Resor på Google Nyheter III

2010-04-01

Vi kan avsluta Nyhetsbloggen för påsk med att ta ett stickprov till för fallstudien runt resor där vi tidigare har följande tre artiklar:

Foto: gi Licens: CC
SvD har modigt krigat ner Expressen genom att publicera en färskare nyhet.

Resor i Google Nyheter
Resor i Google Nyheter II
Expressen har fortsatta problem med Google Nyheter

1. SvD
Påskresor i sista sekunden

2. Expressen
SJ kan inte själva hitta billiga biljetter

3. Österbottens tidning
Rör ej den typ av resor fallstudien berör.

4. DN
Läsarnas bästa tips – så lätt packar vi

5. DN
Soha är det nya Soho

6. Nynewsdesk
Rör ej den typ av resor aktuella för fallstudien.

7. Dalarnas tidning
Rör kommunens resepolicy. Ej det mer kommersiella segment jag tyckte var mer intressant att följa.

8. HD
Ej rätt typ av resesegment. Tycks handla om en resa av utflykts sort.

9. Expressen
Vinn biljetter till El Clasico - så gör du
Fint exempel på lateralt tänkande i koncernen. Rör också ett resmål som många bör söka information om och beställa resor runt. Sedan borde givetvis Expressen (och kanske har gjort det) göra mer rörande det. För en kompetent skribent att sammanfatta en ort optimalt och bättre än övrigt på svenska tar trotts allt bara några timmar. Se också:

Geografisk lokalisering för anpassad presentation på nättidningar
Huvudsidor för orter med sökning för resor

10. Dagbladet
Rör resor för ett idrottslag.

Sökresultaten tillför ingen ny information. Att SvD går upp är väntat. Deras nyhet är nyare samtidigt som SvD.se är lika stark eller starkare än övriga tidningar jag sett topp tio. För den koncernen hade det varit mer intressant om Aftonbladet tog och publicerade en nyhet. De är starka på Google Nyheter och att se hur högt det når kan vara kul relativt SvD.

En dikt till mindre än en kvinna är i mörker

Varje gång jag gör ett försök att skriva en dikt inspirerad av annat än kvinnor blir det allt tydligt att poesi inte bara är till för att skrivas till kvinnor utan kräver en kvinna för att vara annat imperfection.

Först har vi detta skräp skrivet för att uttrycka hur nöjd jag är forskningen som publicerades denna månad:

Poesi om magins skönhet på vardagens kris

Nedan har vi en av flera mycket bättre dikter inspirerade av kvinnor:

"Klarvit snö med en kvinna i rött.
Upplivande vindar med havsblå friskhet.
Leenden byts med en gyllene kvinna.
Utmanande blick och ivrigt studsande steg.
Intensivt röda läppar väcker mig från stum förundran.
Det härligt gulliga får den en gång trötta krigaren att vakna."

Visst att jag gjorde en ansträngning i första fallet om än inte brutal. Det går dock inte att hitta samma inspiration. Kvinnor ökar helt enkelt aktiviteten i just rätt delar av hjärnan för att dikta vilket forskning inte gör ens när det är riktigt intressanta studier.

Ett fåtal undantag finns givetvis även om de inte kommer i närheten av kraften hos en vacker kvinna och bäst ska de alla kombineras: god mat, inspirerande sång, vacker kvinna o.s.v. Att dikta till ens övrigt utan kvinnans inspiration är dock endast att generera sig själv med det undermåliga. Visst att annan potent inspiration finns och man ser lätt alla grupper i musiken men då rör vi oss mer inom revolutionspoesi, hejaramsor och dylikt.

Att poesibranschen är i konstanta ekonomiska svårigheter och behöver olika former av bidrag kanske beror på att de inte insett kvinnor är den högsta inspirationen? En dikt ej fullt inspirerad är ej inspirerande att läsa.

