Komplettering: EU och vår sista suck :-)

2011-05-09

Just det rörande EU och vår sista suck :-). Visst att jag kan ha fel och så vidare. Men givet den abnormt överdrivna budgeten EU har tillåt mig att föreslå att man ser över IT-säkerhet, läckor m.fl. frågor som kan relativt nu-tid och bakåt kan stegras abnormt om vi går in i intensivare tider.

Men ingenting nytt i det. Viktigast här är fria medier mer än EU politiskt.

En helt säkert meningslös postning. Men stor risk relativt lägre sannolikhet. Jag skulle ha respekt för förändring och utgå från att EU kan ha problem.

EU och vår sista suck :-)

Jag kan inte påstå att det här är ett bra skrivet inlägg. Men för frågan det berör ser jag ingen annan som gjort det heller. Egentligen handlar det inte om EU men det var en bra utgångspunkt. Man får ta det för vad det blev för det är vad man får. Jag får säga att jag är onödigt emotionellt negativ också. Det uttrycker viss trötthet och är inte nödvändigtvis 100% rationell men någon sanning finns det säkert i det. Vad jag kan lägga till också är att vi lagt vår kraft i detta. Jag nämner sent 2010 men många av oss har stött konceptet hela 2010 också och ev. något innan. Tja det kan vara det sämsta jag skrivit på dagar men för att vara ärlig så tror jag ju inte som EU betyder något här.

Nu hade jag visst dåligt samvete redan när jag skrev Råvarupriserna och Mandelbrot i SvD och Riddare Rompuy's schackspelande men avvägningen mellan det och uttrycket kunde förtjäna en egen kommentar lika mycket för egen del som för andras.

Kanske inte lika glamoröst som andra stjärnor varande en man av folket efter två starköl läsande Expressen ute i värmen läsandes Expressen så låt oss titta lite närmare på detta.

Min ursprungliga kritik finns ingenting mer att säga om och som jag kunnat konstatera efter det gäller ju också som publicerat 2011 att statistik bekräftar det och att det var värre än någon kunde föreställa. EU är politiskt marginaliserat inrikespolitiskt i hur det når medborgaren och därmed är det inte ett politiskt organ värdigt en demokrati. Det är ett ansvar Rompuy för ta på sig.

Nu är min politiska syn generellt att positiv förändring nu är mycket viktigare än att försöka få rätt om någon pseudo-konflikt som typiskt bara är viktig för dig själv och ev. någon motståndare. Det är sådana konflikter som driver allt från Israel-Palestina konflikten till en gång i tiden kan man argumentera Andra Världskriget. Sådant är bara löjligt.

Tittar vi nu i sakfrågor på vad Rompuy 2011 uttrycker ser vi positiv förändring. Men sådant måste ju nu också komma med en självinsikt om att politiska problem finns och att de är gigantiska. Den frågan kan vi dela upp i dels i den utrikespolitiska vilken är den jag vanligen tråkat tråkat EU för (jag var länge en stor vän av EU tills jag blev uttråkad en sommar 2008 eller 2009 varande uttröttad och tog ledigt för första gången sedan 1999 och följde upp vad de höll på mig) och där gäller nu att vi kan se:

1. EU med medlemsländer hör the silent voice of destiny. Man går från att titta på varandra utan egentligen göra något mer än att försöka komma överrens hur man ska stirra för att inte någon annan du inte tittar på ska bli svartsjuk till att göra saker.

Men problematik EU haft och den förändring vi ser kan man argumentera är besläktad. Oförmåga till politisk mognad där man både klarar att inkludera korrekt medborgarna och att samarbeta för att i stället lämnat en gigantisk kostnad och budget till överbetalda byråkrater som presterar på brutala under-nivåer jämfört med andra internationella samarbetes projekt rörande handel emedan riktade satsningar handlar om en sjukliga rättvise-argument handlande mer om rent imaginära politiska maktförhållanden mellan enskilda personer än något medborgarna ens bryr sig att läsa om skulle en tidning förnedra sig till att ta upp avarter ens på medelnivå vilket vi ännu inte sett ett enda fall av där miljarder slösas bort på av och till ex. direkt udda forskningssatsningar (vi misstänker inte korruption utan vi tror att vi haft en stor sandlåda där vuxna saknats därför barnen ljuger så förbannat om vad de gör och samtidigt är så oerhört tråkiga).

