Vacker svensk vinter med välkomnande kunnighet skapar internets framtid

2010-03-07

I Expressen kan vi läsa att den svenska kylan tillsammans med billig energiproduktion kan skapa relativt stora utländska investeringar i IT:

IT-jättar jagar svensk kyla och el

Spännande fakta om Östersund

Area 26,84 km²
Folkmängd ca 44 000
Befolkningstäthet 1,632 invånare/km²
Egen flygplats.

Bakom det ligger tror jag delvis att hårdvara för servrar blivit oerhört billiga samtidigt som lastdelning och distribution är mogna tekniker. Det gör att jättarna ständigt skalar upp sina tjänster. Oavsett pris på servrar förbrukar de en hel del energi och skapar motsvarande värme. Ett tidigt tecken på den här utvecklingen var givetvis Googles idéer om att lägga hosting-hallar ute i havet för effektiv kylning.

Sverige är perfekt backup till USA

IT får ett allt större och mer seriöst fokus på tillförlitlighet och där kan de få ta del av erfarenhet från helt andra utmaningar än dom har i Kalifornien. Kaliforniens problem är ett åldrat elnät med vanskötta elföretag medan det i Östersund mer rör halka på vägarna, om ICA-butiken tagit hem tillräckligt från Systembolaget på fredagen och en löpande diskussion om vargar är bra eller dåligt för bygdens framtid.

En region med tydlig dispergens från Kalifornien ger en tilltalande backuplösning till befintlig hosting i USA (huvudsakligen gissar jag rörande Kalifornien). Uppstår problem i Kalifornien oavsett om orsaken är jordbävning eller något annat kan givet de kraftiga bredbandsförbindelser Sverige hosting lokaliserad här fungera utmärkt som backup.

Ett glatt välkomnande land fyllt med möjligheter

Jag tror precis som jag skrivit tidigare att Sverige kan förvänta sig mer utländska investeringar. Samtidigt som jag skrev kan fler faktorer än infrastruktur, villkor för företagande m.m. finnas som är viktigare än normalt uppfattat:

Sverige står stark inför högkonjunkturen (10/22/2009)
Bli starka genom att få Google och utländska företag att känna sig välkomna (2/08/2010)

Det handlar inte minst om det personliga bemötandet till utländska företag och viktigast deras personal i Sverige. Och innan det hur den kraftiga möjligheten till ökad lönsamhet, trevliga upplever och hög tillförlitlighet tydliggörs. Där har givetvis alla svenskar i kontakt utåt oavsett om det direkt berör möjliga företag ett ansvar eftersom det indirekt skapar en bild av regionen.

Exotisk skönhet med härligt kunniga och arbetsamma medarbetare

En del svenskar har tycker jag en felaktigt negativ bild av de många fina möjligheterna norra delarna av Sverige erbjuder. För dom amerikanska Palo Alto-företagen ger det en härligt spännande upplevelse med kreativt stimulerande nya intryck de få gånger deras chefer tittar förbi några dagar.

Dessutom är inte svensken känd för att vara kunnig och väldigt arbetsam? Trots att landet är litet är vår tekniska kompetens på så hög nivå av vi har ett eget stridsplan och att vi har nobelprisen är en symbol för i många kritiska områden ledande universitet och forskningsinstitut.

Foto: Ministerstvo obrany České republiky

Sverige är dessutom härligt kunnig i amerikansk kultur och förstår språk och idéer. Verkligen att för vardagens små men viktiga detaljer skapar år av kulturutbyte en avslappnad hemtrevlighet utan jobbiga missuppfattningar.

Norra Sverige förstår internets möjligheter

För internetföretag inriktade på kommunikation oavsett lokalisering i världen är Östersund och andra idag underutnyttjade svenska framtidsområden "lite" utanför Stockholm självklart helt rätt. Är inte kommunikation till och från sådana orter vad internet egentligen handlar om?

I mötet med dessa regioner träder nya områdens problem och möjligheter fram. Resultatet blir en inspiration som under många år kommer stimulera nya lösningar på världens problem med enorma nya intäkter för respektive företag.

Lätt att flyga in materiel

Fina möjligheter till resor finns dessutom via flygplats:

"Flygplatsen har dagliga förbindelser med tre reguljära flygbolag till Stockholm (både Arlanda och Bromma), samt till Umeå och Luleå på vardagar. Vintern 2010 kommer en linje startas till Trondheim."

Från: Östersund (Wikipedia)

Det är självklart viktigt för att ta in servrar och annat som även snabbt behöver tillföras även om jag föreställer mig att tåg och lastbilar är lika viktigt. Från vår kunnighet i att bygga både flygplan och lastbilar framgår den goda tillförlitlighet vi klarar att hantera kommunikation med och trots ett för hosting attraktivt kostnadseffektivt väder är historiken för tillförlitligheten svårslagen.

