Mini-komplettering: 17 tips mot "skrivkramp"

2009-09-21

En liten komplettering egentligen kanske oviktig men eventuellt intressant för några regelbundna läsare är att Gwen Stefanis What you waiting for spelar jag vanligen just när prokrastinering brutits eller är på väg att brytas.

Läs den större guiden med alla tips på hur du bryter skrivkramp:

17 tips mot "skrivkramp" (prokrastinering)

17 tips mot "skrivkramp" (prokrastinering)

Det här inlägget handlar inte om mogigrafi utan skrivkramp i dagligt tal när du helt enkelt inte kan komma igång och skriva, hitta inspiration eller klara att avsluta projektet. Det är ett riktigt vanligt problem bland skribenter. Kanske drabbas de flesta åtminstone ibland? Metoder som kan ha effekt inkluderar:

1. Ta en promenad.

2. Se till att få nya intryck och upplevelser. Denna metod tror jag starkt på. Särskilt sociala aktiviteter.

3. Alkohol kan fungera men är direkt farligt. Det är många författare och journalister som experimenterat med detta med katastrofala resultat. Jag tror det var Ulf Lundell som beklagade faran med alkohol därför att det var så effektivt för att stimulera kreativitet.

4. En metod jag aldrig sett diskuterad men jag upplever är mer effektiv än något annat jag prövat är träning av hjärnan. Effekten av detta är dock långsiktig i den mening att du mer och mer sällan drabbas av prokrastinering.

Just denna metod mer övergripande skrev jag ett längre inlägg som diskuterade från flera aspekter om än inte skrivkramp:

Mängden grå hjärnsubstans i hjärnan är avgörande

Inlägget är egentligen ett arbetsexemplar där potentiella värden inom några av samhällets största problem diskuteras: depression och nedsatt minne p.g..a ökad ålder. Dessutom argumenterar och sannolikt helt riktigt (om än i arbetsexemplaret med få referenser) att det ökar vår intelligens.

5. Depression är bland det värsta när det kommer till skrivkramp. Jag vet ingenting som har så total inverkan. Även lättare nedstämdhet under vintern märker jag inducerar prokrastinering. Faktiskt är det just nu vad som oroar mig mest även om deb effekt av det som oroar mig inte rör skrivkramp. Några tips som kan hjälpa här har vi i:

Mängden grå hjärnsubstans i hjärnan är avgörande

Kortsiktigt för snabb effekt mot dessa (som ju oftast inte rör egentlig depression utan lättare nedstämdhet) är dock hård träning och sociala aktiviteter. Kanske kan också jonglering ge snabb verkan om du redan kommit igång med det?

6. Ett tips som kan fungera just för bloggare är att ha flera projekt. Fastnar man i en sak där krav finns kan man slö blogga utan krav på något annat. Det har diskuterats tidigare i:

Prokrastinering: Därför ska du ha minst 2 bloggar / 2 bloggämnen

7. Vid svår prokrastinering är en välkänd metod värd att dela upp vad du ska göra i små delar. Första momentet behöver inte vara mer än att städa skrivbordet runt datorn eller lägga fram de journaler, böcker m.m. du behöver för att skriva. Det blir då lättare att börja. När du klarat det har du redan lyckats lite och nästa steg blir lättare.

8. Brist på inspiration kanske också räknas in som skrivkramp? Men det är inte prokrastinering. Tips som kan hjälpa där har vi bland annat hos TKJ där vi har en duktig brödskribent som dessutom bra klarar att konvertera trafik:

Skrivkramp, och hur du som bloggar kommer runt det

9. Att klara att sätta upp regelbundna rutiner är enormt viktigt. Du skriver på bestämda tider och du slutar inte skriva även om du uppfattar att kvalitén är låg. Nästan allt jag skriver är ingenting annat än skräp men jag skriver ändå. Slutar man är alternativet ökad risk för prokrastinering.

10. En stor dos kaffe kan fungera men jag upplever också att det kan få motsatt effekt åtminstone när det gäller just att påbörja skrivandet. Däremot när man kommit igång kan det fungera bra.

11. Eftersom vi diskuterat kaffe kan det vara intressant att även ta upp centralstimulerande läkemedel. Jag äter ju Metamina mot ADHD men den har jag aldrig upplevt haft någon effekt just på vanlig skrivkramp. Däremot minskar det den sjukliga prokrastinering som är mer regel än undantag vid svår ADHD. Ett bra exempel på sådan sjuklig prokrastinering var när jag fortfarande konsultade och hade mer pengar på lönekontot än som krävs för att köpa en bil men ändå hade ärenden hos kronofogden ganska regelbundet.

Vanlig skrivkramp verkar den däremot inte påverka och det beror nog på att Metamin är tämligen lugnande. Vid svårare skrivkramp fungerar det närmast bäst att minska ner dosen eller avstå från medicinen ett par dagar. Lider man inte av ADHD kan effekten dock vara väldigt annorlunda liksom i riskabla doser (jfr de ca 30 mg till 40 mg jag äter dagligen oralt av Metamina mot de 500 mg till flera gram missbrukare tar i injektioner) men ett intryck jag har från särskilt romaner jag läst där jag vet att det spelat in är att kvalitén negativt påverkas.

12. Tillåt dig att skriva precis vad du har lust att skriva. Strunta i vad du tänkt skriva. Har du fastnat i prokrastinering avseende ett projekt kan fritt skrivande lösa det. Detta har många gånger fungerat bra för mig. Klarar man att göra det i närliggande områden är det bra.

