U 137 miljöfarliga kärnvapen

2011-05-09

Det nya ubåteriet - eller vad vi nu ska kalla det lingvistiskt nyskapade där vi både uttrycker vad det är och en viss Been there, done that - för våra tankar till U 137. De flesta kanske det tycker U 137 är ointressant och det stämmer för mig också på nivån att jag aldrig ids följa upp ev. möjlig korrelation men det kanske kan förändras när man förhoppningsvis får saker upp under året klart där sådant i så fall om man definierar även för svenskan blir vad som kan stå och gå för allt möjligt. Men en del saker är lite lätt intressant mer än att man bara säger att det var självklart att vi hade ubåtar i området.

Kanske inte allt men tillräckligt av det uttrycks utmärkt i följande citat:

"Sju av varandra oberoende öronvittnen på Sturkö och Aspö har uppgett att de hörde ubåten redan innan grundstötningen. Ljudet av dånande motorer hördes förflytta sig för att vid åttatiden på kvällen stanna i riktning mot Gåsefjärden. Ljuden återkom senare under kvällen och natten. Uppgifterna tyder på att ubåten gick med mullrande dieselmotorer trots att den var utrustad med tysta elmotorer.

Ubåten gick på grund i övervattensläge. Karl Andersson uppger att han bedömer att farten måste ha varit minst åtta knop, samma hastighet som fartygets loggbok anger. Det är en hög fart för ett sådant fartyg i skärgårdsmiljö. Däremot är det en lagom marschfart ute till havs.

Gåsefjärden har ett maximalt djup på nio meter. Ubåtens totala höjd är tretton meter. Ubåten har som lägst ett djupgående på 4,6 meter. Det skulle inte vara möjligt för ubåten att ta sig vidare från Gåsefjärden till andra områden i skärgården utan att återvända samma väg som den kom då sunden till andra delar av skärgården inte är djupare än tre meter. Den skulle heller inte kunna gömma sig i fjärden utan att fyra meter av tornet stack upp.

På morgonen och förmiddagen den 28 oktober spanade sovjetiska flygplan i ett område öster om Bornholm, 120 kilometer söder om Karlskrona, efter ubåten. Försvarets Radioanstalt avlyssnade trafiken och fick veta att det meddelats till flygplanen att ubåtens senast rapporterade position var i ett läge 20 nautiska mil öster om Bornholm. Detta läge är exakt en latitudgrad från det läge som för klockan 21:00 svensk tid 27 oktober skrevs in i ubåtens loggbok. Detta kan tolkas som att ubåten kl. 21:00 trodde sig vara längre söderut än vad man var. Å andra sidan har man i ubåtens loggbok för tidpunkten en timme efter grundstötningen skrivit in en i stort sett korrekt positionsuppgift. [8]

Varför ta med sig kärnvapen på ett spionuppdrag?"

Från: U 137 | Wikipedia

Kan vi nu se en gemensam förklaring till allt? Jo men visst som Norrlänningen skulle säga (en association till när man gjorde värnplikt som aktiveras i de biologiska neuronnäten kan vi spekulera) men det innebär inte att förklaringen skulle vara korrekt.

Emellertid kan ju diesel-motorer användas till mer än att köra ubåten. Exempelvis för att få en kedja eller ett rep att snurra upp på ett stort hjul för att få ett föremål in på ubåten eller i dessa absoluta närhet där det kan tas upp.

Av samma anledning kan lite fart krävas för att hålla föremålet från att sjunka till bottnen.

Vad skulle man då önska ta ut? Man kan tänka sig många saker. Men kanske var det ett lokaliserat kärnvapen. Sedan hade det givetvis varit intressantare om man hämtat eller återlämnat en person men vi tvivlar på att det här skulle vara en lämplig plats för det.

Det är kanske inte så orimligt som man kan tro. Taktiska kärnvapen kan ha sina poänger. Det är lite svårt att bedöma det relativa värdet även om man antar att det säkert skulle vara möjligt att träna Karlskrona med ett taktiskt vapen (vilket inte är helt självklart). Frågan är ju hur mycket kraft du önskar trycka till med. En del installationer kan ju vara tämligen skyddade också även mot kärnvapen om de inte är tämligen överdrivet starka.

Däremot ett taktiskt kärnvapen kan ju om det kan läggas relativt bättre vara mycket mer än nog på mycket längre slagkraft. Ex. mot baser som är delvis öppna under-ifrån eller mot vattenytan.

En poäng där också är att beroende på var kärnvapnet placeras kan det orsaka tillräcklig skada men kanske inte helt lätt kan uppmärksammas som kärnvapen av kleti och pleti runt om i världen ex. när det går av under vattenytan.

Men det är svårt att veta och bedöma givet att jag aldrig brytt mig att följa upp vad som ev. är publicerat idag om vilka militära installationer vi haft i Karlskrona. Huvudsakligen intressant här och relevant kring så mycket är vilken skit i övrigt vi ev. har liggande lite över allt. Miner, dumpad senapsgas, sjunkna ubåtar m.m. är ju vad Östersjön är fylld med efter WI, WII och Kalla Kriget.

Det är som den sjunkna ryska ubåten någon över-ambitiös dykare hittade. Rimligen som jag skrev håller man sig bäst borta från den om man inte har korrekt utrustning för att röra vid den säkert (så vitt du vet kan du få direkt eller på sikt dödliga doser radioaktiv strålning utan att ens vara särskilt nära den). Vem vet vad som kan finnas på den i form av vapen? Folk är så roade av att peta på allt dock i alla fall om man kan komma i tidningen.

Men det tycks klokt att ta upp det eller i alla fall kontrollera om något skadligt finns på den av lämplig aktör för det fast det är ju möjligt att man redan hade gjort innan den hittades nu.