Riksrevesionen behöver aggressivt se över information på nätet

2010-09-11

Våra myndigheter har budget för att informera på nätet och vad de förbrukar inom området jämfört med vilken som helst annan aktör är inte gigantiska summor i deras perspektiv men för oss andra astronomiska summor.

Trots det är text och information ofta undermålig och långsiktig referensinformation de har kan skilja sig åt från senare kortfattad information som de själva flaggar är enormt viktig. Mer problematiskt om än för den ej intresserade mindre uppenbart är att de inte klarar av att bygga om sina hemsidor med korrekt hanterade via 301 redirect.

Ska myndigheterna informera måste det gå att referera dem. När de plötsligt i en nyck beslutar sig att ändra sina URL:er (ofta utan någon relevant förändring i övrigt på sajten utan gissningsvis därför att de överbetalda konsulter de måste ha p.g.a. dåligt valda plattformar från börjar är inne och skruvar på saker) dör alla länkar till webbplatser. Detta har följande inverkan där varje indikerad påverkan är 100% given och säker:

1. Samtliga referenser till webbsajten slutar att fungera.

2. Myndighetens egen information rörande både exakta sidor och allmänt kommer i mindre utsträckning uttryckas högre upp på Google. Därav att vi kan se att bl.a. Smittskyddsinstitutet rankar bra medan Livsmedelsverket är en katastrof.

Det vill säga genom inkompetens i en detalj faller hela deras uppdrag om att informera på nätet till stora delar. Andra kan tycka annorlunda här men jag menar att kastar vi enorma summor pengar på dessa för att göra detta får man se till att de har personal som klarar av det. Det kan inte vara så att bara för att något är en del av en statlig myndigheten så går det inte att lägga ner det när det gång efter gång gör ingenting eller ett inkompetent arbete.

Att hantera ändrade URL:er när det sker som en del av en seriös förändring är vad som endast tar ett par minuter. Vi har några tips bl.a. från Google (men rimligen bör vem som helst som hanterar webbservern hos en publicist på nätet stora kunskaper om detta eller alternativt är vad man bäst gör sig av med):

301 | Google Webmasters Help

Jag skrev också så här i Kvalitetsprojekt: 2010 Höststorm - IXX:

"När valet är avklarat ska jag flagga att vi har detta problem i flera myndigheter till ett av de partier som jag tror kommer vara en del av regeringen till lite vänner. Det är ju nu trots allt att uttalade uppdrag ligger på myndigheterna att hantera information inklusive nätet. Här har vi indikation om ett problem som skadar det lånsiktigt och det kan vara också vad Riksrevisionen missar när de gör uppföljning inom området.

I väntan på det får jag precis som för Livsmedelsverket och innan dem kanske totalt under cirka 5.5 år totalt tre stycken aktörer göra en särbehandling för att specifikt se över de resurser vi kan länka hos dem för att kontrollera att de fungerar. För Livsmedelsverket tog vi bort cirka 300 länkar ersätta med andra resurser snarare än att omvandlade till de nya sidorna hos dem då jämförbara eller oftast bättre sådana finns hos aktörer som klarar av nätet. För Socialstyrelsen är det inte säkert att de bara kan städas bort på det sättet utan där kan det nog kosta mer tid för att ställa om saker men innan åtgärder vidtagits t.ex. att området prioriteras i en revision kring myndigheternas information på nätet lär det vara vad som sker endast när det är absolut nödvändigt."

Krig och undernäring är vad som orsakar virusepidemier

Vi uppdaterade som en del av ett större kvalitetsprojekt bokstaven F i Nyfiken vitals uppslagsbok bl.a. med termen fågelinfluensa där denna ger en kort introduktion samt länkar till relevanta forskningsnyheter och artiklar.

Något jag skrev är viktigt tror jag för fler att tänka på:

"En del tror att "influensan" är på väg att nå en farliga variant där drivkraften är mutationer. Rörande sådant ska vi betänka att samtliga svåra epidemier mänskligheten drabbats av med början med Spanska sjukan i samtliga fall utan ett enda undantag alltid korrelerat med stora krig vilka också haft undernäring som ett problem. Det finns heller inte för någon annan virussjukdom som orsakat stora dödsfall åtminstone för de vanligaste något undantag (t.ex. mässling och påssjuka).

Därmed inte sagt att de inte orsakar många dödsfall i värsta fall annars men de svåra epidemierna får vi inte annat än samtidigt med krig och undernäring tillsammans. Om någon mot förmodan lyckats hitta ett exempel på motsatsen så meddela det gärna men en även omfattande kontroll hittade inte ett enda exempel och det inkluderar givetvis den västerländska kolonisering av Nord- och Sydamerika samt allt i Afrika inklusive HIV."

Från: Fågelinfluensa

Så vitt jag vet finns inte ett enda undantag från detta. De kanske inte i varje fall varit uppenbara därför att mässling med mera som slagit hårt varit där man fokuserat lokalt väldigt mycket på det egna landet. Men inte en enda svår epidemi av virus har jag hittat genom historien som inte varit korrelerat med krig tillsammans med undernäring d.v.s. båda faktorerna tillsammans.

Det är tror jag oerhört viktigt att tänka på därför att skadorna när epidemierna väl börjat blir lätt stora och långvariga.

HIV är ett exempel på det där sjukdomen tycks ha uppstått hos människa i en av de regioner i världen där människan behandlats värst under lång tid inklusive slavhandel, senare under Belgiska Kongo konstanta stympningar och misshandel m.m. av befolkningen.

Stora delar av Sydamerikas befolkning dödades i krigen och misshandeln européerna utnyttja för att ta över områdena. Därefter kom också virussjukdomarna som man också förde med sig men jag har ännu inte sett något dokumenterat fall där dessa uppstod innan misshandeln av befolkningen redan börjat.

Därför om man för krig behöver man tänka på detta. Befolkning som är undernärd och mentalt nedtryckt blir överkänsliga mot virussjukdomar och det ger dessa sjukdomar förutsättningar att anpassa sig mot människan varefter det kan drabba oss alla.