De kan bli som smala och lite tråkiga. Nedan Politiker-skribent Andersson som bit för bit under DN-åren från ett snabbt språk till drivkraft med nya idéer till att bli långsam, tråkig och nu märkbart "DN-inåt-blickande" (den melankoliska Tjuren Ferdinand man ska ha respekt för att vara försiktig med om man bearbetar sorg eller mår dåligt själv) funderande länge runt en händelse i deras liv krävande stor insats för att nå idéen eller mötet med något konkret begripligt:


"Man behandlas inte som representant för en kategori för att man tror det. Eller så är det just tron som avgör."

Dilemmat med det strukturella

Kan det vara så att Dagens Nyheter utnyttjar aktuell skribent för annat arbete och hon tagit skada av det?


Det är lite som med nya affärssystem. Byter man affärssystem i en bransch där produkten inte räcker till längre är det rimligt att förvänta sig att konsumenterna framöver märker det i bättre värde relativt kostnaden.


Om inte har ingen effektivitet eller värde adderats med systemet. Istället har det som inte ovanligt bara bekräftat samma omständighet, onöödiga tidskostnader, accepterade ej fungerande administrativa system m.m. efter månader ibland år av kravspecifikationer, IT, organisatoriska monologer om hur man menar att saker fungerar och vinsterna uttryck av det med en databas ska medföra.


Att uttrycka världen som du upplever att du ville se den istället för att kunna mäta och förstå vad du gör och den värld du existerar i där nya idéer inte är låste från verkligheten därför att systemet skapat med en investering man verkligen inte nu på många år om någonsin kan ifrågasätta (det var ju dessutom så lite valuta för dom pengarna) står i vägen. Med särskilt tidningskoncerner ska man verkligen när dom börjar prata om nya affärssystem roa sig med att följa några parametrar och se om det märks i produkten. Att du kan handla resp. ladda ner alla produkterna gör det ju lättare att försöka följa resultatet i just verkligheten utanför den interna organisationer.


Ett problem man kan tycka allmänt i den här branschen i Sverige är att man inte ska utgå med att man konstruktivt kan kritisera saker för att motivera dem, och när god reaktion kommer uppmuntra imponerat. Tvärtom är man rädd för att tidningen ska fyllas av deprimerande reflektioner om mörker, hemsk musik, svävande reportage om sökande bland underliga terapi-metoder, tankar om hur allt av världens kvalitet bara dör, m.m. Det är som med deprimerade. Är du inte psykiatriker ska man egentligen inte ge dem diverse råd. I värsta fall lägger de bara ned och du förväntas ha dåligt samvete för det: Hans hur tänkte du egentligen när du bestraffade Stockholm med bara en stor morgontidning? Förstod du inte att DN var organisatoriskt självmordsbenäget?


Dagens Nyheter bild av sig själva: Teko- och varvsindustrin och i oss bryr sig ingen ens att försöka. Otäckt likt i hur Sverige klarade ekonomin bra relativt omvärlden nu såväl som konsekvens av att ha varit utanför kriget men det inte riktigt räckte heller därför man ville göra allt precis som innan: mode var att sy upp kläder. Ändå utan dom nu glömda mode-företagen lever branschen äntligen upp en aning dom sista 20-åren - senaste fem direkt mätbart - när dom gamla gjutna koncepten för hur det skulle göras eller inte alls glömts, och SVT slutade med de ständigt återkommande dokumentärer om att teko-industrin dog och det var inget man kunde göra något åt därför sömmerskor i Sverige kostade mer i lön än i andra länder.

Norge mörkar "Operation Eritrea"

Jag funderade på att höra mig för via en e-post-adress jag hittade till Ministry of Energy and Mines - Eritrea om de är intresserade av ett länkbyte. Sökord kring mineraler som guld ska ju vara så värdefulla sägs det.


I tider som dessa när de uppmärksammas och ofta negativt i pressen kan en trevligt balanserad bloggpostning som lyfter fram värden i Eritrea (köpa guld kanske?) säkert ge bra mer permanenta länkar tillbaka från deras myndigheter. Dessutom kan de ju tänkbart få mycket trafik från journalister m.fl. kring upproret (eller vad det nu var) som surfar vidare över till mig.


Tidigare har jag haft ganska bra framgång med att bl.a. stödja revolutioner med positiva bloggpostningar, vapeninsamlingar indirekt via lite pengar o.s.v. mot myndighets- och riksbanks-länkar när den nya regimen tar över huvudsakligen i Asien och Afrika även om jag försökte en del med Kanada.


