Biståndets affärsmöjligheter & USA's frestanda riskkapital

2012-10-11
Kalifornien är ett abstrakt-koncept lika kulturellt levande som sinnets direkta avbildning. En av de sista riktiga nybyggare-delstaterna och predikterande vad som komma skulle var filmindustrin bland de sista som kom på jakt efter frihet i företagande såväl som tanke. I modern tid följda av både hippies och IT-företag. Där finns även diversity i kultur stabilt etablerad sedan så länge - en gång en del av spanien - och med en idag levande indian-kultur som kan ge och få näring från ett allmän kreativt förhållningssätt till information oavsett det relativa avståndet till dig. Möten i kultur hos fler handlar oftare om att se möjligheter.

Det är egenskaper vi inte på riktigt samma sätt men i potentiella värden också har i Sverige. Dom bör vi vara rädda om. Kanske oftare än i Kalifornien är möten har ofta mer i organisationer av människor och mindre ofta i smågrupper. Jag har ex. noterat Sveriges ivriga intresse för allt från ontologier till Östersjön i NATOS samarbeten, liksom allt möjligt relaterat open data inom EU (involverade t.ex. i United Kingdom) - förberedande en stor satsning här kanske?

Ibland slår mötena så klart fel. Det är bra om man kan bygga värdefull vänskap. Värdefull vänskap behöver inte vara ekonomiska affärer. Möten mellan kulturer tenderar när de sker med respekt ändå ge värden indirekt också inom ekonomi, och viktigare kan vi lära saker som ger oss nya idéer till att lösa viktiga problem resp. att risken för konflikt kan minska (inte mest avseende risken för Sverige att hamna i krig som att kontaktytorna in i problematiska geo-områden i kris med förståelse och kunskap kan göra det lättare att försöka minska lidandet).

Moral och respekt är viktigt. Handlar man med djävulen krävs försiktiga avvägningar. Ibland kan det vara affärer med tänkbart viktiga värden. Kommunikation som telekom skapar förutsättningar att till samtal och det är bra. Det kan ligga andra något besläktade värden vilka jag för TeliaSoner inte kan bedöma eller ens gissa kring, och jag har heller inte känt mig motiverad att söka borra svaret kring (vilket jag förövrigt inte helt säkert kan göra).

Lämnar vi de olyckliga Telia-agerandet och tänker på något trevligare ser jag potentiellt värde för Sverige kvar att hämta upp genom att bygga vidare på vårt starka engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter. Förutom att det hjälper till att skapa en bättre värld bygger det praktisk kunskap om kulturerna vilket har långsiktigt värde i senare kommersiella projekt. Att man förstår landets kultur, dess folk och talar deras språk är viktigt.

Ofta sker biståndsprojekt fortfarande respektlöst. Man inser inte riktigt tror jag hur oerhört känsligt det är för dom man möter. Den ökade känsligheten är en del av de kunskap som är viktigt att bygga förståelse om redan innan allt praktiskt.

I länder som nu nått längre - kanske Sydafrika - finns ambitiösa och kommersiellt värdefulla projekt av former man idag idag inte alls arbetar med. Jag har inte försökt bedöma just exemplets meriter specifikt och vi inser att en mängd liknande komponenter skulle ingå. Det illustrerar endast konceptet där vi söker etablera riktade långsiktiga möten i områden där konkret värde finns både för Sydafrika och Sverige.

  • Antag att vi förlägger en mindre svensk Högskola inom civilingenjörs-programmen ex. Tekniskt fysik för en inriktning d.v.s. åtminstone förr två år förutom examensarbete.
  • Den systemvetenskapliga grenen bör vara lika funktionell där.
  • Förutom de svenska eleverna accepterar vi lokala.
  • Samtidigt sam-finansierar man en långsiktig halv-kommersiell forskningssatsning ex. telekom-produkter riktade mot den mer krävande landsbygden (jämför med ett kommersiellt område där en av de kinesiska lösningarna tenderar att ta bra med affärer) eller annat lämpligt.
  • Motsvarande projekt initieras i Sverige anpassad från det omvända perspektivet för båda d.v.s. likartat i tänk och målsättning men kanske inte alls praktiskt lika det andra i allt (eller så finns kanske värden med t.ex. likhet i bransch i båda länderna).

