Ryska protester och Japanska kameror

2012-01-03
Ett samtal jag hade nyligen med någon indikerade en möjlig missuppfattning då vi 2009 kort någon timme pratade om utvecklingen i Ryssland där jag pekade på att rörelse något liknande vad vi ser nu kanske var möjligt de närmaste åren vilket jag ev. tagit upp här eller i systerblogg. Dock precis som jag då skrev hade vad jag tog upp i bl.a. följande artikel mer att göra med den politiska situationen i Asien och jag har varken nu eller har haft någon inblick praktiskt i planering eller ens kännedom om någon enskild person i de ryska protesterna utan bedömningen gjordes som jag säkert i samtalet liksom om diskuterat i inlägg skedde likartat som senare fallstudier:


Något kanske intressantare att ta upp från samtalet var en idé denne hade om en koppling mellan alla japanska turistbesök när deras industralisering började ge nationellt välstånd och hur de klarade att ta sig framåt. Jag tvivlar inte alls på om de japanska turisterna såg något värdefullt för sin karriär att de drog nytta av det. Det gör säkert de flesta svenskar också och sorterar när det inte handlar om brott i den inspiration möten med nya kulturer ger.

Anknytande till något vännen jag pratade med tog upp som symboliskt för dennes upplevelse ser vi dock en omvänd marknadsförings möjlighet. Japanerna var ju oerhört roade av att fotografera sitt turistande och gör det kanske också mer formellt tydligt än vad kanske många svenskar (kanske är skillnaden mindre än vi upplever därav och därför att japanska turister var under dessa årtionden "nya" i Västerlandet?).

Kompletterande marknadsföring för de japanska tillverkarna och leverantörerna av kameror hade vi därmed också ett folk uppenbart för alla väldigt fotografi-intresserade. Fotograferande med japanska kameror väldigt synligt i länderna de turistade. Kanske fungerade de förstärkande på de japanska varumärken inom kameror och senare videokameror, TV m.m.?

Hade tillgänglig statistik funnits där man kan koppla detta är det vad ex. Agent Sniff :-) kunnat givit sig på:


Men världen har verkligen förändras i den statistik, publicerad information m.m. liksom den numera oerhört billiga datorkraften och det är svårt att försöka spåra bakåt kring sådant här. Konceptet som idé oavsett om det är riktigt eller inte kan ändå ha värde som en idé.