Mest fascinerande i den här sörjan några riktiga idioter valt att finansiera - jag får ta mitt ansvar havande rösta för det - är de regelbundna återkommande incidenterna när EU-administratörer känner behov av att undervisa press och medborgare för att förklara hur begränsade vi är som inte begriper vad en viss funktion är till för. Det är så löjligt. Kom ut i verkligheten. Ni påverkar ingenting som ni saknar betydelse. EU är marginaliserat. EU uttrycker förändring nu men EU är inte en spelare. Ingen behöver bry sig vad EU gör eller inte gör annat än av och till ännu i enstaka undantag lokaliserat till väldigt begränsade frågor som Libyen, Syrien och dylikt. Vid sidan om det: det är korrekt att applådera lite uppmuntrande men ingen förväntar sig ens att EU ska dyka upp och om EU dyker upp går alla iväg en bit så att de inte ska bli rädda och börja gråta.

Kan man få gå ur EU:s utrikespolitik rent personligt? Jag ska hellre i utrikespolitik vilja gå med Australien. Australien har jag respekt för. Inget av EU:s ständiga skryt och debatt-artiklar ändå i varje fråga där resurser ska läggas upp kommer Australien och viktigast levererar de. Ju mer ansvar Australien tar desto bättre blir det. I min värld ex. och tydligt i Östtimor.

Varför ska inte det vara möjligt? Jag betvivlar att världspolitiken skulle bli sämre av ökad väl-frihet var vi lägger den kraft vi som medborgare donerar skulle medföra något negativt.

Jag skulle lätt jämfört med EU hellre välja USA också. De är en aning mindre eleganta än äldre länder men de gör något. Att göra och försöka är viktigt. Om du inte försöker spelar det ingen roll hur rätt du kanske har. EU har före 2011 inte försökt.

UK skulle jag vilken dag som helst ta före EU också. Sverige har givetvis ingen utrikespolitik man märker av även om de utan tvekan springer runt över allt och jag kan inte påstå att det inte påverkar saker och ting men det innebär inte att det är en utrikespolitik meningsfull att byta ut EU mot. Sverige är litet. Utrikespolitik för Sverige är Sverige - det är inte fel. Men det spelar inte i nivå där det kan ersätta EU. Så ge oss frihet att gå med utrikespolitisk i Australien eller USA eller UK.

Att peka finger är givetvis inte alltid konstruktivt men nu har jag nu valt att ha den här bloggen för mestadels personliga anteckningar och oftast valt att hålla en mycket mer komplicerad nivå än kanske nödvändigt för att slippa korrekturläsa och böka med text. Visst att den är väl-läst men den är läst där motivation finns. Tyskland, Benelux och diverse små-länder på kontinenten. Och vad har man uppnått? Ett marginaliserat EU som inte gör något alls. Vad är poängen med det?

Visst vi ser förändringen nu. Man inser att man tänkt fel. Men jag ska väl efter allt gnäll EU regelbundet uttrycker om hur hemskt missförstådda - inte sällan direkt uttalat påstår de av okunskap (det är så löjligt och ännu mer ett så ovärdigt sätt att maskera sin inkompetens och som vi har flera fall av avsaknad av uppdrag för saker som startats upp och lyssna jag har era power points från work shops som hållits för att bestämma vad syftet är där man exakt försökt bestämt det för att sedan kritisera folk för att inte förstå det så jag kan stämma av dom mot press-meddelanden och det gör det inte mer löjligt för det var så fjantigt från början. Och lyssna här jag får allt sådant ni producerar om jag vill och varför är det så när EU inte får det för något av mitt? Jo därför jag är inte marginaliserad medan EU är det och därför delar EU med mig - en ensam medborgare i EU - medan jag står och spottar på sörjan. Vad säger det oss? Att EU har gått helt åt helvete fel).

Jag kan säga det. På så många sätt imponerar Sverige mig. Det är en fantastisk prestation man gjort de senaste åren. Det har ingenting med regeringen att göra utan tror jag är relaterad till utbildning där man byggt värde under många år. Men jag har blandade känslor relaterade till Sverige. Den uppmärksammade läsaren vet säkert varför och sådant det är problematik som inte passerar genom en handrörelse.

Också gäller att vi har en potentiell situation som kan segla upp. Jag argumenterade 2009 under sen-våren för att vi hade en förändring och att den förändring byggde sig själv och bär enorm potential. Folks allmänna syn var att allt var åt helvete som vanligt.

Jag kan inte ärligt påstå att jag tvivlade på förändringen. Men 2009 var tröttande på så många sätt. Det var ett tufft år för väldigt många. Jag orkade inte då. Men då ljuger jag men jag tog inte i det som jag borde gjort och har ännu inte gjort det heller men jag har gjort mycket.