Skilt mot många andra studentutbyten gör vi det ambitiöst riktat i ett avgränsat område geografiskt, affärsmässigt och tekniskt. Där det sker samverkande med andra besläktade åtgärder som också ligger i gränszonen mellan tekniskutbildning och kommersiella företag. Detta gäller givetvis också studenterna som träffas vilka från båda grupperna troligt kommer arbeta i samma bransch och av och till samma företag eller företag i affärsrelationer med varandra.

Riskkapital finns nog i Sverige också


Själv fick jag förövrigt just ett löst erbjudande om riskkapital från en entitet i Kalifornien för en tidigare än jag tänkt om jag väljer en sådan satsning. Sedan tidigare vet jag också att jag kan få pengar till just det från en större vapenleverantörer också något produktifierande i liknande områden relaterat military intelligence. Det är jag lite mer skeptisk till. Vapenindustri fyller sin funktion men här gäller ju det andra användningsområden jag tror kan skapa inte bara bra affärer utan också kanske konkret nytta istället blir del av stöd system till krigslösningar.

Jag har inte sett över svenska möjligheter än men när jag får tid och har samtliga tre användargränssnitten med underliggande konfigurationer mer klara börjar det väl bli aktuellt. Sverige menar jag är att föredra. Jag känner mig inte stressad. I dom områden där modell och implementation presterar där annat inte gör det går det bra, och dom teknikområden jag finner problematiska hör till vad någon svårighet att hantera genom inköpt kompetens, lösningar och bättre hårdvara löser utan större problem (ex. att parsa ut faktisk mening från nyheter, patentansökningar m.m. med motsvarande de idag bättre algoritmerna där mindre av specifikt definierade fall för det krävs hör inte till vad jag ens prövar in prototyp inom, kompetens OLAP m.m. liknande, distribuerade server vore också utmärkt). Bättre att göra de grundläggande delarna så att jag är nöjd med dem rörande modell och illustration av dess delar istället för ett tidigt allt för stort fokus på applikationslagren. Det finns god distans mot det mesta liknande vilket har känt lugnande så det sista i modell-motsvarighet verkligt viktiga delsystemet ger jag tid att göra mycket bättre än ex. nyhetsanalysen nu behöver (den har redan detta förenklat inför). Förra året var jag mer nervös rörande ett par forskningsprojekt och något kort en av dem publicerade. Nu är det dock känt att det inte är just något nytt i värde (bara lite annorlunda) och heller inte alls adresserande prestanda- och skalproblematiken.

Jag tror Sverige skulle gilla det här projektet i dess kommersiella födelse. Mycket Svenskt och starkt i ett segment där föga annat ännu finns. Går det bra och trevligt d.v.s. man åtminstone lär sig något bra - även om det mot förmodan inte blir Sverige - ska Sverige få en present av mig. Jag ska tala för att ett inte litet amerikanskt företag ska göra en viss Europa-etablering kanske sent nästa år (eg. planerad februari kring beslut men det kommer helt säkert skjutas fram) ska lägga det i Sverige. Kanske gör jag det ändå men inte helt säkert. Förra gången det begav sig för dem glömde jag bort upptagen med det här. Kanske börjar jag titta runt lite senare i år och mer konkret tidigt nästa år.

Dessutom innan jag avslutar med California Dreaming tack till flera i USA vars data jag samlat inom i dagarna och just nu fortsätter hämta in. Det är till skattningar parametrar till distributioner för större "kategory-områden" ex. relaterat bild, militärt, statsförvaltning, polisverksamhet, geo o.s.v. Stort tack också till alla open data journaler samt CiteseerX som jag samplat hårt igen av samma anledning. Ev. går jag vidare och skapar corpus för alla respektive journal för att få skattningar på de individuella distributioner per forskningsområde. Också tack igen till Microsoft som föredömligt är delsamma med data.