Kanada mest därför att trodde också skulle kunna ge mycket positiv-respons i sociala media genom att man befriar indianer, mexikaner och andra amerikanska ursprungsinnevånare. Ett tänk vara också att President Obama skulle gilla det (Obama är ju själv ursprungsinnevånare och USA's första president som är indian) och kanske länka till mitt nya Kanada från hans Vita huset.


Kanada fattade jag dock delvis fel rörande faktiskt försvar m.m. Kylan är inte som man kan tro vad som automatiskt gör ett land fattigt och orkeslöst. Blanda heller inte samman Kanada med landet där man bygger hus med is (samma som Joakim von Anka i en fiktiv men innovativt intressant historia tinade upp med en stor maskin för att sälja marken under isen: Kanada ligger dock på helt annorlunda plats på globen - leta i närheten av USA).


Investerar man lite tid på att göra bra material till Eritrea att publicera kan det kanske rent av ge bra med riktig trafik. Aktuella hemsidor regeringen där har är ganska begränsade och med kanske inte mer än ett par dagars arbete bör man kunna paketera mycket mer intressant och praktiskt värdefull information för medborgarna: lite bra länkar till FN, Röda korset, kanske en afrikanska länkkatalog man samtidigt bygger med postorder företag m.m. för att komplettera det mindre utbud av lokala butiker dom har. Men så är jag en ovanligt moraliskt person. Någon annan hade kanske utnyttjat diverse övergivna publikationssystem som står öde (ex. Bank of Eritrea: www.boe.gov.er) eller diskret underbordet köpa hela deras internetverksamhet med topp-domän och allt.


Emellertid när man söker igenom deras internet upptäcker jag vad som tycks vara något så otrevligt som en ny generation av kolonialism Norge (ett nordiskt land) i smyg tycks ha förberett. Att det kanske stör processen av att dela och få värde jag tänkt mig stör mig överhuvudtaget inte men däremot oroar det mig vad det kommer innebära för det afrikanska folket. Uppenbart har man förberett med hemsidor och allt. Vi kan ex. se hur afrikanen ska tvingas på det många av oss kan minnas från skolans musikundervisning i en oförskämd brist på respekt för den afrikanska i musik så mycket djupare kultur (kultur-imperialism):



Hemsidorna tycks inte gå att nå nu. Vi kan anta att mörkläggning pågår. Vandra dock gärna site:norway.gov.er på Google. Titlarna skrämmer slag på en försiktigt moraliskt värdekonservativ kristen pojke som jag.


Att ta ut rätt värde av ett land kan fodra investeringar. Mer än vad en aktör som eritreas ledare kanske kan frisätta tillräckligt eller från det värdet skapa lönsamhet i den tidsperiod han vill hålla kvar i sin investering. Givet tecknen på orolighet i militären i dagarna kanske han upplever att det är dags att försöka ta ut en över tio till 50 år liten summa men tillräckligt för ett rikt liv ex. i Nordkorea, Kina eller Yemen.


Och Norge är ju en aktör med stora oljefonder vars syfte just är att investera för långsiktigt värde snarare än att inflationshetsa Norge just nu mer än vad oljeborrandet i sig medför. Eritrea vore just en långsiktig investering som kan fodra stora investeringar men ge enorm ränta och praktiskt säkra upp Norges pensioner långt efter att oljan tagit slut. Mer än mineraler kan det ex. handla om utkontraktering där industrier m.m. flyttar tillverkning för att komma nära den snart kanske expanderande Afrikanska marknaden samtidigt som de får dessa affärer säkrade av den norska staten vars varaktigt finansierade operation ger lugn och ekonomisk effektivitet där stora vinster jämfört med ex. det idag allt dyrare Kina.


En alternativ förklaring skulle ev. vara att Eritrea sökt öka sina tillgängliga pengar genom att plocka diverse innehåll från norska hemsidor och publicera ut på en något så när relevant underdomän. Vekare sökmotorer kanske kan skicka tillräckligt med trafik för att ge lite annonsintäkter.


Eller att tidigare ambassad-verksamhet lagts ner men fortfarande är indexerad. Just detta tvivlar jag dock lätt på relativt indexering men vem vet hur sådant hanteras av eritreanska regeringens IT-ansvarige? Jag har ännu inte fått kontakt med honom kring mitt förslag om att starta ett nytt departement på en subdomän om att handla guld på nätet med länkar till lite guldsajter jag funderat på starta.