Det är så lätt att argumentera linjära samband men ingenting finns som indikerar dem. Och om något förvånas mänskligheten varje gång när vi gått över ett tröskelvärde och ett koncept vinner över något annat.

Min tro är att vi står inför kraftiga förändringar. Min prediktion 2009 var demokrati i Kina och inte som ett på pappret teoretiskt koncept som för EU utan ytterst verkligt och inte särskilt långt in i framtiden. Ännu mer var det då Kina jag sökte det för men det är inte så att det speglar EU specifikt.

Och lyssna här. Jag står upp till halsen i skit. Andra gör det också. Men detta är den väg vi valt som trovärdig sedan väldigt sent 2010. Vi stödde den. Vi tror på demokrati och människorätt mer än en "rätt" eller vad man ska sträva efter utan som en kraftig trend som just nu seglar upp.

Vad EU står för mig. Jag skulle önska närheten. Att man kunde fånga upp och hantera det i mål. För hur ska jag rätt uttrycka det här. Saker som skett har skett och allt kommer till ett pris. När EU diskuterar pris är det givetvis väldigt abstrakt. Men pris kan också vara konkret. Ibland är saker en avvägning. Fan hur ska jag rätt uttrycka det. Ingenting finns i Europas närhet. Leverera antingen Libyen och Syrien och det är strålande. Andra har mer att ge. Jag har gett i princip allt jag hade nu. Och lyssna nu om EU inte tar ett ansvar i regionen kommer ingen annan göra det. Har jag rätt har USA snart fullt upp i Asien. Och skulle jag tala från den som fortfarande har något kvar att ge här skulle jag inte vara lika tydlig för jag känner väl hur långt Kina når idag och bättre än någon annan troligt gör i EU - jag har sett djupt långa perioder - men jag har givit allt nu andra ger fortfarande.

Ok där kom vi in på den frågas som varit central för mig då jag sett den som kritisk på så många sätt. Vi kan se visst engagemang. Men låt oss också se det lokalt utifrån den globala trend jag kom att se förändringen som. Om EU inte visar ansvar i den lokala miljön vem ska då gör det när ingen annan demokratisk organisation finns? EU kan inte storma in och skänka demokrati. Ingen vill ha främmande trupp i sitt land eller har möjlighet att bedöma det korrekt. Men det kommer inte krävas. Men man behöver skärpa till sig nu. EU har varit och är väldigt rikt så det har gått bra att leka runt som den italienska premiärministern med det här förbannade fjantandet med Kadafis s.k. livvaktsstyrka.

Men nu ett tag om inte före och inte efter det se till att skapa konstruktivt. Lämna korruptionen kring olje-pay-outs (och jag har listor). Och jag ber aldrig om något. Om något är jag förhindrad psykiskt att göra det och visst att det låter löjligt men i någon mening lägger jag mig lika gärna och dör som gör jag gör det. Det är inte bundet till stolthet, rationell idé om möjlighet eller något annat som enkelt kan förklaras i enkla begrepp. Det är risk och jag här projiserat kan vi uttrycka det som för mig är lika eller mer naturligt att EU är en korrupt sörja som inte har förutsättning att klara saker på en nivån där det ens är värt besväret att inkludera det. Idén är felaktig och är inte specifikt bunden.

Och jag vet att folk gör sig roliga åt att man visar lite engagemang när det inte är i personlig-girighet drivet men lyssna nu för det här är viktigt: saker kan gå åt olika håll. Det är inte givet att förändring hamnar där man hoppas och om inte så att saker kvarstår där de är. Slå upp i historie-boken från högstadiet och titta bakåt. Risker bör framgå tydligt.

Risker har reducerats. Det bör väl kanske antar jag ha framgått. Många risker kvarstår. Jag tror ju också att mer än traditionella idéer att man kan hitta både det ena svaret såväl som det andra svaret om man tittar noga i:

Vi har tömt vad vi hade (och jag är så ärlig jag kan vara i det där i princip jag tömt allt även om jag inte fått datum från Kronofogen när jag behöver flytta ut). Så step up.

GG.
Cya in Beijing.

Råvarupriserna och Mandelbrot i SvD och Riddare Rompuy's schackspelande

Jag har läst en del Mandelbrot skrivit och uttryckt om sina idéer. En väldigt typisk (men därmed inte sagt bra i någon generell mening för ämnesområdet) artikel är The many faces of scaling: Fractals, geometry of nature, and economics.

Vad jag egentligen mest frågar mig är inte något rörande exakt hans relationer utan mer givet att de var tidiga i sin typ påverkade i och med användningen av dem där vi ju rimligen behöver acceptera att de är en transformation av ett kollektivt språk.

