Energieffektivitet viktigt i politik, ekonomi och försvar: Clinton når förändring till låg kostnad i människoliv, pengar och miljö

2012-11-21

Secretary of State Clinton är inte sällan - kanske oftare än vanligt för en amerikansk utrikesminister - levererande när det är viktigt. Det senaste exemplet är vapenvilan mellan Israel och Palestina (saknas en stat har medborgarna mindre långsiktig motivation att bibehålla den stabilitet Israel bäst behöver som motpart i förhandlingar): Gaza conflict: ceasefire announced in Cairo – live updates (The Guardian).


Uppgifterna om att hon inte blir kvar länge till (tror hon indikerade det första gången tredje kvartalet 2011?) är mycket troligt en sämre väg än vem som helst istället för henne. Hon har presterat bra och är inarbetad.


Jag tror säkert också kongressen oavsett parti kan se hennes värde oberoende av vad man anser om övergripande utrikespolitik. Ett värde i dimensioner för hur man bedömer resultat är inte minst att hon är energieffektiv.


Värdet av energieffektivitet ska inte underskattas och är som faktor vad President Obama oavsett område gärna får prioritera mer oavsett om det handlar om kostnad i lånande pengar, USA:s energiförluster i elnäten och ännu ineffektiv industri och vad som ännu inte alls prioriterats av honom eller tidigare presidenter: ett energieffektivare försvar. När nu försvaret troligt ska öka besparingarna en bit till kan man för bästa optimering av tiden man lägger på hela den biten också reducera och förändra vapensystem som onödigt utan i slagkraft adderat värde belastar miljön via utsläpp (ex. kylmedel vid landning av stridsflyg där enligt en ej bekräftad uppgift 2008 tror jag inhämtad under ett samtal på en PUB i Uppsala med en man jag inte kände är vad också Sverige kan förbättra sig på representerande ej obetydliga mängder av klor-fluor-karboner som ev. ej räknas med i någon nationell statistik på korrekt sätt relaterat domäner som Libyen insatsen är exempel på).


Energieffektivt kan ske genom kunskap, innovation och vettiga organisationer med duktiga medarbetare. Det är den ändå vägen möjlig för USA såväl som Sverige långsiktigt. För demokratier är energieffektivt genom att suga upp landsbyggsbefolkning man betalar 1000 - 2000 kr per månad till och utnyttjar utan hänsyn arbetsskador eller andra människovärden ej en väg för varken stat eller företag. Inte heller fungerar det i längden att belasta miljön orimligt (situationen för miljön ser dock bättre ut nu än på länge: att tillväxten av ozon-hålet bromsat är resultatet av en enorm politisk insats under många år och en minst lika viktig prestation som den världen står inför när det gäller växthusgaser).


Ett värde hos Secretary of State Clinton kopplat till det energieffektiva är inte bara kunskap och förmåga byggt under många år i det politiska arbetet utan också att hon klarar att tala tydligt. Mycket lite i den här domänen är lika användbart för att nå inte bara energieffektiva lösningar utan lösningar som att klara att tala så att folk inte bara lyssnar för syns skull utan att man faktiskt uppnår något.



En "känsla" jag fick under President Obama's första period (i samband med Libyen) var att de kanske inte alltid kom riktigt överrens. Eventuellt att President Obama haft hög prioritet inrikespolitik. Värdet President Obama att kunna prioritera inrikespolitik relaterat budget-nedskärningar och skatt resp. Kina-frågan medan Urikesminister Clinton levererar särskilt i Mellanöstern bör dock vara högst verkligt.


Lämnar hon nu posten som utrikesminister och ej pensioneras skulle jag gärna se henne som generalsekreterare för FN. Nuvarande generalsekreteraren har levererat många nödvändiga världen i förändring av organisationen och medarbetarnas ofta direkt osunda inställning till kostnader, arbetstid m.m. Samtidigt vet vi ju att förändring av organisationer vanligen när man närmar sig slutet av det kräver ledarbyte igen. Det kommer med en del oönskade bieffekter att effektivisera en organisation. Om ett eller ett par tre år kanske det kunde passa Madam Clinton.