Foto: E3000 Licens: CC by-sa 2.0

Svenskar är ivrigt öppna för exotiskt nöje

Sverige är fyllt av spännande skidbackar och vacker närhet till skogens lugn med trevliga stugor med öppen eld och isbjörnfällar. Dessutom har vi kungen som åker runt i vagn med soldater på häst runt om och avsedd just för att välkomna omvärlden till Sverige.

Lokalbefolkningen är känd för att vara glatt välkomnande inför de nya intryck och möjligheter omvärlden erbjuder. Säkert att de ser amerikaner på besök som en trevlig väg som öppnat sig både privat och för hela regionen. Svenskarna är sedan många år i hela världen älskade just för denna toleranta öppenhet.

Sverige är tillförlitligt säkert

Nedlagda försvarsinstallationer i form av bergsrum, betongbunkrar och andra rester från Kalla kriget kanske också kan öppnas för rundturer? Det passar besökande Palo Alto-bor oavsett om de är pacifister eller rustningsanhängare. Våra pansarvagnar skrotar vi så det går säkert att ställa upp ett par på lämpliga ställen för att visa upp både försvarsförmåga och att Sverige när möjlighet ges för världens bästa skapar nedrustning.

Gruvor är annat välkänt för att gå att skapa nöje från via guidade turer. Dessutom är de möjligen inte helt fel att förlägga hosting i? Det är svalt och kylvatten kan hanteras utan överdrivna kostnader. Säkerhetsfrågor rörande t.ex. access till och från hallarna, brand och allt annat kan realiseras excellent utan höga kostnader. På det har norra Sveriges kompetenta och arbetssamma befolkning ett naturligt säkerhetsmedvetande med hälsosam försiktighet (utan att det inkräktar på deras glada folkfester och utomhus karnevaler) där de säkert är svårare än alla andra folk att t.ex. prata fakta från.

Att Sverige har en välutvecklad press på rätt väg inför framtiden lägger också förutsättningar för en lugn och trygg utveckling av landet. Även i framtiden tillräckliga (även om mer av kostnadseffektiva metoder och verksamhet krävs) förutsättningar till redaktionell bevakning är en viktig samhällsskyddande funktion. Sverige har en lång tradition med i lagen ordentligt skyddad press där deras roll är stark jämfört med nästan hela övriga världen och aktörer liksom journalistkår med i demokratifrågor hög trovärdighet.

Både gulliga och otäcka djur

Om någon av misstag i ett försök att vara rolig kan ha givit intrycket att det finns isbjörnar och sälar är det knappast hela världen. Åtminstone jag kan rent estetiskt tycka att fler "vinterdjur" med vit päls bättre passar in i konceptet Tillförlitlig Svensk Vinter. Brunbjörnar är spännande men känns mer som ett rovdjur för Mellansverige och sover dessutom hela vintern.

Foto: Malene Thyssen Licens: CC by 2.5

Kanske är det mer prioriterat att plantera in några isbjörnar (och de har ju problem med den globala uppvärmningen runt Nordpolen så det visar ju också hur mycket Sverige bryr sig i miljön) än fler vargar (som ändå är så skygga att ingen någonsin ser dem)?

På det är ju en kontrast med ett riktigt gulligt djur ytterst elegant. Även om vi eventuellt inte har sälar i Östersund föreställer jag mig att något annat lämpligt gulligt djur finns att visa upp? Rådjur inser jag när jag skriver bör vara inspirerande och kommer på besök i trädgårdarna åtminstone här nere i Uppsala om man sprider ut röda äpplen.

Rådjur är dessutom smaskiga med härligt fettsnålt kött. En fint grillad rådjursfilé hör till det mumsigaste man kan tänka sig. Möjligheterna till jaktsafari där man skjuter sitt eget rådjur att få tillagat är en unikt härlig möjlighet den svenska naturen skapat.

Det samma gäller fisk som dessutom är så nyttigt. Att fiska ger ett trevligt avbrott tillsammans med tilltalande motion.

Vackert snöbeklädd svensk möjlighet till nya intäkter

I sammanfattning:

  • Vacker snö utan dyr värme.
  • Billig energi.
  • Hög tillförlitlighet.
  • Möjlighet att uppleva och förstå nya behov och problem internet kan lösa.
  • Hårt arbetande kompetenta svenskar kända för unikt tolerant öppenhet.
  • Spännande natur med både gulliga och otäcka djur.
  • Härligt god mat man själv kan uppleva naturens närhet till.
  • Exotisk historia.
  • God kommunikation.