D.v.s. de tar data in från en kortare tid där känslorna är höga. Gör något med dem. Tolkar det till X.

Det är så lätt att göra samband som egentligen är oerhört enkla väldigt komplicerade därför att vi inte riktigt vill se hur enkelt vi fungerar i snabb tid där mängden information är hög.

Det vanliga egentligen oavsett vad är att folk har väldigt avancerade resonemang om orsakerna till varför de tycker ditt och datt men jag tvivlar på att särskilt många sitter och utvärderar speciellt formellt hur de tänker. Jag gör det förvisso både enkelt i vardagen liksom mer utvecklat komplexiterat men då har jag ju menar jag en viss förståelse av vilken skillnad en faktisk kognitiv utvärdering av hur vi värderar snarare än att addera det som motivation (vinna en diskussion / konflikt) har.

Området är nu tämligen esoterisk och egentligen kan man argumentera att det är viktigare inom politik respektive militära operationer där det inte nödvändigtvis är bra alls att du är predikterbar. Och adderar du kognitiva reflekterande argument i efterhand är du just predikterbar.

För att kommentera:

En inte dålig bestämmare till andra beslut givet att uttryck som i Shanghai speglar något relaterat till humör. Därav lägger du ditt war game där så kan det ha sina poänger även om det kanske inte är meningsfullt att ta en förutbestämd tid.

"lol
Well we lot. Sure the other shit important also. But this was always our trade.

Can u rush oil a bit to confuse this boring paper here.
ha ha. Nah i joked do not.
woulda been fun to see them try to explain it.

ha ha.

eyeah i know. they all into metalls. Not sure well greedy sods u know. need a few friends doing that shit so u know how u gonan trade so u don not get well a knife in u back."

Från: 8 Bra. Tror romantiken börjar mer uttalat vilket är en intressant del i denna simulering rörande hur diverse entiteter agerar
Övergripande från Simulering (med människor) rörande värdering: Påhittad konflikt man bäst läser först.

För att återknyta där vi började är poängen om någon finns med Mandelbrot skalningen. Det behöver kanske för vad du kan se utan att ha mer data än vad trivial-kurvorna med deras upp och ner visar inte vara att du med mer än en viss sannolikhet kan se något rörande det. D.v.s. givet intensitet i denna typ av subset indikerar det att efterföljande riktning skalar mer o.s.v.

På det kommer sedan hela frågan om riktad information. I trivialiteter som ekonomi är det givet komplexiteten vad som troligt föga speglas annat än via just trivialiteter. Men i tyngre frågor kan det vara viktigt. Vi kan om vi så önskar se Mandelbrot's teorier som i sig just ett uttryck för riktad - men ej medvetet så - information. D.v.s. teorierna i sig påverkade hur saker rörde sig. Ekonomi och sådant dock. Det har sina poänger men vill du ha en utmaning finns större frågor där det bättre märks hur långt du bär och där folk som är meningsfulla annat än att ge sig själva en karriär alltid är få: demokrati och miljö. Uppenbart måste det vara helt fel att tro att fler går åt än kommer dit när det gäller vad som bär värde men då glömmer man lätt att folk också blir bättre genom åren.

Där anknyter ju SvD också med den här politiska ledaren för EU. Han efterfrågar politisk vilja för stödja demokrati och menar att han och den övriga väsentliga politiska ledningen i EU representerar den:

"Men för att omvandla teori [Vilken teori är det?] till praktik krävs politisk vilja [Är det din eller min som är vek?] och samarbete mellan alla medlemsländer, institutioner och instrument [Vilka instrument är det? Vilket språk talar du?]. Mer än någonsin tidigare är det precis detta som jag och EU:s 27 stats- och regeringscheferna [Oh vad jobbigt det blev när det blev pluralis] eftersträvar i Europeiska rådet [Jag får erkänna här: jag har ingen aning om vad det är. Dessbättre vet jag säkert att om det haft betydelse i någon fråga som jag sett som personligt viktigt hade jag haft brutalt exakt kontroll på vad det är och vad det gör så jag är tämligen trygg i att det saknar all betydelse].

Från: Arabiska våren en utmaning för EU

Nå vi får alla ta och hjälpa Herman här. Sätta oss i ring kanske och önska riktigt hårt att han ska klara att mana fram den här politiska viljan han är van-född med.

Men av orsaker ute i dimman förstår vi att det är jätte-svårt ändå. Det är säkert mitt fel och andra EU-medborgares fel på något sätt. Vi får önska ännu hårdare.