Influensan i Mellanöstern: Fladdermöss

Ev. kanske fladdermöss var bärare till fallen av infektioner med coronavirus som nyligen dykt upp i Mellanöstern: Scientists discover new method of gene identification.


Det stör mig lite eftersom jag tog influensa-fallen i Mellanöstern som argument för att vad jag indikerat och försökt undvika att slutföra gång på gång ev. var fel eftersom det inte enkelt förklaras via aktuella djurvektorer. Fast som ofta när man söker en ursäkt för att inte göra något valde jag att lita på min spontant uppfattade tolkning av verkligheten i den hygienskt torra och UV-rika soliga ökenvärlden.


Fladdermöss liksom människor bryter ej mot teori på något sätt även om fladdermöss i samspelet mellan djur är mer att jämföra med människa än ex. med ankor och andra mer atavistiskt närmare ursprung / äldre bärare. Fladdermössen liksom människor har ju de mer ovanliga grupperna av mutationer i FOXPR: Accelerated FoxP2 Evolution in Echolocating Bats.


Människan har ju förutom själva språket förmåga att resonera om värden flexibelt över tid och rum. Det samma är konstaterat hos fåglar som bär på den troligast tidigaste FOXP2 förändringen dessa typer medan ex. apor inte klarar detta (en apa ska välja mellan mat nedgrävd väljer platsen där mest grävdes ner även om det grävdes ner för så pass länge sedan att det ruttnat). Kring sådant liknar vi mer fåglarna (precis som sångfåglarna är den djurmodell av språk som går att tillämpa nära på vårt språk) medan vi i våra "enklare" och ofta mer "problematiska" sidor relaterat belöning är väldigt lika apor (reward discounting m.m.).


Hos fladdermössen (ev. mer vågat inkluderat också vingarna kanske relaterat hur den genetiska informationen nådde dem från en tänkt virus-vektor) tycks det troligt att FOXP2 förändringarna är relaterat till deras förmåga att skatta rummet via ekolod. Delfinerna där vi har samma grupp av ovanligare genetiska förändringar i FOXP2 har vi ju också både ett mer utvecklat funktionellt ekolod bland vatten-däggdjuren och en bättre förmåga att lära sig och tolka människans mer temporalt och belönings-relaterade språk (gör det här där borta just nu och sedan efter det hoppa genom det, fortsätt fram till det där och gör så här så får du en fisk men bara om jag säger så här och detta, och bla bla längre fram i serien d.v.s. jämför gärna med Markov-processer).


Ekorrarna en till av få arter med jämförbara FOXP2 förändringar har vi en väldigt tydlig "blandning" av båda sidor (det påverkar helt säkert åt båda hållen för alla av de cirka 10 däggdjuren med dessa förändringar): de gömmer mat och kan resonera om värdeförsämring rationellt och kan orientera i rummet relaterat reward d.v.s. hålla reda på komplexa kartor tidsberoende över längre som funktion av belöning.


Om vi så vill kan vi tolka FOXP2 mutationen som att vi fick en till dimension för att hantera sådant som temporala samband med rummet och värdering.


Vi har idéen mer diskuterad i Evolution: Hur vi fick vårt språk och blev människor där också andelen virus-anlag människan och aktuella djur har diskuteras.


Besvärande nog lyckades jag inte på den tid som jag upplevde tillräcklig motivation för att titta på frågan sista gången visa för mig att jag hade fel när träffen rörande personen i en av de aktuella expeditionerna till Sydpoolen som möjligt första fall av Spanska sjukan och som tog det till Europa. Inte oväntat givet tidigare prokrastinering av direkt ointresse för hela frågan utanför den i det abstrakta mycket mer eleganta konceptet för att illustrera en egenskap hos språk och knyta språket till vårt genetiska ursprung vilket precis som jag indikerade i den första längre artikeln är det mer intressanta och intressant just som abstrakt exempel och mindre som ett paradigm vi ska se annat än som en möjlighet bland flera andra föreslagna genom åren resp. kombinationer av dessa tillsammans. D.v.s. till mitt försvar skapande en tror jag fungerande ursäkt att skjuta det här framåt var det ju ingenting konkretiserat som jag sökte.