13. Testa att hantera negativa känslor. När de dyker upp argumentera mot dem och lär dig att avleda dem. Det finns metoder för detta inom beteendeterapi och psykologi och ett bra tips kan vara att köpa en självhjälpsbok. Någon betydelse om den rör just skrivkramp finns knappast.

14. Meditation, yoga och andra avkopplande aktiviteter kan fungera riktigt bra. Det även om det bara handlar om tio minuter.

15. Om du alltid skriver vid dator på samma plats testa att förändra det. Flytta skrivbordet och möblera om. Eller skissa vad du ska skriva på papper utomhus.

16. Skrivkramp och prokrastinering mer allmänt handlar om vårt känsloliv. Musik är en effektiv och snabb metod för att påverka våra känslor. Identifiera den musik som positivt påverkar dig när du skriver. Det har jag tidigare diskuterat i:

Gwen Stefani om Prokrastinering

Just de svårigheter jag kan ha med prokrastinering gör att jag gärna återvänder till att lyssna på Gwen Stefanis What you waiting for:

17. Det som kallas Chunking kan fungera bra och jag tror det särskilt gäller oerfarna brödskribenter. Har man skrivit några år gör man ju detta automatiskt i huvudet.

18. Stimulera din kreativitet via intryck och ökad aktivitet i hjärnan. Tipsen du behöver finns i:

Stimulera din kreativitet och skriv bättre i nio steg

Andra bloggar med tips

Fem sätt att bota skrivkramp

Skrivkramp och hur man botar den.

Skrivkramp

Vad McCain menar med Mod

Jag tog en kort tur iväg cirka 00.00 och kom precis tillbaka. Tråkigt nog glömde jag min Why Courage Matters av John McCain. Ändå tänkte jag våga mig på en första kommentar (och jag har mycket kvar i boken att läsa eftersom detta är en bok som ska läsas sakta och reflekterande) och diskutera vilken typ av mod McCain söker.

John McCain skriver att han inte menar det typ av mod som gör att man vågar klä sig annorlunda och ha en egen stil. För en svensk är det lätt att missuppfatta det som en konservativ syn där han menar att det är fel att bryta mot vardagskonvenans. Oavsett vilka åsikter McCain har där är det faktiskt en annan typ av mod han söker. Fortfarande vill jag säga att det mod som möjliggör en egen stil är värdefull och ger dig ett användbart verktyg.

Det Mod McCain söker

För mig känns det som McCain excellent beskriver exakt det mod han söker. Ändå sätter han inte direkt fingret på det med en definition. Det tror jag är värdefullt för läsaren därför att det uppmuntrar reflektion. Trots det försöker jag här från min tolkning beskriva detta mod mer exakt.

Modet McCain söker är det mod du behöver när du är helt omringad utan möjlighet att fly. Du kan ha en flyktlina men plötsligt stängs den och du står ensam med korruption som tränger fram från alla håll. Skräcken det kan väcka är fruktansvärd. Särskilt om man inte ens ser fienden klart. Det finns bara två saker att välja mellan. Antingen ger man upp eller så tar man återigen upp värjan (bildligt talat) och börjar slåss.

Valet är inte binärt. Slåss du med defaitism har du redan förlorat. Du måste slåss för att segra även när fienden är överlägset stark. Det är vad jag brukar kalla spela för att vinna efter Jeef Noone's Nymphomation. Att spela för att vinna kräver mod. Med mod kan du vinna: Det visade första exemplet i boken.

Att kalla fram Mod

Ett avsnitt i boken (så långt jag har läst) kändes både tröstande och inspirerande. Han berättar att ett gammalt trick för att mana fram modet är att styra ditt fartyg långsides med fiendens. Och precis som han skriver fungerar det ofta.

Enstaka gånger oavsett hur stark man är falerar det. McCain berättar (utan otrevliga detaljer) att när han satt nordvietnamesiskt fångläger brukade de knacka i väggen efter att de torterats och förhörts. Ofta var det just detta som de blev förhörda för. Det visade att de ännu inte brutits. McCain knackade en gång i väggen till sin granne som var den starkaste av dom alla men han svarade inte. Det var ett exempel just på att modet ibland sviker. Ibland är man helt enkelt för trött och orkar inte. Modet sviker och man behöver tystnad.

När det för första gången händer kan det vara fruktansvärt (och jag talar nu från egen erfarenhet). Man ifrågasätter om man alls har någon kraft kvar och om den någonsin kommer återvända. För mig vid det tillfället tror jag att det tog tre dagar innan det började återvända (lustigt nog emulerade jag skräck ett tag till som inledning till vad jag trodde skulle bli en ordentligt strid men möjligen tog jag fel på aktör, deras motivation eller så saknade de mod därför de sprang snabbt iväg efter att jag började spela för att vinna).

Att nu få tillfälle att läsa erfarenheten av McCain som varit igenom något mycket värre och här dokumenterar det från ett praktiskt perspektiv - närmast som en instruktionsbok - har ett värde jag inte nog kan tacka för.

En bok för engelska undervisningen i gymnasieskolan

Mod både när det verkligen krävs liksom i vardagen är något både jag och de flesta andra kan bli bättre på. Mer mod ger oss ett bättre samhälle och menar jag ger mer samhällsbyggande tolerans därför att det reducerar onödig irrationell skräck. Samtidigt får vi mindre av implicit tolerans mot samhällsförstörande avarter därför att vi vågar säga ifrån.

Why Courage Matters är därför en bok jag vi borde ha på litteraturlistan i gymnasiet. Den är utan tvekan rent språklig lämpligt för tredje året i engelska undervisningen eftersom den är lättläst. Vi behöver ge ungdomarna en stark moralisk ryggrad.