Snart var det dags för Rompuy att pensioneras. Men han kämpade på in i det sista. Nytt för tiden var att han som talade till oss enkla människor också. Innan hade vi ingen aning ens att han fanns. Fortfarande såg vi inte någon som helst poäng med honom i någon viktig fråga. Vi tvivlade lätt på att han behövde mer tid för EU-projektet. Vad skulle han göra med det som han inte redan haft all möjlighet att realisera?

Tid hjälper inte den som tror att saker löser sig själv med mer tid. Vi rusar just nu. Tiden behöver inte EU. Det går bra ändå. Men om tiden inte behöver EU är det bara en abnorm merkostnad för en massa människor givet att frihandelsavtal o.s.v. är vad vi också betalar för via diverse internationella organisationer. Leverera eller lägg ner.

Huntsman kan bli republikanska partiets presidentkandidat

Det skulle inte förvåna mig det minsta om Huntsman har en chans att bli republikans kandidat om han gör ett försök. Jag delar slutsatsen om än kanske inte motiveringen med Frank James i:

"But it could be a mistake to write him off so quickly, especially in a field as unsettled as the GOP's right now. Heck, if a pundit can write that Ron Paul could get the Republican presidential nomination, then maybe Huntsman becoming the nominee isn't so out there."
Från: Jon Huntsman's South Carolina Debut Suggests It's Wrong To Write Him Off | Npr

Egentligen ingenting i typ om än givetvis specifikt har förvånat mig senaste halvåret. Huntsman imponerade redan direkt efter han fick positionen och på ett sätt både moraliskt, kognitivt (stimulerar tanken hos folk) såväl som en "metod-grupp" inte helt oväsentlig om man har president-posten som mål:

"Ambassadör Huntsman
Amerikansk ambassadör i Kina. Dagens citat: President Obama
Hur kan jag kan annat än imponeras av någon som lärt sig två kinesiska språk inför att han blev ambassadör i Kina. Ambassadör Huntsman är också en tung politiker och att han utsågs till ambassadör i Kina visar vilken betydelse President Obama fäster på landet (just att President Obama lägger tid och eftertanke på att tillsätta väldigt kompetenta personer är både ovanligt och något jag tror kommer få stor betydelse under lång tid)."

Från: Spännande citat på Nyhetsbloggen

Respektive:

"Ett svar en fråga President Obama fick under frågestånden vid besöket i Shanghai, Kina, var tycker jag insiktsfullt och dessutom elegant formulerat. Frågan han svarade på ställdes av Ambassadör Huntsman:

"That's right. And not surprisingly, 'in a country with 350 million Internet users and 60 million bloggers, do you know of the firewall?' And second, 'should we be able to use Twitter freely' -- is the question."

Här har vi President Obamas svar och den del som gjorde svaret värt att bli dagens citat markerade jag som kursiv:

"Well, first of all, let me say that I have never used Twitter. I noticed that young people -- they're very busy with all these electronics. My thumbs are too clumsy to type in things on the phone. But I am a big believer in technology and I'm a big believer in openness when it comes to the flow of information. I think that the more freely information flows, the stronger the society becomes, because then citizens of countries around the world can hold their own governments accountable. They can begin to think for themselves. That generates new ideas. It encourages creativity. "

Jag hade inte kunnat formulera min egen övertygelse på ett bättre sätt."

Från: Dagens citat: President Obama

Vi kan också spekulera att åren av konflikt där man kan argumentera att det väldigt påtagligt speglats i inrikespolitiken utanför de konkreta frågorna relaterat till tonläge och artighet kan ge fördel för någon som förstår att uttrycka sig civiliserat och ge erkännande i sakfrågor och koncept även om man kanske inte delar den övergripande övertygelsen. Det har vi nu ett exempel på för Huntsman från nyligen i:

"Potential Republican presidential candidate Jon Huntsman wrote a letter to President Obama in August 2009 in which he called the president a 'remarkable leader' - with the word "remarkable" underlined - according to the Daily Caller.

Huntsman went on to say that 'it has been a great honor getting to know you.'"

Från: Jon Huntsman to Obama: You're "remarkable" | CBS

Citatet - om det är korrekt - är från 2009. Traditionellt hade det betraktats som en nackdel men det kommer inte vara det här.

Ska Huntsman besegra Obama måste han hantera vad som gjorde senaste presidentvalet speciellt. Folk var oerhört trötta på hur saker var och tog ut en upplevd potentiellt säkrare förändring. Det skapade också en speciell kollektiv känsla och språk.