Till och min dikt till kvinnan i svart blev bra jämfört med dikten om den publicerade forskningen:

Jag talade om nöje - Alice in Wonderland 3D

En fuktig stad i mörker
Smältande snö
Tunga färgers skinande ljus speglas i dimmig is

Biosalong i mörker
Liksom förr kom du

Speglande svart hår
Svart skinnjacka, svarta jeans...
Nu i röd halsduk

En glatt skrattande ninja
Kvinnlig skönhet mer än solens befriande ljus

Närvaro när jag innan talat
Men min vän - Vem är du?

Poesi om magins skönhet på vardagens kris

"I enkelt i kris
Vi gav tid utan att ha tid att ge

Men...

I komplext likt magi
Allt jag önskat träder fram

Skönt riktad forskning -
Strategisk visdom i taktisk himmel

Ingen gräns - Allt
Sådan kraft - Obegripligt vacker -
Aldrig pressande - Lugnt väntande när så många timmar tröttat.

Hur kan det vara möjligt? Att ge en sådan gåva
Förundran
Dåligt samvete

Ändå skapar jag,
En gång om någonsin en tids lugn utan enkla problem att vi nått så långt längre än vi trodde
Mjuka så älskade perceptio och modellens skönhet

Därefter
Till Prediktionens otäcka mörker fyllt av skräck - Pandora
Textens analys
Vi kanske återvänder

Riktlinjer för Google Nyheter rörande satir och skämt

För webbsökning ställs uppfattar jag egentligen inga krav rörande innehåll annat än efterfrågad kvalitet möjlig att mäta. Däremot för Google Nyheter finns viss avsmalning och jag tyckte det kunde vara intressant att slå upp vad som gäller för satiriska nyheter t.ex. aprilskämt och Google.

Dessa är accepterade i Google Nyheter och ska optimalt vara markerade:

"Google News strävar efter att ge dig tillgång till så många nyhetskällor som möjligt, även de som SATIRISERA aktuella händelser.

Vi markerar satirisk publikationer klart med "(satire)," så att du vet när du läser en satirisk artikel. Om du hittar en nyhetskälla i Google News som innehåller satiriska innehåll men inte visa en "(satire)" taggen, vänligen skicka oss namnet på denna publikation, och vi kommer att märka det på lämpligt sätt."

Från: Innehåll i Google Nyheter: Satirisk webbplatser | Google.com

Jag har dock svårt att tro att algoritmen klarar att detektera aprilskämt och detta berör troligen sajter inriktade på satir. Det ska förövrigt säkert inte tolkas som att aprilskämt uppfattas som ett problem.

I övrigt rörande dom aprilskämt jag såg var jag inte imponerad. Det känns som tidningarna antingen ligger kvar på samma nivå som när jag var barn och svenskarna mer instängda och gick på mer. Alternativt har blivit mycket mer försiktiga.

Själv gjorde jag ett mycket bättre aprilskämt och riktat mot flygvapnet och regeringen. Jag hade införskaffat tre stycken BQM-74 som jag sköt upp några mil utanför Arlanda från en liten fregatt. Det var mäktigt att se två Jas plan stiga upp för att förvirrat flyga bredvid dem i väntan på regeringsbeslut om de skulle skjutas ner eller inte.

Flera gånger att de rent av försökte vinka ner robotarna. Slutligen efter cirka 60 min tog robotarnas drivmedel slut och de föll vacker ner en bit ut på internationellt vatten. Nedan fiskar jag upp en av dem för återanvändning ett annat år:

Med risk för att avslöja en överraskning finns mer att läsa om fregatter i mitt inlägg om kungahuset:

Fregatt! En lämplig present till bröllopet från Sverige | Värden Kungahuset ger och rätt bröllopspresent till kronprinsessan

Och oavsett ev. kritik som kanske kommer riktas mot mig i det lilla rörande målrobotarna jag sköt upp är det verkligen korrekt att provskjuta med fregatten på lite olika sätt. Det är inte riktigt att en present av den typen ska vara ej fungerande. Vidare gav det ju en fin möjlighet att utvärdera svensk beredskap.

Trevligt nog fanns det fint med otäcka sälar i skärgården att målskjuta på för att se att raketer, helikopter m.m. bra fungerade. Det fick elegant bort en del småöar som ändå var i vägen för fregatten. Givetvis bör det underlätta för finlandsfärjorna (om de nu inte kör direkt där öarna varit för i så fall går de på grund).

