Tidig pubertet kan vara korrelerat med mer än instabil närmiljö

2010-09-02

Det skulle förvåna mig om forskarna vid Duke University inte har rätt i sin slutsats och vad de sett:

An evolutionary biology perspective says, 'look, the thing that nature most cares about—with respect to all living things, humans included—is dispersing genes in future generations,'" says Belsky. "Thus, under those conditions in which the future appears precarious, where I might not even survive long enough to breed tomorrow, then I should mature earlier so I can mate earlier before that precarious future might get me." This is the evolutionary logic, according to Belsky, which led to the prediction—and now evidence—that early insecurity should be related to earlier pubertal development."

På samma sätt tror jag företeelsen där vi i väst fött barn senare är en orsak till ett antal problem vi sett rörande sjukdomar och funktionshinder med ett delvis genetiskt beroende t.ex. inom cancer, neurologiska problem och neuropsykiatriska funktionshinder, och att det i sig kan vara en faktor som kan visa sig inverka på kommande generationer (d.v.s. de vi redan har en del av) där "behovet" fångas upp från den egna genetiken där man kommer tendera att t.ex. gifta sig tidigare.

Dock när det gäller studien vid Duke University tror jag varken vad de sett eller den mer hypotetiska möjligheten jag pekade på här är hela sanningen. Precis som man skriver i pressmeddelandet vet vi redan att miljögifter är en orsak till detta även om det precis som för sambanden Duke sett och övrigt är mycket svårt att bedöma hur stor påverkan är:

"Environmental chemicals may also have some effect. "

Problemet är att ämnen som liknar hormoner släpps ut. Det gäller könshormoner såväl som annat där t.ex. våra antidepressiva läkemedel (liknar andra hormoner än könshormoner) påverkar fiskarna och det samma gäller åtminstone vissa P-piller.

Det är också fullt möjligt att en instabil närmiljö är korrelerad med miljögifter i området därför att vi vet att sådana bl.a. kan påverka impulskontroll enligt till exempel:

Luftföroreningar skadar barn

Fortsatta Facebook problem där din annonsvisning störs

Efter de första problemen med Facebook har de fortsatt (se t.ex. om detta IDG om Facebooks problem).

Idag har jag ännu inte tittat efter dagens ev. allvarliga fördröjningar av annonsvisningar gäller det att dessa varit mer regel än undantag som förekommande räknat per dag när de ligger efter Facebook på sidor har varit mer regel än undantag sett per dag.

Facebook Like stör med andra ord annonsvisning via Adsense.

Här kanske situationen är den att Facebook prioriterar ner vissa geografiska områden? Det är svårt att veta men kanske är situationen att Sverige och andra europeiska missgynnas.