Att gå efter Obama i nästa val via ex. ekonomisk politik, utrikespolitiken o.s.v. blir på alla sätt lättare dels genom detta och från samma också genom att uttrycka en tydligt förändrad uppfattning. Jag stödde Obama men han dög inte.

Nästan som det planerades men det är givetvis inte så. Jag är tämligen säker på att Huntsman såg fram emot flera år nere i Beijing och göra nytta där men att han känner president-skapet kalla på honom. Mången brukar vara kalla och få ner fram och att besegra en sittande president är svårt. Emellertid kan det gå precis hur som helst här där det är för tidigt att spå om Huntsman blir republikanska partiets kandidat. Han är den som kan besegra President Obama.

Själv jag är inte helt missnöjd med President Obama. Grundförutsättningen som vi bäst i omvärlden ser det är om presidenten gjort något stort misstag som ställt till det för oss. Det har han inte gjort. Inga nya väpnade konflikter som inte mycket troligt levererar ett stort värde och utan egentligen några tydliga risker (i Libyen finns en önskan om närvaron och det är direkt helt annorlunda där folk för ett till perspektiv på entiteten).

Men Kina oroar och inrikespolitiskt måste det ju vara ännu större. Förvisso rörande USA är nu stereotyperna om den egna leveransförmågan, onsdkans axelmakter o.s.v. (hur nu President Reagan formulerade det) väldigt potenta men samtidigt är det mycket sådana här spekulationer och analyser al'a titeln nedan:

Ska jag vara väldigt ärlig här har Utrikesminister Clinton ett enormt förtroende hos mig. Hon blir korrekt "väldigt tydligt" i sitt språk och så uppenbart är det ingen som sätter sig på henne. Heller finns ingenting konkret som skulle indikera att Washington horar åt Beijing för att se till att deras lån inte säljs ut för att manipulera den växelkursen på dollar, räntenivåer o.s.v. Men det skulle säkert kännas mycket bättre för hela världen om Washington riktigt hugger Beijing i ryggen direkt efter samtalen eller sista dagen exempelvis med några potent sanktion som slår direkt där det känns. Och om det skulle ge problem gå för lösning Husman:

"Jag tror också det är dags att börja se över vårt handhavande med Kina. Ex. ser jag inget värde i att betala räntor eller avbetalningar på lån så länge de bryter mot mänskliga rättigheter. Jag inser att just nu kommer det synsättet inte få genomslag givet att flera aktörer ännu lånar. Men det kommer förändras och det är då en möjlighet givet att man också kan köpa upp vad de ev. klarar att sälja. Och det ska påpekas givet att skuldebreven är värdelösa för att få lösta till tillgångar eller ränta utbetalad till så länge problem med mänskliga rättigheter föreligger och varför inte också fria val tvivlar jag på att de klarar att sälja särskilt många av dem.

Det är en god målsättning på 3 - 5 års sikt om vi innan inte löst problemen i Kina på annat sätt. Vi kan se Hong Kong som en trojansk häst de själva krävde och åt upp med hull och hår. Deras girighet och önskan att kunna kontrollera och uttryck skydd mot demokratier i hur de kan påverka dem har skapat ett till lika potent medel för att stödja en positiv utveckling i Kina.

Resonemanget är sunt därför att de inte följer mänskliga rättigheter innebär att de manipulerar med mänsklighetens abstrakta värden. På samma sätt manipuleras annat godtyckligt utan att vi annat än med svårighet kan få dem att följa världens gemensamma regelverk.

Kommer detta synsätt att vinna? Ja om det krävs. Vilken effekt kommer det få? Det beror på hur stor abstrakt värdering av det egna värdet medborgarna fäster i att världen är skyldig dem enorma tillgångar. Det är min tro utan god uppföljning att det tillsammans med andra åtgärder kan representera en kraftig rörelse utlöst för att nå demokrati om det görs på rätt sätt d.v.s. att man uttrycker att det är för medborgarna utan en massa blåsa upp sig m.m. och visa sig viktig."

Från: Den förändrade maktbalansen och att spela för att vinna

Visst att det kanske gör det svårare att låna från dem och ev. några till. Men kanske är det dags för ekonomiska sanktioner?

Direkt likhet: "Chemistry" och "Physics"

Komplettering: Här och i övrigt förekommer ibland kollisioner. Jag vill ha kvar dom fortfarande då de bär information och därför behöver se dem i debug-funktioner som skriver ut. Dom togs inte bort här.

Det här är från debug-kod för att beräkna olika likheter mellan begrepp. Just sådana här direkta likheter mellan ex. related, broader o.s.v. är givetvis ganska sällan användbart betraktat över alla möjliga ord undantaget när man följer ett område där man vill ta ut en lagom position och täcka upp områden runt det. Vi kan se det som mer användbart för att definiera det område vi vill följa.