Provskjuter en raket på en liten ö fylld med äckliga fåglar och lömska sälar (tro inte annat att de hoppar upp och biter dig om du går nära).

På flera småöar fanns smittspridande fåglar som vattensprutorna gick att pröva på. Det fick som bonus trevligt bort fågelträck, småstenar, en mast av något slag och en bunt träruckel. Det blev en allmänt renare och finare skärgård.

Slutligen släppte vi ner några (kanske runt fem - åtta st, eller möjligen fler) sjunkbomber.

Foto: Law Keven Licens: CC by-sa 2.0
Några lömska sälar kom senare till ön vi provsköt raketer på. De verkade förvirrade och försökte inte gå till angrepp. Efter ett tag simmade de ut på djupt vatten och en sjunkbomb kunde hantera dem. Det visade sig mycket effektivt och inget alls av dem gick att se visuellt eller fångades in av ekolodet. En del fisk flöt också upp under några timmar och ett stycke värdefull kunskap vi nu har är att sjunkbomber effektivt går att använda för att fiska. Det tycks fånga in allt nere i vattnet och filtrerar inte som nät och andra sämre verktyg bort en del djur.

Vi har ju så få ubåtar så någon risk för dem finns ju inte enligt enkel sannolikhetslära (om de nu inte körde dit efter vi skjutit upp robotarna men jag lärde mig redan som barn i Sveriges television att det går att släppa ner mängder av sjunkbomber, "ubåtsnät" m.m. utan att det har någon effekt alls på säkert närvarande ubåt).

Helikoptern har släppt en sjunkbomb på tre sälar som kom för sent för att hanteras med raketer. Vi limmade en del småspik och bultar på sjunkbomben men om det gjorde någon nytta är vi mindre säkra på. Kanske att det tog några extra fiskar? För en fin present är det dock tanken och tiden man lagt ner som räknas.

Något annat som kan ha tagit skada av provskjutningarna finns knappast ute i skärgården. Det är som Norrland - omtalat helvete - men i praktiken helt öde. Det skulle möjligen vara någon kabel för datatrafik då men det tänkte vi inte på när vi testade fregatten. Förövrigt ska surfande dessbättre snart nog ändå begränsas enligt DN så det är lika bra att få det gjort.

Hederliga Svenskar surfar bäst på patriotiska svenska sidor och inte en massa kontinentalt skräp, amerikanska imperialistiska sajter eller kommunistiska propaganda projekt. Vi behöver inga kablar till Tyskland. Ska utländska sidor surfas räcker det fint med Norge och Finland som ändå mer eller mindre är svenska landskap, eller eventuellt Danmark.

Mer om Google Nyheter

Allt guider om Google Nyheter hittas på:

Google Nyheter (Google News)

Färska inlägg om Google Nyheter:

Resor i Google Nyheter
Resor i Google Nyheter II
Expressen har fortsatta problem med Google Nyheter

Dagens citat: Avinash Kaushik

Jag valde ut ett citat av Avinash Kaushik, Occam's Razor, för att få tillfälle att tipsa om bloggen (vilket jag har gjort flera gånger tidigare). När det gäller mätning av trafik på webbplatser är det den bästa informationskällan och den är mycket bättre än övrigt på nätet.

Citatet är från hans senaste guide:

"Here is what does not work when it comes to convincing HiPPO's:

1. Your opinion. Really, no one cares what you or I think (not that high in the organization).

2. Repeating yourself time and again.

3. Data puking (though we tend to thing as data persuasion)."

Från: 10 Fundamental Web Analytics Truths: Embrace 'Em & Win Big

Det stämmer visst och Kaushik har naturligtvis rätt i att följande ofta ger snabb effekt:

"I only know a handful of HiPPO's that can resist having competitors crush them (especially results of their opinions that were actioned!). I know only a couple of HiPPO's who once made aware of will ignore the pain of customers."

