Råvarupriserna och Mandelbrot i SvD och Riddare Rompuy's schackspelande

2011-05-09

Jag har läst en del Mandelbrot skrivit och uttryckt om sina idéer. En väldigt typisk (men därmed inte sagt bra i någon generell mening för ämnesområdet) artikel är The many faces of scaling: Fractals, geometry of nature, and economics.

Vad jag egentligen mest frågar mig är inte något rörande exakt hans relationer utan mer givet att de var tidiga i sin typ påverkade i och med användningen av dem där vi ju rimligen behöver acceptera att de är en transformation av ett kollektivt språk.

D.v.s. de tar data in från en kortare tid där känslorna är höga. Gör något med dem. Tolkar det till X.

Det är så lätt att göra samband som egentligen är oerhört enkla väldigt komplicerade därför att vi inte riktigt vill se hur enkelt vi fungerar i snabb tid där mängden information är hög.

Det vanliga egentligen oavsett vad är att folk har väldigt avancerade resonemang om orsakerna till varför de tycker ditt och datt men jag tvivlar på att särskilt många sitter och utvärderar speciellt formellt hur de tänker. Jag gör det förvisso både enkelt i vardagen liksom mer utvecklat komplexiterat men då har jag ju menar jag en viss förståelse av vilken skillnad en faktisk kognitiv utvärdering av hur vi värderar snarare än att addera det som motivation (vinna en diskussion / konflikt) har.

Området är nu tämligen esoterisk och egentligen kan man argumentera att det är viktigare inom politik respektive militära operationer där det inte nödvändigtvis är bra alls att du är predikterbar. Och adderar du kognitiva reflekterande argument i efterhand är du just predikterbar.

För att kommentera:

En inte dålig bestämmare till andra beslut givet att uttryck som i Shanghai speglar något relaterat till humör. Därav lägger du ditt war game där så kan det ha sina poänger även om det kanske inte är meningsfullt att ta en förutbestämd tid.

"lol
Well we lot. Sure the other shit important also. But this was always our trade.

Can u rush oil a bit to confuse this boring paper here.
ha ha. Nah i joked do not.
woulda been fun to see them try to explain it.

ha ha.

eyeah i know. they all into metalls. Not sure well greedy sods u know. need a few friends doing that shit so u know how u gonan trade so u don not get well a knife in u back."

Från: 8 Bra. Tror romantiken börjar mer uttalat vilket är en intressant del i denna simulering rörande hur diverse entiteter agerar
Övergripande från Simulering (med människor) rörande värdering: Påhittad konflikt man bäst läser först.

För att återknyta där vi började är poängen om någon finns med Mandelbrot skalningen. Det behöver kanske för vad du kan se utan att ha mer data än vad trivial-kurvorna med deras upp och ner visar inte vara att du med mer än en viss sannolikhet kan se något rörande det. D.v.s. givet intensitet i denna typ av subset indikerar det att efterföljande riktning skalar mer o.s.v.

På det kommer sedan hela frågan om riktad information. I trivialiteter som ekonomi är det givet komplexiteten vad som troligt föga speglas annat än via just trivialiteter. Men i tyngre frågor kan det vara viktigt. Vi kan om vi så önskar se Mandelbrot's teorier som i sig just ett uttryck för riktad - men ej medvetet så - information. D.v.s. teorierna i sig påverkade hur saker rörde sig. Ekonomi och sådant dock. Det har sina poänger men vill du ha en utmaning finns större frågor där det bättre märks hur långt du bär och där folk som är meningsfulla annat än att ge sig själva en karriär alltid är få: demokrati och miljö. Uppenbart måste det vara helt fel att tro att fler går åt än kommer dit när det gäller vad som bär värde men då glömmer man lätt att folk också blir bättre genom åren.

Där anknyter ju SvD också med den här politiska ledaren för EU. Han efterfrågar politisk vilja för stödja demokrati och menar att han och den övriga väsentliga politiska ledningen i EU representerar den:

"Men för att omvandla teori [Vilken teori är det?] till praktik krävs politisk vilja [Är det din eller min som är vek?] och samarbete mellan alla medlemsländer, institutioner och instrument [Vilka instrument är det? Vilket språk talar du?]. Mer än någonsin tidigare är det precis detta som jag och EU:s 27 stats- och regeringscheferna [Oh vad jobbigt det blev när det blev pluralis] eftersträvar i Europeiska rådet [Jag får erkänna här: jag har ingen aning om vad det är. Dessbättre vet jag säkert att om det haft betydelse i någon fråga som jag sett som personligt viktigt hade jag haft brutalt exakt kontroll på vad det är och vad det gör så jag är tämligen trygg i att det saknar all betydelse].

Från: Arabiska våren en utmaning för EU

Nå vi får alla ta och hjälpa Herman här. Sätta oss i ring kanske och önska riktigt hårt att han ska klara att mana fram den här politiska viljan han är van-född med.

Men av orsaker ute i dimman förstår vi att det är jätte-svårt ändå. Det är säkert mitt fel och andra EU-medborgares fel på något sätt. Vi får önska ännu hårdare.



Snart var det dags för Rompuy att pensioneras. Men han kämpade på in i det sista. Nytt för tiden var att han som talade till oss enkla människor också. Innan hade vi ingen aning ens att han fanns. Fortfarande såg vi inte någon som helst poäng med honom i någon viktig fråga. Vi tvivlade lätt på att han behövde mer tid för EU-projektet. Vad skulle han göra med det som han inte redan haft all möjlighet att realisera?

Tid hjälper inte den som tror att saker löser sig själv med mer tid. Vi rusar just nu. Tiden behöver inte EU. Det går bra ändå. Men om tiden inte behöver EU är det bara en abnorm merkostnad för en massa människor givet att frihandelsavtal o.s.v. är vad vi också betalar för via diverse internationella organisationer. Leverera eller lägg ner.