Det är som uttryckt här relativt smalt också där medtaget är för att illustrera några "spännande" skillnader mellan olika typer av data sambanden är definierade från och för det jag hade skrivit koden för innan jag beslutade mig att gå ut och promenera nu

Först har vi här relaterade termer uttagna från ett antal politiska thesaurus där de vi ser är de som var lika för chemistry och physics i minst ett av dem:

  • earth science
  • metallurgy
  • molecular structure
  • radiation biology
  • scientific research
  • spectroscopy
  • earth science
  • metallurgy
  • molecular structure
  • radiation biology
  • scientific research
  • spectroscopy
  • earth science
  • metallurgy
  • molecular structure
  • radiation biology
  • scientific research
  • spectroscopy
  • earth science
  • metallurgy
  • molecular structure
  • radiation biology
  • scientific research
  • spectroscopy
  • earth science
  • metallurgy
  • molecular structure
  • radiation biology
  • scientific research
  • spectroscopy
  • earth science
  • metallurgy
  • molecular structure
  • radiation biology
  • scientific research
  • spectroscopy

Bredare från samma system:

  • science
  • physical sciences
  • physical sciences
  • physical sciences
  • pure sciences

Nedan har vi nu relationer mellan vetenskapsområden som spontant definierade av personer som arbetar med vetenskap i universitets-världen eller i tjänster i nära anslutning till dessa (ex. journaler) för att beskriva egna prestationer som var höra hemma:

  • engineering
  • psychology
  • mathematics
  • physics
  • philosophy
  • engineering
  • psychology
  • mathematics
  • physics
  • philosophy

Komplettering: Att vi får breda termer här speglar isomorfiskt att kemi och fysik är två mycket breda vetenskaper. Det speglar om vi så vill likheten hur människan ser på utsträckning och exakthet i termer.

Ovan är de skurna för att ta de som uttrycker flest personer som inkluderade i d.v.s. vi har vad vi kan jämföra med topp-kategorier där någon eller några under-kategori är gemensamt relaterade.

Och en gemensam likhet i betraktat för Wikipedia överliggande kategorier medan ingen direkt (d.v.s. sökning neråt rekursivt skedde inte) gemensamt underliggande sågs.

  • Physical sciences

Det sista avser inte kategorier där likheter direkt eller indirekt inte togs med här då det för denna typ av jämförelse är ganska ointressant ej filtrerat. Men däremot utanför detta för att ta ut likheter i relevanta år, platser o.s.v. Kategorier i Wikipedia är med andra ord vad man behöver stycka up ganska hårt.

En skillnad vi kan se är att man i de senare är mer konceptuella. Det är på många sätt bättre när det gäller att skapa möjligheter till att se idéer ej upptäckta även om det kanske inte här har någon betydelse.

I den första uttrycker man en exakthet som lätt blir fallet när saker behöver definieras administrativt. Det är vad som givetvis också därifrån vidare i administration på motsvarande sätt uttrycks ex. i undervisning vilket torde vara en förklaring till att man vanligen kan identifiera en del underligheter i vad universitetskurser egentligen relativt varandra inkluderar (t.ex. kurser egentligen exakt samma sak men som ges av lite olika institutioner med olika namn).

Kul: Om roliga tecknade serier

U 137 miljöfarliga kärnvapen

Det nya ubåteriet - eller vad vi nu ska kalla det lingvistiskt nyskapade där vi både uttrycker vad det är och en viss Been there, done that - för våra tankar till U 137. De flesta kanske det tycker U 137 är ointressant och det stämmer för mig också på nivån att jag aldrig ids följa upp ev. möjlig korrelation men det kanske kan förändras när man förhoppningsvis får saker upp under året klart där sådant i så fall om man definierar även för svenskan blir vad som kan stå och gå för allt möjligt. Men en del saker är lite lätt intressant mer än att man bara säger att det var självklart att vi hade ubåtar i området.

Kanske inte allt men tillräckligt av det uttrycks utmärkt i följande citat:

"Sju av varandra oberoende öronvittnen på Sturkö och Aspö har uppgett att de hörde ubåten redan innan grundstötningen. Ljudet av dånande motorer hördes förflytta sig för att vid åttatiden på kvällen stanna i riktning mot Gåsefjärden. Ljuden återkom senare under kvällen och natten. Uppgifterna tyder på att ubåten gick med mullrande dieselmotorer trots att den var utrustad med tysta elmotorer.