Från: 10 Fundamental Web Analytics Truths: Embrace 'Em & Win Big

Samtidigt vad som är meningsfullt och/eller korrekt varierar från situation till situation. Tar vi fallstudien runt resor och övriga hade jag lätt kunnat lägga upp dem varierat på ett sätt där det missgynnar en aktör för att tydliggöra något. Även om det bättre hade tydliggjort saker hade det inte varit korrekt att t.ex. peka ut sökord, satsningar m.m. enskilda entiteter gör och ingenting jag heller personligen känner för när det gäller den här typen av projekt.

Foto: Belgianchocolate Licens: CC by 2.0
Flodhästar är stora gulliga djur. De är fulla med smaskigt kött eftersom de är gräsätare. Men att de är särskilt gulliga att försöka äta stämmer inte alltid och oftast jagas de troligen som Kaushik pekar på mot varandra för att sedan suga upp köttbitarna som blir kvar. I ett naturreservat är det dock inte en teknik som passar bra även om de kanske skulle lära sig snabbare från det.

Ett väldigt bra citat oavsett situation och tror jag alltid i huvudsak tillämpbart är dessa metoder:

"# 1: Implement a Experimentation & Testing Program.

Foto: gi Licens: CC
# 2: Capture Voice of Customer. Surveys, Remote Usability, Etc.

# 3: Deploy the Benchmarks I Say, Deploy 'em Now!

# 4: Competitive Intelligence is Your New Best Friend.

# 5: Hijack a Friendly Website (/ Earn Your Right to be Heard).

# 6: If All Else Fails. . . . . [Red. Embarrass them. /Hans]"

Från: 10 Fundamental Web Analytics Truths: Embrace 'Em & Win Big

Det finns ett stort antal andra mycket läsvärda guider och artiklar. De flesta precis som denna blandar trevligt tyngre teknik, övergripande koncept och Kaushiks vardagsfilosofi.

Relaterat på Nyhetsbloggen

Ett antal artiklar mer övergripande om business intelligence finns på Nyhetsbloggen:

Business intelligence

Fler citat hittas via:

Skickliga personer som lyfts fram som föredömen

Allmänna tips om citat för att illustrera artiklar och nyheter:

Citat ger bättre artiklar

Resor i Google Nyheter II

Resor kan vara intressanta att följa av och till på Google Nyheter liksom de två tidigare fallstudierna. Jag följer därför här upp det första inlägget:

Resor i Google Nyheter

Fördelningen topp tio i Google Nyheter är nu enligt:

1. Expressen.
SJ kan inte själva hitta billiga biljetter

2. DN.
Soha är det nya Soho

3. MyNewsdesk (pressmeddelande).
Känns ej relevant för vad som här avses med resor rörande tidningar på nätet.

4. DN.
Läsarnas bästa tips – så lätt packar vi

5. HD.
Information om pensionärsresorna
Jag strök denna länk i följande inlägget som ej relevant men det var för att jag tänkte fel och den ska korrekt vara med.

6. Expressen.
Vinn biljetter till El Clasico - så gör du
Även exempel på lateral nytta i koncernen.

7. Skånskan.
Tågen ska gå normalt igen

8. SvD.
Tips om skolresa för gymnasieklass

9. GP Hallan.
Avser ej den typ av resor fallstudien berör.

10. Sydsvenskan.
Hårdare koll för klimatsmarta resor

Även om sökresultaten givetvis förändras en aning finns ingenting nytt som förändrar vad jag tidigare slutsats. Förändringarna stämmer utmärkt med vad som är förväntat.

Möjligheter runt resor för tidningar på nätet

Följande två artiklar diskuterar olika möjligheter resor innebär för nättidningar rörande trafik och intäkter:

Huvudsidor för orter med sökning för resor
Geografisk lokalisering för anpassad presentation på nättidningar

Mer om Google Nyheter

Guider, tips och diskussion rörande Google Nyheter:

Google Nyheter (Google News)
Expressen har fortsatta problem med Google Nyheter

Fler fallstudier

Fallstudier för Google Nyheter avseende andra sökord och ämnen:

Appendix A: Fallstudier - Google Nyheter
Tidningarnas sökmotorpositioner för yoga jämförd (12/19/2009)
Jämförelse av yoga på Google för tidningar på nätet (2/19/2010)