Krig och undernäring är vad som orsakar virusepidemier

2010-09-11

Vi uppdaterade som en del av ett större kvalitetsprojekt bokstaven F i Nyfiken vitals uppslagsbok bl.a. med termen fågelinfluensa där denna ger en kort introduktion samt länkar till relevanta forskningsnyheter och artiklar.

Något jag skrev är viktigt tror jag för fler att tänka på:

"En del tror att "influensan" är på väg att nå en farliga variant där drivkraften är mutationer. Rörande sådant ska vi betänka att samtliga svåra epidemier mänskligheten drabbats av med början med Spanska sjukan i samtliga fall utan ett enda undantag alltid korrelerat med stora krig vilka också haft undernäring som ett problem. Det finns heller inte för någon annan virussjukdom som orsakat stora dödsfall åtminstone för de vanligaste något undantag (t.ex. mässling och påssjuka).

Därmed inte sagt att de inte orsakar många dödsfall i värsta fall annars men de svåra epidemierna får vi inte annat än samtidigt med krig och undernäring tillsammans. Om någon mot förmodan lyckats hitta ett exempel på motsatsen så meddela det gärna men en även omfattande kontroll hittade inte ett enda exempel och det inkluderar givetvis den västerländska kolonisering av Nord- och Sydamerika samt allt i Afrika inklusive HIV."

Från: Fågelinfluensa

Så vitt jag vet finns inte ett enda undantag från detta. De kanske inte i varje fall varit uppenbara därför att mässling med mera som slagit hårt varit där man fokuserat lokalt väldigt mycket på det egna landet. Men inte en enda svår epidemi av virus har jag hittat genom historien som inte varit korrelerat med krig tillsammans med undernäring d.v.s. båda faktorerna tillsammans.

Det är tror jag oerhört viktigt att tänka på därför att skadorna när epidemierna väl börjat blir lätt stora och långvariga.

HIV är ett exempel på det där sjukdomen tycks ha uppstått hos människa i en av de regioner i världen där människan behandlats värst under lång tid inklusive slavhandel, senare under Belgiska Kongo konstanta stympningar och misshandel m.m. av befolkningen.

Stora delar av Sydamerikas befolkning dödades i krigen och misshandeln européerna utnyttja för att ta över områdena. Därefter kom också virussjukdomarna som man också förde med sig men jag har ännu inte sett något dokumenterat fall där dessa uppstod innan misshandeln av befolkningen redan börjat.

Därför om man för krig behöver man tänka på detta. Befolkning som är undernärd och mentalt nedtryckt blir överkänsliga mot virussjukdomar och det ger dessa sjukdomar förutsättningar att anpassa sig mot människan varefter det kan drabba oss alla.