Ubåten gick på grund i övervattensläge. Karl Andersson uppger att han bedömer att farten måste ha varit minst åtta knop, samma hastighet som fartygets loggbok anger. Det är en hög fart för ett sådant fartyg i skärgårdsmiljö. Däremot är det en lagom marschfart ute till havs.

Gåsefjärden har ett maximalt djup på nio meter. Ubåtens totala höjd är tretton meter. Ubåten har som lägst ett djupgående på 4,6 meter. Det skulle inte vara möjligt för ubåten att ta sig vidare från Gåsefjärden till andra områden i skärgården utan att återvända samma väg som den kom då sunden till andra delar av skärgården inte är djupare än tre meter. Den skulle heller inte kunna gömma sig i fjärden utan att fyra meter av tornet stack upp.

På morgonen och förmiddagen den 28 oktober spanade sovjetiska flygplan i ett område öster om Bornholm, 120 kilometer söder om Karlskrona, efter ubåten. Försvarets Radioanstalt avlyssnade trafiken och fick veta att det meddelats till flygplanen att ubåtens senast rapporterade position var i ett läge 20 nautiska mil öster om Bornholm. Detta läge är exakt en latitudgrad från det läge som för klockan 21:00 svensk tid 27 oktober skrevs in i ubåtens loggbok. Detta kan tolkas som att ubåten kl. 21:00 trodde sig vara längre söderut än vad man var. Å andra sidan har man i ubåtens loggbok för tidpunkten en timme efter grundstötningen skrivit in en i stort sett korrekt positionsuppgift. [8]

Varför ta med sig kärnvapen på ett spionuppdrag?"

Från: U 137 | Wikipedia

Kan vi nu se en gemensam förklaring till allt? Jo men visst som Norrlänningen skulle säga (en association till när man gjorde värnplikt som aktiveras i de biologiska neuronnäten kan vi spekulera) men det innebär inte att förklaringen skulle vara korrekt.

Emellertid kan ju diesel-motorer användas till mer än att köra ubåten. Exempelvis för att få en kedja eller ett rep att snurra upp på ett stort hjul för att få ett föremål in på ubåten eller i dessa absoluta närhet där det kan tas upp.

Av samma anledning kan lite fart krävas för att hålla föremålet från att sjunka till bottnen.

Vad skulle man då önska ta ut? Man kan tänka sig många saker. Men kanske var det ett lokaliserat kärnvapen. Sedan hade det givetvis varit intressantare om man hämtat eller återlämnat en person men vi tvivlar på att det här skulle vara en lämplig plats för det.

Det är kanske inte så orimligt som man kan tro. Taktiska kärnvapen kan ha sina poänger. Det är lite svårt att bedöma det relativa värdet även om man antar att det säkert skulle vara möjligt att träna Karlskrona med ett taktiskt vapen (vilket inte är helt självklart). Frågan är ju hur mycket kraft du önskar trycka till med. En del installationer kan ju vara tämligen skyddade också även mot kärnvapen om de inte är tämligen överdrivet starka.

Däremot ett taktiskt kärnvapen kan ju om det kan läggas relativt bättre vara mycket mer än nog på mycket längre slagkraft. Ex. mot baser som är delvis öppna under-ifrån eller mot vattenytan.

En poäng där också är att beroende på var kärnvapnet placeras kan det orsaka tillräcklig skada men kanske inte helt lätt kan uppmärksammas som kärnvapen av kleti och pleti runt om i världen ex. när det går av under vattenytan.

Men det är svårt att veta och bedöma givet att jag aldrig brytt mig att följa upp vad som ev. är publicerat idag om vilka militära installationer vi haft i Karlskrona. Huvudsakligen intressant här och relevant kring så mycket är vilken skit i övrigt vi ev. har liggande lite över allt. Miner, dumpad senapsgas, sjunkna ubåtar m.m. är ju vad Östersjön är fylld med efter WI, WII och Kalla Kriget.

Det är som den sjunkna ryska ubåten någon över-ambitiös dykare hittade. Rimligen som jag skrev håller man sig bäst borta från den om man inte har korrekt utrustning för att röra vid den säkert (så vitt du vet kan du få direkt eller på sikt dödliga doser radioaktiv strålning utan att ens vara särskilt nära den). Vem vet vad som kan finnas på den i form av vapen? Folk är så roade av att peta på allt dock i alla fall om man kan komma i tidningen.

Men det tycks klokt att ta upp det eller i alla fall kontrollera om något skadligt finns på den av lämplig aktör för det fast det är ju möjligt att man redan hade gjort innan den hittades nu.