Jag gillar heller inte att om sådant här ska ske att statliga aktörer håller på med det. Det skapar ineffektiva organisationer. Här skulle det (inte säkert för ett ensamt fall men sett över en större mängd länder som handlas upp) vara bättre med en varierad mängd olika privata aktörer som konkurrerar med varandra, och mer direkt nu för den afrikanska säljaren möjiggöra mer betalt. Och om Eritrea läser detta: Jag har försökt få tag i er flera dagar nu. Tänkbart kan jag bjuda över Norge på utvalda delar av landet (kuststaden med lite omgivning). E-posta tillbaka!

Vad du förtjänar är ögonblick med världsdominerande kvalitet

Jag blev lite inspirerad av dom modiga orden President Obama muntrade upp världen med, och trots att jag är svensk rusade jag över min webbläsare och skrev upp mig för en kampanj av något slag:


"My fellow Americans, we are made for this moment, and we will seize it – so long as we seize it together."

Nu ångrar jag mig dock. Det är klart att demokraterna tycker att saker är bra och att dom är som gjorda för att sitta i Vita huset efter väldigt få perioder under efterkrigstiden. Och saker var ju dåligt på flera sätt innan så det är ju bara för Obama & Co att ta det lugnt och casha in på administrationen. Men det är dom och inte jag som sitter där. Faktiskt kan jag inte ens bli vald till President varken av Sverige eller USA.


Jag säger att jag och världen är gjord för ett bättre ögonblick. Jag är inte nöjd med Obamas ögonblick oavsett hur kul han har i Vita huset. Jag och du förtjänar ögonblick med en världspresident som villigt minns dom nitiskt administrations-glada svenskar som slugt inser värde av att sprida mina ord ut i världen. När ni möter en världsmedborgare i nöd:


    Berätta om en bättre värld som kommer med en hederlig-svensk som navigerar oss in i den framtid vi annars riskerar att dö av från i miljöförstöring, stormande hav och ständiga världskrig.

När jag får tid ska jag ordna en topp-lista på World Wide Web man kan skriva upp bra saker man gjort här jfr rekrytera en tjänsteman i FN, kanske en militär i NATO, parlamentsledamot i UK eller vad som helst egentligen, som jag sedan ger poäng för.


Förutom att man kan komma olika högt varje månad tänker jag också ordna att man samlar långsiktiga poäng och får en visuell-symbol bredvid sitt namn som indikerar hur viktig man är i den kommande världsstaten.


Nivå två (nivå ett är orankade övriga bestämmer över) när man klarat att komma rankat minst en månad (initialt längre fram för nya kanske engagemang flera månader krävs) blir den första med visuell symbol:



Efterföljande fortfarande på dom nivåer varje enkel man av gatan ska kunna klara att åtminstone på några år med enstaka insatser när semestrar utomlands (spana efter tyskar: dom verkar ha pengar och det kan vara användbart), kanske e-postande på helger o.s.v. inte mer än rimligt ganska lite i tid ett par timmar eller så per vecka, följer samma princip för höjd-indikation. Ex. direkt efter den första (arbetsnamn) Backup By-chef kommer de verkliga by-chefen (by avser här enkla orter att hjälpa framåt där mindre administrativ-erfarenhet uppbyggd under framtidsåren nu fram till den ny världen krävs ex. småstäder som Uppsala, Ystad m.m. snarare än London som skulle kräva mycket högre rank och ex. Stockholm kanske ett eller två steg upp):



Jag är väldigt intresserad av en större reklambyrå med goda case och som kan visa på badges de vunnit i reklambranschen och framgångsrika kampanjer som är intresserade att ta fram bättre visualiseringar. Det ger för dom tre som hinner först direkt by-chefs rank till en medarbetare om jag väljer deras försök. Och by-chef över den abstrakta byn reklamvärlden: bör komma med inte minst goda förutsättningar till att skapa fantastiska kontaktnät att skapa affärer från för vinnaren även om ex. att beskatta andra reklamföretag på kunder självklart inte ska vara tillåtet (beskattning kommer kräva högre rank börjande ungefär på General medan endast ett fåtal väldigt högt upp kommer kunna beskatta generaler m.fl. Självklart började jag på nivå med alla andra där jag faktiskt ännu inte nått högre än Överste av Norden och Tyskland och General av Irland och Wales).