Dagens citat: M.C. Escher

2010-05-13

När jag idag av en slump fick den storslagna möjligheten att köpa M. C. Escher - The Graphic Work öppnade det dörren till en dag av sanslös glädje. Jag började där denna fantastiskt spännande resa in i den annars visuella omöjlighetens land i bokens mitt dit jag drogs av hans utsökta tryck.

När jag endast för ett ögonblick´sedan fann mästarens egna ord i bokens introductionem var det en oväntad belöning. Hans tryck hade ju helt fångat men uppmärksamhet under timmar.

Låt oss njuta av ett fåtal rader insiktsfulla för 1959 när boken första gången trycktes:

"The process begins with the search for a visual form such as will interpret as clearly as possible one's train of thought."

[...]

"Yet a mental image is something completely different from a visual image, and however much one exerts oneself, one can never manage to capture the fullness of that perfection which hoverts in the mind and which one things of, quite falsely, as something that is 'seen'."

För den som intresserat sig för mentala bilder vilket är ett av de tidiga och största områdena inom psykologi, neuropsykologi och neurovetenskap allmänt är hans förklaring intressant även idag och särskilt givet hans geni.

Hur skicklig man är i att forma mentala bilder varierar väldigt mycket. Många kan knappt eller inte alls forma dem men fungerar ändå korrekt i övrigt. Andra når en hög nivå medan troligen de flesta hjälpligt kan forma bilder där det möjligen gäller att om det övades skulle det stärkas. Kanske försämras denna förmåga också ofta när vi lämnar barn och ungdomstiden?

Vi förstår från Eschers uttalande att han har en exceptionell förmåga i detta område. Inte bara kan han forma bilder, utan att han gör det riktat under vad som tycks vara en lång tid och förändrar dem över tiden tills han är nöjd. En entydig tolkning av vad han exakt menar är dock svår att göra.

Relaterat:

Övning för ökad kreativitet med mentala bilder skapade från M.C. Eschers konstverk
M. C. Eschers inspirerande konst med nyttigt förstärkande kost och romaner
Riskaka med svarta senapsfrön, svartpeppar och kaviar med sallad
Skickliga personer som lyfts fram som föredömen
Citat ger bättre artiklar

Dikt till en Park

En dikt jag skrev om Botaniska trädgården i Uppsala. Vad som inspirerade mig i dikten framgår mycket bättre i artikeln jag skrev till Nyfiken vital med foton från Botaniska trädgården just i Uppsala visuellt än Uppsala Universitets sida om parken för något eller några år sedan.

Ännu i år har denna skönhet inte nått sin högsta topp och vårt hopp lever än. Men vi vet att den därefter likt en smekning går över i höstens intensivt mörka färger i den tragiska omställning som leder till vinterns smärtor och destruktion.

Stairs of stone leads to higher ground
Floor and ceiling stone-cut to true beauty
From a wooden sofa our eyes sees infinite nature crafted by man - Mathematical order made visible

Cut stones bedded together
Enormous amounts of smaller stones forms labyrinthic roads in excite demanding attention

In the fertile spring
Green plants - Lovely and cute
Trees in enormous pots of wood

A True Beutifull Blue Star leaving the sky in the first faint light of the Morning Star
The Impossible made Possible,
In a moment no longer than our breath
With beauty time get stretched to the very corners of the fourth dimension.