Norge mörkar "Operation Eritrea"

2013-01-22

Jag funderade på att höra mig för via en e-post-adress jag hittade till Ministry of Energy and Mines - Eritrea om de är intresserade av ett länkbyte. Sökord kring mineraler som guld ska ju vara så värdefulla sägs det.


I tider som dessa när de uppmärksammas och ofta negativt i pressen kan en trevligt balanserad bloggpostning som lyfter fram värden i Eritrea (köpa guld kanske?) säkert ge bra mer permanenta länkar tillbaka från deras myndigheter. Dessutom kan de ju tänkbart få mycket trafik från journalister m.fl. kring upproret (eller vad det nu var) som surfar vidare över till mig.


Tidigare har jag haft ganska bra framgång med att bl.a. stödja revolutioner med positiva bloggpostningar, vapeninsamlingar indirekt via lite pengar o.s.v. mot myndighets- och riksbanks-länkar när den nya regimen tar över huvudsakligen i Asien och Afrika även om jag försökte en del med Kanada.


Kanada mest därför att trodde också skulle kunna ge mycket positiv-respons i sociala media genom att man befriar indianer, mexikaner och andra amerikanska ursprungsinnevånare. Ett tänk vara också att President Obama skulle gilla det (Obama är ju själv ursprungsinnevånare och USA's första president som är indian) och kanske länka till mitt nya Kanada från hans Vita huset.


Kanada fattade jag dock delvis fel rörande faktiskt försvar m.m. Kylan är inte som man kan tro vad som automatiskt gör ett land fattigt och orkeslöst. Blanda heller inte samman Kanada med landet där man bygger hus med is (samma som Joakim von Anka i en fiktiv men innovativt intressant historia tinade upp med en stor maskin för att sälja marken under isen: Kanada ligger dock på helt annorlunda plats på globen - leta i närheten av USA).


Investerar man lite tid på att göra bra material till Eritrea att publicera kan det kanske rent av ge bra med riktig trafik. Aktuella hemsidor regeringen där har är ganska begränsade och med kanske inte mer än ett par dagars arbete bör man kunna paketera mycket mer intressant och praktiskt värdefull information för medborgarna: lite bra länkar till FN, Röda korset, kanske en afrikanska länkkatalog man samtidigt bygger med postorder företag m.m. för att komplettera det mindre utbud av lokala butiker dom har. Men så är jag en ovanligt moraliskt person. Någon annan hade kanske utnyttjat diverse övergivna publikationssystem som står öde (ex. Bank of Eritrea: www.boe.gov.er) eller diskret underbordet köpa hela deras internetverksamhet med topp-domän och allt.


Emellertid när man söker igenom deras internet upptäcker jag vad som tycks vara något så otrevligt som en ny generation av kolonialism Norge (ett nordiskt land) i smyg tycks ha förberett. Att det kanske stör processen av att dela och få värde jag tänkt mig stör mig överhuvudtaget inte men däremot oroar det mig vad det kommer innebära för det afrikanska folket. Uppenbart har man förberett med hemsidor och allt. Vi kan ex. se hur afrikanen ska tvingas på det många av oss kan minnas från skolans musikundervisning i en oförskämd brist på respekt för den afrikanska i musik så mycket djupare kultur (kultur-imperialism):



Hemsidorna tycks inte gå att nå nu. Vi kan anta att mörkläggning pågår. Vandra dock gärna site:norway.gov.er på Google. Titlarna skrämmer slag på en försiktigt moraliskt värdekonservativ kristen pojke som jag.


Att ta ut rätt värde av ett land kan fodra investeringar. Mer än vad en aktör som eritreas ledare kanske kan frisätta tillräckligt eller från det värdet skapa lönsamhet i den tidsperiod han vill hålla kvar i sin investering. Givet tecknen på orolighet i militären i dagarna kanske han upplever att det är dags att försöka ta ut en över tio till 50 år liten summa men tillräckligt för ett rikt liv ex. i Nordkorea, Kina eller Yemen.


Och Norge är ju en aktör med stora oljefonder vars syfte just är att investera för långsiktigt värde snarare än att inflationshetsa Norge just nu mer än vad oljeborrandet i sig medför. Eritrea vore just en långsiktig investering som kan fodra stora investeringar men ge enorm ränta och praktiskt säkra upp Norges pensioner långt efter att oljan tagit slut. Mer än mineraler kan det ex. handla om utkontraktering där industrier m.m. flyttar tillverkning för att komma nära den snart kanske expanderande Afrikanska marknaden samtidigt som de får dessa affärer säkrade av den norska staten vars varaktigt finansierade operation ger lugn och ekonomisk effektivitet där stora vinster jämfört med ex. det idag allt dyrare Kina.


En alternativ förklaring skulle ev. vara att Eritrea sökt öka sina tillgängliga pengar genom att plocka diverse innehåll från norska hemsidor och publicera ut på en något så när relevant underdomän. Vekare sökmotorer kanske kan skicka tillräckligt med trafik för att ge lite annonsintäkter.


Eller att tidigare ambassad-verksamhet lagts ner men fortfarande är indexerad. Just detta tvivlar jag dock lätt på relativt indexering men vem vet hur sådant hanteras av eritreanska regeringens IT-ansvarige? Jag har ännu inte fått kontakt med honom kring mitt förslag om att starta ett nytt departement på en subdomän om att handla guld på nätet med länkar till lite guldsajter jag funderat på starta.


Jag gillar heller inte att om sådant här ska ske att statliga aktörer håller på med det. Det skapar ineffektiva organisationer. Här skulle det (inte säkert för ett ensamt fall men sett över en större mängd länder som handlas upp) vara bättre med en varierad mängd olika privata aktörer som konkurrerar med varandra, och mer direkt nu för den afrikanska säljaren möjiggöra mer betalt. Och om Eritrea läser detta: Jag har försökt få tag i er flera dagar nu. Tänkbart kan jag bjuda över Norge på utvalda delar av landet (kuststaden med lite omgivning). E-posta tillbaka!